Tuesday, December 18, 2018

Jalan jalan London 2018 : Hyde Park , Buckingham Palace , Westfields

Day 8
-------

Hari ni cuaca sangat cantek . Cerah dan langit sangat biru . Memang sesuai utk gie jalan jalan kat taman . Since hari tuh dah jalan jalan kat Kensington garden, kali ni kita ke Hyde Park plak . Sebelah sebelah aje park ni . Lepas tu jalan lagi hingga tembus ke Bunckingham Pallace .


Hyde Park 


 Dari Holiday Villa ni dah tak jauh pun . Jalan dlm 10 min dah sampai dah . Hyde Park kat belah dlm pagar tu ajer .



Mmg janji nak jalan jalan dalam taman ngan Ain n Wawan serta ngan Kak Noor . 


 my fav picture of Wan, Ain n Iqram. Gigih pak Sutan nonggeng kat jalan hahhaha

 Jalan pun santai santai je sebab tak ada nak rush ke mana pun . So kita org akan jalan dalam Hyde Park ni sampai la tembus ke Buckingham  Palace .



 Habis semua tempat kita org stop amik gambar hahahha . Habis tu semua port pun nampak cantek canner

Hai swan . Semua swan dlm taman ni ada tanda kat kaki dia org . Tu mcm menandakan bahawa dia org ni kepunyaan keluarga  di raja . so korang takley suka suka tangkap atau sembelih ke apa atau buat nanya kat depan ni tau.

  Sempat la main baling2 daun kering . Amik video n slowmo berkali kali . Siap ada pelancong Jepun ke Korea mintak nak amik gambar baling daun jugak . Masalahnya dia org mintak tolong amikkan gamba pakai poloroid . Kalau phone boleh la juga buat burst 30 kali hahhaa . Hope menjadi elok la gamba di aorg tu

 Hyde Park ni sangat la besar . Masa berjalan ni semua pun kepenatan hahahhaha . Tapi tgk la taman ni mmg cantek n bersih je


pokok kering pun cantek . Tapi bila tgk lama lama menakutkan pun ada . 


Buckingham Palace

ni jalan nak menuju ke Buckingham Palace 



 
mmg penat giler jalan hahahah ingat kan tak jauh sangat ...tapi bila dekat2 nak sampai tu pancittttt . Padahal jalan 30 min je u ols  . Pak Sutan gelak je tgk muka mummy tak larat sangat dah tu . Ngan sejuknya n penat terus mak rasa cam bernapas macam naga .

Orang kata kalau bendera naik penuh maknanya Queen ada kat dalam tu 


Kawan akak kata ni kira tak ramai la org . Biasanya tak boleh rapat ngan pagar tu sebab penuh ngan pelancong . 

Siap jalan jalan n amik gambar kat sini ..semua pun dah start lapar . Apa lagi naik bas balik Bayswater balik n g makan kat Malaysia Hall lagi sekali . Pekena nasik n lauk serta teh tarik panas perggggggg . Mmg tak buat kuar handphone pun u ols . Mmg semua senyap je makan . bila pinggan licin semua tersandar n tersenyum ...Alhamdulillah . Terus semua muka pun ada sinyum . 

Ok kita nak kemana plak ni hahhaha . Bila perut kenyang baru boleh bawak bincang . Perut lapar, apa pun tak boleh hahahahah. Eh akak tak kata kat org lain ....akak cerita pasal akak je hnsss hnsssss


Westfields

 Next kami ke Westfields . Westfields ni cam supermarket besar la . Nak pergi pun senang u ols . Since kita org mmg ada di area Malaysian Hall tu kan . Kami semua jalan sampai ke stesen tube Queensway > Shepherd's Bush ( 3 stesen je ) pastu jalan 3 min sampai dah u ols

Nampak plak ada Primark dalam ni . Apa lagi jom la kita cuci mata hahahhaha . Hari tu ke Primark Oxford Street ramai sangat org . Kat sini mmg tak penuh u ols . Pak Sutan plak bagi green light awak nak masuk ronda2 dlm tu gi la . Apa lagi meh la kita masuk cuci mata . 

 beli few baju utk Sarah n Nain . 

 Tapi tu la banyak baju tebal tebal . Kalau pakai kat Malaysia mau basah ketiak u ols .



Tapi mmg giler la tgk barang2 baby . Tapi tak shopping mana pun sebab awal awal mmg dah set nak gie jalan jalan je . Duit pun bukan bawak berkepok2 utk shopping kan . So kita jamu la mata bagi kenyang hahah . 

Pusing pusing dlm ni lama la jugaks . Sebab mmg besar hokey . Kalau sesiapa nak shopping2 mmg boleh dtg sini sebab best . 


Nasi Ayam dlm periuk nasik


Balik bilik rehat2 terus la buat dinner . Akak mmg bawak periuk nasi utk trip ni . Paste Nasi ayam tu sangat sedap u ols . Balik Malaysia pun akak beli lagi spare kat umah . Harga pun below RM10 aje paste ni . Kak Moon beli isi ayam kat Tesco yg dah siap potong kecik2 tuh . Masa nak masak nasik tu letak je ginger paste ni  n ayam . Dia dah siap masin manis semua lengkap dah . Takyah letak garam pun . Bila nasik masak perghhh semerbak bau nasik ayam u olssssssss . Rebus telur 2 3 biji makan nasik panas panas . Ada balance serunding tu tabur je ngan penuh kasih sayang . Pastu timun jepun tu gigit je wat ulam muahahah .  Makan ngan kenyang . Lagi pun akak ngan Pak Sutan je kan  kita org tak cerewet bab makan makan ni . 

kalau korang nak g jalan mana mana la kan n nak buat makan sendiri tapi ada periuk nasik je . Nasik goreng pun boleh buat dlm periuk nasik . Ni akak ada nampak kat u tube ke mana ntah ada org ajar .  Bila nasik tu baru masak masukkan butter sket n perencah nasik goreng adabi ke apa . Gaul rata rata . Pastu tekan lagi sekali periuk tu kasik dia berwap balik . Ni incase la kan . Ni akan akak cuba dulu kat rumah tgk sedap ke tak hahahha . 

Besok malam kita org dah nak fly balik ke Malaysia . Kemas kemas sket apa yg patut . Masa mula dtg tu 1 bag mmg khas utk letak makanan . Ni dah hari ke 8 beg pun dah nak kosong . Boleh la nak letak barang2 yg beli kat sini . Terus rasa mcm alaaaaaaaaaa dah nak balik ke . 

Kak Noor n anak anak menantu semua akan stay lama sket kat sini , kita org gerak balik dulu sebab cuti pun tak banyak kan . Rindu kat anak anak semua lama tinggal anak ni . 



Jalan Jalan London 2018





Wednesday, December 12, 2018

Jalan Jalan London 2018 : Laundry Day , Portobello and Malaysian Hall

Day 7
-------

Hari ni mmg plan nak mendobi baju . Sebab baju bersih semua dah habis hehehheheh. Pagi2 dah masukkan semua baju kat dlm luggage sebab senang nak bawak kan. Tgk TV ada mention hari ni 7 Nov 2018 ada Tube Strike . So banyak tube ditutup n tergendala . Stesen Queensway tutup terus . So mmg kalau nak berjalan hari ni memang kena plan betul2 sebab takmo la sangkut kat mana mana . Mogok ni hampir melumpuhkan sistem pengangkutan London . Pemandu pemandu mogok sebab dia org dipaksa bekerja lebih masa dan ada macam macam isu . 

Akak tahu pun lepas baca pasal strike ni masa tunggu kain siap dibasuh . Kemain la sepatutnya plan hari ni adalah market tour plak . Nak ke Portobelo , Camden n Borough Market . Tapi bila jadi cam ni nanti kena susun balik la jadual hari ni . However bus ok cuma kena cek laluan sebab ada sesetengah laluan ditutup atau di divert .

Mesin besar £ 7
Mesin kecil £ 5


sabun basuh £ 1

Dryer 10 min £ 1

Di Grand Plaza pun ada service dobi . According to Ain kalau hantar dobi kena £11 utk 1 bakul . Tapi bakul pun tak la besar . So kalau baju tak banyak ok je . Kita org yg stay kat Holiday Villa ni tak tanya plak berapa rate dobi . Alang alang mmg tahu ada dobi layan diri kat area Tesco tu ...kita org basuh sendiri aje la . 


 Ni mesin 7 kg

 Hai ....basuh baju bangggggggggg


Untuk beli sabun kena pakai coin . Tapi jangan risau sebab ada mesin tukar duit kecik . Utk 1 cup sabun tu £1 . Kalau korang bawak sabun sendiri takyah la beli . 

 Ok next keringkan plak . Kita org amik 20 minit £2


 Selesai mendobi baju

Org kedai ni nampak beg kita org mcm besar so dia tolong startkan mesin 7kg padahal baju kita org tak banyak pun . Mesin 5 kg pun dah cantek tapi tak apa la kan dah start dah pun muahahha

Mesin 7kg £7
Sabun £ 1
Kering 20 min £2
TOTAL £10

Sempat la sembang ngan pekerja dobi ni . Dia kata kalau nak g jalan jalan ok je cuma kena tgk betul2 la route bus sebab kadang mmg banyak jalan tutup kalau ada strike cam ni .  Takpa la kita g masuk Whiteleys dulu pekena kopi COSTA




 Whiteleys ni cam sunyi je . Rupanya dulu dia sebuah shopping mall yg glamer tapi lama lama banyak kedai dah tutup . Kat dalam ni pun ada Zara , H&M dan ada lagi few kedai tapi semua tgh buat clearance sebab nak pindah




Dapat kopi panas panas best dikala sejuk sejuk n hujan ni . Jumpa Ain nn Wan kat stesen bas tepi whiteley ni . Sempat anta baju yg dah siap dobi kat bilik . Tapi hari ni hujan cam lebat nak jalan pun susah . Sampai Portobello tapi sini meriah kalau hari Sabtu n Ahad . Tapi saja la nak jalan jalan kan . 


Portobello 



Ada member Kolej bgtau kalau jalan jalan n nampak Cancer Research ni boleh masuk sebab barang dlm dia elok2 . Sebab ada brg di donate n hasil jualan akan di donate kembali . 



 Masa ni hujan dah duk lebat . Mmg kita org kena berteduh je kat mana mana yang boleh . Bukak oayung pun susah sebab angin sangat kuat hahahha . So perut pun dah lapar . Kita org decide balik area Bayswater balik n g makan kat Malaysian Hall . Rindu dah masakan Malaysia hahah

Malaysian Hall ni belakang blok Holiday Villa ni aje . Nak masuk kena tunjukkan pasport atau IC . Dulu ada laluan masuk kot belah luar kan . Sekarang ni semua kena masuk kot pintu depan n turun ke bawah utk ke Kantin .


Malaysia Hall, Bayswater


  yang best sekali sebab tandas kat sini ada getah paip . Dalam banyak banyak benda getah paip la yg paling dirindui hahhahaha

vleyyyyyyyyyyy

 Tu dia kueh ....apa kabar semuaaaaaaaaaaaaa . Baru 7 hari kat sini dah rindu . Cam na la u ols yg duk berbulan2

Nampak je lauk pauk dan dan perut berkeroncong ......shhhhh shadapppppppp malu org dengar nanti 


Ain laju amik nasik . Apa apa hal kena isi ngan nasik dulu ...we eat first we talk later hahahhaha


Akak amik nasik ngan gulai ayam . kalau nak sambal belacan kena beli 50 pence, dia letak dlm bekas kecik  . Tapi makan cam ni pun dah sedap . Pak Sutan amik ayam kurma n sayur tauge . 2 ni bersama 2 teh tarik kena 9.50 pound . Jgn diconvert ...tapi teh tarik tu rasa sangat sihat hahahha . Lauk sedap takder nak komen apa . Siap amik kueh lagi . Seketul kueh 50pence .

Lepas makan semua tersandar kekenyangan hahahah. Hari ni kita org tak jalan jauh jauh sangat . Mmg pusing2 area sini aje . Balik bilik rehat .

Malam kumpul kat Grand Plaza bilik Kak Nor n kita org dinner sama sama . Main main masak beli ayam yg dah siap marinate n masak kat bilik . Duduk bersila makan makan n gelak gelak . Besoknya baru jalan lebih sikit . Hari ni cuaca tak elok .






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...