Showing posts with label Norma. Show all posts
Showing posts with label Norma. Show all posts

Friday, June 17, 2011

Update Norma : 2nd cycle Radiotheraphy


Just got back from HKL ..dalam perjalanan me n sutan tak tahu nak cakap apa ...masing masing cam blank ....cam tak tahu dah nak pikir apa .

Pagi tadik Talib call bgtau keadaan Norma ...suara dia pun lain je ...Moon dapat rasakan kesedihan dia tew . Even semalam pun mama call n sembang lama sangat ...and dia sangat sangat la risau kan Norma n Talib . Dia kata tak pa pasal Rafiq dia ley tgk but kami kena tolong sama support Talib ....sebab Talib tgh duk susah hati to da max

Kak Lib tak tahu ar nak kata apa kak ..

Danggg ai pun tetiba sebak tak tahu cam na nak advice dia ...cam dah habos dah semua kata kata nak bg dia kuat sebab ai pun not that strong ...ya Allah .....

Doc kata Radiotheraphy tew tak effect langsung kat canser tew ...tak mengecik pun tambah makin membesar ada . Doc tanya Lib sama ada nak proceed ngan radiotheraphy or to give up je ..

Ai pun cam sedikitt geram dengar jawapan doc tew ..mana ley dia tanya nak give up ke apa . Dia patutu explain what are the choices yg available ...and bg la explaination yg betul betul kan since we deserve to know .

List kan apa yg patut di buat ...maybe proceed then we see how ke cam na . Yes if after 2nd cycle apa apa pun tak jadi then ok fine kami ikhtiar cara lain .

Sian sgt tgk Talib tadik ...yes i know he is very strong but hati suami mana la yg sanggup tgk isteri terlantar je cam tew ...u tell me can u stand that ? I dont think that im capable of doing what he's doing rite now

Sutan advice him masa dia anta kami ke kerete

Lib , hang kena redha n pasrah dengan semer nih Lib tapi at the same time hang kena ikhtiar sedaya yg kiter boleh ...incase apa apa berlaku pun biar kiter puas hati ...biar kiter kalah dalam keadaan berjuang dr kiter mengalah sekarang . Hang kena kuat Lib kena bantu Norma

Talib tunduk je and i know dia sedih sangat sebab ai pun tak sanggup tgk muka dia time tew ...sebab im speachless

Hang maaf kan la dosa dosa Norma kalau ada hang redha la Lib ...hang doa la agar di permudah kan segala nya ..

Abg , kami baru kawen ...tak der apa pun Norma buat salah kat Lib ...gaduh pun tak sempat ...apa pun tak sempat bang ...apa pun Lib terima bang

Now u tell me what more i can say ...cam sebak giler weii

Hati Lib remuk bang ..

Ai pandang Sutan ...kami saling berpandangan n sutan hanya ley tenang kan Talib ....

Mmg kesian sangat ...dia org kawen last year ...than Norma mengajar kat Pontian n Talib kat KL ...jumpa pun sekali sekala ..then Norma pregnant n masa kandungan 7 bulan Norma dah flat n dah start tunjuk kan tanda2 dia sakit . Allah mmg maha kuasa dia bantu Norma permudahkan bersalin kan Rafiq ...then masa tew la kesakitan Norma mmg tak dpt di tanggung lagi ...masa tew la kami baru tahu yg dia ada brain cancer .

Dalam kami kesian kan keadaan Norma ...kami lagi kesian kan keadaan Talib n Rafiq . Kesian sangat Rafiq tak dapat rasa langsung kasih sayang dr mama dia ....dah la Rafiq tew sebijik muka NOrma ...

Mmg maha hebat la ujian dia org ...hope Talib sentiasa tabah dlm menghadapi ujian nih . Lib tuhan takkan menguji hamba nya kecuali DIA tahu hamba nya itew mampu menghadapi semua itu .

Jangan kiter mengalah ....kiter patut terus kan n usaha selagi kiter mampu ...kami semua akan sentiasa doakan yg terbaik utk Norma . Apa pun yg berlaku kiter redha ya .

Mana yg org rekemen suh kiter pegi ...kiter pegi Lib ...mana tahu ada antara yg banyak2 tew dapat membantu Norma ...who knows kan .

Thanks to all readers n friends yg banyak share tempat2 rawatan ...moga Allah la dapat membalas jasa kowang .

Org kata Seth( Nora Elena ) tew la lelaki paling penyanyang n romantik ....but in real life ai think Talib la suami yg paling tabah n penyanyang ...

sedey la tgk gamba talib n norma

tambah sedey bila tgk Rafiq



ai compile kan kisah Norma n Talib ( my date mebi sedikit terlari ngan tarikh entry )

1 Mac 2011 Norma di sahkan ada brain tumor
2 Mac 2011 Doc pasang shan di kepala Norma
6 Mac 2011 Talib n Norma's 1st anniversarry
8 Mac 2011 1st operation remove kan tumor
operation 10 hour++
14 Mac 2011 Norma HKL day 14
20 Mac 2011 Norma ICU day 5 HKL day 20
22 Mac 2011 Norma HKL day 22
26 Mac 2011 Norma HKL day 25
27 Mac 2011 Norma HKL day 27
28 Mac 2011 Norma HKL day 28
1 April 2011 Norma HKL day 32
3 April 2011 Norma HKL day 34
5 April 2011 Norma HKL Day 36
7 April 2011 Urgent - Norma makin lemah
8 April 2011 Norma HKL day 39
11 April 2011 - Norma HDW , HKL day 42
sumbangan utk Rafiq
15 April 2011 Norma HKL day 46
18 April Norma HKL day 49

tgh risau kan pasal Norma ...my Hubby plak kena operate sebab colon cancer
25 April 2011 Sutan kena operate
kisah pembedahan pak sutan 24 April - 30 April 2011

masa tew jugaks dapat tahu cancer Norma stage 4
Norma stage 4

5 May 2011 Norma operate kali ke 5 HKL day 66
10 May 2011 Norma HKL day 71
12 May 2011 Norma HKL day 73
22 May 2011 Norma HKL day 83
Abdul Rafiq is 4 Months
1 June 2011 - Norma di Onkologi , HKL day 96
5 June 2011 - Norma pulang ke Rumah
15 June 2011 - Emergency
17 June 2011 - This entry
Nih gamba Rafiq ...moon amik dr blog Amy kakak ipar Norma ( wife abg Norma )

Rafiq n Cousin Mia

Gamba Rafiq 8 June hari tew


Sapa Moon pada Norma ? since ramai yg tanya sapa la Munirah nih
Im her sister in Law ...and Talib adalah adik Sutan . I love my husband very much and i love adik badik nya juga sama bagaimana saya mengasihi adik beradik saya sendiri ...ipar duai pun adik beradik jugaks kan

Why u update pasal nih ?
I sayang kan Norma sebagai mana seorang kakak menyanyangi adik nya . Kalau boley ai nak semer sedara mara n sahabat taulan Norma tahu perkembangan Norma n sama sama la kiter doakan kesihatan n kesejahteraan Norma ...moga ramai yg dapat manafaat drpada apdate nih.

Im not seeking for popularity or what so ever jauh skali nak pikir kan pasal tew

Andai kata Norma sihat nanti ...dia ley baca kisah dia nih

Andai kata she is a survivor ...maka adalah benda yg kiter ley refer n membantu org lain plak

What about Rafiq ?
Skrg mama is looking after Rafiq ...alhamdulillah rafiq membesar seperti juara

Moon ai nak kasik sumbangan boley ke ?
Boley no problem tangan yg memberi itu adalah lebih baik dr yg menerima ...just buzz me kay











Wednesday, June 15, 2011

Update Norma

Sepatutnya hari nih 15hb June 2011 Norma akan ke HKL utk 2nd round Radiotheraphy ...selepas di benarkan pulang berehat di umah utk 2 minggu


But ....

On Monday 13hb , her feeding tube tercabut n Talib bawak ke Hosp Serdang utk pasang kan balik . So everything was fine ...untill yesterday

Norma tetiba muntah muntah n she is very week ...dia langsung tak bukak mata and tak seperti hari hari sebelum nih . So Talib call ambulance yesterday ....so ambulance dr Hosp Serdang dtg amik Norma and pagi nih Norma terus di hantar ke Neuro HKL ...and akan di hantar ke Onkologi .

Will update lagi once dpt news dr talib ....sama sama kiter doakan agar Norma tak der apa apa .

Sunday, June 05, 2011

Norma pulang ke rumah


<  pic removed >
nanti moon upload lagi ya ....love this pic so much . Hebat betul la ujian pasangan muda nih

Alhamdulillah both of u sangat strong . Insyaallah Allah akan membantu hamba nya ...kowang kena sentiasa stay strong utk each other n utk zuriat kowang , Rafiq

Semalam kami semua pegi lawat Norma kat umah dia di Balakong . Alhamdulillah Norma nampak sihat . Gembira rasanya dpat tgk dia di umah dia . Yer la last time dia dtg masa dia pregnant 7 bulan tew pun duk few days je sebab masa tew pun dia dah start sakit sakit .

Thanks to da NGO yg bantu beri katil beserta tilam angin utk Norma . Moga Norma akan kuat semangat bila dah berada di umah sendiri . Inysaallah
Mak Norma tgh bagi susu kat Norma setiap 4 jam . Mak Norma setia menemani Norma sepanjang Norma terlantar di hosp . Moga tuhan la dapat balas jasa baik n pengorbanan seorang ibu .


Norma kena pakai nih utk support tangan dan kaki dia . Ni dari bahagian Fisio. Memandang kan Norma kan dah lama tak jalan maka kaki dia perlukan support.
injection yg Norma perlu amik setiap hari . Talib la jd doktornya

balik dr kerja terus pegi kat Norma . Talib tak der la risau sangat tinggal kan NOrma kat umah sebab mak Norma pun ada ley tgk kan Norma

yaya mmg suka menempel kan uncle dia .
dak yg suka wat sebuk

abg Isk yg duk layan TV ...and that is my bibik .
bawah katil pun gie masuk wat apa Yaya?
tetiba je dua badik nih sebuk nak duk atas katil Auntie Norma sebab nak rasa cam na tilam angin tew ....macam macam la kowang .

me : Isk ngan yaya kena main ngan Rafiq elok2 tau ...tgk antie Norma kan sakit sian Rafiq mama dia tak ley duk kat dia jaga dia .So Isk ngan yaya jgn usik Rafiq tau

Isk : Mummy Isk takut Auntie Norma marah Isk la

Me : Asal plak Auntie nak marah Isk ?

Isk : Sebab kadang Isk usik Rafiq ...yaya lagi suka usik Rafiq

Me : Tew la Isk kena jaga Rafiq elok elok ...Isk kan sayang Rafiq kan .

Isk :Ok nanti Isk sayang Rafiq banyak2 sian dia mak dia sakit

Nasib la budak kecik cam tew ley paham ...bila dia tgk Norma atas katil cam tew terus berubah muka dia . Dia kata dia sedih tgk Auntie sakit .....tak pa Isk mummy paham cam na rasanya ....insyallah kiter kena bantu semampu kiter ye

Norma akan balik ke HKL 15hb utk sambung Radiotherapy buat cycle ke 2 . Doc akan scan n tgk kot MRI sama ada selepas 1o sessi hari tew canser tew makin mengecil atau tak .

So buat family / sanak saudara / kawan kawan norma yg nak gie lawat Norma ...dia sekarang berada di umah nye . Just buzz talib kay or Norma nyer phone number . Her mother will pickup the phone . Sama sama la kita doakan agar keadaan Norma bertambah baik

Yup it will takes time but janji ada peningkatan n keadaan dia makin bertambah baik itu pun dah cukup ....caiyoook Norm . U can do it

Friday, June 03, 2011

Norma sudah pulang ke rumah

Petang semalam Norma dah di discharge ...and sekarang dia ada di rumah nya kat Balakong . Talib kata ada badan NGO dtg umah hantar kan katil n wheelchair utk Norma . Alhamdulillah

Hope Norma stay strong and speedy recovery . Petang nanti blk kije kita org ke sana ..nanti ai snap gamba Numa ya n share with u ols

Wednesday, June 01, 2011

Norma di wad Onkologi

Alhamdulillah Norma is doin great . Walaupun dah banyak kali kena radioterapi keadaan dia makin bagus . Cuma Norma masih lom bercakap tp kalau di tanya apa apa dia mampu reply ngan anggukkan n gelengan ...tangan dia pun kuat dia ley gerak gerakkan tangan n kaki n jari semer . Tew pun dah cukup bagus janji ada peningkatan .

Kita org pegi last week lepas Pak Sutan nye appointment ngan doc kat serdang .

Skr Norma berada di 1st class unit Onkologi . Bilik nya selesa , brhawa dingin n setiap bilik pun ada tandas so alhamdulillah sangat selesa buat Norma n her mother yang setia menemani Norma bersama Mutalib . Mutalib tpaksa la pegi kije lagi pun dah banyak hari dia amik unpaid leave . Mmg la kiter kalau ley nak duk sepanjang masa di sisi Norma but now Talib kena pikir kan something sebab dia la ketua keluarga n dia kena pikir kan Rafiq sama . Lib dont wory sebab Mak Norma pun ada ley tgk kan Norma ok .

Tetiba ai rasa tangan ai sangat la bapak gaban ....hu hu im a giant giant


Masa kami lawat nih Norma dah boley bukak mata luas luas n mata dia pun follow pergerakkan kiter . Mak Norma kata org Fisio pun duk slalu dtg nak train Norma cara gerakkan anggota badan semer . Yer la norma pun dah berbulan tak berjalan kan so mmg kena train balik kaki n tangan dia semer .


Insyaallah next week Norma di benarkan balik ke rumah . Moon tak sempat lg tanya detail ngan talib sebab awal perancangan nya utk tembak cancer tew selama 6 minggu tp maybe Norma menunjukkan tanda2 +ve maka radioterapi di pendekkan . Nanti apa apa Moon update kan yer

Thanks to all yg banyak n selalu bertanya kan kabar Norma . Berkat doa kalian juga Norma makin sembuh

Yes ini akan amik masa utk pulih sepenuh nya but insyaallah semua nih pun dengan izin Nya ..

Monday, May 23, 2011

update Norma


May 22 2011

< pic removed >



Norma dah ditukar kan wad dari Wad Neorologi ke wad Onkologi 3 hari yg lepas . Norma juga dah menjalani 3 kali rawatan Radiotherapy . Norma akan jalani Radiotherapy selama 6 minggu , every day kecuali Sabtu dan Ahad....

Masa hr pertama mama jaga Norma di HKL . Mama kata alhamdulillah Radiotherapy tew 5-10 minit je ...Norma ok ...lepas tew dia ley bukak mata besar2

Hari kedua plak Umi yg teman kan Norma kat hospital kebetulan Umi cuti sem so skrg Umi take turn ngan Mama . Alhamdulillah Norma ok ..Umi kata dia banyak gerak ...alhamdulillah .

Norma sangat strong ....hope dia dapat lalui saat Radiotherapy nih ngan jaya nya ...Amin


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

keadaan Norma May 15 . Ai tak dapat apdate belog time nih sebab masa tew blog kan demam kan ...so i wrote a note kat my FB ...so moon kopipes ke sini .

May 15 2011


 sonok sangat tgk norma tunjukkan kemajuan . Memula kami sampai dlm kol 3 lebey dia tak respond sangat tpi dah dkt kol 6 30 cam tew baru dia gerak2 kan tangan n bukak mata n gengam tangan Moon n Talib .
Hari nih sama sama bantu Talib lap lap kan Norma ..sempat wat ala ala facial kat Norma ...ai siap tanya best tak NOrma ...dia angguk angguk kan kepala ...siap sapukan losyen kat tangan n kaki dia ngan losyen baby terus wangi je dia ..sedey je tgk tangan n kaki norma ...halus je ..yer la kan banyak hari dah tak jalan
Tgk Talib bagi feeding kot tube ....he is very strong ...stay strong ya Lib kami semer support Lib ...Lib kuat kan semangat n laku kan semer tew utk wife n anak Lib kay .



pak sutan pun duk curious apa la yg talib duk dengar ...eleh dia pun nak terai jugaks ...rupanya nih nak cek dia nya saluran dalam perut tew

< pic removed >

talib kena kuar kan susu yg tgh hari tadik utk turn susu baru masuk

memula kasik dulu air kosong 20 ml
 
selepas itu baru masukkan susu

Moon amik tangan Norma n suh dia usap muka talib ....alhamdulillah dah banyak hr dia tak gerak hari nih dia respon n gerakkan jari dia di muka talib .Sedey la tgk talib cam terharu Norma kasik respon yg baik ...siap dia cuba angkat tangan nak peluk Talib . Thanks Norm ....Norm buat kita org happy today



Norma pegang n gengam tangan Talib kuat kuat .....sweet sangat moment nih

Dont wory ya Numa ...Talib will always be by ur side
Besok terus kan usaha ya NOrm ...nanti Norma sihat kiter gie jalan sama sama ek ...Sutan sepanjang perjalan dr HKL ke salak tinggi senyum je sonok tgk NOrma tunjuk +ve feedback ...
Semua org patut bagi sokongan n dorongan ...insyaallah Norma ...u can do it

Thursday, May 12, 2011

Update : Norma at HKL day 73


Ada berita yg amat mendukacitakan

Tumor yg di buang sebulan yg lalu telah membesar kembali ..dari asal 5X5 sekarang membesar pada 7cm ...aggresive sungguh tumor tew dalam masa 2 bulan je dia ley membesar sampai cam tew .
Norma nyer lebih kurang cam nih


Semalam Talib bercerita ngan panjang lebar mengenai apa yg doc explain kat dia . Doc kata last time dia org dah buang semer n dah kikis semer tumor tew ...and tinggal pun dalam 20% sebab terlalu banyak akar nya so dia org tak sanggup amik risiko maka di tinggalkan baance 20% tew

So sekarang tumor tew dah membesar kembali menjadi 7cm n dah menekan saraf yg control pernafasan Norma .

Tak tahu apa doc akan buat pas nih sama ada operate kan dia kali ke 6 atau alternatif lain . Doc kata biasa kalau nak radioterapi patientt kena meniarap but kalau Norma meniarap , tumor tew akan menekan saraf pernafasan dia ..so dia org akan cuba buat semasa Norma tengah baring . Thanks mean dia org akan tembak kot bawah .

But Radioterapi masih belum boleh di buat sebab Norma is so weak

A Doc ( bukan doc kat HKL ) reccomend TF ...hope ia mampu mengecut kan sedikit tumor tew . Kami tawakal n banyak banyak berdoa .........hope it can boost up her immune system and make her stronger for the next procedure .

ps : Fifa , thanks dear ...rajin awak g jenguk Norma .


Tuesday, May 10, 2011

Update : Norma at HKL day 71

macam ni la rupa belakang kepala norma ...tempat tew dah di bedah di bukak di cuci n di jahit buat kali ke 5 ...ya Allah kesian betul kat Norma

mama bawak Rafiq pegi jumpa Norma ...mama kata Norma duk senyum tgk Rafiq tp dia tak mampu nak bercakap masa nih sebab sangat lemah . Harap hilang la rasa rindu Norma kat Rafiq ...maaf ai tak ley nak taip banyak sebab ai sebak nengok gamba nih

betapa besar nya cinta n kasih seorang suami buat isteri nya . Lib stay strong ya ...kami semua akan sentiasa support lib in any ways yg kami boley . Lib jaga Norma baik baik ..sampai dia sembuh . Yang penting org org yg dia sayang ada di samping dia thats all yang matter kan . Apa apa pun dalam keadaan Norma macam ni kaum keluarga je yg mampu naikkan balik semangat dia ..WE LOVES YOU NORMA ....and we will tell u every day ...and doa doa kami semua sentiasa mengiringi Norma ....cepat sembuh ya Norm

Thanks to seorang hamba Allah nih sebab sudi sponsor Monavie utk Norm ...muga Allah akan memurahkan rezeki kamu ....


Sabtu lepas Sutan pun pegi ke HKL . .....yer dia masih lom sembuh sepenuhnya but dia nak nak sangat jenguk Norma n Talib . Dia kata dia tak sampai hati n tak tergamak nak biar kan adik dia sorang sorang cam tew . And sebagai seorang abg dia rasa dia patut be there for Talib ....tak pa Sutan even mummy kena tolak abg atas wheelchair pun mummy sanggup ....apa la sangat kan ...tp he is very strong n dia jalan sendiri ..n hati dia pus dapat jumpa talib n Norma . See Norma abg pun operate besar alhamdulillah dia pun dah makin kuat ...akak percaya NOrma pun misti akan cepat sembuh ...norma kuat kan semangat ...jgn wisau pasal Rafiq....yg penting Norma kena kuat n sihat dahulu . Kami akan menunggu kepulangan Norma ...

Thanks to all yg sudi share banyak info :

Pusat Rawatan Al Hidayah - Kami dah ke sana last few months ..and menurut perawat tew Norms perlu ke sana ....so Talib duk sentiasa bacakan ayat ayat Quran utk Norma

B17 / Biji Aprikot - Talib dah call sendiri Rafee Alia tew n norms dah di peringkat di mana biji aprikot tak kan beri kesan . So stage 4 nih Norm kena di beri injection utk 21 hr cost dia pun sangat mahal. Insyaallah akan di usahakan yg nih ...if its mampu menyembuh kan Norma apa la sangat nilai wang tew jika nak di banding kan nilai nyawa

Transfer Factor Plus - Few pakar duk syor kan TF nih and ive spoken to our personal Doc n dia pun rekemen kan benda nih . So Norm kena makan 5 X sehari ....insyaallah kiter hanya mampu usahakan mana tahu usaha kiter tew akan membuah kan hasil . So Talib kena larutkan TF tew dalam Norms nye feeding tube

Norma 2 days before operation kali ke 5


Talib kata Norma request nak suh bawak dia jalan jalan pusing2 wad . Masa ai dapat gamba nih ai happy la amats sangat ...sebab nampak dia mampu duduk kan ...but 2 days after that kesihatan Norma merosot n dia kena bedah buat kali ke 5 ...

Thursday, May 05, 2011

Update : Norma at HKL day 66

Urgent update :

Norma masuk lagi ke dewan bedah buat kali ke 5 ..ya Allah kesian sungguh kat Norma . Baru je 2 hr lepas Talib mms gamba Norma duduk atas katil n mintak Talib tolakkan dia atas wheelchair pusing2 wad ..sonok sungguh kita org dpt tgk mms talib tew ...sekalik semalam dpt berita yg kurang bagus

Norma muntah darah n tetiba keadaan dia menjadi sangat lemah . Doc akan buat endoscopic n colonoscopy utk tahu dr mana dtg nya darah tew

Semalam doc bukak balik kepala norma utk cuci kerana sepatutnya norma menjadi semakin baik tapi ntah kenapa keadaan dia makin merosot n mendatar .

Susah hati tol la semalam . Sutan dah ajak dah pegi ke HKL tgk Norma tapi tew la keadaan sutan pun tak beberapa bagus . Mama tak kasik sebab risau kan kesihatan Sutan .Sutan kata tak pa la dia duk atas wheelchair pun tak pa ....tp kita org tak jd pergi sebab risau plak pasal kesihatan pak sutan . Norms ....akak ngan abg sentiasa doakan kesihatan Norms . U stay strong ya dik ..

Now norma berada dalam ICU ...

Monday, April 25, 2011

URGENT UPDATE : Norma is +ve for

Dear friends,

I tak tahu cam na nak write this but the result is out

Norma nyer tumor adalah brain cancer stage 4

Be strong ya Talib ...be strong for Rafiq ....

Sorry ai tak ada strength nak tulis ....there's nothing much i can say . But selagi nyawa di kandung badan kita tak patut berputus asa ....kita kena terus kan usaha n bertawakal padanya .

Andai kata kiter tewas in the fighting biar la kerana kiter berusaha rather than just sit and do nothing . Kami sentiasa akan support kowang

Monday, April 18, 2011

Update : Norma at HKL day 49

18 April 2011

Alhamdulillah Norma dah kuar dari wad HDW ..

< pic removed >

nih last time yg bengkak tew ...bengkak nih la yg menyebab kan norma masuk dewan bedah kali ke 4

 < pic removed>
 nih gamba luka belakang kepala norma after 9 hr lepas operation kali ke 4 . Alhamdulillah luka tew elok . Moon snap gamba nih hari sabtu 16hb . Masa kita org naik Norma tgh tido

hahahah mama tgh makan pau skali kena snap gamba ahahahhah sowi Ma..penat Mama tutup mulut . Mama , Mak Norma , me n yaya lepak kat kaki lima makan roti loorrr
Norma tido lena cuma kadang2 badan dia akan bergerak2 (luar kawalan )
Thanks Kak Lieza n Abg Zul yg rajin dtg jenguk Norma

Hari Sabtu ..family belah papa dtg jauh jauh dari Kelantan .Terima kasih Che Som n family
Thanks to Kak Ama sekeluarga
Pak Muda sekeluarga ...many thanks to Kak Wani n Abg Mizi . Tak dpt amik gamba dia org sebab time tew phone ai batery suda kong

masa nih semer ckp pelan2 je sebab Norma tido
kali nih ke hosp bawak Cik yaya sebab abg Isk duk kat umah bersama Rafiq n bibik . So me n Yaya banyak duk kat kereta sebab cik yaya tak ley naik ke wad ...so dia main main ngan bunga yg moon kait ...kebetulan baju dia ada butang ...so jadi lah ala ala aksesori gitew ...

* gamba kurang menarik n ala kelabu asap ..mahap la ek ...snap pakai phone muahahha





Friday, April 15, 2011

Update : Norma at HKL day 46 HDW day 9

15 April 2011

Alhamdulillah good news everyone . Norma makin sihat ....lega sangat tgk dia semalam . Rasa syukur sangat sangat rasa cam nak gie peluk2 je Norma . Nampak dia lagi sihat , dia ley bukak mata besar2 dah ..then dia ley nampak kiter ley tgk kiter as we move around .

Semalam kebetulan masa kami masuk dalam HDW tew ada doc kat sitew. So kita org pun soal siasat la Doc Saiful tew . Nasib baik sebab doc tew tersangat la baik n dia explain detail .

Last time kepala Norma kena infection yg teruk n infection tew dtg dari wound dia sendiri la . So disebab kan Norma sangat lemah maka badan dia tak dapat nak lawan serangan tew ..lagi pun tengkorak kepala yg di potong hr tew lom di pasang lagi .

Skrg dia under antibiotik yg kuat ...alamaks lupa laks apa nama antibiotik tew . So badan dia menerima baik antibiotik tew n tak der langsung bengkak ke apa ....luka jahitan tew sangat cantek .

Misti berkat doa semua ahli keluarga n rakan rakan sekalian di tambah ngan semangat Norma yg sangat kuat . Mak Norma menemani Norma sepanjang dia di hospital . Misti Norma sangat gembira sebab Mak n Talib sentiasa di sisi

Bila kiter dah sakit cam tew org yg nak kiter tgk sangat misti mak ngan husband kan . Norma sangat bertuah sebab mempunyai mak yang sangat penyayang . Alhamdulillah mak Norma sentiasa ada di samping Norma n kasik semangat kat Norma .

Moon harap nanti moon pun ley jadi kuat cam dia org ...esp kuat cam Talib . Ai also hope andai kata anak anak Moon sakit atau hubby sakit moon ley jaga dia org sedaya upaya so that if there's anything happen i will rasa lega sebab ai dah lakukan tanggungjawab sebagai seorang ibu ...tetiba ai miss my mom .

Org kata kasih ibu hingga ke syurga .

Pagi semalam kami ke Pusat Rawatan Islam Al Hidayah kat Gombak . Ambik air penawar utk Norma n Sutan n Mama n Auntie ...ha satu family pergi . Nanti ai story mory about that latter . Ashraf Muslim tew kasik few ayat utk Talib bacakan utk Norma . Insyaallah apa apa pun ini pun semer dengan izin NYA .

I rasa sangat sonok sebab sepanjang di landa ujian nih banyak benda sebenarnya di permudah kan . Mmg la ia nya satu ujian yg besar utk semua tapi dalam masa yg sama everyone nampak the silver lining . Things happen for a reason and atas kiter je cam na nak terima semua tew . Sepanjang Norma berada di hosp ...ai rasa sangat sonok bila semua ahli keluarga semer support each other . We become stronger and stronger every day . ...ramai sedara mara n sahabat handai yg dtg bagi sokongan ...

Ai teringat kata kata Ila that day

"Moon sebenarnya bila ada org skit kadang bukan ujian utk pesakit sahaja malahan ujian buat kaum keluarga juga . Kadang kiter alpa n kiter lalai maka nih semua adalah ujian utk kiter n utk tengok sejauh mana usaha kiter semua ..." Ila

Thanks Ila sebab banyak share nasihat semer sebab Ila dah lalui semer nih masa ayah dia sakit sehinggalah ke akhir nafas beliau ...thanks Ila . Aku ingat kata kata nko

Mama ada sebut pabila Norma sakit kiter kena la jaga dia sebagai mana kiter akan jaga Talib andai kata Talib sakit . Elok kiter jaga Norma elok la Talib n vise versa andai kata kiter melukai hati Norma ibarat kiter melukai hati Mutalib ( dalam maknanya tew but i know kowang sangat cerdik pandai n faham maksud nih .Org tua cakap penuh maksud tersirat ) ...and ai sebagai menantu ai rasa sangat bertuah sebab kawen ngan sutan n punya keluarga mertua sebaik nih ....n dia org sangat baiks .

Jangan la kowang risau insyaallah kami akan jaga Norma sebaik mungkin sama seperti kami jaga darah daging kami sendiri . Apa yg penting ....kerja sama ...ekekkeke . She is in a good hand .

Sonok tgk Talib yg senyum je sepanjang lawat Norma semalam . Sekali sekala dia gengam tangan Norma kuat2 cium2 Norma ...sangat sweet tau .

Doc tew pun sangat baik n explain sebab ai tanya doc bila ley ai bawak anak dia ...sian dia misti nak tgk anak dia . Doc tew ngan berat hati bgtau yg norma nih ada virus n jangkittan yg serius kiter takut baby dia plak kena ke apa susah kan . But insyaallah kiter tgk cam na next week mebi kiter ley arrange something ....baik sangat doc nih

moon ada snap 1 je gamba norma tew pun mintak elok2 ngan doc ...doc saya nak amik 1 je doc amik muka dia je tak amik gamba equiptment ke apa please doc ...nasib doc tew dia kasik ...thanks doc .....tp gamba tew moon kena kaver2 sket sebab masa tew dada Norma penuh ngan cam cam tepek ...ala kurang sopan sket nak letak sini kan nanti ai kaver kan kay ....

Tuesday, April 12, 2011

Utk Rafiq


Since ramai yg PM me pasal nih so ai pun berat ati nak tulis kot di salah ertikan but dont take me wrong ya ..a friend ada tanya kan Moon pasal nih ..memula mmg ai pun sangat berat ati ...tapi apa yg my friend kata kan tew ada betul nya kerana tangan yg memberi adalah lebih baik dr tangan yg menerima and ada ramai sangat mereka yg sangat ikhlas nak bg something utk Rafiq . So many many thanks ya

Ramai yg beli baju n adiah utk Rafiq ...banyak2 terima kasih Moon ucap kan ....siap ada baju dr London ekekke

Kalau sesapa yg nak bg adiah kat Rafiq ley PM moon kat FB kay atau YM je ...mana tahu ia nya dpt membantu sedikit sebanyak .

YM Moon : Munirah301

" Moon , kita bila ada anak kiter struggle utk penuh kan saving dia org ...cuba bekal kan apa yg patut utk mereka "

" yup ai know but setakat nih kami masih mampu utk membantu mana yg boley insyaallah "

"yes ai know but sometime kiter kena berfikiran terbuka kerana ramai yg amik berat n cuba membantu n kiter tak boleh lokek utk menerima bantuan "

it makes me berpikir sejenak ....ermmm ...
Thanks

Update Norma - 12 April 2011

Talib kata doc dah hentikan bantuan pernafasan Norma . Tiub oksigen di kuar kan semalam n ada drah kuar dari mulut Norma mebi due to tiub tew . Norma stabil but still weak . Dia masih lom dpt bercakap tp bertindak balas . Dia dpt mengengam tangan n tgk Talib .

Monday, April 11, 2011

Update -Norma HWD HKL day 42 ,High Depency Ward day 4

11 April 2011

Alhamdulilllah Norma stabil but still sangat lemah . Hari nih adalah hari ke 4 Norma di wad HDW and masih menggunakan bantuan alat pernafasan . Insyaallah hari nih doc akan cabut oksigen dia , rasanya Norma dah kuat utk bernafas sendiri .

Operation kali ke 4 Norma hari tew , doc telah cuci luka dia . Doc kata dalam tew ada nanah sebab tew ada infection . So selagi infection tak hilang selagi tew la doc kena monitor ...kalau terjadi lagi infection doc akan kena bukak balik . Mintak2 la tak kena operate dah ...sian sangat kat Norma .

...sabtu Moon ke HKL lawat Norma sekalik ngan Ila ...Thanks Ila n Poek ...susah2 dtg ...siap bawak bekalan makanan lagi . Habis licin Talib makan ur lasagna Ila ....then masa makan dia sebut nih

Sian Norma ...dia baru belajar nak wat Lasagna nih utk Lib ...tak sempat dia masak utk Lib dia dah sakit .

Me kalau dah jumpa geng misti akan ada teman nanges punya ...me n Ila siap nanges2 lg . Yg tambah sedey bila kita org duk sembang ngan Norma kasik kata perangsang tetiba air mata dia mengalir ...terus me n Ila pun menitik kan air mata ...


Many many thanks to Smk Benut Pontian Johor sebab ramai cikgu2 dtg lawat Norma on Friday dan terima kasih banyak banyak atas sumbangan yg di hulur kan . Talib sekeluarga ucap kan banyak2 terima kasih .

Thanks ya auntie2 n uncle2 semua


* pic Rafiq nih credit to my Bg Lan ...dia snap pakai phone dia ...moon soluk dr FB dia ekekke

Friday, April 08, 2011

Update -Norma HWD HKL day 39

8 April 2011

Semalam buat kali ke 4 Norma masuk ke dewan bedah . Due to keadaan dia yg makin lemah doc terpaksa bukak balik kepala dia n tgk apa masalah nya . Kot ada sebarang internal bleading . Norma di kejarkan masuk ke dewan bedah kol 12 tgh hari semalam

Moon n Sutan baru je selesai berurusan ngan doktor di hospital Serdang terus rush ke HKL . Mama pagi2 dah pergi ke HKL . Norma di temani ibu nya n Talib kat sana .
Norma stabil . Masih menggunakan 100% bantuan pernafasan . Dia lom sedar lg masa kami lawat dia .

Insyaallah hari nih dia misti ok .

Cikgu2 dr sekolah Benut akan dtg lawat norma hr nih ...many many thanks in advance

i would also like to thank to all my fellow friends n readers yg sudi lapang kan diri jenguk Norma . Kowang nih baik la walaupun kiter tak pernah bersua muka but yet kowang sangat baik hati hulurkan bantuan . Murah rezeki Rafiq . Hanya Allah yg dapat membalas jasa kowang n doa kalian ...thanks

Thursday, April 07, 2011

URGENT UPDATE : Norma makin lemah

7 april 2011

Talib call kol 12 15am td ...ai dpt rasa cam misti ada tak kena nih . Ya Allah mmg betul ...Talib kata kesihatan Norma makin merosot n dia teramat la lemah . Doc transfer dia masuk ke bilik sebelah ICU utk pantauan rapi ...

Ya Allah permudahkan segalanya bg Norma . Tetiba ai teringat kata kata seseorang tew ...lalu ku mengira hari ....masyaallah ........

Talib sembang ngan mama tadik , suara dia ketar ketar tetiba dia bgtau mama

Ma , Lib takut sangat nih ma . Dalam banyak2 hari ...hari nih la Lib rasa takut sangat

Norma akak akan usahakan utk bawak Rafiq jumpa Norma ... u hang on ya n be strong ya sis

Ai betul2 rasa helpless plus ngan my other half nye date utk operation pun makin hampir ....Ya Allah kuat kan la semangat ku

Abd Rafiq

pagi ahad

sempat la amik gamba Rafiq yg lom mandi ekekkekeke


Monday, March 28, 2011

Update : Norma at HKL day 28

28 March 2011
Talib n Sutan di luar dewan bedah

Tgh hari tadik Talib call bgtau yg Norma kena masuk dewan bedahb segera sebab ada sedikit infection . So doc kena bukak balik semer jahitan n kasik cuci bersih2 ...masuk kol 3 pm n kuar kol 8 pm

Me n sutan ada appointment kat Hosp Serdang pagi . Bila dapat tahu Norma kena masuk dewan bedah lagi skalik kami terus zass ke HKL . Talib n mak Norma duk tgu kat luar dewan bedah . Sian Norma banyak hr puasa sebab lungs dia ada infection kan ....sian dia asek mintak air je .

Alhamdulillah Doc kata dia berjaya kuar kan semer darah dalam kepala Norma and insyaallah lepas nih akan cepat sembuh . But skull norma yg ari tew dia org potong lom di pasang lagi .

Norma sedar masa di tolak kuar dr dewan bedah . Walaupun dia nampak lemah tapi dia ok n stabil . Dia masuk ke ICU balik utk di pantau . So nih kali ke 2 dia masuk ICU .
video
ni masa duk tgu kat luar

video
Bila nampak Norma dah di talak cepat2 amik video skalik doc kata tak ley amik video padan muka cik moon tp sempat la jugaks nampak sket kan ....jgn tiru aksi nih kay ...


Since Talib n Mak tak ley tgu Norma so dia org ikut kita org balik . Dapat la Talib n Uwan jumpa Rafiq ....muga Norma cepat sembuh

Talib kata Norma duk asek ckp nak balik nak balik ...jom balik ....yer la kan dah 27 hr dia kat hosp . Sabar ek Norma ...nanti Norma dah sihat kiter balik sama sama

Update : Norma at HKL day 27

27 March 2011 Ahad

Norma better dr semalam kan Moon ada citer yg keadaan dia( day 25 ) sangat teruk kan sebab due to demam panas.

Ahad kami pegi lawat Norma ...alhamdulillah she looks much more better than the day before . Demam nya dah kebah but dia stil perlu pakai oksigen .


Doc kata lungs dia kena infection .

But im so glad yg dia nampak lagi ok dr semalam ...syukur sangat . Ramai sedara mara Norma dr Melaka dtg lawat . Mak Norma pun ada sama duk kat sini jaga Norma .

many thanks to Mai n Zaimi sebab susah2 dtg HKL lawat Norma . Thanks alot Mai ..lega dapat jumpa Mai
Talib anta kita org ke kereta
Abg Long Norma kena duk ngan anak anak kat bawah sebab kids kan tak ley naik
Im glad that Sutan sangat sayang n supportive kat Talib . Tew Sutan duk slalu kata ...kadang kiter duk rasa kiter susah tp cuba tgk Talib ujian dia lagi besar kalau nak compare kan ngan masalah kiter ....yup and he is so true
pedulik apa atas rumput ke tepi longkang ke ...blasah je ...sian talib baru nak mkn
sambil sembang2 perkembangan Norma . Mama bawak jubah yg Auntie Zizah belikan utk Norma ...cantek sangat jubah tew . Pandai auntie beli ..kita org bukak jubah tu tunjuk kat Norma . Mama kata Norma cepat2 sembuh nanti ley pakai jubah nih kita raya sama sama ...Rafiq pun dapat jubah ...misti cantek kalau Norma pakai ..masa tew Norma angguk kepala dia ..dia nak ckp tapi tak bunyi apa ....me toleh tepi lap air mata ..dah banyak ari pun ai still tak ley tahan air mata nih...sebab Moon pun dapat satu jubah yg sama cam Norma ...really hope that dia cepat sembuh n kita org ley pakai sama sama .
mama pun duk batuk ...masuk kereta kena aircond lagi kuat batuk ...skalik mama kena jd doctor kena pakai mask ekekke kiut je mama .
Ai kagum ngan semangat Talib ...he's getting stronger n stronger everyday utk Norma . Dia motivate Norma utk kuat semangat utk lawan sakit . He's always there for Norma ...im sure Talib misti berat ati nak masuk kije Khamis nih .

Ai letak few picture rafiq kay ...ari tew ada bawak gie sana tapi tak ley bawak lg pun norma pun duk batuk kan ( Sabtu )
with bb Rafiq dalam kereta ....salin diaper dia . Nak duduk lama lama kat bawah wad tew pun kureng sehat kan area tew ...tew yg bawak rafiq masuk kereta

ngan peneman setia ...sapa lagi kalau bukan Cik Yaya . Tgk Rafiq duk usha awning mummy

sibuk nak riba Rafiq la nak cium la nak dukung la ...alahai cik Yaya
lepas dah salin diaper dah salin baju kemain happy Rafiq ...tambah plak cik Yaya duk suka agah dia ...lagi la dia suka . Manis tol senyuman Rafiq sama cam mama dia
pastuh Rafiq tak mo la kan sebab kena la kasik upah susu
lepas dpt susu terus lena ...tak pa ek Rafiq nanti mama dah sihat sket mummy bawak Rafiq naik jumpa mama kay ...
tak lama pas Rafiq lena , assistant Moon pun tertido jugers ...tew la sebuk nak ikut . Skalik sampai kat hosp sebuk nangis nak abang Isk nak abang Isk


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...