Thursday, September 27, 2012

kalau tanam misti tak menjadi

Org kata kalau tangan panas nih apa je yg di tanam misti tak jadi ....but kalau Moon tanam benda lain idop ....even cucuk je batang inai ke apa ke mmg idop tapi kalau pokok cili mmg matik kering la pokok cili tew

Masa kat Putrajaya ada jual jual pokok tew kemain la beli pokok cili yg bapak besar pastuh penuh buah ......dengan harapan senang la kan sebab pokok dah besar sekalik transfer pasu ...seminggu je matik pokok cili ......hua hua pastuh beli lagi dekat 2 3 kali dah beli pun matik jugakssssssssss

satu agi pokok bunga ros ....mmg sama la nasib je ..........ke ai tak pandai jaga ..........ke ada sesapa jugaks yg tangan sama ngan ai .........hu huuuuuuuu .

semalam pegi umah Yana ...Yana masak mee bandung yg the best la ai mkn setakat nih ....mee bandung muar pun ai rasa tak sedap ,. Ha nih ai punya tekak la kan ....sebab Yana punya mee bandung mmg tervaek .....pastuh tgk pokok cili dia umak aiiii bapok besarrrrrr ...jeles nya ....tak pa weekend nih ai nak semai sendiri pastuh tgk cam na ...........

 kalau dapat benih cili kentot2 maha berapi nih best jugaks kan ....baru la kick kenyek2 dalam budu hahahhahahah ....

p/s : saba ya entry Hong Kong disneyland bakal menyusul ....tew la kat sana kemain kan amik gamba banyak2 pastuh terus jadi tamak semer nak citer n longgok dlm blog hahahhaha so ai buat part by part ya ......tunggguuu

6 comments:

Lizzie Yasmin said...

Ya Allah, terliur aku tengok cili nie..

Cik Eka said...

cam tau2 je kami duk tunggu entry hong kong..hihihihi

mannira said...

la moon kita serupa la moon..tu bila bgtau kat hubby nak tanam pokok..dia ckp x yah la..kesian kat pokok..tapi teringin gak nak tanam pokok kari..yang basic² tu..
pastu blk kg baru² ni.. my mum bg pokok kari n limau tomyam tu..punya la seronok masa minggu² awal..tu kemain lg subur nya..sekrg tgl batang aje..sentap i ok.. tu pun tak de la alih pasu ke hape..ishh geramla..

Oda Aman said...

rasanya kena tanam kat area kena cahaya mentari pagi. masa t/hari & petang redup. my hubby org n9. arwah apaknya kata ada kekdahnya nk bg pokok cili demok2. pastu kalau nak petik pun kena pagi2. baru pokok tu terus hidup & buah cili molek. ape lg ntah petuanya tp saya lupa plak.

dekat kg saya ada program tnm cili kat umah sendiri. rasanya 99% yg tanam pokoknya mati termasuklah yg mak saya tanam =P tapi biasanya kena rasi dgn tgn si penanam dgn tanah yg digunakan.

garlic & butter said...

Dear, pokok cili tak boleh kena direct sunlight. letak tempat redup2.

SURIA AMANDA said...

aisey...sama la kita tangan panas...boleh gang...tanam apa pun x jadi tp tanam org maybe ok kot..hahahahahahaha...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...