Monday, December 03, 2018

Jalan Jalan London 2018 : Big Ben , Eyes of London , Tower Bridge

Day 5 

Hari ni plan ke Big Ben , jalan sket atas jambatan tu n turun bawah dan boleh  ke Eyes of London . Then jalan lagi sepanjang sungai tgk tgk kawasan ke London yg lebih dengan bangunan moden2 . Then naik bas ke Tower Bridge . Semer satu laluan.

Hari ni we ols keluar ramai ramai n jalan jalan sekali


sementara menunggu semua berkumpul . Kita posing2 dulu kat luar hotel . 


nampak plak telepon merah kat depan ni . Apa kata kita bergamba kenang kenangan dulu . Dlm phone tu ada je phone tapi tak pasti boleh guna ke tak . tapi jgn la bukak sebab macam2 sampah ada dlm tu hahahh ada juga yg berbau hancing . Ada satu phone booth dekat area nak ke Holiday Villa tu siap ada tilam kat dalam . Tapi org kata kalau ke London misti amik gamba ngan phone booth ni . 

 Dari Grand Plaza kita org naik bas utk ke Big Ben .  Dari Grand Plaza jalan sket ke bus stop . Naik bas 148 ye . Ada banyak stop jugak dalam 13 stop dan ambil masa 33 min. Jangan risau sebab bus kat sini mmg sangat on time . tambang £2.40


Turun kat Westmister Abbey sebab kita org nak jalan kaki ke Big Ben sambil tgk tgk permandangan n bangunan kat sini . 

tak jauh pun . Sebab seronok tgk kiri kanan, kejap je dah nak sampai . Dari jauh dah nampak dah Big Ben tower yg ada jam tu



Tapi tgh dalam pembinaan/ baik pulih u ols . Masa akak servey2 bulan 6 tu separuh je . 55% bahagian atas tower tu boleh nampak lagi . Kali ni semua dah tertutup hahahah . Nampak jam tu je u ols



 Tapi ok la ...kita amik gambar utk kenangan 


Berlatar belakangkan Eyes of London . Cuaca hari ni sangat mendung . 


Dari jambatan tu  turun tangga belah kanan ke Eyes of London . Kita org lepak bawah ni je sambil tgk burung hahahha . Jara jangan takut ya .

 menakut kan la ....siapa la buat benda mcm ni . Tapi Pak Sutan mmg benda benda cam ni la yang dia paling suka . Tak paham akak

 Marry Go round ni laju hokey n dia pusing 3 min . Sempat utk pening hahahhaha . Kak Nor bawak Izzara naik. Kita org yg kat tepi ni plak yg pening tgk sebab laju benda ni . 3 min terasa amat lama hahahah


Kita org main jalan je sepanjang river Thames . Kalau larat nak jalan ...sampai tower bridge pun boleh sampai ye 

 Izzara yg super kiut . Anak mat salleh mana ni sesat ni 


Masa ni cuaca dah mula cerah sket . Dapat la amik gamba dengan langit biru . Dari sini kita org berpecah sebab Moon Sutan n Ain Wawan nak ke Tower Bridge . Kak Nor , Jo n Izzara balik ke apartment balik . 

 Mula mula ingat nak jalan kaki je sepanjang sungai Thames ni hingga ke tower bridge . Tapi tgk jarak dekat 2 km lagi maka naik bas je la hahhaha


ni la Tower Bridge u ols . Masa ni dah kepenatan hahhaha . 

 Turun kat bawah ni utk bergamba sket . Pastu jalan cari tandas hahah . tandas ada hujung sana dekat ngan castle n dekat dengan org jual fish n chips .

Dari situ kita org jalan ke stesen Tower Hill n naik tube hingga ke Bayswater . 15 stesen nak sampai ke Bayswater . Tambang adalah £2.40



 sampai Bayswater , balik bilik semua  . Kepenatan berjalan hari ni


Jalan Jalan London 2018









1 comment:

Sidratul Muntaha said...

happy holiday kak moon
tgh kat fb seronoknya
moga dimurahkan rezeki sekeluarga untk melancong lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...