Showing posts sorted by relevance for query norma. Sort by date Show all posts
Showing posts sorted by relevance for query norma. Sort by date Show all posts

Friday, June 17, 2011

Update Norma : 2nd cycle Radiotheraphy


Just got back from HKL ..dalam perjalanan me n sutan tak tahu nak cakap apa ...masing masing cam blank ....cam tak tahu dah nak pikir apa .

Pagi tadik Talib call bgtau keadaan Norma ...suara dia pun lain je ...Moon dapat rasakan kesedihan dia tew . Even semalam pun mama call n sembang lama sangat ...and dia sangat sangat la risau kan Norma n Talib . Dia kata tak pa pasal Rafiq dia ley tgk but kami kena tolong sama support Talib ....sebab Talib tgh duk susah hati to da max

Kak Lib tak tahu ar nak kata apa kak ..

Danggg ai pun tetiba sebak tak tahu cam na nak advice dia ...cam dah habos dah semua kata kata nak bg dia kuat sebab ai pun not that strong ...ya Allah .....

Doc kata Radiotheraphy tew tak effect langsung kat canser tew ...tak mengecik pun tambah makin membesar ada . Doc tanya Lib sama ada nak proceed ngan radiotheraphy or to give up je ..

Ai pun cam sedikitt geram dengar jawapan doc tew ..mana ley dia tanya nak give up ke apa . Dia patutu explain what are the choices yg available ...and bg la explaination yg betul betul kan since we deserve to know .

List kan apa yg patut di buat ...maybe proceed then we see how ke cam na . Yes if after 2nd cycle apa apa pun tak jadi then ok fine kami ikhtiar cara lain .

Sian sgt tgk Talib tadik ...yes i know he is very strong but hati suami mana la yg sanggup tgk isteri terlantar je cam tew ...u tell me can u stand that ? I dont think that im capable of doing what he's doing rite now

Sutan advice him masa dia anta kami ke kerete

Lib , hang kena redha n pasrah dengan semer nih Lib tapi at the same time hang kena ikhtiar sedaya yg kiter boleh ...incase apa apa berlaku pun biar kiter puas hati ...biar kiter kalah dalam keadaan berjuang dr kiter mengalah sekarang . Hang kena kuat Lib kena bantu Norma

Talib tunduk je and i know dia sedih sangat sebab ai pun tak sanggup tgk muka dia time tew ...sebab im speachless

Hang maaf kan la dosa dosa Norma kalau ada hang redha la Lib ...hang doa la agar di permudah kan segala nya ..

Abg , kami baru kawen ...tak der apa pun Norma buat salah kat Lib ...gaduh pun tak sempat ...apa pun tak sempat bang ...apa pun Lib terima bang

Now u tell me what more i can say ...cam sebak giler weii

Hati Lib remuk bang ..

Ai pandang Sutan ...kami saling berpandangan n sutan hanya ley tenang kan Talib ....

Mmg kesian sangat ...dia org kawen last year ...than Norma mengajar kat Pontian n Talib kat KL ...jumpa pun sekali sekala ..then Norma pregnant n masa kandungan 7 bulan Norma dah flat n dah start tunjuk kan tanda2 dia sakit . Allah mmg maha kuasa dia bantu Norma permudahkan bersalin kan Rafiq ...then masa tew la kesakitan Norma mmg tak dpt di tanggung lagi ...masa tew la kami baru tahu yg dia ada brain cancer .

Dalam kami kesian kan keadaan Norma ...kami lagi kesian kan keadaan Talib n Rafiq . Kesian sangat Rafiq tak dapat rasa langsung kasih sayang dr mama dia ....dah la Rafiq tew sebijik muka NOrma ...

Mmg maha hebat la ujian dia org ...hope Talib sentiasa tabah dlm menghadapi ujian nih . Lib tuhan takkan menguji hamba nya kecuali DIA tahu hamba nya itew mampu menghadapi semua itu .

Jangan kiter mengalah ....kiter patut terus kan n usaha selagi kiter mampu ...kami semua akan sentiasa doakan yg terbaik utk Norma . Apa pun yg berlaku kiter redha ya .

Mana yg org rekemen suh kiter pegi ...kiter pegi Lib ...mana tahu ada antara yg banyak2 tew dapat membantu Norma ...who knows kan .

Thanks to all readers n friends yg banyak share tempat2 rawatan ...moga Allah la dapat membalas jasa kowang .

Org kata Seth( Nora Elena ) tew la lelaki paling penyanyang n romantik ....but in real life ai think Talib la suami yg paling tabah n penyanyang ...

sedey la tgk gamba talib n norma

tambah sedey bila tgk Rafiq



ai compile kan kisah Norma n Talib ( my date mebi sedikit terlari ngan tarikh entry )

1 Mac 2011 Norma di sahkan ada brain tumor
2 Mac 2011 Doc pasang shan di kepala Norma
6 Mac 2011 Talib n Norma's 1st anniversarry
8 Mac 2011 1st operation remove kan tumor
operation 10 hour++
14 Mac 2011 Norma HKL day 14
20 Mac 2011 Norma ICU day 5 HKL day 20
22 Mac 2011 Norma HKL day 22
26 Mac 2011 Norma HKL day 25
27 Mac 2011 Norma HKL day 27
28 Mac 2011 Norma HKL day 28
1 April 2011 Norma HKL day 32
3 April 2011 Norma HKL day 34
5 April 2011 Norma HKL Day 36
7 April 2011 Urgent - Norma makin lemah
8 April 2011 Norma HKL day 39
11 April 2011 - Norma HDW , HKL day 42
sumbangan utk Rafiq
15 April 2011 Norma HKL day 46
18 April Norma HKL day 49

tgh risau kan pasal Norma ...my Hubby plak kena operate sebab colon cancer
25 April 2011 Sutan kena operate
kisah pembedahan pak sutan 24 April - 30 April 2011

masa tew jugaks dapat tahu cancer Norma stage 4
Norma stage 4

5 May 2011 Norma operate kali ke 5 HKL day 66
10 May 2011 Norma HKL day 71
12 May 2011 Norma HKL day 73
22 May 2011 Norma HKL day 83
Abdul Rafiq is 4 Months
1 June 2011 - Norma di Onkologi , HKL day 96
5 June 2011 - Norma pulang ke Rumah
15 June 2011 - Emergency
17 June 2011 - This entry
Nih gamba Rafiq ...moon amik dr blog Amy kakak ipar Norma ( wife abg Norma )

Rafiq n Cousin Mia

Gamba Rafiq 8 June hari tew


Sapa Moon pada Norma ? since ramai yg tanya sapa la Munirah nih
Im her sister in Law ...and Talib adalah adik Sutan . I love my husband very much and i love adik badik nya juga sama bagaimana saya mengasihi adik beradik saya sendiri ...ipar duai pun adik beradik jugaks kan

Why u update pasal nih ?
I sayang kan Norma sebagai mana seorang kakak menyanyangi adik nya . Kalau boley ai nak semer sedara mara n sahabat taulan Norma tahu perkembangan Norma n sama sama la kiter doakan kesihatan n kesejahteraan Norma ...moga ramai yg dapat manafaat drpada apdate nih.

Im not seeking for popularity or what so ever jauh skali nak pikir kan pasal tew

Andai kata Norma sihat nanti ...dia ley baca kisah dia nih

Andai kata she is a survivor ...maka adalah benda yg kiter ley refer n membantu org lain plak

What about Rafiq ?
Skrg mama is looking after Rafiq ...alhamdulillah rafiq membesar seperti juara

Moon ai nak kasik sumbangan boley ke ?
Boley no problem tangan yg memberi itu adalah lebih baik dr yg menerima ...just buzz me kay











Monday, August 01, 2011

Update Norma - At home

Alhamdulillah Norma nampak segar je hari nih masa kami g lawat dia . I show her the curtain yg ai jahitkan ...walaupun tak la perfect tapi ok la kan ...blue curtain utk match kan ngan dinding biru tew .Terus pasangkan utk dia ...Moon siap bawak cangkuk bagai tp masalah problem nya tmpt sangkut tew biji biji tew ada beberapa ketol je ...so Talib kena la carikkan ek ..kalau tak tergantung pelik je nampak hahahha .... Kali ni mata dia duk bukak besar n ley follow pergerakkan kita . Talib kata Norma pun dah gerak banyak sket ...alhamdulillah . Mmg berbeza ngan last week . Even duk kat kerusi kepala dia terteleng ...moon cepat2 nak betulkan tp lom sempat moon nak pegang kepala dia ...dia dah gerakkan sendiri ...good good norma
Talib angkat Norma n letak kat kerusi di luar ....then angkat masuk balik ke bilik . But lepas letak tew Talib tanya Norma " sakit tak sayang ...kalau sakit kelip mata sekali kalau tak sakit kelip mata 2 kali " and Norma kelip sekali and air mata dia mengalir ...Talib kata " Tew yg LIb tak sedap nak angkat2 dia selalu sebab tangan Lib menyakit kan dia ..tp dia kena duk atas kerusi utk beberapa jam " mebi tangan Lib kat belakang leher dia kan ...sebab Norma mmg tak mampu nak gerak .

Then tiba masa feeding Norma ..Talib kasik bubur yg di blend n cair cair masuk tube + bg skalik Monavie + SGG + TF . Alhamdulillah penghadaman Norma normal ..lepas habis kasik semer talib tanya Norma lagi " Rasa kenyang tak sayang ?" Norma kelip kan mata sekali ...then dia pun dah ngantuk ...
Tak lama pas tuh Talib sedut kan kahak Norma pakai mesin yg di bekalkan oleh HOSPIS ..Talib pun dah cekap dah tang proses nih . Sebab Norma tak dapat kuarkan kahak n batuk so mmg kena bantu utk sedut utk dia ...Moon ada kat sebelah Talib masa nih and i record in my phone tp tak sesuai la nak share kat sini ....plus Talib kata proses nih menyakit kan dia but Norma siap ley nganga n gerakkan lidah dia semer n permudahkan Talib utk bantu sedut kahak dia ...but lepas 2 kali sedut air nmata Norma laju je mengalir ...alahai Norma .." Tgk kak , sebenar nya sakit tau ..tapi kalau Lib tak buat lagi la kesian kat dia " ....

< pic removed >


sambil Talib usap2 tangan Norma ...." Dah siap kay ...dah sayang tido skrg ...kiter tak kaco dah .." alahai so sweet ...siap Talib bersih2 kan Norma n spray kan Norma ngan her fav perfume ...ala so taching taching ..bagus la Lib . Akak n Abg bangga ngan Lib .

Sonok je duk kat umah Talib ...dgr plak alunan ayat ayat suci Al Quran yg di pasang utk Norma ...and plus sora Isk n Yaya yg layan diri cam umah sendiri ....

Yaya is so sweet siap amik baby oil n urut n sapu di tangan Norma ...then picit2 kan Norma ...mebi sebab dia nampak kami duk slalu buat cam tew dia pun terikut sama .

Talib kata nampak improvement la sebab nih dah kali ke 4 amik b17 tew ...insyaallah . Sama sama la kiter doakan ek agar dia sentiasa kuat semangat .

" Norma sok kiter start puasa ...Norma kena stay strong ya ...nih pun Norma dah nampak cam kuat ...Norma kena sentiasa kuat semangat .....nanti kita raya sama sama ek sekalik ngan Rafiq ...Norma jgn risau nanti akak beli kan baju raya Rafiq ..rasa kena tambah 1 2 je sebab ramai org kasik baju kat Rafiq ...lawa lawa semer . Kalau Norma kuat n ley duduk kiter pegi jalan sama sama ...Norma duk atas wheelchair pun tak pa ...misti best kan "

and she just look at me and pejam mata sekali ...spt dia bersungguh2 nak ikut and setuju .

yup NOrma ...im so proud of u ..nanti akak dtg lagi ek . Moon sempat ceritakan kat dia ...betapa ramai nya sampai kan ucapan utk dia ...her friends ...and new friends we make along the way ...insyaallah berkat doa semua org and di tambah pada bulan yg mulia ini akak harap norma can be a survivor ...love u Norm ...and suddenly i miss dak Rafiq

Moon pun dah serahkan tabung dr UNITEN utk Norma ...baru sempat nak bawak ..Talib pun siap tunjuk kat Norma ..

I would like to thanks Nek from

Charity Sale - RAMADHAN 2011


Dear valued customers and visitors,

Nekrock's Boutique small contribution for the unfortunate.

All items for charity sale are NEW.

Nek will bear the cost of mailing to your doorsteps.

**For everyone's info - you will get the item cuma RM yang akan Nek dermakan**


Total collected - RM 808 (Derma akan Nek serahkan pada Norma/Talib) Norma mengidap brain cancer stage 4. Cerita about Norma, please click the url below. Semuga dengan sedikit sumbangan dapat meringankan Talib. Sama2 lah kita doakan semuga Norma sembuh. Amin

Thanks Nek and many many thanks to those yg beli dr Nek n siap tambah lagi utk tujuan murni nih ...may Allah bless all of u

Wednesday, April 06, 2011

Update : Norma at HKL day 34

2 April 2011

Jahitan di kepala Norma dah di bukak pada jam 11 am tapi pada kol 1.00 pm mak Norma perasan yg kesan jahitan di pangkal leher Norma membengkak . Norma masih lemah n tak mampu bercakap . Makan pun masih melalui tiub .

Doc dtg tgk bengkak tew n doc kata bengkak tew akan surut sendiri n dia org akan monitor bengkak tew . Kalau besok masih lom surut Norma akan di bedah balik utk tgk ada ka darah atau nanah masih ada dalam luka tew


< pic removed >
Boleh nampak bengkak tew dengan jelas .

< pic removed >
jahitan di kepala sangat cantek tp bila kat pangkal leher tew bengkak tew la yg merisaukan

Baru je rasa few days back Norma ley ckp n siap majuk kat Talib sebab Talib tak kasik dia makan ...lagi pun Norma masih lemah . Bila nampak keadaan dia cam tew hati ini sedikit risau sebab keadaan dia mendatar je . Nurse suh dia angkat tangan n kaki ....and Norma boleh buat . Sekali sekala dia cuba berkata kata tp suara dia tak kuar ...even nak kuar 1 perkataan pun dia struggle sangat ...lidah sia cam bergulung . Ya Allah kalau la akak ley tahu apa Norma cuba kata kan

Moon gosok kepala dia lap peluh dia and gengam tangan dia bg tau Rafiq ok and sihat dah pandai senyum ...Norma jgn risau pasal Rafiq ....dangggggg ai jd sebak terus ckp kat sutan ai ke tandas jap . Sutan tahu ai nak nanges terus dia pas kan tisu

Masuk tandas ai nangis puas2 ...ai tak tahu asal ai tak der kekuatan nak cakap ngan Norma ..perasaan nih dah control diri ...ai tak ley nanges depan dia ...dah puas nangis ai pergi balik kat Norma

Sambung ckp ngan dia ....kasik kata kata semangat kat dia . Nurse tew kata Norma cam patah semangat . Ai rasa sebab dah terlalu lama duk kat hosp kot kan ...tak pun mebi dia terlalu sakit siapa tahu ....sekali sekala dia anggukkan kepala n cuba capai kita . Mebi ada something dia nak bgtau .

Hr nih Talib gie kije . Yer la kan dah banyak hari cuti tanpa gaji ..balik kije Talib terus rush ke HKL tgk Norma ...sedey je muka Talib bila tgk bengkak tew makin membesar . Talib kejut kan Norma banyak kali tapi Norma tak bangun . Sian sangat ai tgk Talib ....banyak kali dia cakap

Sayang ...bangun sayang ....manja datang nih ....bangun sayang

dia tepuk2 badan Norma n pipi Norma . Di cium2 nya Norma tp Norma tak kasik respon ...dalam 15 minit gak kejut baru Norma terjaga n bukak mata ...dia kelip kan mata dia tanda dia nampak talib ...Talib sangat strong ...

Dah la depan katil Norma tew ada sorang auntie tew dah tgh nazak ...anak anak dia semer duk nanges meranung2 kat sitew mau nye kita org tak sebak sama .....

Ma hesannnnnnn ar maaaaaaaaaa ( mak bangun la mak )

Sian sangat tgk auntie tew napas tercungap cungap ....anak anak dia gilir baca apa ai pun tak tahu sebab dalam bahasa cina .

Turun kat bawah ngan Talib . Talib kata dia risau sangat sebab semer yg operate ngan Norma ramai dah 'pergi" so dia risau sebab keadaan Norma statik je ....dia risau yg amat sangat la tuhan je la tahu .....tp tew semer tew kan kuasa Allah andai kata dia kata akan sihat maka akan sihat la ..kun faya kun ...tp andai kata sebalik nya itu pun kun faya kun ..tp doa kami sentiasa mengiringi Norma .

Tak pa la kalau Norma tak dapat bangun ...janji dia sihat ..ley cakap n ley pegang Rafiq pun jd la ...

Nurse ngiring kan Norma nak kasik bengkak tew kena udara

Tangan Norma lebam2 semer

Sebab tangan nih dah terlalu bengkak ...doc tukar cucuk ke tangan sebelah plak ...sian norma

Ni video 12 Mac ari tew ...masa nih sebelum operation buang tumor

< video removed >
sila abaikan suara chipmunks ai hua hua huaaaaaaaa ....nih la kali terakhir Norma dapat pegang n peluks Rafiq ....Norma cepat sembuh ya Rafiq tunggu Norma kat rumahhhhhhh .....Norma tahu tak dia dah pandai senyum dah pandai gelak ....minum susu pun kuat ...nangis pun kuat tauuuuuuuu....

Baru je 2 3 hr lepas Norma ok siap majuk majuk kat Talib



ps : Thanks Fifa sebab ada pergi lawat Norma itu hari ...thanks alot .

Monday, August 08, 2011

Norma's 3rd treatment kat Ustadz Lokman

Alhamdulillah Ustadz kata banyak perubahan positive . So kali nih Talib kata lama sket ustadz baca baca kan ke Norma n masa ustadz pegang kepala Norma ..dia terus dia celik n gerak2 sket2...

so next appointment adala 15 sept 2011 and surah yg perlu di amalkan kali inin adalah surah Al Hajj ..nanti moon letak ayat berapa ke ayat berapa ..so ayat ayat ini akan di bacakan oleh Mak Norma n Talib

Kita org tak dapat ikut ke Gombak pagi Sabtu tew but kami ke umah mereka tgharinya .

Norma tidur je mebi kepenatan sebab perjalanan dr Balakong - Gombak -Balakong . Nasib Norma 1st patient Ustadz ...so tak la lama tgu . ..lg pun ambulan duk tunggu kat luar pusat rawatan


Moon kejut kan dia ..

Norma akak n abg dan anak anak dtg nak tgk Norma ...

Lama gaks dia nak bukak kan mata dia ...but bila dia bukak mata je rasa sonok sangat sebab mata dia bersih je tak cam before ...last time mata nya sedikit kuning n kering but kali nih sangat jernih n putih je .. kulit pipi dia pun mengelupas n kemerah merahan ...alhamdulillah .

Talib kata Norma bercakap ...cakap la Norma akak nak dengar sora Norma ...abg ngan akak nak dengar nih ....cuba Norma concentrate n panggil Yaya ...Yaya misti suka norma panggil nama dia ...

me being to excited kan ...sampai sampai dah suh dia bersora :) . Sutan pun turut sama bg dorongan kat Norma .

Talib kata alhamdulillah norma nampak lagi better . Dr hari ke hari nampak makin segar ..kadang dia gerak gerakkan jari jemari dia ...walaupun tak banyak pergerakkan yg di buat Norma tp itew pun dah seribu rahmat dah . Hope Norma akan bertambah kuat semangat...mak Norma pun bgtau ...sangat senang nak gosokkan gigi Norma ...mulut pun dah ley bukak besar semer .

Norma akak ada belikan baju utk Rafiq , ada org kasik duit kat Rafiq ...so akak belikan dia baju 1 pack ...Norma nak tgk tak....cantek2 ada 5 helai semer nya . Misti handsome nanti Rafiq pakai ...Norma kena kuat tau kena lawan ...kena rajin gerak2 ...nanti kiter raya sesama .

and i cakap je banyak2 ngan dia ....and dia sangat tekun mendengar ...u know kan akak nih cam na ...cakap sorang2 pun no hal as long as u can listen kan

dia pandang je masa Moon tunjuk 1 persatu baju utk Rafiq....dia pandang je n mulut dia cam gerak2 pelahan but tak kuar sora ...its ok . Janji dia dapat dgr n lihat

Nanti Norma pikir ek apa lagi nak belikan utk Rafiq ...pastuh nanti bg tau ke Talib ...suh dia belikan ....dia bukan tahu apa tew ....Norma bgtau ke Talib kay ..nak kasut cam na nak suar jeans ke nak beli topi ke nak beli toys ke

Ooo ya lupa nak say many many thanks to Kak Ros sebab poskan hadiah toys utk Rafiq di Taiping ...many many thanks kak ..

Jap jap Yaya masuk bilik Norma ...sambil panjat katil Norma ...jap jap Yaya pegang tangan Norma n gosok2 lengan Norma . Norma pandang je Yaya ..

Kol 1 lebey Talib dah siap siap nak masuk kije ...lepas bersiap semer Talib pegi kat Norma ...di cium nya Norma ...alahai soo sweet

Sayang , kiter dah nak pegi kerja nih ...sayang duk elok elok ye ...meh salam tangan kiter ...kiter dah nak pegi dah

Di ambil nya Talib tangan Norma ...lalu Norma mengengam pelahan ...lalu Talib bawak tangan nye ke bibir Norma . Ya Allah sedih nya bila tgk cam tew ...sesungguh nya mmg kuat kasih sayang antara mereka ..n harap Talib mampu menjadi kekuatan utk Norma menerus kan perjuangan dia . Insyaallah


Monday, September 12, 2011

Ke lake Garden

Pagi pagi semer dah siap siap ...mmg niat semer org nak bawak Norma duk kat taman sambil dia tgk hijau hijau ...kasik luas pandangan dia . Yer la kan dia dah lama duk kat dalam umah je kan ....sian dia kan . Bila Talib bagitau Norma yg dia nak bawak Norma ke Lake Garden ....dia angguk ...lepas je Talib mandi kan Numa ...kami plak yg excited nak bawak dia kuar jalan hahhaha so turn kami plak siap kan Numa
see Norma sangat sweet kan . Kami pakai selendang yg Umi belikan . Umi adalah adik Sutan n Talib ....Umi belikan utk Moon kaler hijo ....Numa kaler purple and utk dia kaler fink ...same pattern ...thanks Umi .

Sayang hari nih kiter nak bawak sayang ke Lake Garden tau ...kiter semer pegi tau

Dah Lib bg kami plak teman kan Norma . So sementara tunggu en Talib mandi n anak anak siap ...moon n Umi lepak kat Norma

Norma akak pakai kan bedak sket kat Numa nak tak ...

dia tgk je and dia angguk kan kepala dia ....so ai pun bagi dia pakai bedak n blusher sket kat pipi n sapu kan lip balm fav dia yg berperisa cerry ...Umi kata " Akak sapukan kak numa lip balm nih ...nih kesukaan dia . Dulu dia la rekemen kan kat Umi "

Norma suka tak ...kalau suka tunjuk tangan best ! Nih akak pakai kan cincin kawen n cincin tunang Norma tau ...

dia pun slow ly gerakkan tangan dia n tunjukkan best . ...and me n Umi saling berpandangan n senyum...best nya dia kasik respon cam tew then Talib pun dtg tgk Numa

Thanks akak sebab layan Norma cam nih ...sonok Lib sebab ramai org nak gembirakan hati Norma ...terima kasih kak

then Talib pegang tangan Numa n dia cium2 tgn Norma n belek2 cincin kawen yg dia sarung kan ke jari Norma masa kawen dulu

Sayang kena kuat tau ...tgk ramai org sayang kan sayang kat sini ...kami semer nak tgk sayang sembuh tau ...cantik sayang ..

so sebelum ai jd tau fu fa and sebelum ai bertukar jadi minah lembek n mengalirkan air mata baik ai cepat2 kuar n dapat kan Isk n Yaya n Pak Sutan n ajak dia org masuk kereta cepat2...kalau tak mak nanges hokey terus hilang macho ai . Rafik pun dah siap ....siap bawak stroller n walker bagai hahhahah siap ngan kueh raya hahhahah

So pusing la lake garden tew carik port yg best ....and jumpa la 1 tempat mana senang nak kuar kan numa n tak susah utk Talib angkat n letak kat kerusi
betul2 bawah pokok pokok besar di mana angin amat la best ...n mengadap tasek n ada port yg best utk golek2 n utk rafik duk dalam stroller n main main depan mama nya ...Norma tak lepas memandang Rafik ...dia tgk je Rafik n sesekali dia pandang ke arah tasik . If only we knew apa yg dia duk pikir kan .....ermmm


saat nih la Papa Talib yg duk happy sangat sebab si Rafik duk diam je kat mama dia pastuh duk sengeh2 sebab tgk kami semer terkinja kinja kat depan tew nak kasik dia senyum hahhahah ...skalik dak Rafik nih melepak plak duk relax parking kat Mama dia ...sesekali nampak tangan Norma usap usap peha Rafik tp tak kuat ...but nampak berusaha sangat nak hug Rafik tak mo kasik Rafik jatuh ....so mmg jadi motivasi la utk dia gerakkan anggota badan dia .....u sangat strong tau Norma ...kami semer bangga ngan Norma..hati insan mana la yg tak tersentuh kan bila tgk gamba nih ....for me this picture is priceless and the best moment ever ...and ada satu gamba dia org bertiga ....ai rasa mmg the best ...and gamba pertama mereka bertiga ...

mmg nyaman n santai je duk kat sini ...
patut la Mama awak bukak mata dia luas luas dak Rafik oooi ....tgk je la senyuman kamu tew ...adoiii rasa cam nak geget geget je pipi kamu

Norma anak Norma nih lawa sangat tau ....comel cute mmg lawa cam Norma ...Nanti Norma dah kuat sket misti Norma boleh dukung n peluk dia kuat kuat

And Norma anggukkan kepala dia pelan pelan n misti dia rasa bangga sangat ....sebab kiter as a mother mmg anak kiter la buah hati n pengarang jantung kiter hahahha


tak lama pastuh ada kawan blaja Norma masa UPM dtg ...asalnya dia org dtg nak beraya ngan Norma skalik dia call Talib ...Talib bg tau kami semer kat lake garden ...apa lagi terus cikgu Yus dtg ke Lake Garden ...Yus sangat sweet dia pegang tangan Norma n usap2 tgn Norma

Norma apa khabar ....awak ingat saya lagi tak ?

Untung nya Norma ...selain Yus ada ramai lagi kawan kawan Norma yg rajin bertanyakan khabar Norma yg selalu bagi kata kata perangsang buat Norma n Talib ...yg sentiasa rajin jenguk Norma .

dah kowang jgn sedey2 kang ada plak yg kata asal masuk blog moon je hujan asal masuk blog moon je hujan ...jgn la kowang ...kang banjir blog ai ...so gelak la tgk muker ai yg buroks tew hahahha

hahahha kang ada plak yg fengsan kang ....dah sila jgn kutuks ai tak baek tau hahhaha jom la kasik tgk yg comey sket

Puteri Bongsu gunung mana neh
wah gitew Auntie Umi ....kemain cak cak balik pokok hahhahahah so kalau ada sesapa terpikir nak ngorat adik bongsu Pak Sutan n Pak Talib sila sedia utk mengadap SArjan bawah neh
ada bran ? warden penjara neh hahahhah ....papa kemain sporting siap pinjam spek mama ...lepas amik gamba terus nak tgk pastuh gelak kaw kaw ...kata papa " wow papa nampak cam hero tamil " hahhaha terus kami semer nak pecah perot gelak ....hahahah kemain hepi je papa dapat bawak menantu nya Norma dtg sini siap ada special req ..." Munirah amikkan gamba papa ngan Norma ...hari nih hari istimewa " ..

Maaf la gamba pak sutan n pak talib tak banyak sebab dia org jadi runner beli air ..tapaw makan hahahhahaha mmg dia org kena buli muahahha
Isk ngan Yaya plak kemain sonok dapat duk lari kesana ke mari pastuh petik bunga bagi ke Norma

Norma pegang je bunga yg bebudak neh kasik ke dia ..alhamdulillah Norma banyak menunjukkan perkembangan positif masa kat sini ...dia ley respond angguk n geleng kepala kalau tak sebelum nih Talib asek pakai isyarat kelipkan mata ..so kali nih pakai kelipkan mata ...pergerakkan tangan ...pergerakkan kepala n pergerakkan bibir ...and mata dia pun bukak besar je ....so thats a very good sign la kan . Walaupun slowly tp as long ada improvement day by day tew pun dah seribu rahmat sesangat

caiyook Norma


Jgn Lupa cek out Juai Murah's Blog sebab it will ends soon ..Thanks Kak Ros sebab buat jualan utk Norma . Many many thanks too sebab antakan mainan yg sangat sangat la cun buat Rafiq ...last skalik Abg Isk n Kak Yaya yg duk main ...hahahah nasib la Rafiq tak pening layan 2 org cousin nya yg over tew

p/s : thanks to kowang yg pm n email moon . Many many thanks and alhamdulillah Norma dah 4 bulan duk makan / jalani rawatan top 3 item nih ...B17 , Transfer Factor and Monavie and ada banyak lagi but moon list kan top 3 nih ..sebab ive received berpuluh email suh kami bg Numa mkn Tf makan Monavie mkn B17 . So just letting u know yg mmg kamik duk amalkan yg nih and maaf kalau Moon tak dapat nak reply semer email ..kalau takat belas2 tak pa la kan tp kalau dah masuk puluh2 ...ada time free ok la kan . Hope anda semer faham n maafkan saya in advanced and satu lagi Norma mmg duk follow up ngan Pusat Rawatan Al Hidayah Gombak ngan Ustadz Lokman.

Wednesday, December 07, 2011

Norma after 9 months





Dear all ...ini adalah gamba terbaru Norma . Dia di diagnose mempunyai tumor di otak pada 1 mac 2011 ..pada April kami dapat tahu yg tumor itu adalah brain cancer stage 4 . After 5 operation n 15 radioteraphy session ...and doc give up pada dia on jun 2011 ...and di hantar pulang ke rumah for good .

But kami tak putus berusaha n berikhtiar . Bersama semangan juang Norma yg kuat maka dia dapat menunjukkan perkembangan yg +ve hari demi hari . Berkat kasih sayang yg di curahkan oleh suami dan ibu nya ...Norma dapat berjuang hingga hari ini

Last week kami pegi lawat Norma after habis job amik gamba . She is so happy n siap senyum ...wahhhhh Norm ....Norm betul2 buat kita org happy .

Masa dia masih baring kat katil , Moon tanya ...Norma ada rasa sakit kat mana mana tak

Norma : Sakit bontuttttt

Moon : Sakit ke lenguh Norma ( sambil moon gosok2 bontut dia )

Norma : Tak tahu ( sambil senyum lebar kemain )

Moon : Norma lenguh nih ....Norma , sakit bontut ke sakit pungkoq ( sambil gelak )

dia pun gelak sama hahahhahahha

Dia pun berusaha sangat nak bercakap . Mebi sebab skrg dah tak der tube dr hidung ke perut kan sebab skrg dia dah pakai tube yg terus di tebuk ke perut dia ....dia rasa selesa n ley bersuara .

Talib angkat dia keluar tp talib bagi dia jalan sambil di papah ...Norma usaha jugak gagahkan kaki dia walaupun nampak sangat sukar utk dia berdiri . Tapi benda tew mmg kena selalu di buat agar kaki dia kuat semula seperti sedia kala .


Norma buat peace khas utk korang semua yg sentiasa mendoakan kesihatan dia

Moon bgtau Norma ...Moon nak amik gamba dia sebab dah lama sangat tak letak gamba dia n ramaiii sangat org req nak tgk Norma ...so entry nih khas utk kowang semua . Bila Moon mintak izin amik gamba dia ...dia angguk ...siap angkat tangan wat peace . Sebenarnya Norma nih mmg dr dulu mmg suka bergamba kan Lib kan . Im so happy to see her

walaupun dia masih lom dapat bersuara dgn kuat hanya sekadar gerakkan bibir n berbisik namun kita dapat faham n ley dengar . As long as kita tahu apa dia nak atau dia sakit ke tak tew pun dah cukup buat masa sekarang . Norma jugak masih mengadapi kesukaran utk fokus . Dia ley dgr kiter ngan jelas tp amik masa sket utk pandang kiter tepat ke anak mata kita . Its ok Norma ...slow slow ...insyaallah .
Masa nih kami semer tgh sama sama tgk berita . Pastuh ada part berita budak2 kena interview pasal nak berkhatan ramai ramai ....skali ada budak nih buat lawak ajak sapa sapa belum sunat agar sunat sama sama ...bergegar2 bahu Norma gelak tgk budak tew

Sutan : Norma cepat2 la baik ...ajar Abg Mahmood matematik ....Norma kan terrer matematik ..

Norma senyum lagi bila sutan sebut cam tew hahhhahah . Pastu yg lawak skali Talib bgtau ...

Talib : Lib tgk rancangan nyanyi Korea ngan Norma . Pastu kuar la Girls Generation ...pastuh lib tgk la dia org nyanyi lagu let the boys out tew kan ...pastuh Lib kata la cantek2 la dia org nih ....skalik Norma lepuk Lib hahhahahha . Rupanya dia jelessssssssssssss hahhahah


alahai Lib bukan Norma je kalau akak abg sebut cam tew pun akak jeling jugakssssss hahahhahah sapa tak sayang laki oooiiiiii ( walhal sah sah bukan nya ley ngorat artis korea tew kan hahahhahahha )


Norma dan doktor hati nya


Terima kasih semua ...moga Norma makin kuat n bersemangat utk sembuh ....yg penting kita jgn putus asa n ikhtiar semampu n sekuat yg boleh ....Norma ....fighting !

terima kasih sangat buat korang yg hulurkan bantuan utk Norma . Hingga skrg Norma masih under rawatan ngan Ustadz Lokhman di Pusat Rawatan Alhidayah , mendapatkan suntikan B17 , masih makan Transfer Factor dan juga Monavie dan air zam zam . Since dia berada di tahap 4 maka dos ubat yg di ambil agak tinggi dan terus terang ai kata kan di sini ikhtiar2 ini bukan nya murah . Alhamdulillah , Allah membantu kami membantu mempermudahkan segalanya buat Norma dan ramai yg tampil membantu n memberi sumbangan . Terima kasih semua ....

mmg ada banyak lagi alternatif lain n ikhtiar lain ( Sabah Snake Grass , Keladi tikus , cendawan n etc etc banyakkkk ) tp kalau nak di campo semua kiter tak tahu mampukah badan dia terima kan . So we go for the best option yg ada ....Alhamdulillah it works for her .

Moon tak dapat katakan yg B17 sembuh kan dia ....Transfer Factor tew do wonders for her ...Monavie yg bg dia kuat or Ustadz Lokhman yg berikan rawatan n ayat ayat Al Quran yg sembuh kan dia ...no ai tak dapat nak kata apa apa but mebi gabungan ubat2 n ikhtiar nih sedikit sebanyak membantu ...kiter tak tahu . Apa apa pun kiter berusaha dan DIA yg tentukan .

So kalau ada ahli keluarga kowang sakit ...maka kowang bergabungla n support each other koz i believe LOVE is the most magical medicine ....without LOVE semua usaha n ubat beribu ribu pun takkkan berhasil bukan ...kerana tanpa kasih sayang maka patah n putus la harapan si sakit ..sayangi la mereka yg sakit kerana one day anda akan sakit jugak ...
So be strong and be for each other ...kerana semua sakit ada ubatnya kecuali mati .


Norma , beberapa bulan lalu . Hanya mampu baring shj .

* baca kisah Norma di SINI

* Vote Rafiq ....ai hope dia org menang n Talib n Norma n Rafiq dapat di shoot by malaysia most talented photographer Anas Easkey . Masa moon anta gamba rafiq tew terpikir gaks ..nanti Norma ley bangun ke nanti ok ke tidak ...but after seeing her i know dia mmg kuat ...so help Rafiq to win ya ...






Tuesday, July 26, 2011

Update Norma - Home


Last Sunday ...pas habis job wedding Moon gie jumpa AGS amik stok Daun Belalai Gajah or Sabah Snake grass ...maaf ai pun tak tahu kenapa ia Gajah bila english dia jadi Snake ...akakka . Thanks Ann sebab belikan 3 bekas n 2 anak pokok terus . Sempat la bergamba ngan Ann ...nanti upload gamba sebab anak teruna dia sangat handsome ohh ya daun nih di beli kat Yik Poh Ling Herbal Farm Seremban punya la susah last few weeks habis . Nasib la ada rezeki norma kali nihi dpt beli 3 terus .

Lepas jumpa ngan Ann amik barang terus zass ke JJ Balakong jumpa Talib jap sebab dia kije . Sempat la belikan bubur Mc D ...yer la dah 3 bulan Norma tak makan ...kesian dia . Asek masuk kot feeding tube je ...ramai suggest suh suap sket sket apa yg lembut2 ...janji dia rasa ...so beli la satu utk Norma . Pas duk minum n sembang ngan Talib jap terus ke umah dia .

Masa tew Norma duk tido ...kami sampai pun dah malam . Kejut kan Norma .

Keadaan dia masih sama . Tak banyak sangat improvement nya :( but Talib kata yesterday dia bersin ...rasa nya thats a good sign la kan

Norma akak ngan Abg datang nih . Tgk akak ada belikan selimut yg lembut sangat utk Norma ...plus suar panjang and akak beli special utk Norma bubur Mc D ...Norma suka kan . Dapat bau tak ....wangi kan ....Norma nak makan tak ?

Dia kelip mata sekali tanda nak ...now angguk pun sikit je ..

So moon amik 1 sudu bubur mc d tew lenyek2 kat penapis cam kiter nak bg baby makan kan ....so mmg soft n smooth je bubur tew . Bukan apa nak kasik dia rasa ...bayang kan betapa payau nya mulut dia ..

moon amik hujung sudu ....sikit je letak kat mulut dia ..and suruh dia jilat kat gigi2 dia sebab dia tak ley bukak besar mulut dia ...but unfortunately dia tak mampu nak buat semer tew ....

Sedap tak Norma ?

Dia angguk ...alahai ai dah sebak giler masa tew ...but dia cam tak ley telan . Cuma dia ley pecap pecap sket je ...mebi dia tak mampu nak menelan ...at the end 1 sudu pun tak habis bubur tew . Tak pa ek Norm nanti terai lagi kay ...pelan pelan kiter makan k ..

Norma tahu ...ramai sangat org kasik hadiah kat Rafiq ....ada baju baju yg cantek2 and ada org kirim kan ubat utk Norma dr USA... Semer org doakan agar norma cepat sihat ...and ley jaga Rafiq . Norma kena kuat kena ingat kat Rafiq kena ingat kat Talib n jangan sesekali lupa utk ingat kan Allah ...insyaallah Norma .

Nih akak ada bawak daun nanti Talib blend n kasik kat Norma kay ...Norma tahu ramai org sembuh bila amik daun nih ...akak pasti la misti Norma pun ley sembuh ...dengan syarat Norma kena kuat tau

everytime ai ckp ngan dia ...dia pandang je ....

Norma nampak akak tak nih? Dengar tak apa akak cakap ?

dia kelip kan mata ....

tetiba dia cuba bercakap tp tak dapat bunyi cam dia mengerang je ...if only i know apa yg nak dia kata kan ....tp mmg dia nak say something ....ooh Norma sakit dada akak tahan sebak tgk Norma ..

Norma Rafiq sihat tau ...sangat comey n sangat cute sama cam Norma . Nanti Rafiq dtg tau ...

tetiba nampak merah je muka dia mata dia berair ...skalik ngan Moon pun nanges and mata norma berkaca je .....misti dia windu sangat kat Rafiq ....

sabar ek Norma

Kami pulang ngan rasa yg kurang best sebab tgk Norma cam tew ....sob sob

thanks all yg tanya n nak lawat Norma . But she is very fragile right now and easily exposed to any type of infection ....apa apa k moon akan mintak kebenaran dr Talib dulu . If utk berubat insyaallah boley di arrange kan .

Many many thanks to all of u

Tuesday, March 15, 2011

Update : Operation Norma 10hrs++

15/3/2011

Alhamdulillah Norma dah selamat di bedah selepas 10 jam dalam dewan bedah .
Pagi tadik Norma masuk dewan bedah kol 8am...kol 8 pm baru kuar . Alhamdulillah according to doc semer berjalan lancar

Moon sampai ke HKL tgh hari sebab pagi ada urusan di Hosp Serdang . Setel je kat Hosp Serdang terus zass ke HKL. Masa sampai tew parents Norma , Mama , Papa , Talib and Umi dah ada sana .Nampak kat board kat sitew Normawati OT3 ..operation on progress .

Kami saba menunggu . Masa tew kat dewan bedah ramai org sebab ada 3 4 org duk buat pembedahan but Norma la yang lama skalik ....sekali sekala tgk Talib sayu je hati ini ...betapa hebat nya dugaan dia .

Kol 7 30 doc panggil Talib ....kami kat luar nih tertanya2 asal doc panggil talib ....sebab norma carik ke sebab ada apa apa ke . Cam cam la duk terpikir benda elok benda tak elok semer kuar . Mama n Mak Norma lagi la dah nanges2 sebab semer duk tertanya tanya kenapa kan .

Skalik pas 20 minit dalam tew Talib kuar ...muka dia sedey je . So kami semer kerumun la dia n tanya apa doc kata . Talib kata doc kata operation berjalan lancar . Norma dalam keadaan stabil...tekanan darah n heartbeat semer ok ...cumaaaaaaaaaaaaa

Tumor Norma sudah besar . Akar tumor tew dah sampai ke pusat saraf that is kat saraf tunjang . since tumor Norma kat cerebellum doc terpaksa bukak cerebrum tew...bukak supaya dapat remove kan tumor kat celah otak tew .But doc ley kuarkan 80% je tumor dia and lagi 20% doc tak dapat buat sebab its to complicated and kalau di teruskan ia akan mengancam nyawa Norma .

Selepas doc kuar kan 80% tumor tew masa dia org nak jahit balik tempurung kepala Norma ...ada 1 lagi complication . Dimana otak Norma membengkak and doc tak dapat nak tutup balik bukaan yg dia org buat . So doc biarkan dulu bukaan tew and tunggu otak norma kembalik kepada biasa . Doc tak pasti bila bengkak tew akan surut kadang esok dah surut kadang makan 2 3 hari . So selepas otak nya surut Norma akan masuk balik OT and doc akan tutup balik bukaan tew dengan tempurung kepala dia n jahit balik .

Norma di pindah kan ke ICU sehingga la otak yg bengkak tew surut . Kol 9 lebey tadik kamik semer dapat masuk tgk Norma . Ya Allah sedih sangat sebab ngan wayar bergantung2 ...ngan muka Norma bengkak teruk sangat . Moon tak dapat tahan sebak tgk keadaan Norma . Talib pegi kat Norma n pegang tangan Norma erat2 . Tak der tindalk balas but kaki Norma bergerak2 . Nurse tew kata sia org tak kejut kan Norma lagi . Norma akan di tido kan 2 3 hari nih sebab otak dia lom di tutup lagi kan . So mmg Norma di pantau rapi oley unit ICU.

Talib tgk gamba Norma kat phone dia ...terus dia ckp kat Umi n Sutan ...cantek Norma nih kan...sian dia kena lalui kesakitan cam nih . ...menitis nitis air mata Talib . Yer la kan mana sanggup kiter tgk our other half melalui kesakitan n ujian yg maha hebat cam tew ...we fell so helpless ....apa yg kita org buat cuma kena tenang kan Talib
Moon terharu bila Talib bagitau kat Mak Norma ...mak jangan risau ..kiter akan jaga Norma . Dia bini saya tanggungjawab saya ...akan saya usaha kan jaga dia . Mak jangan la risau ...

perggg tabah tol talib but dalam hati dia hanya Tuhan je la yg tahu

sebelum kita org balik ...Talib peluk mama kuat n cium Mama ...sambil dia kata " Mama nih ciuman utk Rafiq ya . Nanti mama sampai umah mama cium Rafiq kuat2 sama cam Lib cium mama...bagitau dia papa rindu sangat kat dia . Nanti Papa bawak mama balik "

OMG ...menitik air mata moon la tew jugaks ...i dont know la how to describe sedey giler ..

Kita org sampai umah kol 12 ...balik umah Isk Yaya dah tido . Rafiq bibik dah tido kan dia . Bibik kata Rafiq gelisah sepanjang hari ..ngak mau tidoooooo ...mebi rafiq pun dapat rasa kan keadaan Mama dia ..

Ya Allah permudah kan la segalanya ......amin

p/s : Moon memohon maaf pada customer moon . To Krel n Mazni sebab lambat sangat siapkan album kowang ...To Mama Dania ...To Lyn and to Riniy and friends ...ai betul2 mintak maaf . Ai betul2 tak sempat ...and many many thanks sebab sangat memahami ...but ai feel so teruks sebab tak dapat deliver on time and bagi ia pending lama sangat ....Moon betul2 minta maaf ...im so sorry ya . Ill try my very best utk siap kan ia secepat mungkin ....

Wednesday, March 02, 2011

Norma dah ley besembang

2 Mac 2011


Petang smalam gie HKL tgk Norma ...alhamdulillah . Pas doc kuar kan cecair dari kepala keadaan dia jauh lebih baik dari sebelum nih ...


Apa apa pun kena bawak Talib gie makan dulu ...im glad that sutan sangat supportive n dia tak putus2 bg nasihat kat adik dia ..

Sebelum tew gie sekolah Norma kat Ulu Langat amik GL . Since dia br trasfer dr Johor ....then cuti bersalin plak ....dia lom pernah pegi sekolah tew lagi . Dah dapat GL terus ke HKL

Mata dia dah tak gerak2 n lompat2 cam sebelum nih ...dia langsung tak mengadu sakit kepala n dia nampak lebih berseri2 ....alhamdulillah ....and she can talk better ...sebelum nih dia cakap satu satu n sangat slow nih dah ley sembang2 dah .

Doc masukkan wayar dalam kepala dia n salur kan terus masuk dalam usus . So semua balance cecair tew akan kuar thru air kencing ...nih pun apa yg talib citer la kan ..so nampak la kesan wayar tew dari kepala ke leher tembus kat dada masuk ke perut ...

Doc tebuk belakang kepala utk kuar kan cecair dalam otak

< pic removed >

Norma sempat senyum sebab Moon kata nak mms gamba dia ke adik dia Farah yg ada kat ITM terengganu n adik kita org Umi kat ITM Kuala Pilah ..dia nampak sangat la better dr sebelum nih ...kalau tak nak bukak mata pun tak ley ..

< pic removed >


 dapat plak mertua yg sporting n ipar yg ting tong hahahha gelak je manjang Norma ..its nice to see her smiling again . Apa yg bakal berlaku esok tak yah pikir kan lagi ..

Sejak dia sampai dr Johor nih la kali pertama kita semua ley sembang ngan dia cam nih ..
Im sure Norma misti sonok dpt tgk Talib yg sentiasa kat sisi dia ...kiter kalau dah jd wife nih kan apa apa pun misti kiter cr husband kiter dulu kan ..yer la kan partner for lifetime ..kowang stay strong ya ...kita org akan selalu support kowang and will always be here for u ...anytime .

 < pic removed >

 Talib slalu bgtau Norma " Sayang cepat baik ye nanti kiter balik umah jaga Rafiq sama sama .."
( sowi mak sebak nengok gamba neh )

Ya Allah sangat lega tgk Norma cam tew ...rasa tenang sangat sebab dah tak nampak dia tahan sakit yg amats ...kalau tak sebelum nih rasa dia terlena sebab sakit je terjaga tido tahan sakit lagi ...

Makan pun ok ...smalam mama kasik epal sebelah gaks habis pastuh makanan yg hosp bg pun dia makan ...pastuh ley sembang lagi siap gelak2 lagi

Masa moon sampai dia terus tanya

Akak Rafiq mana kak ....rafiq tak datang ke ...Norma nak tgk Rafiq kak

Me kan emo emo terus sedey n bgtau smalam Rafiq dtg dia tunggu Norma siap operation ...tak pa nanti akak balik amik Rafiq kay ...misti Rafiq pun windu ngan Mama dia .

Moon bgtau Norma ...

" Norma akak letak pasal Norma kat blog akak ..nanti sedara mara kiter baca dia org tahu ...Umi n Farah pun nak tgk perkembangan Norma atleast tak la dia org susah hati and kita org ley semua doakan utk kesihatan Norma"

Norm: Tak pa akak letak je sian kawan2 kiter pun tak tahu ...akak tulis je pastuh tinggal msg kat wall FB Norm bgtau Norm ada kat HKL kena wat operation ..misti dia org duk call call . Phone kiter tak on dah lama . Akak suh ye dia org sama sama doakan Norma yer ..agar Norma cepat sembuh n sihat seperti biasa

Yer Norma ...semua kirim salam kat Norma ..semer suh Norma cepat2 sembuh . Norma kena kuat kan semangat semua nih adalah dugaan dari Allah . Insyaallah Norma pasti sembuh ( ingat senang ke nak ckp cam nih ...me dah terketar2 sora nak ckp kat dia menahan sebak di dada ) Norma kena kuat kena lawan ...pasal Rafiq Norma jgn wisau kita org semua duk tgk kan dia ...janji Norma cepat2 sembuh n sihat n boley balik umah kay

Yer kak ..family Norma dtg Khamis nih akak ...sob sob ( family norma kat Pontian )

Tak pa Norma ..nanti dia org dtg la jgn wisau ..kami semer nih pun ada teman kan norma ( ye la kami ber 5 pun dah cukup bisingkan wad tew hahhaha )

So kita org angkut terus mama n papa bawak balik umah yer la kan dah bermalam atas kerusi kat hosp sian dia org ...lg pun Talib ada ley tgu Norma ..sampai umah terus amik bb Rafiq n zass ke HKL ...sampai2 terus ks bb kat Talib

Talib punya sonok la sebab Norma ingat anak ...sebelum nih mebi dia terlalu sakit even to remember yg dia baru pas bersalin ...so smalam Norma pun sonok dia peluk2 bb dia n cium2 ...n kali nih dia nampak bb Rafiq .....kalau tak sebelum nih penglihatan dia tak bagus


Isk n Yaya

2 org nih punya sonok baby Rafiq ada kat umah ...Isk merangkap sebagai body guard n tukang mengadu n tukang cerita yg bg tau apa yg berlaku hari nih and Yaya nih behave ke tak n etc ... n yaya sebagai assistant . Yaya la yg terrer pegi masuk bilik amik baju suar pampers Rafiq semer ...dia la org pertama ley detect kalau Rafiq uk uk ...terus dia panggil bibik suh salin kan pampers ..dia la jugak tepok2 kan baby Rafiq n nyanyi kasik Rafiq tido ...kakak Yaya nih sweet la ...

Sowi la Yaya mummy tak sukses nak kasik adik kat Yaya ...adik yaya kuar masa dia 7 weeks..( Moon baru nak wat entry im +ve pregnant tapi tew la kan lom ada rezeki ...tapi rezeki jugaks nih sebab terus dapat baby ...tak yah tunggu 40 weeks )

Alhamdulillah nasib bibik ada kat umah . Bibik Fain sampai tak sempat mandi la duk sebuk jg bb punya pasal ...LOL . But bila ai sampai umah mmg Moon suh dia naik pegi tido ...sebab sok pagi awal2 dia dah nak bangun masak apa yg patut ..nak kemas ke apa ...janji bila kita org nak gie kije semer dah setel...kain baju semer dah basuh n jemur ...umah dah sapu n mop ..makan utk tghari bila Isk balik skola dah ready ..

Yaya demam smalam ...tp dalam demam tew kemain lagi bising la mulut dia ..ke demam nak dpt benda baru neh Yaya ..
Gamba pagi tadik sebelum anta Isk g skolah ..
Yer posing ngan buah kelapa . My MIL bawak 3 biji kelapa suh tanam kat seberang umah. Isk sgt skema butang sampai atas ...bila suh bukak dia kata cikgu kata macam nih kemas tak nampak selekeh . Yer la bebudak nih apa apa semua cikgu ckp ...cikgu cakap tew cakap nih ...ekekke
Isk kata kelapa nih kecik sama cam kepala Yaya ...see Yaya badan duk panas tp tetap ceria ...ok la tak la bimbang mummy tgk yaya cam nih ...kalau demam yg flat tew wisau .

Info :

Norma is in Institut Kaji Saraf HKL
Wad 5A , katil 8 ( rasa nanti dia org tuka wad )

Thanks ya to all yg comment n yg sms ke moon . Moon pun bgtau Norma ramai reader semer duk doakan dia n anta sms ....and dia suh say thanks kat kowang .

main reason y ai tulis kat sini sebab
- tak yah nak explain banyak kali ...20 org tanya takkan nak citer 20 kali ...mula mula ok la lama lama dah hilang semangat nak citer

- tak yah nak call sedara mara yg rata2 ada fb ada internet n rata rata baca blog neh ...so nak tahu perkembangan baca je ..kadang ada yg susah nak dtg kan ...kalau yg dekat tak dpt dtg jugaks tak tahu laaaa

- kawan2 yg terlibat semua ley tahu n panjang kan la pada yg berkenaan

- skrg zaman IT maaaaa thru social media networks lagi cepat berita nya tersebar

Thursday, July 07, 2011

Update Norma - Pusat Rawatan Al Hidayah

Archive kisah Norma


Last nite kam
i bawak Norma ke Gombak . Me n Sutan dr office terus ke Gombak ...n yes jln jem nye . Ambulan amik Norma , Mak n Talib dr Balakong ..since dia org naik ambulan makanya mmg cepat dia org sampai . Sampai kat sana kol 8pm masa tew dah penuh dah org since masa tew ada kes rasukkan maka lambat sket turn Norma ..lepas settle terus Norma di bantu oley kakitangan St John Ambulan di tolak masuk ke dalam bilik Rawatan
Norma menunggu dalam ambulan . Sian sangat tgk Norma ..mak kan emo emo kan tetiba tgk dia pakai telekung tew lagi la sedey mau tak nye i bought telekung tew utk dia org masa Moon ke Bandung dulu ...mmg Talib pesan ...kak nampak yg cantek2 belikan ek ....Lib nak wat hantaran utk Norma ...she loves pink ...thats y moon pilih yg ada bunga pink ..love u Norm

Pak Sutan tunggu kat luar
Talib dan mak menemani Norma while me n Sutan standby kot kena panggil

Alhamdulillah ustadz Lokman yg rawat Norma . Masa Ustadz mintak izin pegang kepala Norma dia bacakan ayat ayat suci Al Quran sambil nama Norma di panggil beberapa kali ...sambil tangan dia gerak2 di kepala Norma dia dpt rasa yg ada ketulan yg besar and dia tanya apa di sebelah kanan kepala Norma cam ada benda asing

No talib bgtau tew adalah shan yg di pasang ....then dia terus kan tetiba kaki Norma terangkat angkat ...dia stop and suh Tallib tanya Norma sama ada dia rasa sakit ke apa . Norma kelip2 mata ....then dalam 5 minit dia pun siap
Ustadz tgh tengokkan Norma ..Moon tak sempat amik gamba pun sebab duk concentrate tgk Norma .

Dia kata insyaallah ...amalkan ayat ayat ini beri Norma minum air and kena usaha yakin dan ikhtiar ...and amal ...insyaallah

Surah Hud ayat 60 - 80
Surah Al Khafi ayat 38 - 60

So Norma kena dtg balik pada 1 hb 8 kalau tak silap . Ustadz nasihat kan banyakkan solat hajat n banyakkan berdoa kepada Allah insyaallah jika Allah izin kan insyaallah Norma boleh sembuh ...insyaallah

more info sila klik kat Pusat Rawatan Al-Hidayah

---------------------------------------------------------------------------------------------


Antara ayat ayat yg di beri utk di bacakan pada norma setiap hari . Kadang kiter baca kiter tak tahu apa pun kiter sekadar baca je ...moon share kan kat sini terjemahan nye . Last time ai baca terjemahan Al Waqiah rasa insaf sangat sebelum nih main baca je and tahu pasal kiamat but after baca dr ayat ke satu ayat terasa seribu keinsafan ...
hari nih moon belajar lagi 2 lagi surah ...alhamdulillah .

Pernah tak kadang kiter baca kiter termalu sendiri ? yup ai sangat malu ..sebab moon tahu benda benda nih its just that diri kiter sendiri yg refuse to buat benda2 yg wajib . I hope ai can be a better muslim ..jikalau kekuatan dalaman kiter lemah bagai mana pula kekuatan luaran kiter ...ermm ..

Moon pernah cakap ngan seseorang dia kata kiter meminta macam macam dari Allah kiter mohon semua hajat kiter di tunai kan namun adakah kiter menurut perintah Allah ....panggg cam rasa kena tembak ..sebab it is so true ...

sometimes Allah beri ujian buat umat nya ...utk kasik kesedaran bg mereka di sekelilingnya . Mungkin Allah peliharakan Norma dr kesakitan tp menguji kita instead . cuma kadang kiter tak nampak

Now i can see the silver line ...ai know its change us alot ...the way we treat each other ...the way we see things ...and make us bersyukur atas nikmat dan kebahagian yg di berikan . Allah maha besar ...ramai org insaf bila baca kisah Norma ...kiter lebih menghargai bukan ...we got home ...look into our kids eyes and dalam hati sangat bersyukur kerana kita sihat n masih boleh berada n membelai anak anak kiter sendiri while others is tgh bertarung for their lifes . Setiap saudara Islam memanjat kan doa buat saudara yg mereka tak kenal ...hanya kenal dgn hanya membaca kisah norma di internet but yet sangat baik hati memasukkan nama Normawati dalam doa mereka ...terima kasih saudara saudara ku

Si suami memandang wajah isteri di kala mereka sedang tido and berbisik dalam hati Ya Allah syukur kerana isteri ku sihat dan mampu menjaga anak anak ku . Yes dont lie to me ...this story leave a very deep wound in your heart but no worries the wound can heal . Sebab itu la yg Moon rasa bila lihat Isk n Yaya my kids ...but hati ai pedeh bila tgk Rafiq sebab dia tak dapat apa yg Isk n Yaya rasa ..i cry everytime menaip kisah mereka ...naluri seorang isteri n naluri keibuan tew menguasai diri and i know u ols pun nangis jugaks . Yer Allah ciptakan wanita ngan sifat kasih sayang yg besar ...ia nya satu nikmat yg indah bukan ..

Abdul Rafiq muga Allah peliharakan kamu ...mama dan papa kamu...amin


jom baca terjemahan ayat nih ..


Surah Hud ayat 60 - 80


60. Dan mereka selalu diikuti dengan kutukan di dunia ini dan (begitu pula) di hari kiamat. Ingatlah, sesungguhnya kaum ‘Ad itu kafir kepada Rabb mereka. Ingatlah, kebinasaanlah bagi kaum ‘Ad (yaitu) kaum Huud itu. (QS. 11:60)

61. Dan kepada Tsamud (Kami utus) saudara mereka Shaleh. Shaleh berkata: “Hai kaumku, sembahlah Allah, sekali-kali tidak ada bagimu Ilah selain Dia. Dia telah menciptakan kamu dari bumi (tanah) dan menjadikan pemakmurnya 726, karena itu mohonlah ampunan-Nya kemudian bertaubatlah kepada-Nya. Sesungguhnya Rabbku amat dekat (rahmat-Nya) lagi memperkenankan (do’a hamba-Nya)”. (QS. 11:61)

62. Kaum Tsamud berkata: “Hai Shaleh, sesungguhnya kamu sebelum ini adalah seorang di antara kami yang kami harapkan, apakah kamu melarang kami untuk menyembah apa yang disembah oleh bapak-bapak kami? dan sesungguhnya kami betul-betul dalam keraguan yang menggelisahkan terhadap agama yang kamu serukan kepada kami”. (QS. 11:62)

63. Shaleh berkata: “Hai kaumku, bagaimana pikiranmu jika aku mempunyai bukti yang nyata dari Rabbku dan diberi-Nya aku rahmat daripada-Nya, maka siapakah yang akan menolong aku dari (azab) Allah jika aku mendurhakai-Nya. Sebab itu kamu tidak menambah apapun kepadaku selain daripada kerugian. (QS. 11:63)

64. Hai kaumku, inilah unta betina dari Allah,sebagai mu’jizat (yang menunjukkan kebenaran) untukmu, sebab itu biarkanlah dia makan di bumi Allah, dan janganlah kamu mengganggunya dengan gangguan apapun yang akan menyebabkan kamu ditimpa azab yang dekat”. (QS. 11:64)

65. Mereka membunuh unta itu, maka berkata Shaleh: “Bersukarialah kamu sekalian di rumahmu selama tiga hari 727, itu adalah janji yang tidak dapat didustakan”. (QS. 11:65)

66. Maka tatkala datang azab Kami, Kami selamatkan Shaleh beserta orang-orang yang beriman bersama dia dengan rahmat dari Kami dan dari kehinaan di hari itu. Sesungguhnya Rabbmu Dia-lah Yang Maha Kuat lagi Maha Perkasa. (QS. 11:66)

67. Dan satu suara keras yang mengguntur menimpa orang-orang yang zalim itu, lalu mereka mati bergelimpangan di tempat tinggal mereka, (QS. 11:67)

68. seolah-olah mereka belum pernah berdiam 728 di tempat itu. Ingatlah, sesungguhnya kaum Tsamud mengingkari Rabb mereka. Ingatlah, kebinasaanlah bagi kaum Tsamud. (QS. 11:68)

69. Dan sesungguhnya utusan-utusan Kami (malaikat-malaikat) telah datang kepada Ibrahim dengan membawa kabar gembira, mereka mengucapkan: “Selamat”. Ibrahim menjawab: “Selamatlah,” maka tidak lama kemudian Ibrahim menyuguhkan daging anak sapi yang dipanggang. (QS. 11:69)

70. Maka tatkala dilihatnya tangan mereka tidak menjamahnya, Ibrahim memandang aneh perbuatan mereka, dan merasa takut kepada mereka. Malaikat itu berkata: “Jangan kamu takut, sesungguhnya kami adalah (malaikat-malaikat) yang diutus kepada kaum Luth”. (QS. 11:70)

71. Dan isterinya berdiri (di sampingnya) lalu dia tersenyum, maka Kami sampaikan kepadanya kabar gembira tentang (kelahiran) Ishak dan sesudah Ishak (lahir pula) Ya’qub. (QS. 11:71)

72. Isterinya berkata: “Sungguh mengherankan, apakah aku akan melahirkan anak padahal aku adalah seorang perempuan tua, dan ini suamiku dalam keadaan yang sudah tua pula? Sesungguhnya ini benar-benar suatu yang sangat aneh”. (QS. 11:72)

73. Para malaikat itu berkata; “Apakah kamu merasa heran tentang ketetapan Allah (Itu adalah) rahmat Allah dan keberkatan-Nya, dicurahkan atas kamu, hai ahlul bait! Sesungguhnya Allah Maha Terpuji lagi Maha Pemurah”. (QS. 11:73)

74. Maka tatkala rasa takut hilang dari Ibrahim dan berita gembira telah datang kepadanya, diapun bersoal jawab dengan (malaikat-malaikat) Kami tentang kaum Luth. (QS. 11:74)

75. Sesungguhnya Ibrahim itu benar-benar seorang yang penyantun lagi penghiba dan suka kembali kepada Allah. (QS. 11:75)

76. Hai Ibrahim, tinggalkanlah soal jawab ini, sesungguhnya telah datang ketetapan Rabbmu, dan sesungguhnya mereka itu akan didatangi azab yang tidak dapat ditolak. (QS. 11:76)

77. Dan tatkala datang utusan-utusan Kami (para malaikat) itu kepada Luth, dia merasa susah dan merasa sempit dadanya karena kedatangan mereka, dan dia berkata : “Ini adalah hari yang amat sulit 729″. (QS. 11:77)

78. Dan datanglah kepadanya kaumnya dengan bergegas-gegas. Dan sejak dahulu mereka selalu melakukan perbuatan-perbuatan yang keji 730. Luth berkata: “Hai kaumku, inilah puteri-puteriku, mereka lebih suci bagimu, maka bertaqwalah kepada Allah dan janganlah kamu mencemarkan (nama) ku terhadap tamuku ini. Tidak adakah di antaramu seorang yang berakal?” (QS. 11:78)

79. Mereka menjawab: “Sesungguhnya kamu telah tahu bahwa kami tidak mempunyai keinginan 731 terhadap puteri-puterimu; dan sesungguhnya kamu tentu mengetahui apa yang sebenarnya kami kehendaki”. (QS. 11:79)

80. Luth berkata: “Seandainya aku ada mempunyai kekuatan (untuk menolakmu) atau kalau aku dapat berlindung kepada keluarga yang kuat (tentu aku lakukan)”. (QS. 11:80)


Surah Al-Khafi ayat 38 - 60
38. Tetapi aku (percaya bahwa): Dialah Allah, Rabbku, dan aku tidak mempersekutukan seorangpun dengan Rabbku. (QS. 18:38)

39. Dan mengapa kamu tidak mengucapkan tatkala kamu memasuki kebunmu “Maasyaa Allah, laa quwwata illaa billah” (Sungguh atas kehendak Allah semua ini terwujud, tiada kekuatan kecuali dengan pertolongan Allah). Sekiranya kamu anggap aku lebih sedikit darimu dalam hal harta dan keturunan, (QS. 18:39)

40. maka mudah-mudahan Rabbku, akan memberi kepadaku (kebun) yang lebih baik daripada kebunmu (ini); dan mudah-mudahan Dia mengirimkan ketentuan (petit) dari langit kepada kebunmu, hingga (kebun itu) menjadi tanah yang licin; (QS. 18:40)

41. atau airnya menjadi surut ke dalam tanah, maka sekali-kali kamu tidak dapat menemukannya lagi”. (QS. 18:41)

42. Dan harta kekayaannya dibinasakan, lalu ia membulak-balikkan kedua tangannya (tanda menyesal) terhadap apa yang ia telah belanjakan untuk itu, sedang pohon anggur itu roboh bersama para-paranya dan dia berkata: “Aduhai kiranya dulu aku tidak mempersekutukan seorangpun dengan Rabbku”. (QS. 18:42)

43. Dan tidak ada bagi dia segolonganpun yang menolongnya selain Allah; dan sekali-kali dia tidak dapat membela dirinya, (QS. 18:43)

44. Disana pertolongan itu hanya dari Allah yang Hak. Dia adalah sebaik-baik Pemberi pahala dan sebaik-baik Pemberi balasan. (QS. 18:44)

45. Dan berilah perumpamaan kepada mereka (manusia), kehidupan dunia adalah sebagai air hujan yang Kami turunkan dari langit, maka menjadi subur karenanya tumbuh-tumbuhan di muka bumi, kemudian tumbuh-tumbuhan itu menjadi kering yang di terbangkan oleh angin. Dan adalah Allah Maha Kuasa atas segala sesuatu. (QS. 18:45)

46. Harta dan anak-anak adalah perhiasaan kehidupan dunia tetapi amalan-amalan yang kekal lagi saleh adalah lebih baik pahalanya di sisi Rabbmu serta lebih baik untuk menjadi harapan. (QS. 18:46)

47. Dan (ingatlah) akan hari (yang ketika itu) Kami perjalankan gunung-gunung dan kamu akan melihat bumi itu datar dan Kami kumpulkan seluruh manusia, dan tidak Kami tinggalkan seorangpun dari mereka. (QS. 18:47)

48. Dan mereka akan dibawa ke hadapan Rabbmu dengan berbaris. Sesungguhnya kamu datang kepada Kami, sebagaimana Kami menciptakan kamu pada kali yang pertama; bahkan kamu mengatakan bahwa Kami sekali-kali tidak akan menetapkan bagi kamu waktu 883 (memenuhi) perjanjian. (QS. 18:48)

49. Dan diletakkanlah kitab, lalu kamu akan melihat orang-orang yang bersalah ketakutan terhadap apa yang (tertulis) di dalamnya, dan mereka berkata: “Aduhai celaka kami, kitab apakah ini yang tidak meninggalkan yang kecil dan tidak (pula) yang besar, melainkan ia mencatat semuanya; dan mereka dapati apa yang telah mereka kerjakan ada (tertulis). Dan Rabbmu tidak menganiaya seorang juapun”. (QS. 18:49)

50. Dan (ingatlah) ketika Kami berfirman kepada para malaikat: “Sujudlah kamu kepada Adam 884″, maka sujudlah mereka kecuali iblis. Dia adalah dari golongan jin, maka ia mendurhakai perintah Rabbnya. Patutkah kamu mengambil dia dan turunan-turunannya sebagai pemimpin selain daripada-Ku, sedang mereka adalah musuhmu Amat buruklah iblis itu sebagai pengganti (Allah) bagi orang-orang yang zalim. (QS. 18:50)

51. Aku tidak menghadirkan mereka (iblis dan anak cucunya) untuk menyaksikan penciptaan langit dan bumi dan tidak (pula) penciptaan diri mereka sendiri; dan tidaklah Aku mengambil orang-orang yang menyesatkan itu sebagai penolong. (QS. 18:51)

52. Dan (ingatlah) akan hari (yang ketika itu) Dia berfirman: “Panggilah olehmu sekalian sekutu-sekutu-Ku yang kamu katakan itu”. Mereka lalu memanggilnya tetapi sekutu-sekutu itu tidak membalas seruan mereka dan Kami adakan untuk mereka tempat kebinasaan (neraka). (QS. 18:52)

53. Dan orang-orang berdosa melihat mereka, maka mereka meyakini, bahwa mereka akan jatuh ke dalamnya dan mereka tidak menemukan tempat berpaling daripadanya. (QS. 18:53)

54. Dan sesungguhnya Kami telah mengulang-ulangi bagi manusia dalam Al-Qur’an ini bermacam-macam perumpamaan. Dan manusia adalah makhluk yang paling banyak membantah. (QS. 18:54)

55. Dan tidak ada sesuatupun yang menghalangi manusia dari beriman, ketika petunjuk telah datang kepada mereka, dan memohon ampun kepada Rabbnya, kecuali (keinginan menanti) datangnya hukum (Allah yang telah berlaku pada) umat-umat yang dahulu atau datangnya azab atas mereka dengan nyata. (QS. 18:55)

56. Dan tidaklah Kami mengutus rasul-rasul melainkan sebagai pembawa berita gembira dan sebagai pemberi peringatan; tetapi orang-orang yang kafir membantah dengan yang batil agar dengan demikian mereka dapat melenyapkan yang hak, dan mereka menganggap ayat-ayat Kami dan peringatan-peringatan terhadap mereka sebagai olok-olokan. (QS. 18:56)

57. Dan siapakah yang lebih zalim daripada orang yang telah diperingatkan dengan ayat-ayat dari Rabbnya lalu dia berpaling daripadanya dan melupakan apa yang dikerjakan oleh kedua tangannya? Sesungguhnya Kami telah meletakkan tutupan di atas hati mereka, (sehingga mereka tidak) memahaminya, dan (Kami letakkan pula) sumbatan di telinga mereka; dan kendatipun kamu menyeru mereka kepada petunjuk, niscaya mereka tidak akan mendapat petunjuk selama-lamanya. (QS. 18:57)

58. Dan RabbmulahYang Maha Pengampun, lagi mempunyai rahmat. Jika Dia mengazab mereka karena perbuatan mereka,tentu Dia akan meyegarkan azab bagi mereka. Tetapi bagi mereka ada waktu yang tertentu (untuk mendapat azab) yang mereka sekali-kali tidak akan menemukan tempat berlindung daripadanya. (QS. 18:58)

59. Dan (penduduk) negeri itu telah Kami binasakan ketika mereka berbuat zalin, dan telah Kami tetapkan waktu tertentu bagi kebinasaan mereka. (QS. 18:59)
60. Dan (ingatlah) ketika Musa berkata kepada (muridnya) 885: “Aku tidak akan berhenti (berjalan) sebelim sampai ke pertemuan dua buah lautan; atau aku akan berjalan sampai bertahun-tahun. (QS. 18:60)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...