Monday, February 28, 2011

no updates

im so ssssooory peepsssssssssss

Moon is teramats la busy ...there r so many things happen recently ..hope i can get my head straight n find back my tune ....kena fine tunning nih akakkakaka

even nak mengarang waktu malam n autopublish kan pagi2 pun tak sempat . Nanti ai dah hilang ting tong ai update kay ada banyak job menanti nak di siap kan and ada banyak gamba nak di update tp tak sempat lagi ..

Thanks
......... :(

Thursday, February 24, 2011

kiut sangat Heliza nih

Bereh booohhhh




Tajuk: Cuma Aku
Penyanyi: Heliza Helmi
Lirik/Lagu: Heliza Helmi

Aku suka kamu aku cinta kamu
Aku sayang kamu tapi kamu tak suka aku
Aku kenang kamu aku bayangkan dirimu
Aku rindu kamu tapi kamu tak rindu aku

Mana ada cinta jika tiada rindu
Mana ada kasih jika tiada sayang

Apa kata kamu mahu undur atau maju
Mungkin cuma aku tapi kamu belum tentu
Untuk apa cinta jika tiada sudi
Untuk apa kasih jika tak memberi

Aku suka kamu aku cinta kamu
Aku sayang kamu tapi kamu tak suka aku
Mana ada cinta jika tiada rindu
Mana ada kasih jika tiada sayang

Untuk apa cinta jika tiada sudi
Untuk apa kasih jika tak memberi

Mana ada cinta jika tidak sudi
Untuk apa kasih jika tak memberi

Mana ada cinta jika tiada rindu
Mana ada kasih jika tiada sayang

Untuk apa cinta jika tidak sudi
Untuk apa kasih jika tidak memberi
Mana ada cinta jika tiada rindu
Mana ada kasih jika tiada sayang

My Mom

Got this from my brother ...dia pegi umah Auntie last week n tgk2 album skalik nampak gamba Arwah Mak terus dia snap n mms kan kat kita org
my Mom meninggal pada usia yg muda ..masa tew dia baru 38 thn ....and ai masa tew 12 thn Tak der tanda2 sakit atau apa ..kalau dia mmg sakit lama ok la kan ...nih pagi jumaat dia demam ...n bukan demam terok pun ...still ley bagun masak n minum semer but lepas Asar terus dia pegi ..so semer agak terkejut la kan ....miss u mak ...Al Fatihah
mmg gamba lama tol nih ...

Wednesday, February 23, 2011

paung goreng akak buah boom

adu duk selak majalah rasa skali termasuk plak kat bahagian masakan n kueh Terengganu pastuh nampok plop benda nihhhhhhhhhhh


Nak tahu pasal E Browse sila la ke sini ek ...ai ada explain

Ai kalau balik Terengganu ..my beloved sister misti without fail la misti dia slalu akan beli nih kadang 10 biji pun ai ley abis kan

Kak E dah terliur giler nih ....kalau pos dr terengganu basi dok?

1 - ROTI PAUNG GORENG
dok pung tak dok ke org jual buoh boom frozen ...hahhahah kalau rasa nok makang sangat kena tgk resepi ar ...wat sdirik
ok la kan ...my PIL ngan SIL akan ada kat umah for few weeks ...syok sket ada geng ley main ketuk2 peyuk akakakka

pastuh selak2 lagi majalah tew ...hampeh tul buat ai tingin nak makan banyak benda la plakkkk saja tauuuuuuuuu tetiba bulan nih bulan resepi dr terengganu plak kannnnnnnnn
2- ROTI PAUNG

roti paung terengganu ....rasa cam ala sweet bun la ...tp yg terengganu punye lagi sedap . Moon kalau blk terengganu kalau terlupa beli kat mana mana ...on the way lalu kat jalan nok gie sek sultan sulaiman tew ...misti berenti kat Shell tew sebab kat luar tew ada peti jual paung ...panas2 ok ...

Dulu masa kecik2 kan ...arwah mak suka sangat wat roti paung nih and she makes the most delicious paung ever ..misti 5 6 loyang buat ...pastuh semer dia bawak masuk bilik dia ...besok pagi baru wat kuar utk bakar . Bukan apa kalau tak anak anak nih kan tangan nyer gatal suka cucuk2 roti yg tgh mengembang kan .......pastuh lepas dah masak ...harum semerbak kat pastuh cepat2 sapu ngan marjerinnnnnnnnn perggggggggg ...cerita pasal nih pun buat ai terkenang2 rasanya . .kak e ingat dop?
ha kalau tingin sangat nok makan ..pandai2 la blajor wat sendirikkkkkkk

3 - BENGKANG KUAH

hok nih lagi la susoh nok cari nih ...dulu masa moon duk kat Bukit Besor ...ada sorang pokcik nih jual kat Pasir Panjang ...laku giler la walaupun dia pakai sabut n kulit kelapa je ....bekang dia masok molek je . Bekang nih makan ngan kuoh putih n masik ada ikan atau kuah manis yg ada gula merah ...so ley pilih nok wat aner ser .

4 - KETUPAT SOTONG

Ha nih kalau dapat sutun fresh fresh mmg tervaek kay ...mahap la kalau ada sesapa preggy nampak nih ....maaf la ek . Mak tak bertanggungjawab la kalau bini kowang tetiba golek2 hentak2 kaki sebab nak makan benda benda nih semer ...cabooottttt
sebagai suami mithali pergi la beli sutun ...then kalau pandai masak la kan ...tak pun print je resepi bg bini masak sendiri akakakka

keseronokkan mengambil gamba


Sabtu
sambungan cerita laie kay ...sila jgn muntah hokey ...sabtu selesai amik gambo wedding k rell sok nya terus zass ke party kat Putrajaya ...lama tak gie party ...windu sey ...akakka betul ...bila u start as amik gamba birthday ...akikah ...pastuh terus tetiba ke wedding ...kadang lama lama bikin rindu ...sebab i just love kids ...bukan la kata org kawen ai tak suka ...tew pun lagi suka kan ekekekkekeke

Ahad
wahhhh kasik kowang lapa tgk burger yg kiut miut nih ....nak tahu mana nak dapat nih sila tanya tuan umah si Azira ya ...sebab Azira is my blog reader so ai letak gamba kat sini ek Azira ...sket2
comey sangat Dania nih ....mak siap ting tong je ...asek tersilap panggil nama birthday girl as Azira ....elooo Moon Azira tew mak dia ...hahhaha tew la gara sampai umah lewat pagi kan akakka blur la skets ...ampun ya tuan umah . This girl sangat relax kay ....layans je...tambahan sedap tol la dukong dia ...mmg jadi bantal pelok la kalau ada baby comey n bersemangat cam neh
...tetiba kan windu nak ada baby

suka sangat tgk deco umah nih sangat la lawa ...i just love that jam laaaaa

beutiful cake by Rizq Cakes

Sabtu
Majlis Bertunang kat Kepong ....yg best nya pasal majlis nih ai ley jumpa balik all those familiar faces ...2 customer ai yg 2 3 thn lepas ...thanks sebab still cr ai after bertahun dah nih ...thanks alot ya Nurul...plus bila workin ngan mereka2 yg anda dah biasa rasanya amat selesa sekali ..

harus la ada gambar kenang kenangan kan ..
makanan ala kampung perggggg mmg lazatsssssss

selamat bertunang yer uuuuuuuuuuu kalau nak pelakon tambahan sebagai makcik goreng pisang ke makcik kantin ke ....ai pun vley tau Lyn hahhahah mentang la Lyn nih AD production kan kan kan ...kipassssssss jgn tak kipassssssssssss hahhaha just kiddin

kdang org tanya asal ramai nor yg duk pgang kamera ...kadang ai tuka shift ngan pak sutan ...sah sah la dia jd driver ai kan mana ai ada dia ada ...harus la take turn pegang kamera akakka otey...ngerti skrg?

mmg best amik gamba ...part selepas tew sila bercinta sampai lebamla yer . Org kata kije amik gamba apa susah ...snap snap snap then pilih cuci ...setel . Nope acctually its more than that . Lagi besar job lagi banyak process nya lagi banyak step lagi banyak nak deal ngan benda kadang yg fenin kepala ...masalah printing la masalah tak der stok la masalah etc n etc yg lain . So its not as easy as A B C ...and please jgn ada yg nak gamba cantek tp nak bayar murah ...

Ai pernah tersentot kay ada org suh amik gamba event tapi nak bayar RM 100 vley ...tetiba terus rasa terhina kay . ...sebab ada setengah org mmg cam tew ...gamba nak the vass bagai tp kalau boley nak bayar harga paling murah ...so ai terus say no ya ..

thats y kalau ada org tanya harga ai akan kasik but u nak amik ke tak its up to u . Ur the one yg buat keputusannya ...and no paksaan . Kalau u setuju ai kira tew rezeki ai ..kalau tak dapat tak pa tew mebi rezeki org lain ..

FYI Moon akan cuti amik gamba buat sementara waktu atas sebab sebab yg tak dapat di elakkan utk bulan Mac n April . To early to tell la apa ke hal nya kan ..but insyaallah nanti ada kesempatan ai citer la kay

Tuesday, February 22, 2011

kalau sesapa preggy misti ada acara nih

amik gamba sambil lenggang perut

nih masa Len preggy
tetiba gamba mak plak kuar kan wah gamba lama nihhhhhhhhhhh mai , me , ila , filla n zz
ha nih masa darren nye party ..syikin , filla ,me ,len ,ina n mai
ha nih dah nak meletop dah dah nampak cam kereta kebal dah ha besar nya ...ujung2 skalik kena g team building kan ...merasa la kenderaan berat menapak di cherating akakkaka Ina , Azie , Ila , me n Yatie

sonok tau bila dengar kenkawan preggy ...take care ya u olsssssssss

psst sila jgn buat apa apa spekulasi lagi yaaaaaaaaa ....biasa la pompuan kan pas 2 3 thn tak der baby mula la windu baby kan kan kannnnnnnnn

kalau sapa nak baby tew ley la baca kat sini cara cara deposit kay ...entry n ih dapat hit banyak gilerssssssssssssss muahahahhah tetiba mak jadi pakar perancang keluarga plaks kan



Monday, February 21, 2011

abamndilam

ingat tak ari tew ai ada suh teka apa yg cik yaya maksud kan

ABAMNDILAM


Abang mandi kolam

ABAM NDI LAM

apa apa je la cik yaya oooiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii...skali mandi semer masuk dalam tew ngan toys la ngan berus sabut la ...smalam turtle pun masuk sama

cantek umah kat dengkil nih

Nih umah member kita org ...thanks ya pak Z sebab bawak kita nyibuk2 kat umah baru hahahah
best tu porch kereta besar ...akakkak alamaks gamba tersenget ..hahha mau tak nya tengah hari dit dit berjalan2 hahhaha

Jalan nyer pun luas je
Cam bodyguard la dedua neh
jom jelajah kat dalam
Tandas nyer sangat besar n tiles sampai atas ...mmg tervaek .

Ha tak ley tunjuk banyak2 hahhahaha tgu la tuan umah wat house warming ke apa kay ...sonok nengok org nak masuk umah baru ...tingat time kita org nak masuk umah dolu2 ...fenin kepala duit laju je cam air hahahhaha .

Movie review


127 HOURS
127 Hours

Based on the true story kay .....gilers mendebar kan ...walaupun dia hanya duk blakon dalam tew je tapi sangat suspen kay ...

A mountain climber becomes trapped under a boulder while canyoneering alone near Moab, Utah and resorts to desperate measures in order to survive.

So mamat nih konon adventure la kan tak bgtau pun org kemana dia nak pegi ...so bila dia ilang org pun tak tahu kan ....walaupun tempat tew cam playground dia kan ...skalik ada plak batu besar seketul jatuh tangan dia plak terkepit ....aduuuuuuuu so berhari2 la duk kat sitew ...

Last skalik dia potong tangan dia ......pergggg and ladies ...nih adalah true story kayyy






SANCTUM

Cerita nih lagi giler best ....bapok best ,...mendebarkan ...hish kalau ai la hisssh tak mo la masuk tempat cam tewwwwwwwwwwww aduuuuuuuuuuuuu

An underwater cave diving team experiences a life-threatening crisis during an expedition to the unexplored and least accessible cave system in the world.



overall mmg citer nih besttttttt

Wednesday, February 16, 2011

Anak baru kenal ABC

Yeay i know cam lambat kan ...

Isk dah 6 thn ..
Isk tahun depan dah darjah 1
Isk sangat kuat main ...
Isk bila suh baca di katanya mengantuk ...
Isk bila nak ajar mula la nak berak la ..penat la ...buat lembek la ..

So sangat frustrated kay . Most of my friends kata biasa la bebudak lelaki kan ...banyak main je ...nanti lama lama pandai la tew . But as a mother kiter risau kay . Takut dia ketinggalan kat sekolah ...so I try my very best utk ajar dia tetiap malam but dia sangat susah nak ingat sampai my mil suh amik air penerang hati ok ...lagi la mak susah hati ...last last dia kena marah adalah kan sebab susah nak ingat ...betul sampai cam tew skalik ...

So kiter as parents misti la amik tahu kan hal nih ...so tanya cikgu dia masa dia kat sekolah ( thn lepas kan ) tanya cikgu dia cam mana ....cikgu kata dia tak pay attention sangat dia cam lebey dalam dunia dia kadang bagi arahan dia konpius....yes that my son n dia ada masalah mengingati huruf2 tew ..

So me n sutan pun sangat la susah hati nak ajar dia baca lagi la susah kan sebab dia tak kenal huruf cam na nak ajar sounds ....so sutan jumpa la Leapfrog letter factory nih ...since dia lagi suka layan tv so kiter kasik dia blajar pakai tv ...yer lain budak lain cara nya kan .
so lepas tgk nih dia finally kenal all the letters n know how to write em ...and their sounds tooo ...isnt it amazing ...so pas nih ley ajar dia membaca plak ...
nih la si katak yg banyak membantu Isk kenal huruf n their sounds ....EVERY LETTER MAKE A SOUNDS.........................yg penting dia bukan menghafal ....but kenal 1 1

A says AAaarg
B says be'
C says ke' for cold
D says de' for drum
E says E'
F says Fe' for fly

and the list go on n onnnn

Skrg dah nampak banyak sangat improvement nye ....dia lagi banyak nyanyi then balik misti dia cerita dia buat nih buat tew ....so sonok sangat bila dengar tew ...plus nampak perkembangan dia kan yg penting dia suka sangat sekolah tew n plus bila eja nama ISK

Mummy I for Ink , S for snake , K for kick = Isk



nih adalah contoh cd tew ...anda ley beli kat most kedai2 buku besar2 ada jual .



see budak kecik cam nih pun dah terrer ....siap tahu phonic sounds lagi ...

Rasanya yg bagi Isk sendiri semangat nak belajar adalah sebab citer nih kots ....akakakkakak cerita hindustan tew kasik sumber inspirasi



Taare Zameen Par
Cerita nih mmg Isk suka sangat kay tgk banyak kali pun tak pa ...sangat sesuai utk kids n parents tooo

Kisah nih pasal Ishaan 8Y , yg menghadapi masalah utk kenal huruf ....dia tak ley baca and keep repeating same mistakes over and over again . So ayah dia adalah sorang yg penting kan kecemerlangan akademik ...semer kena nom 1 semer kena perfect . Bila cikgu2 skolah anak dia complain yg anak dia tak pandai dia hangen konon memalu kan keturunan dia yg cerdik pandai so dia anta anak dia ke sekolah berasrama penuh and selalu compare kan Ishaan ngan abg dia yg lagi pandai

Ishan lagi tertekan n rasa seperti dia di hukum n di buang keluarga...Ishan terus berubah menjadi seorang yg pendiam n refuse to accept any knowledge ....so cikgu2 kat sekolah asrama nih pun hentam dia cukup cukup ...poor boy

So one day Ammeer khan aka Nikumbh nih dtg sebagai cikgu ganti . ....as an art teacher . Dia help children to explore their world through art ...and painting . Dia menjadi kan sessi belajar tew menyeronokkan ...

So Nikumbh nih dapat kesan masalah Ishaan n mula kaji apa masalah dia ...so dia pegi jumpa parents Ishaan n dapat tahu punca nyer ....so dia mula bantu Ishan kenal huruf ...dalam cara yg berbeza , Katanya Ishan nampak A as an apple ....B as a Ball ....and dia konpius between TOP and POT ...dia jumble kan huruf ....but Ishaan acctually a very genius boy ....so ...kena tgk la cam na Nikumbh helps Ishaan .
So Isk pun rasa dia tew cam Ishaan and ai bg tau dia ...see Ishaan nih pun dah jd pandai nanti Isk pun ley jd pandai cam Ishaan . Walaupun dia lambat kenal ABC semer org ejek dia last skalik dia jadi budak paling pandai.....and plus Ishaan tak give up .

Im glad dia dapat mesej dr movie nih and keeps talking about this movie over n over again ....plus lagu lagu yg best

So dr pandangan mata parents ai rasa kiter mmg cam tew ...kiter nak anak kiter pandai kalau boley nak pandai dari semua segi belajar kena nom 1 kalau salah kiter prefer marah ....kita suka nyatakan AKIBAT rather than apa SEBAB nya ...every child is special n ada cara mereka tersendiri and its up to us utk cari apakah cara tew .....EVERY CHILD WILL LEARN...cuma antara cepat n lambat je .

So cerita nih banyak nilai2 moral nya ...tervaek

enjoy this cheeky song ....bak kata isk BAPAK BALIKKKKKKKKKKK walhal bum bum boleyy