Tuesday, April 26, 2016

Sale langsir di Sarah Hughes Globe


Sale untuk 4 hari ya. Memandangkan cuti labour day , mungkin anda boleh plan utk trip datang ke KL ahaksssss sambil jalan sambil beli langsir la la la la

 4 hari sahaja jadi harga murah ya u ols. Korang boleh jual je nama akak kat lvl 7 tu

Saya baca blog Kak Moon

Saya tahu pasal sale ni dari blog Kak Moon

Kak Moon kata kalau naik sini 4 hari ni dapat harga murah

I Follow blog Kak Moon

Janji ada nama akak u ols. So nanti staff akan bgtau mana harga kasih sayang utk anda. Kak Moon akan ada kat sana 2 hari pada Sabtu dan Ahad ya. So kalau nak jumpa Kak Moon boleh dtg pada Sabtu dan Ahad . Tetiba bunyi cam bajet retis sangat kan....terus nyorok belakang langsir sambil jari pintal2 hujung shawl.



Kalau korang tengok langsir kat umah tu dah sendu sangat ...siap ada koyak sebab reput. Yg warna putih pun dah jadi warna light brown....kalau tanggalkan dari rail n masuk mesin utuk basuh dan bakal hancur .....maka tukar la yang baru u ols

Harga serendah RM5 semeter. Walaupun ramai yg target RM5 tapi terbeli yg RM15 semeter hahahahah. Nak tahu kenapa sampai terbabas mcm tu? Ha korang kena dtg sendiri utk tgk

Kain langsir ni korang kena dtg pegang n pilih sendiri. Susah main order je kecuali anda dah tahu dah kain tu macam mana. Kadang flow kain berbeza beza. Dia punya jatuh n lipatan dia pun lain. Ni kena tgk betul2.

Sebab tu akak advice utk korang dtg n pilih sendiri. Ada jugak yg dtg terus bgtau akak

Ooooh patutla Kak Moon tak up semua gambar kain kain langsir kat atas ni. Rupanya banyak....saya ingat kan sikit. Betul la kata akak kalau dtg pilih sendiri lagi puas hati....ok la akak saya nak tepon mak plak sebab nak belikan utk umah mak jugak

Happy la mak u ols dpt hadiah langsir baru dari anak...

So just datang pada 4 tarikh di atas tuh utk dapat harga VIP ye. Bila anda dtg n sebut nama Kak Moon automatik anda akan dapat harga ni

29 April 2016
30 April 2016 ( Kak Moon ada )

1 Mei 2016 ( Kak Moon ada )
2 Mei 2016 

Kak Moon tak akan buat sale VIP during Ramadhan ya

So ini mungkin last sale sebelum puasa .

So jom ni peluang anda utk beli harga langsir pada diskaun yang sangat hebat. Tak perlu bayar harga display sebab pastinya harga utk kesayangan Kak Moon semua adalah sgt special...harga kita bisik2 aje hahahhahaha.

Untuk rakan rakan yg dapat VITAMIN B tu boleh la dtg soping hahahahhaha


Apa yg best sangat Sale VIP ni 

well well well..........mcm contoh gambar di atas, anda tak perlu bayar pada harga RM49...RM 39 pun tak

Bayar RM15 only u ols. Tapi kalau ada rezeki korang....ada masa masa akak akan slash jadi RM10 ony. 

Ni adaah salah satu contoh aje ya. Takley la letak semua harga mana boleh....bahaya tau ......nak suprise kena dtg. Tak ada pembelian minimum atau syarat apa apa. The only syarat yg ada adalah ANDA PERLU DATANG itu sahaja syaratnya 


Kalau ada yg tertanya tanya apa kain upholstery tuh...ia adalah kain kusyen u ols. Nak balut sofa ke balut kerusi atau buat sarung bantal besar tu boleh. Nak buat langsir pun boleh tak salah pun . TQ to Akma n Deejay Mida atas gambar contoh kerusi yg dah siap. Mmg meletop kebabom terus akak rasa nak juga kerusi cam tu . 





Yang pastinya ada macam macam jenis kain utk citarasa n budget anda 

Kain serendah RM5 sahaja.





2 cerita korea yg best

Dah lama sangat tak layan cerita korea. Tapi kali ni tersangkut ....tolong. Tapi 2 cerita ni dah habis dah pun tapi sangat best ok

1 genre cinta romantik yg buat kita plak tersipu sipu malu

1 lagi cinta komedi yg sedikit lawak

2 2 sangat best woooooooooooo. Ni dah habis episod rasa lega sket. Kalau tak ternanti2 dah kuar belum episod baru hahahah



1 - Descendants Of The Sun



Ceritanya sedikit slow tapi best . Kisah hero ni yang merupakan seorang ketua special force. Yang kije dia utk jalankan misi rahsia . Lepas tu boleh plak terpikat kat seorang doktor yang kemain la comel ni. 

Si hero ni selalu je tak ada sebab dia mmg kena standby all the time. Time baru nak dating dah kena panggil utk jalankan mission. Si doc ni pun sama asyik on call je 

So bila dia org rasa hubungan dia org takley work out dia org konon putus la. Si hero ni pun kena ke Uruk utk 8 bulan. Tapi takkan citer nak habis mcm tuh je kan. Sekali si doc ni pun kena ke Uruk juga sebab nak setup hosp kat area ni. Dia pun tak tahu si hero ada kat situ....apa tugas sebenarr si hero pun dia tak tahu. Start di Uruk ni la dia org start balik bibit bibit cinta ...gituuuuuuu

banyak scene yg buat kita senyu tersipu malu cam olo sweet tangatttt 

comey sangat wey 


Dengar kata cerita ni ,,g top sangat . Kalau kat China mmg top 3 la .

1- My Love from Another Star 
2- The Heirs 
3 - Descendants of The Sun

Moon biasa tgk kat Cool Drama . Klik link utk ke episod episod nya ya 


2 - Please Come Back Mister 



Cerita ni mcm sedikit tak masuk akal tapi citer mcm ni best je layan hahahhaha. Cerita ni ada banyak unsur komedi, kasih sayang semua 

Kisah seorang pekerja supermarket Sunjin ni sangat rajin kerja. Apa apa mmg utama kan syarikat dia je. Lepas tuh dia terjatuh dari bangunan supermarket. Ramai org kata dia bunuh diri, padahal dia naik atas tuh utk betulkan kain rentang yg tercabut, Lepas terjatuh dia pun mati

Ada sorang lagi plak adalah chef, tapi dia juga merupakan bekas samseng . Ada acara kejar mengejar ngan kereta lepas tuh dia accident n dia mati

Lepas tuh tiba2 dia org konon kat alam lain nak naik kereta api utk tentukan ke syurga atau neraka. Si pekerja supermarket tu ke neraka sebab dia bunuh diri. Si camseng tuh plak ke syurga...so dua dua konpius napa plak. Yg pekerja supermarket tu kemain la baik..so dia org merayu merayu akhirnya dpt ke syurga

On d way ke syurga dia org sayang nak tinggalkan family. so dia org ntah mcm mana terjun dari keretapi yg on d way ke syurga....so bila dtg balik ke dunia yg pekerja supermarket ni masuk dlm badan Rain....n yg samseng tuh masuk dlm badan perempuan 


Bermula dari tuh la dia org cuba settlekan semua unfinish bussiness dia org. Yang masuk dlm badan Rain tuh nak cuba clearkan nama dia n bersihkan nama dari bunuh diri 

Yg pompuan tuh ,,g best sebab dia adalah lelaki dlm bdn perempuan. So watak dia sangat best....

at the end cerita ni semua related to each other . Mmg best citer nih n lawak. 

Nak tgk full episod sila klik link cool drama ni


ok tuh je cerita yg dah habis tgk. Ok please rekemen citer plain plak hahahhahahahah




Monday, April 25, 2016

Serviced Apartments @ Times Square Kuala Lumpur

Hari tuh duk masuk booking.com duk tgk tgk apa yg best. Sebab selalu nampak org kata booking.com tuh best. Sama cam agoda n etc. So saja je la kan kenkonon nak duduk kat hotel...tapi tahu je la hotel kat area tengah tengah KL mmg mahal la kan. Tambahan plak kami book last minit, mmg semua full je.

Kebetulan mama n papa pun dtg KL sebab papa ada appointment kat Hosp Kajang. Jadi Pak Sutan pun plan la nak book bilik utk Papa n Mama aje sempena anniversary dia org yang  ke 38 thn.

Tapi kami takmo la duduk sekali kan ...tapi sudahnya lain yg plan lain yg jadi hahahhaha.

Pak Sutan dia memang jenis suka kalau nak amik hotel biar tgh2 bandar sebab senang nak gie jenjalan atau nak cari makan. So adalah aktiviti nak dibuat. So kali ni dia suh cari area Bukit Bintang.

So moon cari la dlm booking.com tuh, tapi kebanyakkan semua penuh. Lepas tuh ternampak plak pasal service apartment kat Berjaya Time Square tuh. Nampak gambar mcm besar. Google jugak kot ada review org pernah pergi tapi takder plak . Semer yg laman web taurism semua tuh. Frust jugak kejap, sebab kita dah biasa nak tahu pengalaman n penceritaan org kan....tapi tawakal je la kan hope ok


Bagitau Pak Sutan nak book hotel area ni ....dia memang suka la kan sebab boleh jalan jalan dlm Berjaya Time Square ...ley pergi Low Yat yg dah bertahun kot tak pergi. Tetiba terus rasa cam nak tukar headphone nak beli thumbdrive nak beli RAM nak beli itu nak beli ini.

Terus mengimbau kenangan masa kije housekeeping kat JW Marriot. Dapat gaji minguan. So bila dapat gaji dalam RM150 je pun tapi rasa excited tu mmg sukar nak digambarkan. Dapat cash kat tangan terus je cepat2 pergi Sungei Wang...naik ke food court kat atas tu n makan nasik berlauk ada 1 kedai makcik tuh. Amik lauk penuh pinggan hahahhaha. Student mmg cam tuh la kan...masa tuh RM 150 pun rasa besar sangat. Gigih sangat masa ni kerja part time.

Cita cita nak gak duduk semalam kat hotel JW Mariott tu tapi bila tgk harga terus telan air liur 20 kali hahahah




Moon rasa yg Moon book ni adalah unit personal. Sebab di email dia ada letak nom owner. So Moon kena call nom owner tu dan arrange utk collect kunci kat mana


Yang paling best adalah....sebab tak perlu bayar online pun. Bayaran dibuat masa collect kunci . Sebab kami book pada hari weekend, harga semalam adalah RM 195. Dengan bilik sebesar ni mmg berbaloi la bayar banyak ni. Duduk hotel biasa pun kadang 2 ratus lebih kan. 

Moon whats app org tu and dia suruh tunggu kat B1, East . So saya ni sangat la gigih kan...mmg tunggu betul betul depan ni hahahhah.

Parking adalah RM 12 sehari ya u ols.


Nak masuk dan naik kita perlu pakai Key Card. Nak naik lift pun kena touch kad. Kalau kita lvl 38 mmg boleh ke lvl 38 je la. Jangan gatal gatal nak jalan jalan lvl 27 ke ...lvl 30 ke...mmg tak boleh. Tapi kalau nak ke lvl 15 boleh. Sebab kolam renang semua di lvl 15

wowww lawa sangat kat atas ni . Tapi Moon tak letak high expectation sebab dalam web pun gambar macam macam di campur. Semua pun gambar yang sama je.  So tak dapat nak gambar kan rupa sebenar bilik ni macam mana dalam kepala ni. Harap bilik lawa la.




Tu dia ..........memang lawa u olssssssssss. Bilik pun bersih dan wangi

Puas hati sangat sangat. Rasanya berbaloi bayar jumlah tu n bilik sangattttt besar. Moon ada amik video sekali ...nanti Moon share.  Sebab utama Moon amik bilik ni adalah sebab dia kata bilik ni adalah besar berbanding bilik hotel lain dan ianya sangat benar . 

Mcm studio apartment...ada meja , ada sofa semua. Bilik air mmg besar siap bathtub. Ada katil King....n pintu sliding boleh di tutup utk privacy. Ada katil single juga disediakan. 

Ada iron, iron board , sejadah dan bantal extra . 

Tapi towel tak ada yer. Sila bawa towel sendiri 


Bilik air sangat besar....ada shower n juga bathtub. Mmg terbaik sangat. Anak anak nampak je bilik air ni semua dah mengelupur nak mandi. Si Sarah tuh plak sibuk cari towel nak mandi kolam kecik. 

Tandas ni mmg tak ada paip tapi ada old fashion bidet. So kalau nak basuh kena duduk kat situ cuci hahahha. Tapi dia ada bagi bekas jugak utk memudahkan kita.. so dont worry . 

Isk ngan Yaya dah tanya napa ada dua toilet bowl. Hhahahah kena la explain, satu utk buat bisnes dan satu utk cuci. Moon siap google lagi betul ke tak....kang salah explain canner, sebab Moon pun 1st time jumpa tandas cam ni ahaksssssss

Tandas mmg di asingkan dari bilik mandi. So kalau kita nak mandi tak la org duk ketuk pintu mintak kita cepat sikit sebab dia nak ke jamban hahahha. 


Siap ada pantry kecik. I likeeeeeeeeeee sebab senang nak basuh. Siapa ada anak kecik mmg senang utk korang basuh botol ke apa . 




mmg complete la . Nasib tak ada periuk nasi je hahahah. Tapi kalau bawak pun boleh kot ni la la la la la  hahahhah. 


simple je tapi sangat best . Mmg luas la sangat sangat

Kisahnya kami dah book hotel utk mama n papa berdua je kat lain. Sempena anniversary la ...konon nak bagi depa berdua je. Tetiba mama malu plak hahahhaha . Comey je mama ni

Nanti apa aku nak buat duk berdua je ngan papa hang 

la ...awat plak Mama. Bukan ka Mama kat Taiping pun mmg berdua je ngan Papa. Pie la sempena anniversarry. Pie rehat rehat jaaaa 

Tak mo la ...aku malu laaaaaaaaa . Aku nak main ngan cucu cucu

Umi plak duk usik usik mama ...bagitau nanti dlm bilik tuh ada rose petal atas katil ngan towel bentuk swan tengah kissing hahahha lagi la Mama n Papa cuak.

hahahhaha nampak tak kecomelan mama n papa. Papa naik kejap kat kita org ni n terus dia duk kat sofa n kata aku nak duk sini. Kalau hangpa nak pie duduk bilik sana hangpa pie la. ( Padahal papa pun malu juga hahhahahah )

At the end terpaksalah cancel bilik dia org n semua duk dalam ni n still selesa sangat sangat. Mmg berbaloi sangat sangat.

Wifi 
Ada wifi dalam bilik ni. ada modem terus so tak ada nyer nak share ngan org lain . Malam tu semua bukak laptop, bukak phone, layan drama korea. Pak Sutan siap tgk perlawanan bola streaming lagi.


permandangan dari tingkat 38 . Papa intai kot tingkap terus dia kata sengal habis tulang dia ....gayat hahahha

Kat sini nak makan pun senang. Turun je balik ke B1 dan pintu masuk ke Mall ada kat sebelah je. So boleh terus masuk dalam Berjaya Time Square. Pergi makan n jalan jalan kat dalam tuh.

Malam Moon n Sutan pergi dating berdua je. Jalan jalan....anak anak tinggal kat mama n papa jap.

Besok pagi turun ke lvl 15 utk mandi kolam. Kolam sangat besar hokey



Sarah ngan Yaya main kat kolam budak budak ni je . Walaupun Yaya sibuk jerit2 nak ke kolam besar ikut abg Isk.


Isk mmg enjoy betul dia...lepas je dia sebab dia mmg dah biasa berenang n mandi kolam. But still kena awasi jugak dia ni


Ingat lagi masa Isk kecik lagi mmg Pak Sutan campak je dia dalam kolam. Bagi dia pandai sendiri. Moon kat tepi plak jerit jerit ...anak tuuuuuuuuuuu ....anak tuuuuuuuuu

lama lama Isk cekap dah berenang. Tu si Yaya duk bodek abg dia la tu. Moon plak boleh lupa nak bawak pelampung lengan.


 bukan budak budak je teruja tgk kolam besar cam ni...Moon pun geram tgk. Sudahnya Pak Sutan pun masuk juga layan Yaya n Sara yg nak mandi kolam besar

cantik sangattttttttttttt

ni gambar google hahhahah



Kesimpulan

- Pasti akan dtg lagi. Dah masukkan tempat ni dlm fav list dah
- Bilik bersih dan complete semua benda
- Nak makan n jalan jalan pun senang 
- urusan booking sangat senang. Masa cek in , bayar harga bilik + deposit RM200 
- Masa cek out serahkan kunci n dapat balik deposit RM 200 ( ni mmg standard procedure ) 
- kat booking.com tuh harga bilik berubah ubah. Tgk nasib kita jugak dan bergantung pada tarikh yang kita nak.

cuma 
- Parking a bit pricy sebab sehari rate dia RM 12 so 2 hari kami kena bayar RM24
so kalau nak save on parking ley intai intai kat mana tempat lain yg boleh park kereta atau naik public transport. But still ok lagi dan affordable. Cuma kalau boleh dapat free lagi best hahahhaha ( nak free je kan... )


Thursday, April 21, 2016

Sushi depan Tesco IOI City Mall

Hari tuh ada ke IOI City Mall. Lepas tu nampak ramai sangat org beli sushi kat satu tempat ni. Betul2 depan tesco tu.

Moon mmg fail makan sushi ke apa. Kadang ke AEON, nampak banyak sangat dia jual sushi yg kiut2 n dah di pack cantik-cantik. Tapi mengenangkan pernah cuba rasa beberapa tahun lepas n tak sedap, terus sampai sekarang tak berani nak cuba lagi. Tapi masa tuh beli yang kat Carefour ke apa. Ramai org kata sushi kat AEON pun sedap.

Tapi cukup geram bila tgk cerita korea kalau dia org buat Kimbab tu. Kalau dia org makan tuh nampak mcm sedap je kan .


Picture credit to Here . Geram kan tgk kaler kaler macam ni. Moon siap dah beli beras utk wat sushi n seaweed tuh. Tapi tak sempat lagi nak cuba hahahha. Tu pun PAk Sutan dah sindir2 dah tanya....bila la mummy nak cuba buat Kimbab tu .......terus Moon pusing ke lain pura pura tak dengar hahahaha

ok sambung pasal empire sushi tu

Pergi la intai2 ...sebab nampak banyak sangat sushi kat dlm tuh. Lepas tu tak la mahal sangat kan. Harga takat RM1.10 ok la kan ..

Lepas tuh duk gelak2....sebab tgk nama tuh. Parah la macam ni...lepas makan, kije nak maki org je laaaaaaaa hahahhaha




Tgk semua org duk beli kemain banyak....so try la juga 2 3 yg tak nampak pelik sangat. Rupanya rasa dia sedap...macam beras pulut je. Tak ada rasa pelik ke apa pun.

Boleh diterima la. Ada beli 1 yg bentuk 3 segi tuh inti dalam tuna....sedapnyaaaaaaaaaa. Lepas mkn tuh terus ckp ke Pak Sutan

Saya nak gie daiso beli benda alah 3 segi ni la nak buat mcm ni

Terus dia plak buat buiat tak dengar ,,,,,,,,,,,,,pftttttttt

Kadang kadang dlm kepala ni macam macam nak buat...macam macam nak cuba. Resepi kemain banyak simpan. Tapi tak berkesempatan aje...maklumla bz tuh mengalahkan menteri ahaksssss


Tuesday, April 19, 2016

Teh Daun Belalai Gajah

Dulu Moon pernah share gambar daun belalai gajah belakang rumah yg sangat gemuk2 n daun tetiba jadi besar gajah hahahha. Lepas trim pokok daun belalai gajah tu, terus jadi terang kat belakang. Daun pun banyak sangat n Moon dapat share ngan rakan rakan di FB yg memerlukan daun ni.

Siap ke Penang n Johor lagi daun daun yg Moon cantas hari tuh. Nak pakai utk sendiri macam banyak sangat.

Ramai jugak yg PM nak daun tuh tapi tak sempat daun tu nak kuar n bg kat org. Rupanya susah juga nak cari daun ni. Moon ingat lagi masa nak guna utk Allahyarhamah Norma dulu. Merata cari ...nasib baik ada reader yg juga customer Moon yg umah nenek dia betul2 tepi ladang daun belalai gajah dapat belikan utk kita org. Siap belikan anak pokok lagi...anak pokok tuh la yg duk ada sampai sekarang. Batang pokok pun dah besar n keras cam ranting pokok dah. Menjalar tinggi sampai ke atap.

besar n sihat je pokok ni . Kadang Moon amik je rendam air panas minum ...kalau rajin ley la blend ...kadang bila dah ambil banyak2 simpan dalam peti ice atas bagi beku. Bila nak pakai rendam je. Daun punya la besar kan. Ada reader Moon yg mmg tanam daun ni dia kata 1st time dia tgk daun besar cam ni. Tuh la sebab tanam bawah atap n mmg tak kena panas sgt. Tu yg dia jadi beso cam tuh

So ni nak bagitau good news . Bagi mereka yg susah nak dapatkan daun belalai gajah atau nama org puteh dia Sabah Snake Grass ni, korang boleh beli yg kering dan yang sudah dijadikan teh. So bila nak minum boleh rendam macam buat teh tu je. 

Yeyyyyy 

So takyah la korang susah susah nak email Kak Moon tanya ....daun akak tuh dah cukup besar ke belom. Sedangkan seladang daun belalai gajah boleh habis dalam masa yang singkat, ini kan plak sepasu daun yg akak tanam hahahahhaha. Mmg non stop org tanya pasal daun ni. 

Ni akak nak share Teh Herba Daun Belalai Gajah keluaran Bumiputera. Kawan Moon yg duk kat Temerloh la yang bagi. Dia selalu pening2 n ada tekanan darah rendah. So dia la yg cuba dulu Teh Daun Belalai Gajah tu. Lepas tuh dia msg Moon bgtau dia dah tak migrain sangat dah ...lepas tuh health dia sangat banyak improve. So kebetulan masa tuh Moon tak tahu kenapa pun selalu je pening ( bukan mengandung ) . So si Farah is so kind to send me sekotak Teh Daun Belalai Gajah ni. Walaupun dia tahu Moon ada tanam, but dia bagi jugak. Sebab dia tahu Moon ni kadang bz n tak sempat nak gie petik n blend n etc. Tq so much Farah sebab nko ingat kat aku ....terharu mak 



Farah dah bagi lama dah ...n skrg tinggal dlm few sachet lagi. Moon paksa Pak Sutan minum. Dia ni liat sket nak minum benda2 yg tak sedap ni. Kalau nak minum yg sedap je tu dah bukan ubat namanya betul tak?

Moon kalau bau daun ni ok la lagi boleh terima. Fara kata kalau nak sedap kena perah lemon sket.

Tapi kalau mengkudu memang Moon tak tahan. Bagi la yg pahit mcm mana pun boleh lagi telan...but mengkudu tak boleh sebab bau dia busuk. Tapi tgk pekerja Indonesia selamba je petik buah mengkudu n makan . ....acanner tu


Teh ni memang Moon tinggalkan kat opis je. So bila nampak je terus boleh minum

Daun belalai gajah ni sangat bagus utk org yg sakit kanser 



Cara penyediaan
*******************

Untuk Hidangan 1 Cawan
  1.  Masukkan 1 uncang ke dalam cawan
  2.  Tuang air panas ke dalam cawan dan biarkan selama 10-15 minit
  3.  Biarkan uncang dalam cawan dan sedia untuk dihidang
Untuk Hidangan 5-6 Cawan
  1. Masukkan 2 uncang ke dalan teko
  2. Tuang 1.2 liter air oanas ke dalam teko
  3. Tutup teko dan tunggu 10-15 minit
  4. Biarkan uncang dalam teko. Tuangkan ke dalam cawan dan sedia untuk diminum

CARA PENGAMBILAN

  1. Bagi Pesakit tidak kritikal- Minum sehari 1 uncang.
  2. Bagi Pesakit kritikal- Dimana keadaan pesakit yg terlalu sakit sehinggakan tidak dapat bangun ataupun duduk, maka disarankan supaya minum 2 uncang sehari (1 uncang diwaktu pagi dan 1 uncang diwaktu petang/malam). 


KHASIAT DAUN BELALAI Belalai Gajah Asziemi Herb's
*************************************************************
.
Daun belalai gajah atau Sabah Snake Grass (SSG) misalnya telah lama dikenal pasti mempunyai anti oksidan yang tinggi untuk mengatasi sel-sel kanser dan mengekalkan sel-sel sihat dalam tubuh manusia.
.
Khasiat daun tersebut mampu membantu orang yang mempunyai masalah kesihatan seperti kanser, buah pinggang, radang prostat, kolesterol, tekanan darah tinggi, asid urik tinggi, diabetes, mengurangkan risiko salur darah tersumbat, membuang toksin dalam badan di samping mengurangkan keletihan.
.
Herba ini turut dikenali sebagai You Dun Chao atau Clinacanthus Nutans dan tergolong dalam keluarga Acanthaceae.
.
Kajian mendapati bahawa daun ini tidak mengandungi toksik, mempunyai kandungan flavonoid yang tinggi, serta mengandungi pelbagai mineral yang diperlukan oleh tubuh badan, vitamin dan asid amino.
.
Menurut kajian Jabatan Bioteknologi, Sekolah Teknologi Kesihatan, Universiti Ming Chuan, Taiwan, SSG terbukti sebagai agen anti oksida yang baik. Fungsi anti oksida sebenarnya mengurangkan kesan radikal dalam tubuh badan.
.
Sementara itu, Fakulti Perubatan dan Kesihatan Sains, Universiti Putra Malaysia (UPM), SSG bukan sahaja berfungsi sebagai anti-oksida, bahkan mampu melambatkan pertumbuhan sel kanser.
.
#asziemi
#belalaigajah
#temerloh


Bagi mereka yang susah nak mendapatkan bekalan daun belalai gajah yg segar, ini adalah alternatif yang terbaik dan daun yg dikeringkan mcm ni tahan lebih lama.

Kalau nak order boleh contact my dear friend Fara


Whats app
Fara 012-624 6374

Harga RM50 tak termasuk pos



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...