Thursday, December 20, 2018

Jalan jalan London 2018 - Speaker Corner, Lunch at Taza, Heathrow T4



Day 9 Last day in London
-------------------------------

Hari ni dah last day kat sini . Flight balik ke Malaysia adalah waktu malam . So siang dapat la meronda ronda dulu . Moon n Sutan balik awal sket . Kak Nor n anak anak menantu stay lagi kat sini 4 hari.



pagi pagi lepas makan kat bilik , terus pack barang siap siap . Sebab takut nanti kang terlambat nak check out kelam kabut plak kan . So pack barang n simpan luggage kat receptionist .


Pak Sutan mmg nak sangat g tengok speaker corner kat Hyde Park tu . Mmg sebelum2 ni dia mmg selalu tgk open debate kat taman tu di u tube. Mcm mana pendakwah Islam jawab persoalan mengenai Islam dan sebagainya . Tapi cam tak sure pagi2 cam ni ada tak

So kita org naik bas n gie tgk je . Kalau ada ok la kan . Kalau tak ada nak wat cam na sebab we ols pun lupa dia ada petang sahaja ke atau on weeken ke canner

 


dari hotel kita org jalan kaki je naik bas ke Hyde Park .

 
 Naik bas je n 3 4 stop dah sampai hahahahah . Tapi hujan cam renyai2 n angin sangat kuat pagi ni

 ok jom cross jalan utk masuk ke dalam Hyde Park . Ok tgk kanan u olsssssss


sunyi sepi aje area speaker corner ni ke kita sangat awal ni . Takpa la tak ada rezeki kan . Lain kali kita dtg lagi hahahhaha bunyi lain kali tu cam dekat je kan hahahhaha 

 

speaker corner ni adalah ruang dimana korang boleh berdebat tentang apa isu . Tak kisah la masalah negara ke apa semua boleh, pasal agama pun ada . Nko berdiri je tinggi sket pastuh ceramah la sorang2 lepas tu boleh open dialog lagi . Nak tanya soalan ke ...nak explain ke ...nak bertegang leher pun boleh . Kadang tgk kat u tube tu menakutkan pun ada .
Image result for speaker corner londonImage result for speaker corner london
Sangat dekat la ngan Primark Oxford Street tu . Hari tu masa ke Primark cam nak singgah tapi pikir banyak hari lagi . Tapi bila dah last day baru Pak Sutan kata ...eh lom ke speaker corner hahahahh. Since tak ada apa utk dilihat maka jom kita g makan la . 

Nampak dlm wallet ada lagi duit pound ni . So singgah makan kat Taza lagi la sebab tetiba tersuka plak kebab ni n ia sangat mengenyangkan

 ni harga dia . Kita org mkn yg size biasa je tu pun kenyang yg amats dah

 Free salad refill ya . 

Lepas makan kita org naik train ke Westfield balik sebab pak Sutan nak beli barang dia . So naik train n ke mall tu .Jalan jalan dlm tu kejap n beli apa yg patut . Lepas tuh balik ke area bayswater balik sebab dah janji ngan Kak Nor n Jo utk ke Airport . Tq u ols sebab siap teman kan kami sampai ke Terminal 4 . Susah2 aje tau .





Bayswater


SubwayDistrictWimbledon
6 min (3 stops)

Earl's Court


WalkWalk
About 1 min


Earl's Court


SubwayPiccadillyHeathrow Terminal 4
36 min (12 stops) ·

Heathrow Terminal 4





Nanti boleh dapatkan balik refund Oyster Card tu . Masa kita beli kan dia amik deposit £5  so bila kita pulangkan . Kita akan dpt balik deposit tu  .

Ada mesin tiket selepas kita kuar dari gate tu sebalah kanan . Masukkan kad dalam mesin n pilih option refund . Dia akan pulangkan deposit serta balance duit yang ada dlm card .

Since kami ada 3 card , maka dpt balik £13 . Kenapa tak dapat £15 ? Sebab masa nak ke airport baki kad akak tak mencukupi so dia tolak dr deposit tu . Sangat mudah so dont worry k . Kad tu akan keluar balik so boleh simpan dlm wallet buat kenangan terindah gitchuuuu .

Susah susah aja tau akak ngan Jo siap hantar kan kita org . Touching plak . Sepanjang kat sini mmg seronok . Cam dia org mmg selalu dtg sini so dia org dah biasa . Moon ngan Sutan la kadang cam tak percaya betul ke kita sampai ke London ni . Kak Nor mmg banyak kali dah ajak kali ni ada rezeki sampai ke London . Kalau tak kerana dia org mungkin kita org tak sampai sini kots . Kak Nor kata lepas ni Moon dah biasa , boleh dtg anytime la .

Siap pesan suruh asingkan barang2 dlm handbag masukkan dlm plastik semua . Tunggu kira org cek in masuk . Ok jumpa nanti kat Malaysia ya ...korang enjoy ya .


 Since ada lagi balance duit £ dalam wallet maka kita pun melepak la minum kopi . Moon bukan peminat kopi so amik hot choc sementara nak tunggu time naik kapal torbang .

 Perjalanan balik pendek sket dari perjalanan pergi . Lagi pun ni malam kan . Boleh la tidur n harap2 bukak mata dah tiba waktu mendarat hahahah .


bantal kecik , selimut dan earphone disediakan ye 


our dinner . Lepas makan je terus sambung tido hahahah



 selamat tiba di KLIA ngan selamat . Pak Sutan terus g tandas salin baju yg nipis sket ...rindu bahang n panas cuaca Malaysia . Ramai mat salleh dlm flight ....dia org semua lari dari cuaca sejuk winter n melancong ke negara panas cam Malaysia . Kita yg biasa panas ni plak teringin nak rasa sejuk tu mcm mana kan .

Umi dtg pickup we ols ....rindu wei kat anak anak .

Masuk masuk umah terus bau gulai mama masak sedapnyeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee.




Jalan Jalan London 2018

1 comment:

Cik Tie said...

Seronoknya kak.. xdapat pergi lagi dapat baca pengalaman orang terasa macam kita dah pergi pun ada hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...