Showing posts sorted by relevance for query disneyland. Sort by date Show all posts
Showing posts sorted by relevance for query disneyland. Sort by date Show all posts

Wednesday, October 17, 2012

Kos ke Hong Kong Disneyland

Since ramai yg tanya details n cost pegi Hong Kong Disneyland so kat sini Moon share kan serba sedikit ya and I hope ia dapat membantu anda dalam buat budget pegi melancong . Sorry for those yg ada email tp Moon tak sempat reply lagi ...harap u ols ley refer this entry ya ...utk panduan dan tips serta kos ke sana


1 - Flights 

U ols can choose Air Asia atau MAS and ley usha date yg harga dia yg sedikit ok ...and tgk date anda . Hari tew kita org naik Air Asia so utk 4 beranak dalam 2k ++ . Penerbangan dr LCCT - Hong Kong mengambil masa 3 jam 45 minit and anda tak perlu adjust masa di jam anda kerana waktu tak berubah .




2 - At Airports

Sampai kat HK Airport kowang kena jalan jauh sket utk amik luggage . Kena naik train dulu and train nya sangat laju n cepat so mmg tak perlu tunggu lama ..


 turun dr kapal terbang kowang kena jalan jauh sket utk naik train bg bawak kowang utk ke tempat collect luggage ...dont worry sebab ada banyak signboard .

 Train nya pun sangat laju n selesa ..

Sebelum kowang dapat amik luggage kowang kena berator kat Imigresen Hong Kong dulu . Time kita org pegi mmg ramai org tapi nasib la bergerak n cepat . 

 Dah lepas Imigresen baru la dapat collect bag ...so terus cari sign board Taxi ....berjalan dalam nih pun dah lengoh kaki hahahha punya la besar Airport dia org neh 


Toilet nya sangat bersih tapi please take note tak der air ya ...so kalau jenis kita yg mmg tak reti nak main lap lap pakai tisu ai nasihatkan bawak masuk botol air mineral hahahah so u can do ur bussiness ngan aman . 


Go to taxi terminals ..sebab kita org nak ke Hong Kong Disneyland . Ada jugaks train to the city and bus jugaks .

3- Taxi 


Ada banyak lane Taxi so anda ley masuk lane mengikut destinasi kowang nak pegi ...so kami amik taxi Hijau ...

Jika anda nak ke Hong Kong Island atau Kowloon - Teksi Merah . Kalau New Territories kena naik - Teksi Hijau seperti di atas tew ...kalau nak ke Lantau Island kena amik - Teksi Biru .  Semer tambang adalah pakai meter 

Read More about transportation di Hong Kong Airport disini



Just bgtau org kat taxi terminal tew yg kowang nak ke Hong Kong disneyland n nanti dia akan hantar kowang naik teksi yg dah tunggu kat sitew .

Tambang ke Hollywood's Hotel , Hong Kong Disneyland = HKD 120 dalam RM 50 hengget . Sebab plus brg dalam bonet

So kalau nak pergi balik ke hotel pun ada teksi dah siap siap tunggu so no worries


4 - Hotels 

Kat dalam Disneyland Resorts ada 2 hotel kat dalam ni .



Hotel nih duk dalam kawasan resort jugaks n utk ke sana ke mari shuttle bus di sediakan percuma utk anda


      4.1 Hong Kong Disneyland Hotel 



 Hotelnya sangat cantek n mengadap ke laut 

Ini adalah harga nya ...and kowang ley buat online reservation jugaks n pay via credit card. So anda ley ke currency converter utk tahu harga in RM


    4-2  Disney's Hollywood Hotel 


Hotel ni ala ala 60 an gitew n the room pun super cozy .

 
 
 sea view room

 2 nites = HKD 2000 X 2
= HKD 4000 / RM 1,571.83 MYR

 Convert it here


5 - Hong Kong Disneyland Park

Park Map utk rujukan 

 Boley refer Daily Calendar utk tahu waktu-waktu show .

Harga tiket masuk Park


Ada harga utk 1 hari dan 2 hari  . Boley refer harga 1 day ticket dan jugak 2 days ticket 

so kai amik 2 days ticket 

2 adults = HKD 998
2 child = HKD 710
total = HKD 1708 / RM 671


 Lepas ada ticket ley la masuk 

ni la rupa ticket nya ..and anda ley kuar masuk cam nak balik hotel utk solat atau tertinggal barang  n masuk balik dlm park . Lepas ai balik sini baru ai tahu yg kita ley request bilik utk perform solat kat City Hall .


6 - Makan dan minum dalam Hong Kong Disneyland Park / Airport

Kat dalam park nih ada 1 kedai makan baru bukak n its HALAL ...nama dia Tahitian Terrace and ia terletak dalam Adventureland . Boley baca entry moon --> Halal Food in Hong Kong Disneyland 

Air kat dalam nih pun agak mahal jugaks so better bawak botol dr bilik siap2 n ley top up je air kat drinking fountain yg ada banyak dalam park .. 

Kalau kat airport plak ada 1 kedai ayam goreng ala KFC nama nya POEPEYE ...so POPEYE terletak kat Terminal 1 tingkat 7 


Hope info ni usefull utk kowang ..and ada banyak info lagi yg korang ley refer kat Hong Kong Disneyland Website

sebelum pegi tew kemain semer web semer blog org ai terjah nak carik info n yg ai khatam sampai 20 kali harus la blog filla ...tak pa next time ley pusing hong kong lagi ...cewahhhh terus cepat2 menabung

Monday, October 22, 2012

Hong Kong Disneyland - part 5

Tertinggal nak publish daaaaaaaa.........



Last episode ...kemain banyak lagi part nya kan ....hahahah . Nanti Moon wat entry tentang semer cost nak ke Hong Kong Disneyland ya ...sebab ramai dah duk email tanya costing n such

selepas dah  makan kenyang2 kat Tahitian Terrace tew maka kita sambung jalan lagi kay ...so nih nak masuk Adventureland plaks

 masa nih panas la ...nampak je cam nyaman padahal terik kemain la panas nya ...tp nampak semer prg cam relax je jalan hahah lagi petang lagi ramai org kat sini
eh mana cik Yaya akakakka tak sampai la tew

hahahha nampak jugers muka dia ...ofkoz la kan ngan bantuan daddynya ...hahahh dedua nak bukak mata pun tak boleh
hari nih kita akan naik Orbitron ...sebab semalam tak sempat . So hari nih kena la cuba ...

tgk tew kemain ramai org duk berator ...tapi tak la lama sangat tunggu dalam 10 min cam tew

mummy ngan Yaya naik yg nom 9 ...daddy ngan Isk naik nom 10
Ai dah siap pesan kat Yaya awal awal dah ...tak mo wat naik turun naik turun ...mummy tak ley nanti mummy nak termuntah hahhahah klaka ....an ak relax je . Mak dia plak yg hover tak ley main main cam tew

ha masa lom gerak nih ley la nak amik amik gamba ...gelak2 ....dah gerak mmg mummy ngan spaceship Yaya je la duk paling bawah hahahhaha . Mencabar betol kan ...Pak Sutan plak duk jerit2 suh Yaya wat naik tinggi2 .......adehhhhhhhhhhh. Pusing belakang tgk kemain tinggi lagi Pak Sutan ngan Isk nih duk naik .........well biasa la mummy nya nih penakot sketttttt

Isk ajak main tembak2 tew lagi cam semalam ...tapi alahai nak berator sampai kena tunggu 30 min maka tak dapat la nak main lagi sekalik

hahahahh muka 2 org budak yang kepenatan hahha ...so apa lagi jom la kita balik ke hotel n rehat ...tgk muka Yaya tew kemain la penat
wahhhh penuh tew beg dia ...nih mmg peminat tegar Disneyland nih

Thanks you for visiting ...............your welcome .........hahahhaha . Insyaallah kalau ada rezeki ley datang lagi ........cam tak puas je pusing tew pun ada jugaks yg tak sempat naik ...

so balik bilik dulu rehat2 ...mandi semer 
Nanti nak kena siap siap utk pegi diner plaks 

Kami dinner kat Walts Cafe di Hong Kong Disneyland Hotel

amboiiii Yaya .......

nasib la dah hilang penat dia org jalan jalan siang tadik ...

siap makan nasik ...n Sutan order Nasi Goreng Indonesia ...n bebudak nih Nasik Ayam hahhaha jalan jalan sampai Hong Kong tapi makanan Malaysia jugaks di carik ahahahhaha biasala tekak melayu kann




kalau makan benda2 manis nih kemain laju lagi ek kamu berdua ...


Moon order nih je utk pencuci mulut ...kang order banyak2 tak habis cam na kan ......so 1 plate nih kami kongsi ber 4 ...hahahha licin hokey




mmg kenyang laaaaaaaaaaaaaa ...burppppppppp

 turun dari shuttle bus terus nampak lambang Mickey Mouse ni . Kalau siang tak nampak kan ...so bila malam nih nampak comel la plak ...apa kata kita lepak sini japs ahahhaha terus 4 beranak nih lepak kat tempat tunggu bus hahhaha

 

 tgk la gelagat Yaya tew ...kemain la wat muka macam macam ....hishhhh nih terlebeh makan kek coklat ke apa neh


alahaiiiii my sweet litle mickeys


hahahah yg nih lagi sweet ....nih bukan little mickeys  dah tapi nih ayah mickey hahha


 Disney's Hollywood Hotel



ronda2 area hotel waktu malam ...bebudak nih bila tgk swimming pool kemain la nak mandi ....tapi mummy tak bawak baju berenang la ..........


dah nak naik ke bilik dah ....hari dah lewat malam .......

 semer pun dah ngantuk ....n mmg duk cari bantal je nih ...masuk dalam bilik mmg tilam dan bantal duk memanggil manggil la .

 nite nite semer .........Yaya kata yg baju kuning tew mummy n yg baju biru tew dia hahahahha ambooooiiii


The next morning ......

buffet breakfast kat Chef Mickeys di Disney Hollywood Hotel tew jugaks ..kat area lobi tew je

kol 9 am ...org pun tak ramai lagi masa nih 




ada banyak makanan yg cute cute 

 alahai yg muka senyum tew adalah potato ...sweetnya ....kalau cam nih 5 6 keping benda nih ley Isk ngan Yaya makan


alamak ...kantoi gamba mummy nya duk makan kat belakang hahahha


 harga makan kat Chef Mickey's ..boley click pada gamba utk view lebih besar 







 naik atas ke bilik n pack pack barang sebab check out adalah kol 11 am . 


dah nak check out ..


Mmg sonok betul datang ke Hong Kong Disneyland nih ( rasanya Pak Sutan la kemain happy...hahhahah daddy cute nya gamba2 awak nih hahahha matikla puji laki sendiri la la la  ) ...tambah plak kalau bawak anak anak ....mmg bebudak nih suka sangat plus parents pun misti suka ..
 Isk main main kat lobby dulu sementara mummy ngan daddy pegi simpan beg . Dekat hotel nih ada tempat simpan bag and its free . So lepas check out korang still ley jalan jalan dulu so tak yah la bawak bag bagai kan ....so bila dah nak gie airport baru dtg amik bag ...so easy .

bergambar kat area hotel nih dulu . Kat belakang tulisan Hollywood Hotel tew ada tempat lepak lepak ...mengadap laut n ada kereta 2 biji kat sini ...so mmg best la relax je ...angin pun kemain kuat




main kat playground hotel dulu ..

 tetiba nampak cam budak besar plak Isk dalam gamba nih ...sebab mummy ngan daddy pun tak der nak gie mana mana so bebudak nih dapat la bermain dengan bahagianya ...kalau nak ke tandas ley pegi je tandas kat hotel pastuh ley rehat2 kat lobby ...pastuh kalau dah ready nak gie airport , pegi je collect luggage n bgtau org kat lobby tu u nak teksi gie airport ....tup tup sampai dah teksi sebab mmg akan ada teksi standby kat area hotel ...so transport gie airport tak perlu risau 

So charge dr Hollywood Hotel ke Hong Kong International Airport adalah HKD 130 and driver teksi hari tew sangat la friendly and ley converse in English ngan sangat bagus . So dia pun citer dia pernah dtg Malaysia pegi Langkawi semer tew pegi Genting ...then dia kata kalau nak dtg waktu yg sesuai adalah Nov Dec atau Jan masa tew cuaca sejuk . So masa kami pegi tew Sept cuaca sedikit panas ...so sapa nak jalan ngan santai2 ngan udara sejuk2 sila la dtg Hong Kong Disneyland pada akhir tahun atau dekat2 nak CNY . So kita org pun dpt banyak info dr taxi driver tew ...tq ya uncle .

So sampai kat airport nih tak perlu susah sebab ley cari makanan halal . So Halal food in Hong Kong International Airport terletak kat terminal 1 . Kami naik Air Asia kat Terminal 2 so kena jalan sket la ke Terminal 1 ...terminal 1 adalah tempat kita org arrived hari tew . 

Kalau tak jumpa , boleh je tanya kat kaunter pertanyaan ..so Popeye's Hong Kong Airport di Terminal 1 , Level 7 



ayamnya sedap so mmg beza la dr rasa Mc D atau KFC kat Malaysia ...n harga dia pun ok la tak la mahal sangat ...sampai licin ...tinggal tulang je kami kerja kan .

 bebudak nih salin baju n mandi kat tandas airport je hahahha ...pastuh kat airport nih kemain la banyak kedai n airport nih sangat besar kay ...sampai lengoh duk jalan ke sana ke mari pastuh nampak 7 11 terus cam excited semacam hahahha . naik flight malam ...lepas makan terus semer lena ....sampai la ke Malaysia ...flight HK - Malaysia dalam 3 jam 45 min ......thanks Talib sebab jemput kita org kat LCCT .


overall percutian ke Hong Kong Disneyland adalah sangat best n tambah best sebab ley bawak bebudak nih jalan jalan and being able to bring them along rasanya cam mission acomplish atleast adalah sekali bawak dia org jalan jauh sket ....and I hope this wont be our last trip ...Insyaallah mana tahu lain tahun ada lagi kan ...

I hope apa yg ai share kan nih very usefull utk u ols yg plan nak pegi melancong ke Hong Kong Disneyland

Hong Kong Disneyland-arrival

Hong Kong Disneyland - Part 1

Hong Kong Disneyland - Part 2

Hong Kong Disneyland - Part 3

Hong Kong Disneyland - Part 4 Halal Food




p/s : perasan tak skrg bila pakai interface blogger yg baru nih cam gamba banyak pecah2 ...ke ai je yg notice ...ermmmmm ( garu kepala ) blogspot akan kecik kan gamba kiter lagi ke ek ?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...