Monday, August 21, 2017

13 wedding anniversary

Semalam genap usia perkahwinan 13 tahun .Sebenarnya masuk je bulan 8 mmg tau dah bulan Anniversary n Birthday Isk. Tapi semalam dua dua jugak terlupa . Dah petang baru cam ...eh hari ni 20 hb kan hhahahhaha . Nampak sangat faktor usia kan.

Tapi tak ada apa apa sambutan lagi sebab nanti la kita sambut sekali ngan bday Isk. Buat sekali gus senang hahahhahah .


Happy 13 Anniversary Pak Sutan. Tq sebab jaga saya ngan anak anak ngan baik. Sepanjang kawen tak pernah sekali pun tinggi kan suara . Kalau dia tak puas hati dia diam je ....sampai Moon plak duk gundah gulana pikir apa aku ada buat salah. Tapi marahnya tak lama ...kejap je.



Banyak kita lalui bersama sepanjang 13 tahun ni kan. Dari zaman mula kawen ...zaman susah sampai la sekarang. Nak kata senang lenang tu tak adalah tapi syukur sangat sangat Allah bg rezeki kebahagian rumahtangga buat kita dan anak anak yg baik baik. Syukur sangat sangat .

Life is getting better n better ...moga bertambah baik lagi Insyaallah.

Ni tahun ke 13 Allah bagi kita rezeki yg tak disangka. Moon ingat Sarah tu la yg last n bongsu rupanya ada sorang lagi on d way.

Moga kita menjadi pasangan yg terbaik utk masing masing. Melengkapi each other serta menerima segala kekurangan dengan seadannya hingga ke akhir usia . Love u Pak Sutan

Love from your bini yg manja kededeks

Friday, August 18, 2017

Isu artis

Tetiba akak jadi Kak Nam Kak Nam sangat ....cam pengulas media hiburan plak . Sebab benda ni la duk selalu naik kat wall FB asyik asyik 2 3 minggu lepas isu Aliff n Apipah n Bella . Dah reda yg tu muncul plak kisah Hafiz n Joy yg baru 6 bln kawen ....ni isu Saleem n anaknya plak .

Ni kalau Pak Sutan tahu misti dia tak beberapa kenan . Misti dia  tanya yg awak nak sibuk sibuk amik tahu tu kenapa .........hahahhahah

Dah ternampak nak buat cam na bukan saya kutuk kutuk pun . Tetiba saya rasa nak komen ...nak wat entry canner . Kalau tak awak asyik tanya napa tak apdate blog . hahahhahah

ni saya rasa nak update n isu ni rasa nak tulis ...... ( boleh ye daddy )

Alip Pipah n Bella

Gambar from google

Ni cam dah selesai la kan. Mmg si suami ada buat silap n dah mintak maaf ok la kan. Bini dia pun dah maafkan dia n terima balik kira ok la . Manusia mana tak buat silap . Lagi pun Bella maafkan n terima sebab menunjukkan dia sayang suami dia sayang rumahtangga dia org . Kalau semua org terus marah mengamuk n melenting tu yg jadi kes cerai berai makin banyak tu. Salah sikit cerai....silap sket cerai . Senang betul . So hormat keputusan mereka yg kuat n tabah utk pertahankan istana yg dia org bina . That is what i think. So kita tutup buku n doakan agar rumah tangga dia org bertahan sampai bila bila .

Kapal mana tak di landa badai ....but they managed juga utk tempuhi semua tu n sambung berlayar. Biasa la kan adab umah tangga .

Org ke tiga plak dah la ngaku je la . Yes its my mistake ... dah la . Org lupa la lepas tu. Selagi banyak kita berdolak dalih lagi nampak kita ni teruk . Pusing punya pusing kena kat batang hidung sendiri juga. Yg betul tetap betul n yang salah tetap salah. Hope lepas ni Cik Pipah beringat n adik adik bujang lain pun beringat . N adik adik bujang please cuba avoid utk rapat ngan suami org.

There is no istillah kuar minum minum ngan dia ( laki org ) . Saja sembang sembang ngan dia ( laki orang ) . Saja suka tgk n hang out ngan dia ( laki orang ) ...bahayaaaaaaa . n there is a big NO ....BEST FRIEND AI LELAKI  ( n dia laki orang ) .

Moon ramai je kawan yg ada banyak cobaan n dugaan dlm umah tangga dia org but sia org usaha utk perbaiki kekurangan n kelemahan tu . Selagi mampu utk dipertahankan ...sama sama la jaga .Amik la ikhtibar n pengajaran yg baik baik aje k dari kisah orang .

 #isurumahtangga
ok dah jom tutup buku ..........ok next


Hafiz n Joy


Moon baru tahu siapa Joy ni . Sebab Moon mmg suka tgk poster Merve dia . Sebab ia ala fantasy fantasy gitew . Approach poster dia pun lain....dikala semua org sibuk nak buat floral la apa la ...dia buat ala fantasy gitew ....tuan puteri unicorn n etc .  Pasal pesen tudung dia tu biar pi la kan janji tutup apa yg wajib ditutup. Nak tutup ngan daun pokok pun tak apaa ahaksssssssss....

Hafiz Hamidun Moon suka lagu dia sebab my friend Ila ada hadiahkan CD zikir Hafiz Hamidun. Masa tu baru Moon tau dia ni siapa . Lepas tu tahu dia kawen ngan Joy ok la kan. Im happy dengar org kawen ...tgk dia org update pun yg bagus . How Joy pun syukur sembahyang puns ekaranga da imam ...cam na dia pun dah labuhkan tudung dia n such. Thats good la kan

tup tup dengar gaduh plakkkkkkkkkkk alahaiiiiiiiiiiiii baru 6 bulan sayang sayang oooi . Biasa la . Cepat cepat la solve kan. Ni kadang salah paham je . Kalau 6 bulan kawen tapi few days je duk serumah payah gaks kan .....so bila nak jumpa  keserasian. Bila marah ni mmg la semua benda nampak tak elok. Masuk org luar campur lagi la keruh keadaan . So cepat cepat solve kan cepat .

Jangan main balas cakap ....sorang kuar statement sorang sentap n balas balik. Pi mai tang tu jugak ...lama lama perkara tak patut kuar akan kuar . Perkara yang tak patut di ungkapkan pun terkeluar jugak. Kebenaran kan amat pahit utk di telan. Pasti ada yg terluka . Hope both cepat2 solve kan. Suami pandai2 la pujuk isteri k ...tunjuk contoh yg baik. Kalau isteri tu tak pandai tak sempurna tugas suami la yg utk didik dia.....sedangkan anak payah nak didik ni kan plak isteri yg dah besor dah tu. Kalau buluh tu dah keras ketung dohhhhhhhh.

So kita jgn masuk campur n keruhkan k . Pandai2 la korang setelkan sendiri. Saya harap akan dengar good news from them ...n bukan berita buruk. Sama sama kita doakan. Sedih tgk masjid yg baru dibina runtuh cam tu kan.

#isurumahtangga
ok next........



Saleem n Shafiq Farhain


Isu ni akak baru tgk lepas kecoh2 org share pasal mak tiri dia , Saleem's current wife bising2 pasal si anak ni sibuk2 nak jadi artis tapi nak jugak guna nama ayah. Mentang2 ayah glamer ...nak naik pun guna nama ayah n many more la. Sepatutnya kalau nak pomot album baru utk marketing semua jangan guna nama Saleem...jangan nyanyi guna lagu Saleem. Yang tu la yg akak paham. Walaupun akak menyirap je tgk video sket mmg cecah akak punya boiling point la u olsssssssssss .


"Tu la kalau mak tak reti didik anak "

pergggggggggggg akak terbakar u olssssssssssssss bukannya budak tu membesor jadi penagih dadah jadi perompak. Dia jadi bomba ...kerja mulia selamatkan org .  Takpa la mungkin wife Saleem masa tu pun tgh marah takpa la kita lupakann maafkan dia .

Akak org Ganung ni mmg minat ngan Saleem ngan Iklim. Tak ada sorang penyanyi yg sora cam Saleem ni . Sora dia unik serok serok ala ala sengau sedap cam selsema sket gitu hahahhahaha.  Payoh ngat nok explain.

Akak pun baru tahu Saleem ni rupanya ada anok teruna yg kerja bomba ... sora dia plop perggg sedap hokey ....sama cam Saleem. Yer la anak Saleem sora misti la ada sora ayah dia takkan anok Saleem sora cam Jamal Abdillah atau Anuar Zain plop kan .

So Shafiq Farhain ni semua org tahu la dia anok Saleem . Yer la ....doh ayoh nama Saleem ...anok Saleem la . Guaner guaner pun ...mmg ank dia dunia akhirat mmg tak berubah. Doa anak ni la juga yg akan berterusan utk si bapa andai kata bapa dah tak ada didunia ni.

Soal konon tutup periuk nasik ayah la apa la .....akak rasa cam ni alasan tak kuat laaaaaa . Ayah takkan la nak rasa dengki ngan anak kot ......anak sendiri bukan anak jiran sebelah ke apa, darah daging sendiri ...korang tgk bintang hindustan walaupun bapak hero zaman 60 an org still sebut nama dia org bila anak glamer n berjaya jd hero zaman skrg ...anak beranak Kapoor ...Khanna ke ...tak ke bangga cam tu . Betul dop

So semalam dengar interbiu Mstar kot ngan Shafiq ...akak sian plop ke mung dik. Elok je lemah lembut je dia bicara . So akak tahu mung budok baik . Dakpe la dik ...rezeki tu dari Allah. Kalau dah tertulis ada ...maka ada lah. Sedih kan bila ada ayoh ...ayoh wat gining . Takpa dik akak pahammmmm takpa nanti ayoh ok la tu, kadang ayoh ok je tapi org buat ayoh dok ok  lupa jap kat anok anok . Suatu hari nanti ayoh sedor tuh ....awok sokmo sokmo la doakan kesejahteraan ayoh k .


cam sedih plop kan 

"kenapa boleh cakap macam ni kan ....ngan darah daging sendiri kan "






Jom la kita dengor lagu Shafiq Farhain anak Pak S ( doh yer dok buwi sebut kan ) . Dakper dik ...sora awok sedap . Insyaallah ada rezeki ada la yer. Yakin ngan ketentuanNya. Hikmahnya ramai orang tahu pasal awok n acknowledge bakat awok. Akak hok mok mok orang ni hok dop pernoh amik tahu pun start tgk semua video awok kat smulle semer . Anggap ni rezeki n free marketing dr semua pihak k . Sebab ni ramai orang mula kenal awok. 

Ada masa gie la jupper ayoh ...g jupper ayoh sorang je . Jumpa 4 mata je jangan ada org lain. Sebab org lain bagi makin kusut je .  Ayoh mana pun still sayangkan anak walau apa pun.



Mmg la org senang akan kata macam macam kan ...but siapa yg alami sendiri pasti akan tahu cam na membesar bukan disamping ayah ni .

Moon cam terkesan cam dapat rasa je . Sebab lepas mak meninggal mmg ayah kawen lain . So kami adik beradik membesar sendiri . Tapi masa tu life is hard tapi kita org manage utk membesar ngan jayanya . For years mmg kami membesar ngan kasih sayang adik beradik aje tau . Kami 5 beradik .

Mula mula cam geram cam marah cam cuba nak paham kenapa n mengapa untill one time nko dah give up dah nak amik tahu . Suddenly adik adik jadi more important dari nak pikir pasal org lain. Lama lama cam bawak hal sendiri. Bukan kata lupakan dia . Mmg tak lupakan. Ayah tetap ayah dunia akhirat . Doa utk dia sentiasa ada. Setiap kali jumpa mmg hormat kat dia .

Tak pernah pun susahkan dia ...tak pernah mintak duit pun. Sekalil je mintak tu pun masa nak kawen ayah bagi jugak skit. After walikan nikah ayah terus balik tak stay pun. Sedih mmg sedih but ada org lain yg bagi kasih sayang kat kita....kita rasa cam ok ...tak apa . Sebab bila kita tak harapkan apa apa ...kita takkan kecewa sangat kan.

Takpa la ayah pun dah ada keluarga baru. Biarla adik adik baru dpt kasih sayang. Takmo dia org lalui apa yg kita org lalui. Tapi deep inside my heart , somehow mcm bersyukur jugak sebab atas kesusahan dulu la rasa makin kuat n tabah. Baik ayah n adik adik kita adalah darah daging walau macam mana pun kan . Air dicincang takkan putus .

maaf ek akak terbawak bawak plak kannnnnn emo terlebih. 

 


Tuesday, August 15, 2017

Lipat baju guna kotak DIY

Sekarang kalau nak lipat lipat baju mmg senang sangat . Sebab anak anak dah boleh lipat baju sendiri. Walaupun kadang tu tak la menepati piawaian Mummy nya yang sangat cerewet pasal lipatan baju .....tapi boleh laaaaaaaaaaaa

Pak Sutan kata kalau tak suka lipat sendiri ...sentap mak . Tu yg slow slow belajar terima muahahahhaha .

Tapi sebab dia tahu bini dia tak tenang jiwa raga tgk baju tak sama size ...gigih dia g kedai runcit amik kotak kotak . Diam diam je dia panggil Isk Yaya Sarah ajak buat kotak lipat baju ni .




So setiap kali nak melipat baju , mmg Sarah akan secara automatik akan duduk sebelah Moon n amik kotak lipat baju dia . Tapi kita kena letak la baju dia atas tu n dia akan lipatkan sendiri .

Boleh la kan ...janji ringan sket kerja mummy pun jadi la . So Moon akan lipatkan suar dia aje . Baju semua dia akan lipatkan sendiri .

Good job Sarah

 Hasil lipatan Mek Sarah ....mummy bagi A1 kat Sarah.


A post shared by Munirah moon (@moonpunyerblog) on


Kain baju adalah urusan yang tak pernah setel ....basuh , jemur , angkat , lipat , susun n iron  and then repeat over and over again hahhahahahha 


Kalau tak sempat nak buat kotak lipat baju tu . Boleh beli je kat online atau mana mana. Ni Moon nampak kat Lazada . Kesimpulannya semua pun works ....


Wednesday, August 09, 2017

Ephyra Lips

Ephyra Lips ada tambah 3 warna baru yang sangat cantik ....



warna fav fav Moon plak tu . Moon mmg suka something yg nampak coklat2 sket rather dari merah menyala . Kalau merah pun more pada merah nak ke maroon ...

3 warna ni is so my color ...happy ngat ngatt


Cantek kan ...warna dia sangat in  dan ramai org boleh pakai warna ni .

Cranberry Quinn
Summer Blaze
Madly Brown

semua orang kata ni warna sejuk n warna erath tone gitewwwwww so kalau pakai nampak natural aje tapi still menawan ..auw

So sekarang Ephyra Lips sudah ada 8 warna ....misti ada satu atau dua yang korang berkenan kan ........kalau berkenan semua pun bagus sebab akak pun tamak ada semua warna hahahhaha

Cranberry Quinn NEW!
Summer Blaze NEW!
Madly Brown NEW!
 Whisper Nude
Amber Rose 
Pink Peony 
Scarlet Plum 
Red Kiss



Harga Ephyra Lips sangat affordable hanya RM30 satu batang .

Harga Berbaloi - HANYA RM30 sahaja.

 Light Weight / Rasa Ringan - rasa n tekstur ringan macam tak pakai lipstick. Tak melekit, tak berminyak n plumping your lips!

Smooth n Velvety Finish - Sangat Pigmented. Warna & tekstur yang pekat n sangat berkualiti. Senang nak pakai. One swipe dah cantik. Pakai sikit warna dah naik. Kalau kita jenis yg suka simple boleh dab dab je n warna dah cun . Hasilnya pun matte tapi tak ultra matte yg bagi effect kering . Ia still  nampak antara matte n creamy.

Tahan Lama - Bila Pakai boleh tahan lama. Tak perlu nak calit berulang kali.

Wudhu' Friendly - walaupun tahan lama, tp senang nak remove. Pakai tisu basah - terus bleh tanggal. Tak perlu gosok kuat-kuat sampai luka atau pedih bibir! 

Ni pakai tisu biasa pun dah boleh remove . Takyah nak tenyeh kuat kuat. Moon ada pernah cuba lipmatte mahal yg dr luar negara . Mmg tahan giler tak transfer langsung kat tisu . Tapi kalau nak remove mmg hazab sebab boleh remove ngan baby oil je . Kita plak nanti nak solat Zohor nak solat Asar kat opis kan. Satu hal plak tiap kali nak amik wudhu nak kena tenyeh bibir ngan baby oil dulu . 

Kalau Ephyra lips ni lap ngan tisu dulu kat tempat duduk ....then terus g amik wudhu . Nak cuci muka tu boleh sabun kan sekali tang bibir kalau kita was was atau nak pastikan muka kita betul betul bersih. Tapi mmg senang n tak perlu effort banyak pun utk remove kan dia . 

Ramai yg dah beli dr Moon pun bg feedback senang nak remove n tak kering.

Tak Mengeringkan Bibir. Selalunya Matte Liquid Lipstick buat bibir kering. EPHYRA LIPS diperkayakan dgn JOJOBA OIL VITAMIN E yg akan elakkan bibir kering serta mengelupas. 

Tang ni mmg Moon setuju sangat, sebab mmg tak dry. Ada setengah org risau kalau pakai Matte sebab nanti bibir jadi kering n berkuping serta mengelupas . Kadang nak buang pun susah . Trust me Ephyra Lips ni sangat lembab n moist  ....eh lembab n moist tak sama ke ? 

Biasanya kalau pakai matte kita kena lembutkan bibir ngan lip balm dulu kan. Tapi kalau pakai Ephyra lips ni mmg takyah sebab dia mmg dah lembab.

Hasil nya pun idak la kering kontang cam other lip matte but still tahan . 

8 Stunning Color for All Skin Tones - colour memang in dan trendy. Kulit cerah boleh, kulit tak berapa cerah pun boleh! Boleh pilih warna kegemaran u ols ...nak yg lembut atau yg garang . Rasanya 5 warna ni mmg u ols kena beli semua .



Jom tgk macam mana rupa bila model ni pakai warna baru yg super gorjes ni 

 Cranberry Quinn NEW!

 Madly Brown NEW!

Summer Blaze NEW!





Please take note 

Ephyra Lips ni sangat sesuai buat mereka yang takut nak pakai Matte lip cream . Sebab Ephyra Lips ni dia tak terlalu kering plus ia melembab kan bibir u ols . Tak ada la rasa kering kontang sampai mengelupas bibir . 

Yang paling Moon suka ada la sebab dia senang nak di tanggalkan . 

U ols patut cuba satu tau . Mmg top seller sangat Ephyra Lips ni . Boleh whats app Kak Moon utk beli . Postage everyday pada pukul 12 .

COD pula di Cyberjaya n Salak Tinggi 


MOON


Tuesday, August 08, 2017

Sembang sembang sebelum tidur

Sekarang acara sebelum tidur adalah sembang ngan Mek Sarah . Kena sapu sapu dulu balm kat badan dia . Sekarang dah jadi habit plak dia ...nak suh sapukan balm tido lena ...balm kat perut ..tetiba buat buat batuk la sebab nak suruh sapu kan balm batuk kat dada . Balm tu dari Tasnem Natural Balm ley klik link. Moon ada share sebelum ni . Jgn order ngan Moon plak ...boleh order ngan sellernya k

So malam tadi dia citer pasal kawan dia Aish ...dia kalau bercerita mmg semua nama kawan dia akan sebut .

Ni siapa yg bercerita kat siapa ni utk tido ...apa kah jenis bedtime story ni

Mummy kwn Sarah Aish tu dah dtg sekolah. Hari tu dia tak datang sebab buruk ( beruk ) gigit kaki dia ....kaki dia darah . Sekarang kaki dia dah ok dah . Dah tak darah sebab mak dia dah letak ubat bawak gie jumpa dokter .

Dokter letak ubat apa

Dokter letak ubat la .........ni kaki dia dah cantik dah . Dah tak darah dah . Buruk tu jahat kan ...gigit kaki kawan Sarah . 


ok tetiba tiap tiap hari tahu cerita pasal kawan kawan dia

budak tu pukul budak tu ,  kawan terkencing dalam seluar la ...kawan tumpahkan nasik la ...kawan main balik botol susu la .

layan je sikecik ni . Kang nanti baby dah kuar takut tak sempat nak layan sian plak kan

Wednesday, August 02, 2017

Katil baby dah buang

Awal tahun hari tu kita org kemas kemas stoe yang berhantu tu . Berhantu sebab bila clear, nanti ia akan penuh balik . Punya banyak barang dibuang...tak la lepas tu banyak balik . Tu kita bg nama store berhantu ....walaupun sebenarnya kita org la hantu yg sumbat barang dlm tu hahahhahaha .

So Playpen sweet cerry ni sangat sangat lama. Kita org beli masa zaman abg Isk. Playpen tu mmg banyak berjasa n dia org pun mmg dah biasa dr baby mmg tido dlm playpen . Lepas susukan terus letak blk dlm tu . Maklum la akak ngan abg ni gergasi kang terpenyek anak kat tengah .

So Playpen tu walaupun masa tu kita org beli RM120++ cam tu tapi tahan lasak sampai kan Isk boleh pakai....wariskan ke Yaya ....wariskan ke Rafiq sekejap ...then wariskan ke Sarah. So mmg lebih 10 tahun playpen tu .

Ni Abg Isk masa baby . Ni tahun 2005 .... even masa dia dah melasak pun , Moon letak dlm ni tarik playpen ke dapo bagi dia nampak kita. Kalau tak , tak jadi kerja sebab dia nangis kalau tak nampak mummy dia . Playpen ni berguna sebab boleh lipat bag kecik. Kadang balik umah mama pun kita org bawak .

Tgh malam kalau dia berjaga pun dia duk dlm tu je berguling2 sampai la dia lena balik. So its safer la dr dia merayap merangkak ke mana mana kan .


Bila dia dah besar , playpen ni di lipat n disimpan dlm store . Bila mengandung kan Yaya , baru kita org kuarkan balik cuci bersih2

 Ni si Yaya plak pakai masa tahun 2008 . Mmg diwarisi dr zaman abg la . Dah jimat part katil baby kan . Plus ni ada roda senang tarik ke luar n masuk dlm bilik .  Kalau dia merangkak dah pun ...tak terhantuk sebab muka dia penyek kat net tu je hahahah

Budak budak ni mmg di train tido dlm katil since baby ...no buai atau apa . Tepuk2 je tido

Ni 2012 rasanya . Masa ni Rafiq ada kat umah kita org . Nani dia susah nak lepas Rafiq ...so kadang dia nak buat apa apa atau masuk tandas pun susah sebab Rafiq nak berkepit je . Kita org bukak playpen ni letak tengah2 umah .

Mula mula meraung jugaks la Rafiq sebab dia tak biasa . Berair mata Nani dia tgk cucu nangis . "Angkat la dia bawak kuar sian dia" ....... Tapi mula2 je sebab dia tak biasa lepas tuh dia ok . Ni siap pakej Kakak Yaya duk sekali dlm tu . Terus ok ...kita pun tak risau dia kutip benda atas kapet atau atas lantai wat masuk mulut.


Ni Mek Sarah pada tahun 2015 cam tu ...masih elok n kukuh lagi playpen ni . Bila Sarah dah boleh berdiri dlm ketinggian ni terus kita org buat turun sampai bawah. 

Bila dia dah besar playpen ni pun masuk store

so awal tahun hari tu kita org buang playpen ni sebab dah lama sangat . Masa tuh cam takder jangka nak tambah baby ke apa kan . Lagi pun nampak cam dah lusuh sangat sangat . Nak bagi ke org pun tak sedap la kan...kalau masih nampak baru ok lagi . 

Maka utk baby nom 4 kena cari yg baru  ( walaupun cam nyesal napa la hr tu gie buang .......lepas tu pujuk hati balik dah lama kottttttttt beli je la yang baruuuuuuuu )

So baru baru ni intai2 playpen semua kemain la mahal dekat RM200++ pastu cam tak kukuh cam yg kita org pernah beli dulu ni . 

Ni terus sambung intai intai kat Lazada n etc . Kalau u ols tahu apa playpen yg elok n berbali ngan harga do please share with me k . 

Lepas ni playpen tu mmg akan pas kan ke Talib n Baqis la kan as a gentle reminder utk buat baby cepat cepat hahahhahah ...lariksssssssssssssssss

Friday, July 28, 2017

Barang kahwin

Assalamualaikum dan salam Jumaat buat semua

Ada yang merindui diri ini tak. Hahahhah kemain la tuan blog, kemain lama abaikan blog . Ok u ols jangan marah tau . Tuan blog ni ada aje ...cuma dia jadi pemalas sket lepas tu cam tak tahu nak share apa . Tunggu la karang anak dia dah 4 , mungkin password blog pun dia lupa ahakssssssss


Hari tu terbukak balik gamba kawen . Aduiii gamba kawen 13 thn lepas. Tu pun sebab ada adik sorang ni yg teringin nak tgk gamba kawen Kak Moon . Bila duk selongkar n cari tu ternampak la barang barang kahwen yg buat sendiri dulu .

Masa Moon kawen dulu. mmg A-Z mmg semua buat sendiri . Buat sikit sikit lama lama jadi la kan. Plus masa tuh baru je kerja ...so duit mmg bajet bajet je. But kita kena pegang pada " ukur baju dibadan sendiri' kalau kita mampu nak siapkan sederhana maka bersederhana la . Kalau mampu lain la citernya kan .

So setiap bulan bajet fokus utk beli apa ...utk buat apa semua .


maaf la yer kualiti gamba kamera 2004 . Bekas telur ni gigih moon buat sendiri. Kutip manik sebiji sebiji masukkan dlm tali tangsi n anyam jadi raga kecik ni tau . Cer sekarang korang suruh akak buat ....mmg akak tak ingin dah u ols . Sebab mmg renyah. Bayangkan sebiji sebiji lama lama jadi raga .

Mmg aim nak kaler cream je tapi kedai manik tu kehabisan kaler cream ...so separuh bakul manik ni jadi macam macam kaler hahahhaha . 

Ni mmg muat letak telur . Masa ni dapat buat 100 bakul . Gigih sangat kan . Tapi mmg puas hati kalau buat sendiri. Dia punya puas hati tu kekal sampai ke hari ni la ........hover daks?

 Ni pun buat sendiri jugaks . Ala ala lovely lace gitew ....cream , lace n bunga maroon . Nak beli bunga riben maroon tu macam mahal sangat so kita tuka la bunga murah je . But still ia nampak sangat lawa kan .....

Yang ni mmg buat utk bagi pada rombongan belah lelaki sahaja. Bekas ni adalah bekas berkaki yg plastik tu . Tak ada plak gamba penuh .

 Yang ni tak buat sendiri hahhahah yang ni order kat Terengganu. Masa ni makcik ni amik singgit kot sebekas .

Moon cuma letak riben n bunga sahaja . Bekas ni masih elok lagi sampai sekarang ada 2 3 Moon simpan wat kenangan.

Tapi sekarang tak pasti ada lagi ke tak bekas mengkuang ni

 nampak tak tema ala Lovely Lace tu . Nak beli yg kat Lovely Lace tak mampu kan ....gigih masuk Lovely lace curi idea. Cam ni pun murah sangat lahai buat sendiri . Tengah tengah malam duk diam diam jahit bantal kecik ...jahit lace sorang2 . Bila ingat balik mmg nampak kesungguhan disitu .

hantaran pun dah bercampur dah ...Moon nak krim maroon ala lovely lace ....mama plak cream campo gold .

bila tgk hantaran ni jugaks teringat kat set perfume tu . Lepas few months kawen...umah kena pecah masuk . Perfume perfume tu semua dia angkut . Tak ada rezeki la kan .

Nanti nak cari lagi la gamba gamba preparation kawen . Ada dlm cd tapi kena cari mana cd tu hahahhahah .

Ok tu je nak share ....dia biasa la nak masuk bulan 8 mmg dia throwback aje la manjang . Kadang sembang ngan Pak Sutan n recall balik mcm mana kita org pergi merata naik motor kriss dia tu gie cari barang kawen .

Gelak teringat gamba kawen yang burok ...pelamin burok ...baju besar ....kain baju senteng semer tu . But at the end yang penting kita still bersama ....tu yg penting kan . 


Thursday, July 20, 2017

Ujian MGTT

sebab terlepas date 17 hb maka gigih call klinik set appointment lain. So dia suruh dtg 19 hb . So pergi la pagi pagi pukul 8 amik darah. Dah la jenis spesis badan je tebal tapi urat kemain susah nak nampak ( sebab isi banyak sangat sampai urat pun tenggelam ) mmg ready je utk di cucuk jarum 2 3 kali . Sambil nurse nak cucuk sambil tu jugak mata tak berkelip tengok tang mana dia nak cucuk jarum tu . Kalau masuk tak sakit sangat maknanya kena la urat ...kalau tak masuk betul mmg sakit n lebam la tangan tu .



So masa semalam bacaan puasa ok sangat cantik 3.8 cam tu

Lepas 2 jam minum air gula 8.1

Fasting 3.8 
2 jam lepas minum air gula 8.1 

( masa preggy kan Sarah pun bacaan cam ni gaks )


hamekkkk mmg melepasi 8 la kan . Dah la lepas minum air gula kena jumpa doc sebab kebetulan mmg appointment kan. dekat sejam tunggu giliran dipanggil masuk bilik . Kepala pun naik pening dah minum air manis leting leting tu . Duk kembang kembang tekak ni . Menguap pun dekat 50 kali kots

Petang terus nurse call . Puan, puan kena datang jumpa dokter besok ya puan . Yer baikkkkkkkkk . Bagus kan sebab menyerah je sebab mmg dr zaman Isk, zaman Yaya n zaman Sarah mmg kena cam ni laaaaaaaa bertabah la . Nasib lepas beranak elok je jadi nya .



APA ITU MGTT

Modified Glucose Tolerance Test (MGTT) atau Modified Oral Glucose Tolerance Test (MOGTT) adalah ujian air gula yang perlu dijalani oleh ibu hamil bagi memastikan diri tidak menghidap diabetes ketika hamil. 

Bermula pada 2013, Kementerian Kesihatan Malaysia (KMM) mewajibkan kepada ibu hamil untuk menjalani ujian MGTT atau MOGTT. Hal ini disebabkan kes diabetes dan obesiti di kalangan rakyat Malaysia adalah di tahap serius.

Tujuan MGTT atau MOGTT dilakukan adalah untuk mengenalpasti kadar gula atau glukosa dalam tubuh sama ada kurang atau lebih hingga mungkin boleh mengakibatkan kemudaratan pada ibu dan bayi dalam kandungan. Jika ibu hamil menghidap kencing manis, gula berlebihan akan dipindahkan kepada bayi melalui plasenta dan ini mengakibatkan saiz bayi yang besar. Malah ia juga mungkin boleh menyukarkan proses kelahiran. Selain daripada itu, anda mungkin menghadapi komplikasi seperti tulang bahu bayi tersangkut.

Prosedur MGTT/MOGTT
  • Ibu hamil yang terlibat untuk berpuasa sehari sebelum ujian dijalankan. Tempoh puasa berkenaan perlu dimulai dari jam 10 malam. Anda perlu berpuasa penuh tetapi dalam keadaan tertentu, anda hanya boleh meminum air kosong.
  • Sebaik-baiknya, anda perlu datang ke klinik sebelum jam 8 pagi bagi membolehkan anda menjalani ujian darah sebelum mula meminum air gula. Kira-kira 2 hingga 3 ml darah akan diambil untuk diuji kandungan glukosanya.
  • Anda perlu meminum air glukosa yang disediakan oleh pihak klinik. Lazimnya, amaun air gula ini ialah 75mg glukosa di dalam 200ml air kosong.
  • Anda perlu menunggu selama lebih kurang 2 jam tanpa dibenarkan untuk makan dan minum. Jika berasa loya, maka anda perlu berehat atau berbaring.
  • 2 jam selepas anda minum air gula, ujian darah akan dilakukan sekali lagi untuk melihat tahap toleransi anda terhadap gula dan mengetahui kandungan glukosa dalam darah.
  • Secara umumnya, bacaan MGTT/MOGTT yang biasa diambil untuk ibu hamil di Malaysia adalah seperti berikut :
- Fasting Blood Sugar (FBS)
Bacaan daripada sampel darah yang diambil sebelum meminum air gula
~ Normal : 3.0 mmol/L - 5.5 mmol/L

- 2 jam selepas ujian
Bacaan daripada sampel darah selepas 2 jam ibu hamil minum air gula
~ Normal : kurang daripada 7.8 mmol/L

Walau bagaimanapun, jika bacaan anda berhampiran (borderline), anda mungkin diminta untuk melakukan ujian sekali lagi. Bagi yang mempunyai bacaan lebih dari 7.8 mmol/L, anda akan diarahkan untuk melakukan ujian blood sugar profile (BSP) pula dan seterusnya mendapat nasihat doktor.

Golongan Ibu Hamil Yang Berisiko Tinggi Untuk Menjalani MGTT/MOGTT Pada Awal Usia Kandungan antaranya :-
  1. Wanita yang obes (BMI lebih daripada 30);
  2. Wanita yang pernah hamil anak bersaiz besar ketika dilahirkan (mempunyai berat 4kg);
  3. Wanita yang pernah hamil dan mengalami diabetes mellitus.
  4. Wanita yang mempunyai ibubapa atau saudara terdekat (adik-beradik) yang mengalami diabetes mellitus.
Walau bagaimanapun, ujian ini juga perlu dilakukan jika :-
  1. Ibu hamil yang telah berusia 35 tahun ke atas;
  2. Ibu hamil pernah mengalami glycosuria lebih daripada 2 kali sewaktu hamil
Bila Ujian MGTT/MOGTT Perlu Dilakukan?

Biasanya, ujian MGTT dibuat ke atas ibu hamil opada usia kandungan 28 minggu ke atas. Bagaimanapun, bagi ibu-ibu yang ada sejarah keluarga yang menghidap diabetes atau pernah mengalami diabetes dalam kehamilan terdahulu, ujian ini akan dilakukan lebih awal.




So seperti kanndungan yg sebelum ni maka lepas ni kena tukar diet . Kena makan beras Faiza Taj Mahal tu atau makan beras perang . Kurangkan minuman manis . Padahal Moon la jarang minum air manis sebab mmg hantu air masak ...takpa lepas ni minum banyak lagi hahhahaha .

Dari semalam duk intai tester glucose dlm darah tu . Malas dah la sekarang kalau kena g cek darah 4 kali sehari . Lain la kalau umah tepi klinik kan . Ni duk intai kat LAZADA hahahah



Moga semua ok sampai la beranak Inysaallah

Tuesday, July 18, 2017

lupa tarikh appointment

Pagi tadi kelam kabut uruskan anak anak kat umah . Siapkan makan dia org semua . Sekarang anak anak dah besar cam ok sket sebab masing masing boleh uruskan beg pakaian utk ke nerseri dengan sendiri . So mummy boleh siapkan beg Sarah sahaja.

Tgh bayangkan nanti anak 4 cam na la kalut nya pagi pagi ku ...oh tidak .

Sebab pagi akak selalu kalut la Pak Sutan bagi kelonggaran utk  duk relax n reset minda. Gie breakfast sama sama . Bukannya takley makan kat umah ...kadang pun makan kat umah ngan anak anak. Tapi dapat duduk relax n breakfast ngan tenang pada waktu pagi amatlah penting utk kita org . Baru la masuk kerja tak stress ...tu la resepi kita org ( bunyi cam poyo je kan hahahhaha padahal kerja 1 opis je pun ) but masa minum pagi ni la nak sembang nak cakap apa apa senang . So baru la takder kes tarik muka ke apa .... percaya la dah 13 tahun kita org mmg cam ni .


sambil minum sembang sembang bertentang mata auwwwwwwww ....sambil tgk kehijauan kiri kanan . Nampak sangat dah tua kan ...sekarang tempat kalut kalut dah bagi sakit kepala hahahah



Sebab tu kita org rajin cari port breakfast yg senang n mudah . Nak tempat yg relax tak laut n bersih serta makan sedap . One of the kedai adalah Ummiza Cafe kat area umah kita org tu . Kita org g kerja dari BBST mmg lalu kot jenderam tu , jalan kampung .


pagi dalam kol 8 tu dah ada lauk dah sebab mmg ramai org yg on d way g kerja ke Putrajaya tapau lauk lunch terus . Termasuk la kita org . Ada akak tu Moon selalu perasan dia siap bawak tupperware isi lauk . 

Kadang kat Cyberjaya ...ikut ikut time jugak la . Tapi Ummiza Cafe ni la selalu kita org singgah hahahhaha . Kadang kalau lewat mmg lauk licin . Sebab kol 2 -3 pm mmg dah tutup dah kedai . Kalau lauk habis cepat lagi cepat tutup .

so tadi lepas makan kenyang dah bihun ngan sambal extra ...terus g opis . Masuk lift, sampai lvl 2 bunyi notification phone. Ingat meeting ke hapa ....skali MGTT kat kinik

Terus tgk buku pink . Macam mana la boleh lupaaaaaaaaaaaa rupanya test minum air gula hari ni aiyarkkkkkkkkkkkkkk


Dah la semalam gie 2 3 open house. Jiran pun ada buat kenduri aqiqah . Siap dia hantar lauk kambing lagi kat umah . Malam tadi siap makan nasik lauk kambing lagi at 10 pm . hahahhahaha sepatutnya dah takley makan dah hahahahhaha ....oh my goat


Terus call KK tapi bahagian ibu n anak tak angkat . Mungkin tengah sibuk ...tgu la kol 2 karang call balik .

Moon duk ingat besok yang kena MGTT ...dah set Selasa saya MGTT padahal Isnin laaaaaaaaaaaa





Tasneem Naturel Baby Balm

Tasneem Naturel Balm


Moon tgk kalau cari #tasneemnaturel kat IG mmg banyak sangat keluar pasal baby balm ni . Rupanya baby balm ni sangat glamer hokey . Sebab ia natural dan mengandungi essential oil .



So Moon pun mencuba juga ke 4 jenis Tasneem Naturel Baby Balm ni

Sekarang Sarah n Yaya mmg setiap malam duk asyik sapu Sleep Time tu je . Kemain si kakak pun sama naik ngan adik .Bau lavender dia lembut je plus dia tak berminyak sangat atau melekit

Semalam nampak Sarah hidung dia cam berair sket . Batuk pun ada ...mana taknya duk open house sana sini mmg minum ais je manjang kan. Lepas tu suka gie main lari lari kat panas kat luar tu . Terus malam tadik nampak hidung dia berair . Terus amik CoughFlu Balm tu sapu kat dada n belakang dia . Elok je dia tido semalam . Nanti malam ni boleh sapu lagi

Moon plak suka Tummy Time tu sebab sekarang ni pregnant kan asik berangin je perut . So sapu sket kat ulu hati tu kan ..rasa berangin sket sket . Nak letak minyak angin lain risau sebab pregnant kan kadang berangin n panas sangat . Tapi sapu yg ni ok n best ....baby tak sempat pakai  lagi pun, mummy plak rembat dulu . Tapi kalau ibu ibu yg ada anak kecik n risau dia org kembung ke apa, boleh sapu Tummy Time kat perut baby tau. Dia bau cam halia sket . Moon suka bau dia ...kadang cam pening atau datang loya Moon suka bukak bekas dia n bau.

Kat bawah ni adalah penerangan mengenai Tasneem Naturel Baby Balm serta kandungan dia juga .

1- Calm Time 
2- CoughFlu
3- TummyTime
4- SleepTime



1 - Calm Time 


Tasneem Naturel Calm Time Balm ini berfungsi sebagai :
  • Memberikan keselesaan
  • Mengurangkan tekanan
  • Mengurangkan keletihan
  • Bantu anak lebih tenang

Cara guna:
sapu di tulang belakang, tapak kaki, di nadi belakang telinga serta pergelangan tangan.
Balm ini membantu menenangkan anak anda jika dalam keadaan tantrum / mengamuk / menangis tanpa henti.

100% dari Essential oils

Bahan :
Lavendar
Orange
Mandarin
Frankincense
Geranium
Marjoram
Bergamot
Roman Chamomile






2- CoughFlu Time 


Tasneem Naturel CoughFlu Time membantu :

  • Bantu kurangkan selesema
  • Bantu cairkan kahak
  • Bantu melegakan athma
  • Bantu kurangkan suhu ketika demam
Cara guna:
Sapu di hidung, tekak, tulang belakang, tapak kaki & dada
Boleh juga bagi anak hidu balm ini.Balm ini membantu secara semulajadi masalah batuk dan selesema.100% dari Essential oils

Bahan :
Lavendar
Lemon
Eucalyptus
Orange
Tea tree
Frankinsence
Cypress





3. Tummy Time 


Tasneem Naturel Tummy Time Balm membantu :
  • Membuang angin dalam perut
  • Bantu melegakan perut sebu
  • Bantu melegakan kembung perut dan sembelit

Cara guna:
Sapu pada perut & tapak kaki.Balm ini membantu anak yang mengalami masalah perut seperti kembung, sembelit, cirit birit.100% Essentials oils

Bahan:
Ginger
Peppermint
Junipers
Fennel
Lemongrass
Anise
Patchouli
Tangerine
Lavender




4 . Sleep Time 


Tasneem Naturel Sleep Time Balm membantu :

  • Bantu anak tidur lena
  • Bantu anak supaya mudah tidur
  • Bantu anak bangun dalam mood ceria
  • Memberi tidur berkualiti
Cara guna:
Sapu di tulang belakang, tapak kaki, di nadi belakang telinga serta pergelangan tangan
Balm ini membantu anak yang susah tidur. Ia mengandungi essential oil yang dapat seimbangkan hormon tidur dan hormon sedar. Malah memberikan tidur nyenyak dan berkualiti. Sapu di kaki, belakang telinga, pergelangan tangan dan ubun-ubun.100% dari Essential oils

Bahan :
Lavender
Cedarwood
Vetiver
Chamomile
Orange
Marjoram
Bergamot
Ylang ylang





Harga 

Harga 1 bekas adalah RM 49


Kalau beli 2 RM 88 jimat RM 10



Harga 1 set adalah  RM 157 jimat RM 39


Boleh share ngan kawan kawan opis beli banyak terus pastu pilih mana u ols nak utk anak u ols . Kalau nak beli semua pun boleh sebab ni boleh diguna oleh semua .



Stokis KL 

Moon dapat beli Tasneem Naturel Baby Balm ni dari Kamilah. Dia adalah Stokis bagi KL dan juga pos ke serata Malaysia . So u ols boleh buzz Kamilah k


Whats apphttp://www.wasap.my/60173325801/babybalm 
boleh klik link terus n direct whats app k
 
Instagram Kamilah https://www.instagram.com/nur_kamilah89

Facebook :   Nur Kamilah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...