Friday, October 20, 2017

Hari kantin anak anak

Last week ada sambutan hari kantin anak anak . Yaya ngan Isk beria ia la ajak kita org pergi sekali . Ok la kan layan je la anak anak ...pagi pagi dah sampai kawasan sekolah . Mmg meriah la ada macam macam gerai n aktiviti .


Macam hari kantin biasa, semua urusniaga guna kopon . 1 buku kupon RM 10

Ada budak tu kan , sampai je terus cakap haus n nak air. Sambil beratur nak beli air pun sempat posing kaki terjungkit ... Air semua RM1



Lagi lama lagi ramai parents dan anak anak sampai . 


Main giant bubble ni kena RM3 . Nampak budak budak lain relax je main....Sarah gaks yg excited lebih hahahhaha. 

 Ada tempat untuk memanah ...naik kereta kuda ...tapi mmg kena bersabar la nak tunggu turn sebab orang memang ramai


Yang ni la barisan paling laju . Memula semua duduk atas alat tu ...lama lama semer main bantai terjun n buat macam swimming pool. Haru biru hahahhahah .

Sarah dah duk pujuk nak mandi swimming pool . Ni bukan swimming pool la Sarah oooiiii .



Ada gerai jualan barang barang juga .

Barang2 ni adalah hasil sumbangan parents dan pelajar . Setiap kelas dia ada bagi cadangan kena bawak apa . Tapi nilai barang semua kena dlm lingkungan RM10 .

Yaya darjah 3 , kelas dia kena bawak susu tin 4 untuk each pelajar

Abg Isk darjah 6, kelas dia kena bawak tepung gandum 4 paket utk each pelajar

Hasil jualan barang barang ni dan dari gerai lain akan disumbangkan bagi pembinaan dewan terbuka sekolah agama ni . I think this is a very good idea . Semua barang dijual lagi murah dr harga market ....bihun...gula semua tu lagi murah .

Pak Sutan kata kalau RM10 kupon tu macam macam boleh beli which is sangat betul ..dan apa yg kita belanjakan tu adalah utk tujuan yg baik kan .



Misti budak2 takut nak dtg gerai Ustazah garang ni hahhahaha . Nama pun kemain catchy ...Nasi lemak menangis tu sedap . Anak anak gie layan gerai2 n aktiviti, Moon ngan Pak Sutan serta Sarah cari port duduk n makan hahhahahah .

So far hari kantin ni la yg paling meriah n ada macam macam aktiviti . Syabas utk pihak sekolah .

Thursday, October 12, 2017

Nutox Renewing Treatment Meet & Greet with Nur Fazura

Last week Moon berpeluang ke Meet and Greet with Nur Fazura for Nutox Renewing Treatment di One Utama .




Meh akak share apa yang diterangkan pada hari itu dan sedikit sebanyak mengenai Nutox Renewing Treatment ni.

Selamat tinggal kulit kusam dan katakan hello kepada kulit cerah .

Nutox sedar bahawa kulit kusam merupakan masalah kulit biasa yang dihadapi oleh wanita Asia . Tahukah anda bahawa kulit kusam juga merupakans alah satu tanda awal penuan?

Fazura juga berkongsi pengalaman beliau menggunakan Nutox bertahun lamanya.

Apabila kulit kita meningkat, tanda-tanda seperti kekusaman, kedut dan kehilangan keanjalan akan mula kelihatan. Ia disebabkan oleh pengurangan keupayaann untuk memperbaharui kulit secara semulajadi. Oleh itu penggunaan penjagaan muka yang sesuai dapat membantu memperbaharui semula secara lembut tetapi berkesan .

Kitaran pembaharuan kulit secara semulajadi berlaku setiap 28 hari . Pada akhir tempoh kitaran, sel kulit yang lama atau yang telah mati akan beralih dan diganti dengan sel kulit yang baru.



Produk penjagaan kulit Nutox Renewing Treatment, menampilkan teknologi proprietri yang dikenali sebagai LumiNes, menggabungkan dua ramuan utama - Lumiskin dan Actistem Gold Nest untuk hasil yang kelihatan berseri dari dalam.

Rangkaian Nutox Renewing Treatment terdiri daripada 3 produk: Renewing Treatment Lotion , Renewing Treatment Essence dan Renewing Treatment Creame.




Renewing Treatment Lotion ( 150ml , RM59.90 )


Mengandungi LumiNes, toner ini melicinkan dan menanggalkan bendasing untuk kesan yang lebih bersih dan berseri.

Penggunaan : Letakkan ditapak tangan dan sapukan pada muka dan leher selepas mencuci muka .



Renewing Treatment Essence ( 30ml, RM 75.90 )


Esen ini membantu melindungi kulit daripada kekusaman akibat kerosakan UV dan pencemaran. Ia juga turut membantu mempercepatkan kitaran pembaharuan permukaan kulit untuk seri wajah yang berkekalan

Pengunaan : pamkan 2 hingga 3 kali pada hujung jari dan sapu rata pada muka dan leher .



Renewing Treatment Creame ( 30ml, RM 49.90 )




Membantu memulihkan dan menyegarkan serta memperbaharui penampilan kulit . Teksturnya tidak melekit dan diserap pantas bagi memberikan kemasan semulajadi .

Pengunaan : Sapukan dengan rata pada seluruh wajah .




Ada kejutan juga buat Fazura pada hari tersebut ....ada cake cutting untuk birthday girl .


Ada juga meja meja disediakan untuk para pengunjung mencuba rangkaian Nutox Renewing Treatment ni



Mak Yong pun tak lepaskan peluang nak bergamba kat set yang cantik ni 




Tq Nutox . Nanti boleh cuba range ni ...mana tau bleh jadi cun cam Fazura ....ahakssss

Monday, October 09, 2017

Program Remaja - Sembelih Puyuh

Beberapa minggu lepas , taman ada anjurkan program untuk anak anak remaja taman kat Surau . Ada ceramah dan motivasi jugak. Lepas tu ada amali sembelih burung puyuh. Dia org boleh sembelih sendiri n cabut bulu puyuh semua n masak puyuh masing masing .

dalam 40 org peserta join . So for me program ni sangat bagus la kan . So dia org pun ley kenal antara satu sama lain . Ada belajar benda berfaedah jugak kan .

 
 Semua kena ada pasangan sebab sorang akan pegang n sorang kena sembelihkan. So dia org akan gilir gilir . Mana lagi nak dapat pengalaman mcm ni kan .

Ada ustadz juga yg terangkan rukun sembelihan dan cara cara menyembelih yang betul

A.    Rukun Sembelihan
Rukun sembelihat terhadap binatang terbahagi kepada 4:
1. Penyembelih
2. Binatang sembelihan
3. Alat untuk menyembelih
4. Keadaan (tempat / perbuatan) sembelihan.
.
.
B.    Syarat-Syarat Sembelihan
.
1) Orang yang menyembelih
a) Hendaklah beragama Islam
b) Baligh dan mumayiz .
c) Berakal; tidak sah jika orang gila
d) Tidak dalam ihram haji atau umrah
e) Dengan sengaja membaca Basmalah.
.
.
2) Binatang Yang Disembelih
a) Binatang yang halal dimakan
b) binatang itu masih hidup
c) Mati dengan sekali sembelihan
d) wajib putus urat pernafasan (urat merih) dan urat tempat lalu makanan (halkum).
.
.
3) Alat Sembelihan
a) Mestilah alat yang tajam seperti pisau
b) Dibolehkan dari besi (logam), kayu, buluh, kaca, batu atau alat-alat lain yang ditajamkan.
c) Tidak termasuk gigi, tulang dan kuku.
.




Para bapa semua duk siapkan bbq .


Hope anak anak dapat belajar sesuatu daripada program ni . Moon ngan Sutan asalnya nak hantar je dia org ...sudahnya kita org pun sangkut kat sini . Seronok dengar ceramah . Budak2 masa umor2 cam ni la kena bagi dia org kesedaran n motivasi .

Syabas utk persatuan Taman...program yg amat bagus .

Tuesday, October 03, 2017

Meizu Pro 7 Dan Pro 7 Plus Dilancarkan Di Malaysia – Harga Bermula RM 1899

Jika anda mahukan telefon pintar yang jauh berbeza dari yang lain, maka Meizu PRO 7 dan PRO 7 Plus patut menjadi pilihan anda. Dari hadapan mungkin tidak berbeza, tetapi skrin kedua yang terletak di belakang pasti akan membuatkan rakan anda terpukau melihatnya.


Meizu Malaysia kini mengesahkan ketibaan PRO 7 dan PRO 7 Plus di Malaysia. Tempahan kedua-dua telefon pintar akan dibuka bermula 15 September sehingga 20 September 2017. Jualan di seluruh Malaysia boleh didapati bermula dari 21 September 2017.

Meizu PRO 7 akan dijual pada harga RM1,899 manakala PRO 7 Plus berharga RM2,799
Peranti ini unik kerana dilengkapi skrin mini sekunder AMOLED pada bahagian belakang.


Meizu PRO7 dan PRO7 Plus boleh dibeli secara offline di SINI 



PRO 7 menggunakan pemproses Mediatek Helio P25, 4GB RAM dan 64GB storan. Meizu PRO 7 akan ditawarkan dalam warna Merah, Emas dan Hitam. PRO 7 Plus pula 5.7-inci QuadHD.

Manakala PRO 7 Plus dilengkapi pemproses terbaik Mediatek, Helio X30 10-teras bersama 6GB RAM dan 128GB storan.PRO 7 Plus hanya disediakan dalam warna Hitam sahaja. Meizu PRO 7 memiliki skrin 5.2-inci HD Penuh,

Kedua-duanya menggunakan paparan Super AMOLED.




Bateri di dalam PRO 7 berkapasiti 3,000mAh dan PRO 7 Plus pula 3,500mAh. Kedua-duanya menyokong pengecasan pantas Meizu mCharge 4.0 dengan kuasa pengecas 25W (5V/5A). Ia boleh mengecas sehingga 67% penuh dalam masa 30 minit.


Meizu menggunakan gandingan lensa RGB dan monokrom untuk kamera belakang. Ia menggunakan sensor Sony IMX386 12MP f/2.0, autofokus PDAF dan dwi tona LED Flash. Kamera hadapan pula dimuatkan sensor 16MP f/2.0. Tapi kalau ada previu di skrin belakang ni, boleh guna kamera belakang terus untuk swafoto.


Boleh menggunakan kamera belakang untuk berswafoto . Apa yang membuatkan ia berbeza adalah kerana kini anda boleh melihat gamba anda ketika swafoto dengan adanya skrin dibahagian belakang. 





Berminat?

Thursday, September 28, 2017

Pembedahan Talib

Moon ada update pasal pembedahan Talib ( adik Pak Sutan aka my BIL ) semalam kat FB n IG .  Tak sempat nak update berita sepenuhnya kat blog . Ni buat entry utk kenangan sendiri dan juga boleh dijadikan rujukan buat masa depan . 5 thn lepas Moon ada buat entry Kisah Pembedahan Pak Sutan . Yesterday kita org mmg bukak balik entry tu n tgk balik lepas operation semua cam na . Dua dua pun dah lupa dah hahahha .

Since kita org dah tahu pasal colon ni dari kes pembedahan papa 13 tahun lepas n pembedahan Pak Sutan 5 tahun lepas , kita org cam mentally prepare sket sebab we know what to expect n tahu apa procedure n recovery process lepas operation semua . 

Semalam Talib buat pembedahan buang usus besar . Alhamdulillah semua berjalan lancar . Dia masuk Operation Room at 11.20 dan keluar pada jam 5 petang .


3 minggu lepas , dia ada buat colonoscopy sebab dia ada notice dia duk cirit birit on n off utk beberapa minggu. Jadi dia tak sedap hati dia g kinik n mintak surat refer ke hosp utk Colonoscopy . Doc mmg bagi terus sebab dia ada citer pasal strong family history belah Papa . Papa n Abg pun dah buat pembedahan buang usus semua .

colonoscopy : masuk kamera kot bawah utk teropong dalam usus besar . Ini utk tgk keadaan colon kita macam mana

 Colonoscopy adalah kamera masuk kot bawah 
Endoscopy adalah kamera masuk kot atas / mulut 

 Area usus besar kita . Doc jumpa tumor tu di ascending colon . Belah usus besar belah kanan near apendik .


Apa dokter jumpa ?

Masa dia gie colonoscopy ni kita org ada pergi jugak sebab cam tak sedap hati je. Pak Sutan pun dia mmg rasa nak pergi sangat sangat sebab dia pun risau kot Talib ada macam dia n Papa . Sebab Talib pun badan dia susut.

Pagi dia colonoscopy n endoscopy serta ultrasound semua  . Tghari dokter dtg bagitau finding. Unfortunately dokter jumpa tumor di sebelah usus besar belah kanan berhampiran apendik. 

Gambar tuh adalah gamba tumor tu dari pandangan depan dan belakang.  Dalam 3x4cm cam tu . 

Tumor ni adalah berasal dari polyp . Bila besar / jenis aktif, dia akan membesar atau berakar kuar dari usus. Since a very strong family history kita a bit prepare juga. Walaupun sedikit cam terkejut jugak but Papa n Pak Sutan pun ok sampai sekarang...Insyaallah. Ni semua kuasa Allah kan. But mmg kena pergi periksa secara berkala every year.

Pak Sutan bgtau Talib jgn risau apa sebab dia kena buang usus belah kanan je. Nasib tak buang semua sama macam Papa n Abg. 

Dokter terus bg appointment operate minggu hadapannya.



weekend tu mmg kita org g umah Talib n Baqis sebab mama pun ada kat sana. Mmg standby dtg siap siap utk operation yg dijadualkan Selasa 

Pak Sutan diap gie ikut Talib potong rambut bagai sebab Abang ngan Adik rambut dah panjang cam sabut kelapa dah . Tetiba si Abg pun masuk saloon rambut bagai. Biasa potong kat mamak je kan . Terus rambut ada style gitew hahahah . Muda seposen Pak Sutan.

Selasa lepas sepatutnya dia akan masuk operation room pukul 12 . Kami pagi2 mmg dah sampai tunggu dia . Masa ni dia pun dah siap puasa dr malam . 

Masa ni dia ok lagi walaupun muka dia nampak cuak sket kan . Sebab ni kan major operation kan 

 Masa ni tunggu utk nurse dtg amik dia ...dah pukul 11 am ni .  Tetiba Nurse kata tunggu dulu sebab dokter bius n dokter bedah nak jumpa dulu . Pagi pagi dia buat Ct Scan  . So dokter nak explain pasal CT scan pagi tadik 

 Sempat la Pak Sutan kacau kacau Talib . Yer la, mama dah sedey sedey dah tu . Kang Talib jadi makin risau plak kan . Sutan kata mmg nerves tau sebab dia tau la kan dia pernah lalui semua tu dulu.

Dokter dtg kata tak dpt buat hari ni sebab atas sebab sebab yg tak dpt di elakkan . Dianyer bacaan pun tinggi so tak dpt buat lagi utk elak risiko kan .  Sempat dokter explain apa dia jumpa dlm CT scan semer.


 Teleng teleng support team tgk apa yg dokter tunjuk. Walaupun tak reti tgk tapi dokter mmg explain detail . So dia suh Talib discharge dulu n dtg next week. Dia bagi few medication dulu utk Talib ...terus Talib tarik napas lega n terus makan bukak puasa . Sebab tak jadi operate kan

Jumaat sampai Isnin, mama n Papa serta Rafiq dtg umah kita org . Sebab mama nak bagi Talib relax n bertenang.

26 September 2017

Talib warded balik utk operation. Isnin malam dokter amik bacaan dia semua dah dlm keadaan normal n optimal. So konpom pembedahan akan dijalankan Selasa 12 tghari. 


Masa ni awal awal pagi lagi ni . Masih ada senyuman di wajah 

 Katil dewan bedah dah sampai dah . Kena masuk awal. Pukul 11 dewan bedah dah panggil

 Masa ni mama duk kat tepi Moon duk baca mcm mcm doa ...Ya Allah selamatkan la anak ku Ya Allah. Boleh nampak mata mama berkaca je . Yer la mak mana tak risau kan


Masa ni dah kena tolak dah .

 Kita org semua kena tunggu kat luar . Mama ngan Papa susah hati . Pembedahan akan berjalan selama 5 jam.

 Pukul 5 , Talib dah ditolak masuk ke wad. Masa ni dia mamai mamai lagi maybe due to ubat bius tu kan.


Masa dia sedar dia duk aduuuuuuuu aduuuuuu perut Lib ...awat rasa cam ni . Dia dah start rasa sakit dah . Yer la dia bukak dr abdomen hingga bawah pusat . 


Open surgery ni biasanya panjang dia dlm 12-16 inch. Yg Talib ni tak sure sebab Pak Sutan tgk, dia kata sama mcm dia tapi still ditutupkan . So kita tak sure sangat berapa panjang . 

Operation ni walaupun remove Ascending Colon sahaja , tapi still jugak kena open surgery besar .

 Masa ni dia dah start rasa perit n sakit semua . Laju je tangan dia tekan pain killer . Masuk pain killer dia lena sat ...dalam 5 min je lena siap dengkoq . Lepas tu terjaga duk adu adu ...tekan lagi lena balik. Cam tu la . Tgk dia cam tu mmg flash back balik zaman jaga Pak Sutan dulu . Cam ni la keadaannya ngan wayar berselirat sana sini  . Urin bag ...bag keluar cecair lepas operation , drip ..pain kiler mmg penuh bdn ngan wayar . But cam ni 2 3 hr lepas tu dah boleh gerak gerak dah sket .

Malam tu Baqis jaga ...ni taken from her IG - Night 1

  • bqsrhm Cepat sembuh bang Mut. Siapa lagi nak gaduh dgn kita. So far keadaan bang Mut stabil. Dah start berpeluh, dah boleh tidur. Dah makan ubat, dah drip antibiotik, dah boleh bercakap. Doc bius dah prepared kan 80ml morphine kalau-kalau ubat bius dari doc bedah dah habis kesannya. Morphine sblm ni habis dlm masa sejam, doc bius pun terkejut sbb cpt sgt habis. But tak boleh makan lagi, cuma drip air shj. Tidur dia tak lena, selang 2 saat terjaga. “Umi mana?”, “B baca apa?”, “sekarang pukul berapa?”, “tak tidoq ka?”, “ni boleh cabut ka?”, “kerongkong sakit”, “awat panas?”, “bila boleh makan?”, “dengkuq kuat ka?”. Lels, tidoq la bang Mut 😌.
 Get well soon ya Lib . Dont worry, kami semua ada duk tgk Lib ni

Terima kasih untuk doa kalian . Tetiba ramai yg PM tanya macam mana boleh detect apa simtom nyer . Saya pun duk cirit dekat sebulan ni n etc . Suddenly semer jd susah hati

Simptom 

Lain org lain simptomnya 

Papa : Dia duk kembung perut. Everynight mmg dia kembung na kan sapu minyak. Mama kata najis papa berbau busuk n jadi hitam. Tu yg Papa g hosp request utk colonoscopy .

Pak Sutan : Dia takder simptom sangat. Masa tu dia 31 thn which is sangat muda utk pemeriksaan colon n etc ni but sebab papa n belah papa sangat kuat sejarah ngan sakit cam ni . Dia pun takmo tunggu lama , dia serah diri je sebab dia perasan ada darah kat najis dia . Bukan fresh blood but darah yg melekat pada najis tu pun bukan banyak. Mungkin tuhan gerakkan hati dia utk tertengok that day. Itu sahaja....tu yg terus ajak dia g hosp . 

Sebab lepas papa dah operate mmg dokter pesan ...ask your children to come over and see me. Ask them to do a colonoscopy . Its better early than late .  

Talib : Dia duk cirit dalam 2 minggu . Dia ingat dia salah makan ke apa tapi dia rasa cam tak sedap hati . Dia gie kinik n mintak refer letter terus . Memula dokter taknak bagi sebab ingat dia cirit biasa je kan. Tpi lepas dia citer family history mmg dokter bagi refer letter terus utk colonoscopy n masa tu la jumpa .


Jika ada sebarang perubahan pada badan anda ...segera pergi utk pemeriksaan ok . Kadang ada simptom macam ni tak bermakna anda ada kanser usus atau sakit dlm perut. Mungkin ada punca lain . Talk to your doctor k. 


Tanda-Tanda Kanser Usus
  • Kerap buang air tetapi tetap rasa tidak puas.
  • Alami masalah sembelit dan cirit-birit berselang-seli.
  • Najis bercampur dengan darah.
  • Najis berwarna kehitaman
  • Najis kelihatan bersaiz kecil atau leper daripada biasa.
  • Perut rasa memulas.
  • Terasa asyik hendak buang air besar walaupun sebenarnya tidak perlu.
  • Perut rasa tidak selesa seperti senak,sakit atau kembung.
  • Muntah.
  • Hilang selera makan.
  • Berat badan turun tanpa sebab.
  • Kerap penat dan letih lesu.

Faktor Kanser Usus

1. Umur
Warga emas mempunyai risiko yang tinggi kerana 90% kes kanser usus di negara kita membabitkan golongan berumur 50 tahun ke atas.

2. Kehadiran Polip Dalam Usus
Kebanyakan kanser usus bermula dengan polip. Ketumbuhan kecil yang bersifat bukan kanser ini tumbuh pada dinding usus besar. Sesetengah polip ini boleh berubah kepada kanser.

3. Keturunan
Sekiranya terdapat ahli keluargaa anda yang mempunyai sejarah menghidap kanser usus,maka anda juga berisiko untuk mendapat penyakit ini.

4. Menghidap Kanser
Wanita yang pernah menghidap kanser lain seperti payudara, ovari atau uterus berisiko untuk mendapat kanser usus.

5. Pemakanan
Pemakanan merupakan antara faktor yang menyumbang kepada terjadinya kanser usus. makanan yang kaya lemak, banyak daging dan terlalu kurang serat meningkatkan lagi risiko diserang kanser usus.

6. Merokok
Asap rokok boleh meningkatkan risiko terhadap pertumbuhan polip. Oleh itu,golongan perokok mempunyai 30-40% risiko untuk menghidap kanser usus berbanding bukan perokok.

7. Minum Alkohol
Terlalu banyak minuman keras boleh meningkatkan risiko kanser usus.

8. Berat Badan Obesiti
Individu obesiti serta tidak mengamalkan gaya hidup aktif mempunyai peluang tinggi untuk menghidapi kanser usus.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...