Tuesday, September 04, 2012

Ke Langkawi part 1

Raya ke 4 kita org pegi Langkawi . Semer booking Moon dah buat before raya . Memula nak gie Tm resort je ley dpt murah kan sekalik dah full aiyarks ....so ingat kan plan nak ke Langkawi di batal kan la ....so bgtau la ke Talib ...so dia kata ...tak pa la kak lain kali la kiter pegi

Sian plak kan . Sebab dia dah bgtau awai2 dia tak rasa nak raya raya pun ...dia kata nak spend time ngan family je sebab family banyak support dia so masa masa cam nih dia nak family ada ngan dia tew je . So kami semer pun faham la kan . Pak Sutan pun suh la secretary nya ini uruskan segala nya . Sebab ai dah desperado tak tahu mana nak gagau cari penginapan so ai pun pakai la tools yg paling berkeasan that is Facebook tools hahhahah ckp je cari homestay sebab kita org kan ramai kan ....sekali ramai yg rekemen homestay n motel n etc ...thanks kowang ...kowang nih best tau . So ai call la homestay nih n hampir nak konpom dah sekali my friend Yam rekemen Kampung Tok Senik

Yam pun baru jugak kehilangan hubby dia n dia kata Tok Senik mmg sesuai utk tenangkan pikiran sebab kawasan dia sangat best . So lepas tgk semer gamba Tok Senik tew cam tertarik la plak ...so i arrange kan semer ngan dia n dia kasik nom utk contact semer ...and mmg rezeki kami dapat la ....and dia org kasik 1 umah besar ...wow wow wow ....

Pastuh cari plak kereta sewa ....suh pak sutan cari sekalik dia cam ingat2 lupa last minute baru nak cari mana nak dpt kan ....so terpaksa la pakai tool facebook lagi n dapat la 2 kereta sewa ....rupanya my blog readers jugaks ...thanks Dayah dear .

So Talib habis kije raya ke 3 ...so mlm tew jugaks dia balik taiping sebab pagi raya ke 4 tew dah nak gerak ke kuala perlis utk ke Langkawi

So jom layan gamba yg punya banyak hahahhahah tp ai letak sket2 je la yg lain tew ley tgk kat FB

 tgh tunggu feri kol 3 pm ..
 ramai jugaks org ....nak beratur beli tiket lagi la kan ...punya la panjang kena beratoq n terlepas feri kol 1 30 so kena tunggu yg 3 00 ptg punyer . Masa nih jeti nih tgh renovate mebi tew cam kelam kabut sket n sedikit kotor ...ai tak tahu sebab nih 1st time sampai sini ...mebi pas nih akan jadi cantek n lagi bersih
 hu hu semer mode excited nak naik ferry ....angin punya la best ...hu hu . Pas naik fery semer cam fenin lalat sebab duk dalam perut fery n ada tingkap kecik je ...hahahhah ai terus mabok ....tido tidoooooo

sampai kat Langkawi ...terus hujan hu huuuuuu ....amik kereta sewa n terus ke Kampung Tok Senik utk check in

Masa nih sampai dah malam dah so tak sempat nak amik gamba luar umah bagai ...Kita org dpt umah Mak Abg si penganyam tikar . Mmg purely kampung hokey ...
 bebudak nih punya la syok berlari2 nasib tak roboh umah ....adeh nih umah papan ya anak anak sekalian ....sila jalan ngan sopan .
 teringat umah kat kampung dulu ...kalau jalan pun kena ngan penuh sopan santun kalau boley tak ley bunyi pun ....ha sampai cam tew hokey ....arwah mak mmg strict org nya ...pastuh bila time nak raya kita org anak beranak misti amik lidi n korek semer celah2 lantai papan tew utk buang habuk ...mmg pembersih org nya ..kagums kagums
 bila tgk papa masuk ruang umah siap berkupiah bagai mmg nampak cam kat kampung betol la kan ...cam balik beraya di kampung halaman ekekke
 kat sini ada sinki jugaks ...masa nih hujan punya la lebat siap ada boco2 agi kat umah nih ...kalau kat umah sendiri harus baldi2 n periuk2 semer di jadikan tempat tadah bocor . Lepas mkn2 siap cam duk umah angkut pinggan gie cuci kat sinki n ley tgk laman belakang umah hahahhah
 nih ruang makan ...tp yg sebelah nih tak ley tunjuk sebab Umi duk makan ngan rakus nya hahhaha . Ai siap mintak baldi ngan mop lagi ....sekalik hujan makin lebat n air masuk pun makin banyak .
 klasik sungguh la suis lampu nih ....hahhhahah. Sebab kan kebocoran itu ...maka pihak tok senik tanya kot kita org nak tuka bilik ...so kita org setuju je la n pegi amik kunci bagai kat loby . Sebab hujan lebat maka 2 hero nih pegi riki bilik baru ....nak angkut semer tak ley sebab hujan masih lebat kan . Nasib bilik baru depan umah neh je
 Talib masuk kata ala kak bilik kecik la cam na kiter nak masuk semer dlm tew ....tgk muka konon nak pekena org la ek
sekalik pak sutan masuk angkat tangan bagai n kata bilik mmg tervaek ...hahahhah terus tak jadi kelentongan Talib akakkak ....so skrg sesi pindah umah hahhahahah .

Ni la umah Mak Abg yg kita org dapat ....ai snap gamba umah siang hari nya ....mlm tadi sampai dah gelap .....dah la gelap ujan lebat laks tew 



mmg umah kampung betui la ....ala ruginya .....tak pa next time ley cuba dapat kan umah nih lagik ....baru la anak anak ley berlari2 di laman ....wahhhhh  terus cam balik kampung kannnnnn

So sapa yg jenis suka duk hotel 5 star ...suka kan suasana bising2 n bandar2 tmpat nih mmg tak sesuai la sebab its totally the opposite . Tak da apa sangat yg mewah pasal resort nih semer ala ala kampung ...kawasan pun sunyi je ...org kata scary ...hahhaha mmg la kan dalam utan . Even ai kalau balik kampung abah kat kedah tew pun rasa suasana kampung scary ngan pokok besar2 nya ngan gelap gulita nya ngan bunyi macam2 serangga nya .

But for me tmpat nih mmg bg kowang relax ....terus la tak terpikir pun pasal kije ke pasal apa apa ...yg tahu nak spend quality time je kat sini ...later ai citer n share info pasai tok senik resort nih ya

bersambung ...


3 comments:

cikeyrah said...

beshnya . .keyrah pun rancang nak g langkawi jugaks nie..hee

Liza Mohammad Jali said...

Moon..ai pon p Langkawi raya ke-4 tuh. I stay kat mes polis Pntai Pasir Hitam. Tp sayang xleh jalan bnyk tempat sbb Jumaat tue hujan all day long. Frust gle anank2 nak naik cable car x dapat. 4 ur info..jetty tue dah lama terbengkalai. I pegi tahun 2006 pon camtuh gaks rupanyer. Sedey kan..pintu masuk ke tempat yg femes tp jd hodoh..

syiela said...

lama tak kesana.. tak tau dah rupanya camner hehhehehe