Wednesday, November 08, 2017

mengkait

Acara kait mengkait ni ada musim . Dulu kemain la rajin kait bunga bunga utk lekatkan di cekak lepas tu jual . Ingat lagi masa tu pernah buat utk jualan raya . Mmg tak menang tangan. Gigih sangat la masa tu. Lepas sahur tak tidur mmg mengkait je kijernya .

So ni start pregnant ni nak la buat something utk baby dalam perut ni kan. Atleast ada la topi kait ka atau selimut yang maknya kait ngan penuh kasih sayang ....cewahhhh


Demam nya bermula bila masuk laman web yg jual benang benang ni . Perggg cam kena sawan jap . 
Terus berkenan kat semua kaler . Sekarang dah senang dah nak beli benang sebab dah banyak tempat jual . Kat Lazada ke Shopee pun ada . Nasib jugak kadang harga RM 8 kadang 10 so tgk offer jugak . Kadang ley jadi lagi murah ...so rajin rajin la gie intai n filter.

Salah satu kedai benang online Malaysia yang Moon suka masuk adalah Cotton House . Kedai dia kat Penang n kita pun ley buat pembelian online. Mmg giler tgk benang benang dia . Ada macam macam jenis n macam macam harga la kan ikut budget u ols .  

So benang di atas sampai last month. Yg gumuk2 tu adalah utk projek blanket baby . Scan nampak cam boy . Tapi takmo la warna biru kan...kita tuka kaler lain plak. So merah n putih n coklat . 

Sampai je benang terus test buat bunga dulu . Bunga ni je la akak pandai pun u ols . Ni pun belajar sendiri kat u tube. Play n pause n buat , play n pause n buat. Cam tu la akak belajar u ols ....bila guna benang milk cotton ni terus bunga jadi gemuk...segemuk tuan yg mengaitnya hahahhaha.

Tapi lawa la pakai milk cotton ni sebab dia kurang berbulu. Walaupun dia lagi mahal dari benang Minlon atau Wina ke apa tapi mmg sedap mengait pakai benang ni. Dia jadi smooth je n sudah pastinya kurang bulu bulu .  Moon siap tanya Jija my friend yg mmg taiko kait mengkait ni . Sebab mmg nampak topi atau kasut dia kait cantik . Dia la share pasal benang milk cotton ni. Walaupun mahal sket tapi puas hati . Milk cotton ni ley menjangkau harga RM15 seketul ya utk 50grm benang . Kalau rajin ley servey kat tempat yg murah lain . 

Yang kaler campo campo ni nama dia Candy Cotton . 

 Projek mengkait blanket baby pun bermula. Moon suka tgk single stich sebab dia cam kemas tapi dia kecik so mmg makan masa sket la kan. Since Moon masih ada masa sampai bulan Dec maka mari la kita mulakan ....caiyoookkkk .

ni la hasil single stich dia cam X X X ...so mmg nampak kemas .Nanti Moon share kat u tube link utk pakai single stich ni ya u olsssssss..


 Ni la blanket yg masih in progress ...slow je progressnya tapi berjalan la jugak kan ....skrg lagi panjang dah . Moon buat besar sket ni so ley pakai lama . Pastu hari tu benang krim habis ....kena order lagi . Nanti once dah siap Moon share kan ngan u ols k .

Cita cita tu kadang tinggi mengunung tapi nak buat tu mmg nak kena curi masa sangat sangat . Dah balik kije kita dah gaduh nak masak utk anak anak  . Nak kemas lepas masak agi. Kain baju yg jemur subuh tadik nak kena angkat nak kena lipat nak kena susun. By the time baru nak letak punggung kat kerusi n pegang benang n jarum kait ....si kecik dlm perut nih joget joget cam nak rabak perut. Mata pun separa bukak separa tutup . Cam ni la org bekerja yg ada anak anak n bawak perut lagi hahahhaha . Rasanya semua kita pun cam ni kan . Im one of the working mother yg kepenatan di dunia nih hahhaha .

Ada yg ingat Moon ada maid....no sayang akak tak ada maid. Akak la maid nya hahahhah . Nanti tgk la anak 4 nanti kalau akak tak kurus jugak tak tahu laaaaaaaaaaaaaa hahahha

Ok ni  kat bawah ada video u tube yg korang ley refer k . Akak pun belajar dr u tube tau ...kalau akak boleh u ols misti boleh jugak .

Kena take note ni ...lagi besar benang lagi besar jarum kena pakai


Baby Blanket Single Stich


Baby Blanket Double Crochet (  ni lagi cepat )


Basic stich ....Single stich ...half double crochet ...double crochet ...treble crochet



Ni plak adalah hasil buat utk Sarah masa dia baby lagi . Maknya dlm pantang mmg kebosanan sket ....so gigih la belajar buat kasut baby bagai . Kemain lagi bunga besar atas kepala .




No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...