Tuesday, September 11, 2012

kesedaran sivik

Hangen tol la tgk org main buang sampah dr kereta nih ...tanpa rasa bersalah plak tew ...turun kan tingkap campak je luar kereta



Helllllllllllloooooooooooo habis tew sapa nak kutip sampah nko ........

hishhh hangen je ai tgk ...kalau mak pak pun main buang je merata rata habis tew anak anak cam na kan .....misti selamba badak sumbu je dia org buang kan ...ye la my parents buang je so ai buang la. Deyyy meh sini nak sekeh sket .

kejap mak urut dada japs . tariknapaspanjangpanjang

please la kowang ....kemon la . Ai tahu bukan semer buat cam tew but ada yg segelintir nih . Adeh cam na nak educate dia org neh .

My dear friend ada bgtau sebab dia cikgu kan . So cikgu bgtau la kat student ...eh u nampak sampah tew kan . kutip la buang kat tong sampah ...and u know apa student tew kata

eh kita kan bayar cleaner ...biar dia org la kutip 

vleyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy kaya mak pak nko plak baya cleaner . ewah ewah manyak cantek muka nko . Ai masa sekolah dulu pengetua selalu kata kalau jalan nampak sampah sila kutip ....nampak tong sampah tolong buang kan . Kalau sorang buat mmg la tak jadi apa but kalau 1 skolah buat mmg tak der sampah la kan . Jadi kan tew amalan n budaya kita .

Ada setengah tew nampak tin ke hapa selamba je jalan siap sepak ke tepi ...berapa ramai antara kita sanggup tunduk n amik tin kosong tew masukkan dlm tong sampah ..........siapa berani .......n siapa yg cukup perihatin nak buat tew ?

 infact yg membuang tew lagi ramai hokey . Ai just wanna share la kan . Bukan kata ai nih bagus ke hapa but me n sutan try to educate our kids ...jgn n jgn sekali sekala buang sampah dr tingkap kereta . Dalam kereta ada plastik ...so apa sampah sila masukkan dlm plastik ....sampai kat mana mana ada tong sampah baru buang ...atau sampai umah buang kat tong sampah luar umah tew yg mmy mummy dah reserved utk SAMPAH DR KERETA ...kerana kalau anda buang sampah merata rata maka anda adalah penyumbang banjir kilat hahhahahhahahahha

 pastuh duk bising kan ...eh apalah dia org tak cuci nih semer sumbat ...sampah merata rata . Well yg kowang cerdik sangat campak merata rata apa kes sedang kan tong sampah depan mata ....

maybe ada org ada prinsip nih kot

biar jalan raya atau kat lain kotor tapi kereta dia tak ley kotor

Jgn ya....say no no to littering . ....

Ada pesen org plak yg sangat bagus tak buang sampah masa kereta bergerak ....but bila kereta berenti dia bukak pintu n campak je sampah dlm kereta dia tew keluar kat parking lot hahhahah nih lagi taiko . Biar parking lot bersepah tapi not my car ....elooooooooooo ewahhhh ewahhhhh . Cer kowang perati betul2 nanti tak kesah la parking opis ke parking kat tesco ke giant ke ...misti ada org selamba je campak sampah ...

why people ......................why ...................huk huk

So after this sapa yg cam tak perasan yg tangan dia nih mmg suka campak sampah merata rata please change ....cammon people ............mmg la ada org akan sapu tapi takkan 24 jam je dia nak sapu .....so masing2 makin bijak pandai so sama sama la jaga kebersihan alam sekitar kita ....kita pun nak tinggal kan utk anak anak kita jugers 

ok o ulssssssssssssssssssssssssssss ....pass it forward ....educate ur children ........

peace 




5 comments:

Cik Atun Banyak Nama said...

saya setuju sangat!

paling benci org buat macam tu, terutama makan burger dalam kereta, campak buang kertas balutan ke luar tingkap. kertas tu melayang pegi kereta belakang, habis sememeh dengan sos segala. satu kerja pulak nak kena cuci.

budak-budak sekarang memang perlu diajar supaya tak buang sampah merata-rata dan ini seharusnya bermula di rumah.

bak kata org tua-tua, melentur buluh biar dari rebungnya.

Bibu Wilda said...

aah akk pon cam moon jugak..mmg hangin satu badan kalo nampak org campak kuar sampah dari kete..mmg tak bertamadun langsung!!kadang kalo lori sampah tak angkut pon akk leh mengamuk hahahah.aku dah penat2 asingkan sampah pastik , botol sume boleh plak skip2 hari nak pick up (erk terjela plak komen kuhkihkih)

Angah said...

betul,..tmbah geram kalo ada yang selambe buang kulit rambutan,langsat dari tingkat,..heran tul..pantang2...

minn said...

setuju!! kdg2 nmpk org buang sampah dr dlm kete, i honk je. geram! kalau betul paham agama islam, kita xkan buang sampah dan buat kotor sesuka hati..huhu

dorin said...

aa Kak Moon...kekadang rasa nak je kutip sampah tu buang balik dalam kereta diorang...dah la buat depan anak2..teruk betul.memang benda2 macam ni mendatangkan amarah...haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...