Friday, April 29, 2011

Latest Update - Sutan


29 April 2011



Today Sutan mengalami cirit birit terlampau.. kerap sangat buang air besar...according to Doc fungsi usus besar adalah untuk menyerap air, maka bila tak ada usus besar, jadinya, cepat lah najis tu keluar bersama-sama air2 itu..


Sekarang Sutan dah jadi baby sebab kene pakai diaper.. hiksss cute je (matik mak kalau Pak Sutan baca ni).. tapi still jugaks ke tandas untuk cuci semua..


Sutan: Sian mummy kene cuci 'uk-uk' Daddy


Moon *dalam hati*: Alahai Pak sutan apa sangat laaa.. anak-anak awak semer saya cuci kan, apa der hal. yer la takkan nak suh nurse cucikan.. auwww sentap mak.. biar la mak jadi nursenye..akakakakkaka...


doc kata dia Sutan boleh balik dalam 2, 3 hari lagi kot..



****************************************


Update Norma


Norma akan start kimo next week... hope semer ok...~ Moon



*********************************************


Update my sis


My sister akan operate buang fibroid 9x11 at sjmc kol 1.30pm karang... hope semua ok and harap dapat pegi melawak Kak E dalam kadar segera ~ Moon






sekian,

updated by filla for Moon's readers..

Thursday, April 28, 2011

Lagi Update tentang Condition Pak Sutan

Salam,


still on behalf of Moon, i'm updating condition of Pak Sutan, hubby Moon...




Untuk makluman semua, Pak Sutan masih berada di Hospital Serdang - Hari ke 3.. after operation, Pak Sutan is ok dan tengah recovering.. Doc dah stopkan morphine untuk tahan sakit.. dan dah start boleh minum air kosong.. tapi malam tadi Pak Sutan muntah 2 kali dan Alhamdulilah dah kentut dan uk uk 7 kali.. hahaha... wah kemajuan gitu sampai 7 kali??


that means, sambungan baru tu berjalan dengan lancar.. Sutan pund ah boleh bangun dari katil.. dan boleh berjalan ke toilet.. pagi tadi Moon dah mandikan dia sebab dia tak mau mandi main lap-lap jer.. sebab tak selesa kalau just lap-lap.. dia nak shower gak best..


Luka kat perut dia dah bercantum walaupun ada 3 spot cam tak tangkup lagi.. tapi Moon bersyukur sebab proses dia sangat pantas plus he's very strong and fight the pain..



quote ayat Moon untuk suami tercinta:-


Love u Tan... everytime daddy tido, mummy rasa lega dapat jaga daddy.... daddy plak tak stop stop say "Sorry mummy, daddy sakit" and "Sian mummy"....


Mummy tak kisah tak tido lena... sakit-sakit badan... apa lah sangat kalau nak di bandingkan dengan sakit daddy... infact i love u more dear.... - Isteri mu, Moon



To Friends:


many2 thanks to kengkawan yang datang melawat penuh la wad kowang serang.. hahahahha.. i really appreciate it.. Atleast pantas la masa berlalu.. ekekekeke muahs - Moon



To Filla:


Thanks cayang.. aku baru nak pinjam broadband member.. time Sutan tido aku bowink, benang kait pun dah habis.. hahahahah...




ok itu saja laporan dari wakil moon... nanti senang Fillanie datang melawat korang yer!!! Take care Sutan and Moon!!!!



Tuesday, April 26, 2011

Sutan selamat dibedah...

-Sutan's latest pic-


26 April 2011




First of all, ini bukan Moon yang update, but i'm helping her to update her blog sebab kat hospital takde internet... buat saudara mara Moon dan Sutan, kawan-kawan... Sutan dah pun selamat dibedah.. tempoh pembedahan ialah dari pukul 9.30am dan keluar dari operation room tu pukul 8.30pm... lepas Sutan dibedah.. dia direhatkan sementara sebelum ditolak keluar dari bilik operation..




Operation smooth, dan maybe 2 - 3 hari keadaan Sutan akan lemah sikit dan kene bergantung pada ubat tahan sakit... day 4 InsyaAllah Doktor akan check connection baru yang diorang buat tu.. Pak Sutan kena berpuasa dalam 4, 5 hari selepas operation ni just to make sure sambungan usus yang Doktor buat tu heal sepenuhnya..


Maybe Sutan akan berada di hospital selama 2 minggu.. itu jer kot nak sampaikan.. nanti kalau ada progress i will update...


Sebagai kawan rapat kepada Moon dan Sutan, aku tau Moon kuat, Moon tabah orang nya.. kewl jer selalu.. tapi Moon kuat nangis... aku tau Moon, ko luaran jer mcm tu.. dalam hati begolak menghadapi dugaan ni.. sebagai kawan takde apa yang dapat aku bantu, cuma aku tak pernah lupa doakan segalanya dipermudahkan untuk Moon dan keluarga... *hugs*


Kepada keluarga dan kawan-kawan Sutan dan Moon, kita sama-sama doakan Sutan kembali sihat seperti sediakala, Moon tabah menghadapi dugaan, Moon kuat untuk menguruskan hal anak-anak dan semoga Allah S.W.T melindungi mereka sekeluarga.. Amin.



updated by Filla

Monday, April 25, 2011

URGENT UPDATE : Norma is +ve for

Dear friends,

I tak tahu cam na nak write this but the result is out

Norma nyer tumor adalah brain cancer stage 4

Be strong ya Talib ...be strong for Rafiq ....

Sorry ai tak ada strength nak tulis ....there's nothing much i can say . But selagi nyawa di kandung badan kita tak patut berputus asa ....kita kena terus kan usaha n bertawakal padanya .

Andai kata kiter tewas in the fighting biar la kerana kiter berusaha rather than just sit and do nothing . Kami sentiasa akan support kowang

Sunday, April 24, 2011

Pak sutan ..

24 April 2011

Dear friends please pray for my hubby . He,s now in Hosp Serdang ....operation nya akan di jalan kan besok 25 April 2011

My other half mmg ada strong family hostory of colon canser . My FIL dah operate total colectomy 6 years ago ....so Pak Sutan telah volunteer utk pegi colonoscopy on 2 Feb 2011 ....so ada good news n bad news nyer la kan ..

Good news is that he come early for the screening and he's very lucky that the doctor ley tahu awal

Bad news is that he has 2 tumor in his colon ..1 in the ascending colon n another one kat descending colon


According to the same doctor yg operate his father 6 years ago ....he knows by looking at the size of the tumor and based on the family history ...he knows that it will turn into censer

We are mentally prepared for this its just that i never expect that it will be this soon la kan ...mebi dalam maybe another 5 to 10 years ...but to semua kuasa tuhan kan . Kami redha ...dalam kesedihan kami terima berita tew ...kami terima pulak berita pasal Norma .

Sutan selalu kata ...jgn mummy sedey pasal nih sebab papa dah operate 6 thn sudah n dia sihat sampai sekarang . Dalam susah dia ...susah lagi kes Norma .

Yes he's very +ve about this ...infact he is stronger than me . I know deep inside he';s heart dia la org yg paling risau ...worried about his wife n kids n family.... I always sebak when he talks about 'andai nya daku pergi sebelum mu ' that kind of stuff and ai misti marah ...but then when dia nampak cam ai nak nangis then dia misti come out ngan silly silly jokes which makes me smile again

I know its hard for me and this is my biggest challenge so far . I hope I can be strong enough to support him in any way and strong enough for my kids . Alhamdullillah mmg la recently mmg banyak dugaan yg kami hadapi but benda benda tew mengkentalkan jiwa kita org ..yeah berat mata memandang berat lagi bahu yg memikul but insyaallah ada banyak bahu yg turut sama support kita org .

Insyaallah besok Sutan akan jalani pembedahan to remove all his colon . Since result lab pun dah kukar 2 mingu lepas both of the tumor contain cancer cell ...so no point of keeping it kan ..

Dont wory he's healthy cam biasa tak der tanda2 cam org sakit pun onfact still jugak pulun main badminton ...lol ..and i hope dia akan stay strong and doakan utk speedy recovery .

So kesan dia pas nih ...dia akan cerry berry mebi dalam few months then insyaallah akan back to normal .

He's now in hosp serdang . I'll be on leave for a week plus to jaga my beloved hubby ...so blog nih akan sunyi sket . so just sms me kalau ada apa apa kay .

ai ada another shocking news about Norma ...ai auto publish kan utk entry besok .

ok nak rush ke hosp ...assalamualaikum..

Moon

Thursday, April 21, 2011

blog tgh giler

Sila abaikan ....kesepahan blog niih ....tetiba laks jd vengong

sabar ek ai tgh nak betul kan sambil ubah2 sket ...

Wednesday, April 20, 2011

crochet headband





Tuesday, April 19, 2011

Ingin sangat umah kampung

Me n Sutan kalau pagi2 pigi kije misti lalu kot belakang kot Jenderam tew ...skrg nak lalu kot depan nak tunggu traffic light persimpangan dengkil tew mmg bercinta la rasa nak tembak je taxi2 ngan kereta2 yg tak reti bahasa duk main potong que......ha sambung citer . So every time duk nengok umah2 kampung tew rasa cam best je terus cam berangan

eiii best nya kalau umah cam tew laman nyer besar ...pastuh ada pokok2 buah plak . Anak anak bawak balik cucu pastuuh dia org main lari lari kejar ...sambil kiter duk kat meja duk tgk cucu2 lari ...sambil mimun air kopi ...makan cekodok

ha imaginasi kenala real kan ....akakakak siap sampai cucu cucu bagai kan
sejuk je mata memandang kan ...hijo je
tambah plak kalau ada tiang tinggi2 cam nih ...harus la ley lepak bawah umah ...
pastuh tunggu kat bawah tew ...pastuh tepi umah ada kebun sayur ke hapa ....call me old skool ke apa ada mak kesah ..a..a.saya kan ala ala makcik2 kan ....peduliks ...muahahhahah

Sutan kalau la kiter kaya raya sampai duit tak tahu nak wat apa jom la kiter beli tanah sekeping pastuh wat umah kampung ala tradisional nak tak nak tak ....ekekekkeke
ha cam nih ke baru la org dtg org sebut .....ampunnnnn tuanku ....

Monday, April 18, 2011

atas permintaan ramai ...


auuw tajuk poyos ....ramai keeeeeeeeee auwwww

i will sell this headband ...di sebab kan kesuntukan masa maka ai sempat la siap kan 12 headband nih ada banyak kaler ...but most of em org punya( nanti ek kowang kat TM IT sana nanti ai dtg ) ...nanti mana yg ada balance ai bukak kat sini kay ...kalau nak order dulu pun vley ..tinggal je comment beserta size/ukur lilit kepala anak anda in cm atau inch semer vley . Tapi ai terima 5 order je dulu sebab takut tak sempat akakkakakak

nanti malam kang ai snap gambo headband yg dah siap ....

Update : Norma at HKL day 49

18 April 2011

Alhamdulillah Norma dah kuar dari wad HDW ..

< pic removed >

nih last time yg bengkak tew ...bengkak nih la yg menyebab kan norma masuk dewan bedah kali ke 4

 < pic removed>
 nih gamba luka belakang kepala norma after 9 hr lepas operation kali ke 4 . Alhamdulillah luka tew elok . Moon snap gamba nih hari sabtu 16hb . Masa kita org naik Norma tgh tido

hahahah mama tgh makan pau skali kena snap gamba ahahahhah sowi Ma..penat Mama tutup mulut . Mama , Mak Norma , me n yaya lepak kat kaki lima makan roti loorrr
Norma tido lena cuma kadang2 badan dia akan bergerak2 (luar kawalan )
Thanks Kak Lieza n Abg Zul yg rajin dtg jenguk Norma

Hari Sabtu ..family belah papa dtg jauh jauh dari Kelantan .Terima kasih Che Som n family
Thanks to Kak Ama sekeluarga
Pak Muda sekeluarga ...many thanks to Kak Wani n Abg Mizi . Tak dpt amik gamba dia org sebab time tew phone ai batery suda kong

masa nih semer ckp pelan2 je sebab Norma tido
kali nih ke hosp bawak Cik yaya sebab abg Isk duk kat umah bersama Rafiq n bibik . So me n Yaya banyak duk kat kereta sebab cik yaya tak ley naik ke wad ...so dia main main ngan bunga yg moon kait ...kebetulan baju dia ada butang ...so jadi lah ala ala aksesori gitew ...

* gamba kurang menarik n ala kelabu asap ..mahap la ek ...snap pakai phone muahahha





Friday, April 15, 2011

Update : Norma at HKL day 46 HDW day 9

15 April 2011

Alhamdulillah good news everyone . Norma makin sihat ....lega sangat tgk dia semalam . Rasa syukur sangat sangat rasa cam nak gie peluk2 je Norma . Nampak dia lagi sihat , dia ley bukak mata besar2 dah ..then dia ley nampak kiter ley tgk kiter as we move around .

Semalam kebetulan masa kami masuk dalam HDW tew ada doc kat sitew. So kita org pun soal siasat la Doc Saiful tew . Nasib baik sebab doc tew tersangat la baik n dia explain detail .

Last time kepala Norma kena infection yg teruk n infection tew dtg dari wound dia sendiri la . So disebab kan Norma sangat lemah maka badan dia tak dapat nak lawan serangan tew ..lagi pun tengkorak kepala yg di potong hr tew lom di pasang lagi .

Skrg dia under antibiotik yg kuat ...alamaks lupa laks apa nama antibiotik tew . So badan dia menerima baik antibiotik tew n tak der langsung bengkak ke apa ....luka jahitan tew sangat cantek .

Misti berkat doa semua ahli keluarga n rakan rakan sekalian di tambah ngan semangat Norma yg sangat kuat . Mak Norma menemani Norma sepanjang dia di hospital . Misti Norma sangat gembira sebab Mak n Talib sentiasa di sisi

Bila kiter dah sakit cam tew org yg nak kiter tgk sangat misti mak ngan husband kan . Norma sangat bertuah sebab mempunyai mak yang sangat penyayang . Alhamdulillah mak Norma sentiasa ada di samping Norma n kasik semangat kat Norma .

Moon harap nanti moon pun ley jadi kuat cam dia org ...esp kuat cam Talib . Ai also hope andai kata anak anak Moon sakit atau hubby sakit moon ley jaga dia org sedaya upaya so that if there's anything happen i will rasa lega sebab ai dah lakukan tanggungjawab sebagai seorang ibu ...tetiba ai miss my mom .

Org kata kasih ibu hingga ke syurga .

Pagi semalam kami ke Pusat Rawatan Islam Al Hidayah kat Gombak . Ambik air penawar utk Norma n Sutan n Mama n Auntie ...ha satu family pergi . Nanti ai story mory about that latter . Ashraf Muslim tew kasik few ayat utk Talib bacakan utk Norma . Insyaallah apa apa pun ini pun semer dengan izin NYA .

I rasa sangat sonok sebab sepanjang di landa ujian nih banyak benda sebenarnya di permudah kan . Mmg la ia nya satu ujian yg besar utk semua tapi dalam masa yg sama everyone nampak the silver lining . Things happen for a reason and atas kiter je cam na nak terima semua tew . Sepanjang Norma berada di hosp ...ai rasa sangat sonok bila semua ahli keluarga semer support each other . We become stronger and stronger every day . ...ramai sedara mara n sahabat handai yg dtg bagi sokongan ...

Ai teringat kata kata Ila that day

"Moon sebenarnya bila ada org skit kadang bukan ujian utk pesakit sahaja malahan ujian buat kaum keluarga juga . Kadang kiter alpa n kiter lalai maka nih semua adalah ujian utk kiter n utk tengok sejauh mana usaha kiter semua ..." Ila

Thanks Ila sebab banyak share nasihat semer sebab Ila dah lalui semer nih masa ayah dia sakit sehinggalah ke akhir nafas beliau ...thanks Ila . Aku ingat kata kata nko

Mama ada sebut pabila Norma sakit kiter kena la jaga dia sebagai mana kiter akan jaga Talib andai kata Talib sakit . Elok kiter jaga Norma elok la Talib n vise versa andai kata kiter melukai hati Norma ibarat kiter melukai hati Mutalib ( dalam maknanya tew but i know kowang sangat cerdik pandai n faham maksud nih .Org tua cakap penuh maksud tersirat ) ...and ai sebagai menantu ai rasa sangat bertuah sebab kawen ngan sutan n punya keluarga mertua sebaik nih ....n dia org sangat baiks .

Jangan la kowang risau insyaallah kami akan jaga Norma sebaik mungkin sama seperti kami jaga darah daging kami sendiri . Apa yg penting ....kerja sama ...ekekkeke . She is in a good hand .

Sonok tgk Talib yg senyum je sepanjang lawat Norma semalam . Sekali sekala dia gengam tangan Norma kuat2 cium2 Norma ...sangat sweet tau .

Doc tew pun sangat baik n explain sebab ai tanya doc bila ley ai bawak anak dia ...sian dia misti nak tgk anak dia . Doc tew ngan berat hati bgtau yg norma nih ada virus n jangkittan yg serius kiter takut baby dia plak kena ke apa susah kan . But insyaallah kiter tgk cam na next week mebi kiter ley arrange something ....baik sangat doc nih

moon ada snap 1 je gamba norma tew pun mintak elok2 ngan doc ...doc saya nak amik 1 je doc amik muka dia je tak amik gamba equiptment ke apa please doc ...nasib doc tew dia kasik ...thanks doc .....tp gamba tew moon kena kaver2 sket sebab masa tew dada Norma penuh ngan cam cam tepek ...ala kurang sopan sket nak letak sini kan nanti ai kaver kan kay ....

Wednesday, April 13, 2011

terbayang2 nasik dagang




Di cilok dr my brother nye FB ...ha ha sempat gaks dia snap gamba nasik ngan pasangan nyer kuah bersama ikan tongkol yg ai masak last week...eh last week ke . Mak pun lupa akakka .....terbayang bayang makan nasik dagang ...letak kuah banyak2 ...pastuh picit2 cili tew ....hasilnya ....bibir anita sarawak ai tell uuuuu..

Umi Aminah di Uitm sila terliur skrgggggggggg

sapa terliur sila angkat tangan

sapa nak recipe sila comment ahahahhaha

thanks kepada pembekal rempah yg berjaya that is my sister akakka...Moon pakai rempah Dayang Suri freshly dr Terengganu ....

Ibarat kalau ada org dr penang nak dtg kiter harus la pesan Rempah ketam cap Tarbus , Ikan kering Talang kalau boley nak sebesar Cik Yaya ...pastuh harus la pesan Kopi kawwwwwwwww

Kalau org Terengganu laks datang harus la pesan :
nissan ....bukan batu nisan u olssssssssss but gula merah aka nissanggg org ganung kater ...nak tgk cam na nisan di buat sila la ke sini nih mmg kena ada dalam simpanan akakkak

Rempah nasi dagang mokcik lepak / Rempah Dayang Suri

Cili Boh / Lada Giling

Kepok Keping berpaket2

Asam Glogur / Asam Keping

nanti Moon letak gambo ...kadang agent ai aka my sister akan pos kan stok2 hahahhahah best nye

dia dah start mintak baby balik dahh


di suatu malam ....sebelum tido harus la ada sessi sembang2 kan ...tetiba macam2 request nak dgr citer Nabi duk dalam gua nak dengar citer Bawang putih Cili Merah ( Bawang putih bawang merah sebenarnya sesuka je dia tuka jd cili ) ...pastuh duk citer suh cepat2 cerita cam na dia makan ikan tew pastuh semut tlg cr tulang ...pegi tanam jd pokok ..aduuuuu kalau cam tew Isk je la citer senang

Cik Yaya dah lama dah tido ...layan cerita Planet 51 ....ari tew duk suka tgk citer Barbie ...pastuh Toys Story ...nih Planet 51 laks

tetiba setelah sekian lama soklan cepu mas tak kuar

Isk : Mummy cepat la bila mummy nak bg baby nih
Me : Eh kan dah ada baby Rafiq ..
Isk : Ala tew Baby Uncle bukan baby Mummy Daddy ...
Me : Ala sama la tew kan Rafiq kan baby jugaks Isk main la ngan Rafiq
Isk : Isk nak baby Isk sendiri . Yaya dah besar ...Yaya suka buat Isk

Tetiba dia ke perut Moon pastuh gosok2 ...baby bila nak kuar neh ...

Gulpppppp ...baru tingat ari tew ada bgtau dia mummy ada baby ( unfortunately kandungan tew tak jd ...masa ai 7 ++weeks pregnant - kejadian last month ...lupa nak citer ) ...

Alamak apa nak ckp kat dia nih ...ari tew kemain me excited bgtau dia end of Feb ari tew ...yg me ada babby in my tummy . Tapi tew la kan tak der rezeki ....semer tew sudah tersurat . ....

Nanti la Isk bila semer dah ok semer dah selamat nanti mummy cuba kasik adik kat Isk kay




sebab mummy pun tingin gaks ekekekkek ......tetiba pn moon blushing muahahhahaha

Tuesday, April 12, 2011

Utk Rafiq


Since ramai yg PM me pasal nih so ai pun berat ati nak tulis kot di salah ertikan but dont take me wrong ya ..a friend ada tanya kan Moon pasal nih ..memula mmg ai pun sangat berat ati ...tapi apa yg my friend kata kan tew ada betul nya kerana tangan yg memberi adalah lebih baik dr tangan yg menerima and ada ramai sangat mereka yg sangat ikhlas nak bg something utk Rafiq . So many many thanks ya

Ramai yg beli baju n adiah utk Rafiq ...banyak2 terima kasih Moon ucap kan ....siap ada baju dr London ekekke

Kalau sesapa yg nak bg adiah kat Rafiq ley PM moon kat FB kay atau YM je ...mana tahu ia nya dpt membantu sedikit sebanyak .

YM Moon : Munirah301

" Moon , kita bila ada anak kiter struggle utk penuh kan saving dia org ...cuba bekal kan apa yg patut utk mereka "

" yup ai know but setakat nih kami masih mampu utk membantu mana yg boley insyaallah "

"yes ai know but sometime kiter kena berfikiran terbuka kerana ramai yg amik berat n cuba membantu n kiter tak boleh lokek utk menerima bantuan "

it makes me berpikir sejenak ....ermmm ...
Thanks

Update Norma - 12 April 2011

Talib kata doc dah hentikan bantuan pernafasan Norma . Tiub oksigen di kuar kan semalam n ada drah kuar dari mulut Norma mebi due to tiub tew . Norma stabil but still weak . Dia masih lom dpt bercakap tp bertindak balas . Dia dpt mengengam tangan n tgk Talib .

Rumah di Taman Mawar Salak Tinggi

harga umah phase ke 2 skrg sudah bermula dari RM318,888.00 ....wah sangat cepat harga umah skrg nih naik ....

keluasan umah adalah 22 X 75 .

Kalau nak tgk umah 1st phase sila ke sini yer 1st phase RM 265K dan juga ke sini

Teringat umah kita org beli 2 thn lalu harge below RM 200k ...perg ....nasib la yer anak anak ku nanti kowang besar nanti harga umah juta2 dah kots ....

Monday, April 11, 2011

Update -Norma HWD HKL day 42 ,High Depency Ward day 4

11 April 2011

Alhamdulilllah Norma stabil but still sangat lemah . Hari nih adalah hari ke 4 Norma di wad HDW and masih menggunakan bantuan alat pernafasan . Insyaallah hari nih doc akan cabut oksigen dia , rasanya Norma dah kuat utk bernafas sendiri .

Operation kali ke 4 Norma hari tew , doc telah cuci luka dia . Doc kata dalam tew ada nanah sebab tew ada infection . So selagi infection tak hilang selagi tew la doc kena monitor ...kalau terjadi lagi infection doc akan kena bukak balik . Mintak2 la tak kena operate dah ...sian sangat kat Norma .

...sabtu Moon ke HKL lawat Norma sekalik ngan Ila ...Thanks Ila n Poek ...susah2 dtg ...siap bawak bekalan makanan lagi . Habis licin Talib makan ur lasagna Ila ....then masa makan dia sebut nih

Sian Norma ...dia baru belajar nak wat Lasagna nih utk Lib ...tak sempat dia masak utk Lib dia dah sakit .

Me kalau dah jumpa geng misti akan ada teman nanges punya ...me n Ila siap nanges2 lg . Yg tambah sedey bila kita org duk sembang ngan Norma kasik kata perangsang tetiba air mata dia mengalir ...terus me n Ila pun menitik kan air mata ...


Many many thanks to Smk Benut Pontian Johor sebab ramai cikgu2 dtg lawat Norma on Friday dan terima kasih banyak banyak atas sumbangan yg di hulur kan . Talib sekeluarga ucap kan banyak2 terima kasih .

Thanks ya auntie2 n uncle2 semua


* pic Rafiq nih credit to my Bg Lan ...dia snap pakai phone dia ...moon soluk dr FB dia ekekke

Friday, April 08, 2011

kenali pusat telur



Pastikan ada pusat telur ....yg nampak putih2 kat kuning telur tew la pusat telor
perbezaan dia


Cara mengenal telur tiruan:
1. Selepas telur dipecahkan, putih telur dan kuning telur akan segera bercampur.
2. Cangkerang telur tiruan agak berkilat berbanding telur sebenar, tetapi tidak begitu ketara.
3. Apabila disentuh dengan tangan, ia terasa agak kasar berbanding telur sebenar.
4. Apabila telur tiruan digoncang ia akan berbunyi kerana air berlebihan daripada bahan pepejal.
5. Telur sebenar agak berbau seperti daging mentah.
6. Ketuk-ketuk sedikit telur itu. Telur sebenar berbunyi lebih rapuh berbanding telur tiruan.
7. Selepas memecahkan telur tiruan, kuning telur dan putih telur akan cair bersama. Ini disebabkan kuning telur dan putih telur dihasilkan daripada bahan mentah yang sama.
8. Ketika menggoreng telur tiruan, kuning telur akan mengembang tanpa disentuh.

Pas nih semer org beli telor grade c telur yg comey2 je tak pun beli telur mahai terus tew kan ....aduuuuu telur pun ley palsukan .....sumpah jd telor baru tahu goreng pun sodap







Update -Norma HWD HKL day 39

8 April 2011

Semalam buat kali ke 4 Norma masuk ke dewan bedah . Due to keadaan dia yg makin lemah doc terpaksa bukak balik kepala dia n tgk apa masalah nya . Kot ada sebarang internal bleading . Norma di kejarkan masuk ke dewan bedah kol 12 tgh hari semalam

Moon n Sutan baru je selesai berurusan ngan doktor di hospital Serdang terus rush ke HKL . Mama pagi2 dah pergi ke HKL . Norma di temani ibu nya n Talib kat sana .
Norma stabil . Masih menggunakan 100% bantuan pernafasan . Dia lom sedar lg masa kami lawat dia .

Insyaallah hari nih dia misti ok .

Cikgu2 dr sekolah Benut akan dtg lawat norma hr nih ...many many thanks in advance

i would also like to thank to all my fellow friends n readers yg sudi lapang kan diri jenguk Norma . Kowang nih baik la walaupun kiter tak pernah bersua muka but yet kowang sangat baik hati hulurkan bantuan . Murah rezeki Rafiq . Hanya Allah yg dapat membalas jasa kowang n doa kalian ...thanks

Thursday, April 07, 2011

URGENT UPDATE : Norma makin lemah

7 april 2011

Talib call kol 12 15am td ...ai dpt rasa cam misti ada tak kena nih . Ya Allah mmg betul ...Talib kata kesihatan Norma makin merosot n dia teramat la lemah . Doc transfer dia masuk ke bilik sebelah ICU utk pantauan rapi ...

Ya Allah permudahkan segalanya bg Norma . Tetiba ai teringat kata kata seseorang tew ...lalu ku mengira hari ....masyaallah ........

Talib sembang ngan mama tadik , suara dia ketar ketar tetiba dia bgtau mama

Ma , Lib takut sangat nih ma . Dalam banyak2 hari ...hari nih la Lib rasa takut sangat

Norma akak akan usahakan utk bawak Rafiq jumpa Norma ... u hang on ya n be strong ya sis

Ai betul2 rasa helpless plus ngan my other half nye date utk operation pun makin hampir ....Ya Allah kuat kan la semangat ku

Abd Rafiq

pagi ahad

sempat la amik gamba Rafiq yg lom mandi ekekkekeke