Showing posts with label photoshop tutorial. Show all posts
Showing posts with label photoshop tutorial. Show all posts

Thursday, October 22, 2009

adakan editing nih keterlaluan?



This is taken from media hiburan minggu lepas ...nampak lain sangat umi aida ..nampak cam anak patung pun ada . Apa pandangan anda ? Tak beberapa jelas? Meh ai besarkan ....tgk gambar di bawah
The face is extra smooth (extra face polishing)...the eye di tambah cam flash glare yg cam biasa kiter nampak atas batu berlian ...mebi nih spec utk cover majalah ..but for me ai like the original picture of her ...korang cam na
ha nih baru la Umi aida yg lawa tew ..more natural n bukan nya patutng plastik yg org wat pameran dalam muzium ....kalau anda nak tgk banyak lagi photo disaster sila la ke blog nih ...rupa nya banyak yg kiter tak prasan
. Tapi nih kat luar negara ...kat mesia ada ke blog yg cam ni?
gambar Ning nih lawa ...muker nya tak la plastik walaupun nih utk krim muka ( * pic credit to majalah Nona keluaran Nov)



Wednesday, October 14, 2009

photo editing tutorials - bnw + color

a simple tutorial on how to make few section color n few section bnw

from this ( shiemz , akak pinjam gambo Hadzeq ya )to this


Tgh draft , kalau sempat siap , i published today kay

1 - Bukak gambar yg nak di kerjakan ...n di hancuskan

2- Duplicate Layer . Layer > Duplicate Layer


3- Jadikan layer baru itu BNW dengan Image > Adjustment > Desaturate
anda akan ada 2 layer . Layer asal yg bewarna n layer baru yg tak bewarna
4- Skrg gambar anda adalah bnw . Kalau anda peratikan anda ada 2 layer . 1 yg bewarna n 1 yang bnw . Amik eraser tool . Pilih size yg sesuai ...pastikan anda berada di layer bnw . Padam bahagian gula gula tew / bahagian yg anda nak bewarna ....padam mana mana bnw yg patut sehingga dapat seperti yg anda kehendaki

set kan size brush andasila padam cam anda pakai pemadam betol ...carefull padamkan bahagian yg anda kehendaki . Ctrl plus + utk zoom n Ctrl plus - utk unzoom.
setelah siap ....

5 - Layer > flaten layer

6 - save as > nama file yg anda nak

7 - siap .

Selamat mencuba .

contoh lain yg menggunakan teknik yg sama




NOTE :
to make this more intresting ....send me hasil editing anda ( max 3 pic) ...best pic akan di beri hadiah . Hadiah nya adalah 1 A4 printout on a metalic paper gambar anda itew . Keputusan adalah muktamad ..penilaian berdasarkan kekemasan hasil kerja anda n the one that catch my attention ...lol . Tarikh tutup nya adalah 14 Oct 2008 .


send it to : munirah301@yahoo.com

Kalau ada yg hantar 2 atau 3 keping, moon letak ak kat sini 1 je kay ..kalau letak semer tak suspen laks .

Pic from Linda yani
From Siti , somethiing different ...anda ley bley biarkan background bewarna
From pengantin baru ...Yana
From Along , wah nih dah advance...bnw + color + sketch ....

Daripada Reen
From Anne
From Eliza

From Mariah
From Waniey
From Hasnor
From Saliza

From Munirah ( bukan ai kay , nama kita org je yg sama )
- teruskan menghantar ya u olssssssssssss. koz ia nya sangat mudah . just follow the step ...insyaallah suksessss suksesss

* im not a profesional photo editor ke graphic student ke hapa kay . Moon tak pernah pegi mana mana course . so apa yg moon share kan di sini are based on my own knowledge ...kalau ada apa apa kekurangan harap maafkan yer



Thursday, October 08, 2009

Farmvile tips


Tak tahu kowang tahu ke tak ...

Kalau nak jimat masa ...nak plow ke nak harvest ke tanpa perlu anda ke tapak tew satu satu ....anda boleh buat cam nih :
hahhaha kijammmmmmmmmmm kijammmmm kurung diri sendiri ...so tak der la minah neh terkedek kedek nak jalan pegi harvest satuw satuw...kan makan masa kan kan kan ...so kalau cam nih pantas aje .....

tapi make sure kurung kat tengah2 . Kan kalau kiter masuk ladang dia akan duk mmg kat tgh tew kan ..kurung dia siap siap ...so dia tak ley jalan .

nak tahu sapa bagi tips nih ? Pak Sutan yg ajo hahahhahah dia ari tew teraccidently block laluan ...skalik nampak cam cepat dia duk setempat je hhahahaha

so kowang try la ...baru la pantas gitew

nih la rupa ladang aiiii hahhahahahah bila la dia nak kasik org besarkan tanah nih ooooiiiiiiiiiiii