Tuesday, November 29, 2016

Ngah kembali ke Rahmatullah

Ngah adalah kakak pada my Abah. Ngah ni dari dulu sampai la skrg mcm tu je muka dia. Dari kecik sampai la sekarang mmg asyik senyum je muka dia.

Last dia dtg rumah adalah sebelum raya hari tu. Siap dia jahitkan 2 pasang baju utk Yaya n Sarah. Tu la jugak kali pertama dia dtg umah.

Moon actually tak rapat sangat ngan sedara mara belah Kedah that is belah Abah sebab lepas mak meninggal kami semer cam lost semer nya jadi berterabur semuanya. But tu semua kisah lama kan...so bila dah besar cam ni baru sedar balik betapa pentingnya sedara mara ni kan.

Last month Ngah dah duk tenat n ada kat hosp Klang . Moon sempat dtg lawat dia n sempat sembang ngan dia. Moon sempat dtg lewat petang sebab ada hal pagi tu. Kebetulan waktu pagi semua sedara mara dr Kedah dtg berkumpul nak jumpa Ngah. Tapi masa tu dia tak larat n tidur je. Rezeki Moon dpt jumpa dia masa dia bukak mata n dpt sembang. Dia cam siapa yg dtg ...siap tanya anak anak semua sihat ka

" Ntah bila la Ngah ley jumpa Muni lagi .. ni last kot jumpa Muni "

Sedih je ...Moon cukup takley tgk kalau org sakit ke apa ...hati ni sayu je ...pandangan pun kabur je sebab air mata duk bertakung banyak. Kalau kelip mata mmg meleleh laju je air mata ni. Dah la dia sorang tak da anak.

Tapi sebab nampak dia senyummm je mmg duk tahannnn takmo bagi air mata ni

Dia duk kuar masuk hosp banyak kali jugak. Tapi last week dpt  msg dr group Kedah bgtau Ngah dah meninggal. Moon pagi tu dr sekolah anak terus msg bos bgtau bos saya terpaksa EL, makcik meninggal. Mmg rush terus ke Klang

Keluarga belah Kedah semua tak sempat nak dtg sebab pihak hosp dah uruskan mandi jenazah dan terus bawa ke masjid utk disembahyangkan dan terus dikebumikan di tanah perkuburan berhampiran.


Abah pun tak sempat nak dtg sebab dia dr Terengganu. So siapa yg ada nearby aje dtg rush ke Klang. Ada keluarga Wa dtg dr Teluk Intan.

Allahyarhamah sangat baik orgnya  ...tak pernah marah n slalu je senyum . Ingat masa dia dtg umah n tu juga 1st time Abah dtg umah juga. Dia duk tolong Moon masak kat dapur. Dia tanya

" Abah slalu mai ka umah muni "

Tak Ngah , ni pertama kali la abah mai .

La ya ka .... ( laju je ayaq mata dia mengalir turun sambil muka senyum ja ...sambil dia gosok belakang Moon )

Takpa Ngah ...Muni takdak apa la . Awat Ngah plak nangis .

Takdak la ...baguih la Ngah tgk Muni lagu ni skrg...ada keluarga baik baik semua ..Ngah suka. Suami elok ...anak anak elok ..baguih la

Yer Ngah ( terus kacau nasik goreng dlm kuali laju laju )

Moon sampai skrg duk ingat conversation kat dapur hari tu. Tapi rugi sangat sebab Moon mmg tak banyak spend time ngan dia ...such a great person n sorang yang sangat penyabar. Moga Ngah tenang disana di sisi NYA ya Ngah.

Thursday, November 24, 2016

10 hari bersama AnneSuraya Skincare

Hampir 2 minggu Moon pakai AnneSuraya Skincare . Moon pun nak test juga produk member n tgk cam na .Moon pun jeles juga bila tgk testimoni best best tu kan.

AnneSuraya ni best sebab set ni 5 dalam 1. Biasanya set kat market 4 dlm 1 kan. So ni ada extra night treatment cream.

Moon plak spesis yg kalau tukar skincare ada kala akan timbul jerawat baru . So dalam 3 4 hari Moon monitor jugak kan. Tapi tak ada yg naik hokey ....so maknanya AnneSuraya Skincare ni ok ngan Moon . Masa Moon cuba AnneSuraya Skincare ni Moon tgh tak ada apa apa masalah serius cuma muka cam kusam n parut jerawat yg amats degil nak ilang ni. 

Minggu pertama apa yg ketara?

Bagi Moon yg pertama skali Moon rasa adalah kulit jadi cerah sekata. Kulit rasa lembut n lembab je n kurang berminyak sangat.

muka budak comots baru lepas balik kenduri kawen...apa motip pegang bunga pun tak tahu la ...konon konon sweet latew.

Pak Sutan pun ada tego napa muka awak nampak cerah sket. Tapi mmg betul , dalam tak sampai seminggu muka dah nampak cerah n bersih . Ada few parut lama start pudar.

Moon paling suka facewash n day cream AnneSuraya ni sebab facewash tu bau ala tutti fruity and mmg bersih sangat mula lepas cucian. Day cream plak light je. So perlu pakai sket aje secoet aje kat pipi kiri kanan, dahi , hidung and dagu. Lepas tu ratakan n mmg terus nampak flawless terus n yg penting ada SPF 45 . Takyah tepek bedak pun tak apa tau. Kalau tambah bedak harus la lagi cun melecun.


 Day Cream ni mmg duk pakai everyday almost 2 weeks tapi cam tu juger ..so mmg jimat . Nanti nak tanya Su n Anny kalau 1 bekas ni tahan berapa lama. Nampak gaya mcm ni tahan 2 3 bulan ni kan . So bayangkan la berapa jimatnya u ols .

Bau dia lembut dan wangi. So bila dipakai tak ada rasa macam topeng atau melekit. 

 yg putih ni adalah intensive repair cream, yg hijau plak adalah night cream. So selepas basuh muka bersih2 ...pakai toner n sapu nipis je night cream , lepas tu sapu intensive treatment cream n tido ngan comelnya hahahhaha.

Besok bangun muka rasa fresh je n lembut.




AnneSuraya Skincare ni 

- Bebas mercury dan selamat digunakan
- Diformulasi dari bahan semulajadi
- Sesuai utk semua jenis kulit
- Sesuai tak kira utk lelaki atau perempuan



Facial Cleanser 60ml
- Mengatasi kulit berminyak
- Memutihkan kulit tanpa pengelupasan
- Meratakan warna tona kulit
- Melicinkan kulit muka

Treatment Toner 30 ml
- Menghilangkan kotoran yang tertinggal
- Menyegarkan wajah
- Melawan bakteria penyebab jerawat
- Menganjalkan & mencerahkan kulit
- Mengecilkan pori pori wajah

Day Cream 5g
- Menghalang sinaran UV SPF 45
- Mencerahkan kulit wajah
- Melembabkan kulit
- Menghilangkan parut, jeragat & jerawat

Night Cream
- Mencerahkan wajah
- Sebagai agen pelembab wajah

Intensive Night Treatment Cream 
- Menyingkirkan sel kulit mati
- menegangkan wajah
- Agen anti penuaan

Gamba before masa sebelum dpt AnneSuraya Skincare. Muka mmg tak pakai apa ..dah petang2 malas dah nak pakai bedak ke apa . Gamba after tu pakai daycream shj .

Si Sue siap pesan , Moon nko jgn lupa snap gambo before , karang nko tak nampak apa yg beza . Baik la cikgu...la la tu jugak aku snap walaupun nak nangis tgk muka sendiri omg so buruks. Tapi aku tabahkan hati hokey .






Tahu tak sekarang AnneSuraya Skincare tgh buat promo . Dia org bagi discount RM30 so set ni jadi RM 90 sahaja ( NP: RM120 )

So kalau sesiapa tgh tercari cari skincare utk masalah kulit boleh try AnneSuraya sebab tgh offer ....murah wooo dan skincare ini memang direka khas utk kulit wanita Asia


Loose item pun ada tau n harga seperti kat bawah k:


🌸Facial cleanser RM30
🌸Toner RM18
🌸Day cream RM20
🌸Night cream RM25
🌸Intensive treatment cream RM27
🌸Glutathione bar wash RM30





ANNESURAYA SKINCARE 
SET 5 in 1 
Harga Asal : RM 120/ set
Harga Promosi : RM 90/ set 


Guna code "MOON"   
whats app  010-4314406
 utk dpt additional discount RM 10 

RM 80 satu set


Instagram : 

Facebook : 
Whatsapp Untuk Info dan Pembelian : 
010-4314406

Wednesday, November 23, 2016

Areena Batik Butique Hotel Kuantan ok ke

Last few week Moon kan ada kerja sket kat Kuantan kan. So Moon pun cari2 la tempat utk stay. Browse punya browse kat booking.com nampak la Areena Batik Butique Hotel ni n hotel ni paling banyak org review hokey ...dekat 1k++



Bila baca review cam tak nak la judge awal sangat kan sebab ive never been there. So better kita pergi n experience sendiri . Ada banyakkkk hotel best best kat Kuantan tapi sangat curious pasal hotel ni sebab tgk gamba cam gempak n different dr hotel yg lain

Urusan booking amat senang sebab pakai online booking,com je kan

Hati cam excited sangat sebab gambar dlm Booking.com tu amatla cun. So Moon book bilik family sebab ada ramai rakyat kan

Apa yg Moon share n tulis based on my own experienced n pasal FAMILY ROOM 




So kalau u ols tgk gamba ni u ols misti kata cun giler kan. Terbaik laaaaaa mmg berbeza dari bilik hotel lain kan kan kan .

Itu la yg Moon ingat jugaaaaaaaaaaaaaaa

Dlm kepala dah tanam siap siap nanti bilik cun mcm ni . Sarah boleh berlari2 dlm bilik ......

So bila sampai Kuantan n sebelum ke kedai Supertop Sopee kami cek in dulu . Pak Sutan bukak bukak je pintu .....gedeganggggggg dah kena coffe table betul2 kat situ. Masuk bilik je kami 5 beranak blur kejap sebab kecik yg amats. Tapi yg tukang booking ni diam je ....siapla aku lepas ni misti kena sindir ni . Sebab kami biasa book family room n so far ini la yg paling comel .

Deco A1

Tapi comel sangat ...nak letak luggage pun tak tahu nak letak mana

masa tu hujan lebat, tingkap bocor semer siap air masuk tepi tingkap . So Pak Sutan suh Moon turun n cek balik betul ke bilik ni sebab dlm gambar lain . Ada bilik lain tak yg lagi besar , kena tambah duit pun tak apa . Sebab rasanya ni cam bilik biasa je ni

So Moon pun turun bawah n cakap elok elok . Staff pun sangat baik hokey ...akak bg A1 utk staff dia org n dia siap offer bilik lain n mintak Moon tgk dulu. Kalau nak tukar boleh katanya ....see sangat baik kan .

So bilik lain pun sama juga cuma besar siiiikkkiiiitttttt je ( baca panjang panjang k  )

Terus tak semangat nak snap gambo ke apa sebab bilik lomantik je malap malap tekan2 lampu ada 2 tak nyala . Tapi sebab nak tido je kan ...abaikan je la . Terus perittt je poket tuan yg bayo dpt cam ni kan


ni ok lagi Sarah ley lalu cam tu . Bilik 1st mmg padat ...lamp shade pun tercabut cabut dah . Langsir koyak ....rasa cam nak gie je tanya ...nak tak beli langsir Sarah Hughes Globe hahahhahahah.

Tapi kalau Moon ngan Pak Sutan je 2 org mungkin ok size ni but ni family room kot. Cer tgk Family Room K Hotel Jln Tar bapookk besor atau bilik harga RM200 di KL 


Almari Narnia ada semua kelengkapan . Masa bilik pertama tu apa pun tak ada dlm almari ....nasib tukar. 



Bilik air cantek ..tp pintu cam ni TAKLEY KUNCI ...Sarah plak duk intai intai. Bayangkan korang tengah yak yak nampak plak ada entiti mengintai cam tu . So sila yak yak sambil tutup kaki ngan towel . OMG tak tenang jiwa raga mummy ....sebab kejap kejap Sarah tanya 

Mummy wat apa tu ....

wat apa tu 

cakkkkkk 

mummy berak ke 

dah siap ke .....

Mummy Sarah kat sini ....mummy nampak tak Sarah ni ... 

Terus suh Abg Isk sendal pintu tu ngan kerusi ....adoiiiii ni family room kotttttt kalau honeymoon suite ok la kan .


( abaikan kaki abg Isk atas katil tu yer )


But nasib baik la kan sebab :

Tilam bestttttttt

Bantal bestttttttt

Aircond sejuk

TV pun clear

Air kuat

Breakfast sedap

Mana yg bagus tu akak highlight juga k ....cuma frust sket la kan. Then baru Moon terpikir misti photographer ni pakai wide lense ....edit power .


masa ni nak cek out dah




Moon rasa la kan bilik kita org duduk tu adalah bilik deluxe kot . Not a family room walaupun staff tu kata mmg family room tu kak .


Kesimpulannya :

Deco : A1 perabut lawa n cun melecun ,

Bedding : Katil amat selesa ...rasanya paling selesa so far sebab tilam kualiti baik punya. Tak ada rasa spring ke apa ...mmg padat n sedap. Bantal pun sedap

Tandas : Pintu takley kunci, transparent kat bawah n atas ...even nko mandi naked dlm tu still boleh nampak bayang2. Air laju , air panas ok ...ada towel cukup semua.

Bilik : Sempit , lampu ada takley on ..lampshade pun dah tercabut . Langsir pun  koyak . Perabut amat besar bagi bilik comel cam ni but sesuai la ngan konsep butik hotel

Breakfast : sangat sedap ...nasik lemak sedap . Ada bihun ada mee ada roti ...air panas air sejuk n fruits . Sesuai la ngan konsep breakfast . Moon baca review org kata breakfast sikit . Tapi for me cukup la breakfast cam tu ...takley nak spread buffet cam hotel 5 star kan. Makan cam tu pun dah kekenyangan. Ok la kan ...Moon tambah RM 10 utk anak sebab voucher breakfast utk 3 org aje . Sarah tak kira sebab dia makan nasik lemak sikit je kemudian dia main sapu butter kat roti je heheh.

Value for money? : I paid RM175 utk semua ..rasanya ok la cuma bila baya tu rasa cam ngan RM175 ni rasanya boleh dpt yg lagi best ...tu je la . Tapi ni rezeki kita org kan ...ok la tu

Akan dtg lagi tak sini? :  hahahahah mungkin kami akan try hotel lain kot. But kalau u ols nak dtg silakan . Moon tak kata jgn dtg sebab kadang kadang pengalaman org lain kan. Apa yg ok bagi Moon mungkin tak ok bagi org lain. Atau apa yg tak ok bagi saya mungkin ok je ngan u ols kan .


My friend Sheila yg duk Kuantan pun tanya ...ok ke hotel tu Miera ( kwn zaman belajar mmg panggil Miera)

Ok gak cuma indah gamba dr rupa hahahhahahah

Boleh baca juger ada org review pasal family room kat SINI 

Reversible Kilim Rug by fiREKA


Ramai yg dah tgk kat IG Kak Moon , Kak Moon ada share pasal Kilim Rug yg gorjes tu kan. The best part is, kilim rug ni boleh di pakai dua dua belah. So jadi 2 dlm 1



Moon mmg dah lama cari rug pattern mcm ni tapi tak jumpa ...so bila dah nampak kat IG @firstudio.co ni terus mak tersangkut u ols. Sebab ada banyak jenis ...ada yg besar , kecik n runner pun ada . Mmg bg nampak berseri ruang kat umah.


Ni Moon saja letak atas katil sebab nak bagi senang amik gambo . So korang let nampak size dia . Katil adalah size King . Kat bawah ni adalah infonya k

REVERSIBLE KILIM RUG
A 001

Measurement : 185 X 118 cm
Weight : +/- 2 kg
Material : Acrylic & Cotton

Introductory Price : RM130
Postage : RM29
Total : RM159

 

 close up ...boleh nampak susunan n tenunannya

 depan belakang warna lain. So korang boleh tukar tukar ikut citarasa masing masing


agak tebal n berat juga so tak licin ...kecuali la korang nak shuffle ke apa mungkin tak digalakkan hahahha


sekarang rug ni duk kat bilik. So anak anak akan dtg lepak kat sini . Sarah plak siap golek2 kat atas ni, dah berebut ngan dia plak kan .

cute kan ....abaikan cadar akak yg bulat bulat tu ...nanti kalau tuka ke cadar plain harus cun. Masuk masuk bilik mmg rug ni nampak dulu ...auw berseri terus...

ada banyak lagi hokey ....korang kena g intai kat IG @firstudio.co


omg lawa lawanyaaaaaaaaaaa


tergoda latew kannnnnnnnnnnnnnnn

runner tew lawa weyyyy

kalau u ols nak order boleh whats app dia org.

f i R E K A

πŸ“±: +60 013 388 4373 
✉️: firstudio.co@gmail.com 
🚚: worldwide shipping


Monday, November 21, 2016

wedding

Last week berlangsungnya masjlis nikah Fitri n Ain. Dia org adalah anak pada akak yg kedai makan yg Moon slalu singgah makan. Since dah bertahun mmg mkn kat sini lama lama kita org jadi rapat plak. Dia org plak semua baik baik. Kalau dipikir balik almost 5 years dah kot. Nampak tak tahap setia kita org cam na hahahha

Kat sini ada 2 kedai je Moon slalu singgah utk breakfast ...kalau nak ke kinik ke apa, kita org mkn kat kedai akak di pusat penjaja Seroja tu. Ada banyak gerai kot dlm tu tapi bertahun jugak kita org mkn kat kedai yg sama jugak hahhaha .

Kalau on d way gie kije plak mmg singgah Ummiza ni je sebab selesa nak duduk makan ngan tenang. Open je kiri kanan pokok pokok ..kadang kalau lepas hujan siap berkabus lagi. Pagi pagi dah kelam kabut uruskan anak anak nak ke sekolah semua ...so breakfast ni la time nak relax dulu sebelum masuk opis. Yg penting baju n tudung tak bau busuk .  Sambil hirup teh panas sambil tgk pokok pokok. La ni dah tua ni malas dah nak pergi tempat sesak sesak...nak yg relax relax je  n tempat yg selesa.

Cam kat terminal Cyberjaya tu best nak makan tp lepas tuh mmg lekat la segala bau kat baju ...eh nak citer pasal majlis kawen dah terbabas ke kedai makan semer hahhahah

 Moon incharge bahagian hantaran . Mak pengantin n adik beradik mintak warna pastel paling lembut n nak simple takmo kaler kaler sangat . So kita org gabung krim n peach .

 hasil ni mmg gabung semua idea org ...adik pengantin n adik ipar pengantin.



simple n sweet aje ( muehehehhe perasan ). Biasa Moon buat utk adik adik je ...masa Talib kawen  n Amir kawen . Jarang nak buat utk org lain....jgn plak ada yg pm nak tempah hantaran ya ...pitam akak. Ni pun akak kemain nerves u ols takut tak cun..

nampak tak akak jd org sibuk time tu . Kali ni akak berjaya tak nangis time org nikah ...walaupun penat kaver ...terasa gaks panas bijik mata ni hahhaha

Moon mmg even masa amik job amik gambar kawen dulu....everytime org nikah je n ckp sah je ...Moon plak yg jadi sebak sebab cam terharu ke hapa. Mmg dasar hati tau fu fa....so mmg  kalau pengantin menitik air mata...photographer pun sama naik menangis apa kes, Pak Sutan mmg slalu gelakkan Moon kalau time macam ni . Mak mmg hati tisu hokey ...



pengantin perempuan duk mengalir air mata . Masa ni hujan lebat kat luar

Pernah tak korang pergi majlis yg siap mak ayah ada baca ...yg anakku , hari ni anakanda sudah menjadi isteri org etc etc tu ....hoooih yg tu mmg mak tak tahan wooooooo

tambah plak dengar sora mak pengantin yg nak cakap tu dah sebab n teresak esak tu. Bukan takat mak pengantin tu je yg sebak, ngan tetamu pun turut sama nangis ,.....kannnnnnnnnnnnnnnn

ke korang tak nangis ....hebat la korang. Akak bab tu akak tewas wooo. Tgk video Anuar Zain lagu baru ni pun akak nangis ...omg makin parah hati tisu ni

Nasib majlis nikah ni takde semua tu hahahhahahah
 


Thursday, November 17, 2016

Baby Kit- Kit Bantuan Bayi


Baby Kit ni adalah bantuan yg diberikan pada mereka yg memerlukan.

1 baby kit bernilai RM25 sahaja. Sama sama la kita menghulurkan bantuan sebab bila bencana mcm banjir ke apa bantuan ni cepat tiba buat mereka. Tambah plak skrg musim hujan n diramalkan akan banjir. Sian sgt buat anak anak kecik kan.

my dear friend Fara, skrg tgh giat siapkan baby kit ni utk diagihkan

jom kita sama sama menyumbang.



CSR bersama Babybox?

Hi.

Saya Fara aka Adzra dari team Babybox Malaysia.

Babybox Malaysia merupakan sebuah NGO berdaftar di bawah nama Cradle of Love Association (COLA) / Persatuan Buai Sayang (PPM-051-10-19012016). Team Babybox memberikan bantuan keperluan bayi beserta pakaian baru atau terpakai kepada bayi yang berusia 0 sehingga 12 bulan.

Projek yang sedang kami jalankan ketika ini adalah #misibabykit. Misi ini bermula ketika team kami memberi bantuan semasa kejadian kebakaran di HSA tempoh hari. Kami akan memanjangkan misi babykit ini untuk diberikan kepada mangsa banjir yang memerlukan.

Antara barangan yang dimasukkan dalam #babykit ialah :

1. Pampers - 5 pcs
2. Wet tissue - 1
3. Tisu biasa  - 1
4. Minyak telon - 1
5. Bedung or selimut/lampin bby - 1
6. Sabun mini - 1
7. Bedak mini - 1
8. Mini towel - 1
9. Baju baby - 3 pasang
10. Beg - 1

Oleh itu, kami amat memerlukan bantuan daripada pihak syarikat tuan/puan untuk menjalankan #misibabykit ini. Setiap #babykit ini bernilai RM25. Jika pihak syarikat tuan/puan berminat, boleh hubungi saya melalui email : projekbabybox@gmail.com

Perkongsian poster dan maklumat tentang #misibabykit juga merupakan satu bantuan yang kami amat alu-alukan.
Page rasmi kami : https://www.facebook.com/projekbabybox/                      

#projekbabyboxmalaysia
#COLA
#misibabykit
#spreadlove

Tuesday, November 15, 2016

Mek Sarah

Sarah akan 3 tahun bulan depan. Macam kejap plak tetiba dah 3 thn sudah

Sarah ni mmg ceria budaknya n kuat menangis . Mungkin sebab dia yg paling kecik n abg n kakak mmg melayan je kije nya.

Kalau cakap mmg sampai kita plak suh dia diam kejap . Percaya tak kita siap boleh bercerita macam macam kat dia n dia pun sama naik bercerita kat kita. Siap boleh bgtau apa dia buat kat sekolah. Apa dia makan ...main apa ngan kawan kawan.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...