Wednesday, October 17, 2012

Kos ke Hong Kong Disneyland

Since ramai yg tanya details n cost pegi Hong Kong Disneyland so kat sini Moon share kan serba sedikit ya and I hope ia dapat membantu anda dalam buat budget pegi melancong . Sorry for those yg ada email tp Moon tak sempat reply lagi ...harap u ols ley refer this entry ya ...utk panduan dan tips serta kos ke sana


1 - Flights 

U ols can choose Air Asia atau MAS and ley usha date yg harga dia yg sedikit ok ...and tgk date anda . Hari tew kita org naik Air Asia so utk 4 beranak dalam 2k ++ . Penerbangan dr LCCT - Hong Kong mengambil masa 3 jam 45 minit and anda tak perlu adjust masa di jam anda kerana waktu tak berubah .




2 - At Airports

Sampai kat HK Airport kowang kena jalan jauh sket utk amik luggage . Kena naik train dulu and train nya sangat laju n cepat so mmg tak perlu tunggu lama ..


 turun dr kapal terbang kowang kena jalan jauh sket utk naik train bg bawak kowang utk ke tempat collect luggage ...dont worry sebab ada banyak signboard .

 Train nya pun sangat laju n selesa ..

Sebelum kowang dapat amik luggage kowang kena berator kat Imigresen Hong Kong dulu . Time kita org pegi mmg ramai org tapi nasib la bergerak n cepat . 

 Dah lepas Imigresen baru la dapat collect bag ...so terus cari sign board Taxi ....berjalan dalam nih pun dah lengoh kaki hahahha punya la besar Airport dia org neh 


Toilet nya sangat bersih tapi please take note tak der air ya ...so kalau jenis kita yg mmg tak reti nak main lap lap pakai tisu ai nasihatkan bawak masuk botol air mineral hahahah so u can do ur bussiness ngan aman . 


Go to taxi terminals ..sebab kita org nak ke Hong Kong Disneyland . Ada jugaks train to the city and bus jugaks .

3- Taxi 


Ada banyak lane Taxi so anda ley masuk lane mengikut destinasi kowang nak pegi ...so kami amik taxi Hijau ...

Jika anda nak ke Hong Kong Island atau Kowloon - Teksi Merah . Kalau New Territories kena naik - Teksi Hijau seperti di atas tew ...kalau nak ke Lantau Island kena amik - Teksi Biru .  Semer tambang adalah pakai meter 

Read More about transportation di Hong Kong Airport disini



Just bgtau org kat taxi terminal tew yg kowang nak ke Hong Kong disneyland n nanti dia akan hantar kowang naik teksi yg dah tunggu kat sitew .

Tambang ke Hollywood's Hotel , Hong Kong Disneyland = HKD 120 dalam RM 50 hengget . Sebab plus brg dalam bonet

So kalau nak pergi balik ke hotel pun ada teksi dah siap siap tunggu so no worries


4 - Hotels 

Kat dalam Disneyland Resorts ada 2 hotel kat dalam ni .



Hotel nih duk dalam kawasan resort jugaks n utk ke sana ke mari shuttle bus di sediakan percuma utk anda


      4.1 Hong Kong Disneyland Hotel 



 Hotelnya sangat cantek n mengadap ke laut 

Ini adalah harga nya ...and kowang ley buat online reservation jugaks n pay via credit card. So anda ley ke currency converter utk tahu harga in RM


    4-2  Disney's Hollywood Hotel 


Hotel ni ala ala 60 an gitew n the room pun super cozy .

 
 
 sea view room

 2 nites = HKD 2000 X 2
= HKD 4000 / RM 1,571.83 MYR

 Convert it here


5 - Hong Kong Disneyland Park

Park Map utk rujukan 

 Boley refer Daily Calendar utk tahu waktu-waktu show .

Harga tiket masuk Park


Ada harga utk 1 hari dan 2 hari  . Boley refer harga 1 day ticket dan jugak 2 days ticket 

so kai amik 2 days ticket 

2 adults = HKD 998
2 child = HKD 710
total = HKD 1708 / RM 671


 Lepas ada ticket ley la masuk 

ni la rupa ticket nya ..and anda ley kuar masuk cam nak balik hotel utk solat atau tertinggal barang  n masuk balik dlm park . Lepas ai balik sini baru ai tahu yg kita ley request bilik utk perform solat kat City Hall .


6 - Makan dan minum dalam Hong Kong Disneyland Park / Airport

Kat dalam park nih ada 1 kedai makan baru bukak n its HALAL ...nama dia Tahitian Terrace and ia terletak dalam Adventureland . Boley baca entry moon --> Halal Food in Hong Kong Disneyland 

Air kat dalam nih pun agak mahal jugaks so better bawak botol dr bilik siap2 n ley top up je air kat drinking fountain yg ada banyak dalam park .. 

Kalau kat airport plak ada 1 kedai ayam goreng ala KFC nama nya POEPEYE ...so POPEYE terletak kat Terminal 1 tingkat 7 


Hope info ni usefull utk kowang ..and ada banyak info lagi yg korang ley refer kat Hong Kong Disneyland Website

sebelum pegi tew kemain semer web semer blog org ai terjah nak carik info n yg ai khatam sampai 20 kali harus la blog filla ...tak pa next time ley pusing hong kong lagi ...cewahhhh terus cepat2 menabung

4 comments:

MamaAliya said...

really good info.thanks for sharing kak =p

mrs kayrul said...

mujur kak moon citer kat entry nie..mak tau gak mahal ke murah kos tue...lepas nie kena pulun kumpul duit nak g sana ...hehehehee

umi syafiqah said...

wow,info yg berguna dan lengkap,thanks kak moon

nurulizzahz said...

k.moon datang melbourne pulak.. rumah kami ade.. :D