Friday, July 01, 2011

Update Norma

got this from a dear friend thanks dear ...cantek sangat
you may share this in your blog . Many many thanks

From my dear friend Ila n Poek ( copy paste from her wall)

JUALAN AMAL FOR Talib and Family - rasa nya ramai dah tau yang adik ipar moon (Norma) sekarang sedang sakit dan memerlukan bantuan . 1 would like to sponsor 10 choc moist cake with a min design, those interested utk turut sama membantu moon, can purchase the cake from us at a price of RM50.00 each. ALL money from the 10 cakes will go to TABUNG NORMA. let me know if any of you out there intersted marsilas@yahoo.com - Please visit Rizq cake
(4 pm, Saturday 2nd July - 10 cakes sold out)


Charity Sales by I Know You Love Scarf Too
Portion of the sales made , will be donated to Norma


Summary:
Brain Cancer stage 4

5 kali operation




Hari nih hari terakhir Norma buat Radiotheraphy di Unit Onkologi HKL ..kali nih hanya 3 X session je but a very high dose punya ...

Dulu 1st session pihak Onkologi buat 10X but dose sket2 sebab Norma sangat lemah kan so dia org tkt Norma tak ley terima ...but after 10X tumor yg cancer tew tak mengecil pun tp makin besar sket adala .

Talib dah ckp ngan Doc Chan yg jaga Norma . Doc tu pun pelik sebab canser Norma nih sangat aggresif n dia org pun tak pernah jumpa kes cam nih plus keadaan Norma sangat sangat lemah . Lagi la Talib susah hati bila dengar doc ckp cam tew

According to the Doc nama cancer Norma nih Medulloblastoma . Biasanya cancer nih tak seagresif nih plus keadaan Norma sangat la lemah ibarat kan canser tew dah melumpuhkan n melemah kan semua anggota Norma .

"Medulloblastoma is a highly malignant primary brain tumor that originates in the cerebellum or posterior fossa."
Dah lama sangat Norma tak bangun

Dah lama sangat tak dengar suara lembut n manja Norma

Rindu sangat Norm.................. ( paused ) sori ai tetiba sebak

-
-
-
:(

:(


Insysaallah mebi hari nih boleh balik umah tak pun besok .

Besok Moon akan ke sana . Kalau Numa masih di HKL moon ke HKL kalau dah balik Moon akan ke Balakong.
Apa apa i akan apdate u

Since skrg Numa dah habis treatment kat HKL ...doc pun dah surrender now kami akan usahakan rawatan lain ..ikhtiar cara lain ...harap usaha kami nih di permudahkan dan di rahmati Allah .

Sabar yer Lib ...kami semer akan bantu Lib . Bila Talib call...ai try my best utk advice kan dia . Hari tew Sutan bgtau Talib ..

" Hang mai la tido umah abg mlm nih ..boley kiter sembang sembang " sutan tahu adik dia sangat tgh susah hati

Malam tew Talib dtg ...sempat la Moon masakkan utk dia, dapat la dia makan ngan Sutan . Sian budak tew cam na la makan minum dia . Hari tew mama ada ..ley la tgk kan Talib . Ni mama terpaksa balik Taiping ada urusan ...so Mama bawak Rafiq balik sekali . Moon suh Mama tinggalkan Rafiq sebab siang bibik ley tgk kan Rafiq ..malam moon bawak Rafiq tido ngan Moon . Tapi Mama kata tak pa la dia lagi senang hati tgk Rafiq dpn mata dia

Kesian + sedih sangat tgk Talib . I know deep inside his heart dia susah hati memikirkan apa yg akan berlaku ...begitu banyak what if this n what if that ...hari tew dia ada ckp kat Moon n Sutan . Abg kalau la apa apa berlaku kat Norma cam na Lib ngan Rafiq . Boley ke Lib jaga Rafiq ....dangggg aku nanges time tew jugak ...kowang ada jawapan yg bagus nak bg dia ...koz i dont ...yeay know i can ask him to bersabar but ive said it so many times ...but seseorang tew tak patut berputus asa kan

Semua sakit ada ubat nya kecuali mati ...insyaallah

Selepas nih setiap kali mau berubat kat mana mana ....Norma kena naik ambulan since dia tak ley duk lama and kami pun dah servey bayaran ambulan ...tew semer benda yg Talib kena pikir kan .

Kami akan proceed ngan B17 injection that cost sangat tinggi . Yup its mmg mahal but jika ia mampu menyelamatkan Norma apa salahnya ...apa la ia berbanding ngan nyawa insan . FYI B17 adalah sari biji aprikot . Keadaan Norma sekarang biji aprikot dah tak beri kesan so hanya injection je boley ngan stage dia skrg .

Kami jugak akan ke Pusat Rawatan Al-Hidayah . Ustadz tew kata tak pa dtg je andai kata dia perlu rawat Norma dalam ambulan dia akan buat ..tak der masalah . But he still need to see Norma . So kami akan arrange ambulan utk ke sana . Appointment bulan 6 hr tew tak dpt pegi sebab Norma masih di hosp

Kami still proceed ngan TF Advanved Plus and ada hamba Allah beri Monavie utkNorma

Kami jugaks tgh ikhtiar berubat ngan few rawatan alternatif . Nih ada hamba Allah yg kenal kan sebab dia sembuh ngan bantuan dia org ...insyaallah . Yeay this may sound feliks but tew semer ngan kuasa Allah kan.... . lagi pun ini pun semua kuasa Allah kalau Norma nak sembuh ke apa . Kita bukan rugi apa pun kan .

Lepas nih insyaallah kami akan pergi ke tempat2 yg kowang kenal kan ...insyaallah . Ada yg bagitau org yg ley sembuhkan pakai duit siling , transfer ke pokok , perubatan cina and many many more tak dapat ai nak list kan satu satu sebab dalam keadaan nih bagitau la apa apa pun kami mmg tgh desperate n mmg akan pergi ...its juat a metter in susunkan aje . Thanks to all for all ur support n banyak share apa yg kowang tahu . Kami sekeluarga amat amat la menghargainya .

So ive talk to few friends and moon berat ati sangat nak bgtau nih but moga usaha Moon yg kecik nih dapat membantu Talib . Talib tak tahu pasal nih n dia kalau boley tak mo bgtau org . Its ok Lib ...akak cuma nak bantu Lib sebab Moon tahu ada insan insan yg mmg nak membantu n menghulurkan bantuan pada Norma its just that they dont know how .

I know Norma hanya la adik ipar ai but ai anggap dia more than that . She is part of the family and ai anggap dia mcm adik sendiri dunia dan akhirat.

Moga usaha kiter yg kecik nih dapat membantu .

cimb


01070068677528


Noormawati Mohd Rasif






Saya terlebih dahulu memohon maaf pada keluarga Norma sebab tak mendapat kelulusan dr mereka but ketahui la this is the least that i can do to help . Ive discuss this with Talib before n dia kata dia malu n dia tak mo org ingat dia menagih simpati ...No Lib ...Lib tak buat apa pun ...akak cuma nak bantu Lib . Moon suh dia buat acc ut Rafiq tp asek tak sempat je Talib nih ...so acc Norma pun will do .

please note this dia org tak pernah sekali pun suruh ai buat nih ....sila jgn salah paham ..ini hanya la sumbangan ikhlas dr kowang tew ye .

Thanks to Fillanie for your support . Thanks dear sebab support aku

And Mr Ben Ashaari blogger terkenal satu malaya for his entry

And Kami Blogger Utagha

And to Mrs K for sharing this

And Lady Rara for sharing this

And Kak Ai for sharing this

And Gadis Kampung Separa Bandar for sharing this

And Ain Azahar for sharing this

And Trigy

And lovetasya

And Puan AGS

And Angah / Elyies

And Cik Puan Nurul

And Ayu

And Safiyyah Osman


and banyakkk lagi maaf kalau saya tak dpt track ...thanks kowang sebab the list grew bigger n bigger more than my expectation . Thanks to all bloggers out there . Many yg share kat FB and Tweet n banyak sangat ..thanks kowang



Any bloggers yg nak share kan kisah nih dlm blog kowang pun tak pa ..saya dahulukan ngan jutaan terima kasih .


Moga sumbangan kiter ini dirahmati Allah n di suburkan rezeki kita . Amin

206 comments:

1 – 200 of 206   Newer›   Newest»
Emie Jipang. said...

kak moon,

sy doakan yang terbaik untuk kak norma. semoga Allah permudahkan segala urusan akak sekeluarga. sedih sgt sy rase...


kak, sy ckp jer ni..mungkin akak boleh cuba ubat kanser yg mcm dato. sarimah guna tu..

fazilzura said...

insyallah moon ...

Allah s.w.t bg dugaan ni mungkin tuk hikmah yg akan dtg.. saba ye

betui tu, kalau moden dh try , try tradisional plak .. mana tau kut2 serasi

mummy_ayu said...

insyallah....kami semua doakan norma sembuh..and to her hubby..semoga terus tabah...

Miss Moon said...

emie ,

yer dato sarimah pakai B17 3 kali rawatan thats mean the cost X 3

Raisah @ echah said...

akak, echah share ni kat blog echah ek...

Miss Moon said...

thanks echah

nanakimie said...

semoga dipermudahkan segala urusan and semoga sis moon n family tabah menghadapi dugaan...dan semoga sis norma cepat sembuh...amin...

(: said...

http://www.alhidayah-medic.com/
http://www.darussyifa.org/

mungkin dapat membantu (:

Orked said...

harap usaha utk pulihkan norma berjaya. kami sentiasa doakan yg terbaik. amin.

Miss Moon said...

thanks (: yer kami mmg akan pegi . Ust lokman kata kalau dlm ambulan pun dia ley buat cuma kena bawak norma pegi jumpa dia

Miss Moon said...

thanks kak long ...brg dah sampai?

happy2gether said...

Moon...aritu sek kami ada NUTP dtg, dia ada suruh cikgu2 join dan ada insurance diperkenalkan...dia kata kalau dah ada cancer tahap 4 pon diterima utk insurance...Haritu Mai ada borang extra, kalau isi rasanya boleh fax...Insyallah Mai juga akan war2kan diFB Mai...take care Moon...kami akan doakan usaha utk menyembuhkan Norma akan berjaya dan jgn putus asa yer Moon...mmmuah.

munna said...

BILA LIHAT WAJAH NORMA DAN RAFIQ...TERSENTUH RASA HATI...MUNNA DOAKAN NOORMA LEKAS SEMBUH SEPERTI SEDIAKALA DAN DAPAI MEMBELAI RAFIQ SEPENUH JIWA...

happy2gether said...

Moon...lupa pulak nak bgtau...The National Union of Teaching Profession (NUTP) utk guru2...Norma bole join juga.

ederq said...

sedih gila. semoga allah permudahkan semuanya. i dah tolong pass2 kat kawan2. hope dapat ringankan beban. lagi 1 ada kawan tanya. ada tak pergi kat MAKNA?maybe they can help out.

A.I said...

Akak copy entry ni ye moon =)

http://aizahkaman.blogspot.com/2011/07/sumbangan-ikhlas-utk-norma.html

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

saya turut berkongsi entry dari fillanie...

insyaallah semoga Allah mempermudahkan segalanya...

http://nurrcahaya.blogspot.com/2011/07/kisah-sedih-pasangan-norma-dan-talib.html

nabiha said...

sis.. saya tumpang share.. tp dari kak filla..


ni link saya..

http://nabihah-weeyuuu.blogspot.com/

trigyy said...

moga kak norma dpat disembuhkan.. huhu...

Kisah Norma & Talib

khunsuriyatit said...

Semoga Norma terus tabah dalam menghadapi ujian dariNYA..saya doakan yang terbaik buat Norma demi sikecil Rafiq...Aminn

faizura said...

salam kak..
bleh bg alamat rumah x?
sy nk post air yg insyaALLAH boleh membantu...
terima kasih..

PUTERI NATASSIA said...

putry baru je tahu pasal nihh , but dah bace previous entry akak pasal kak norma . putry doakan kak norma and family tabah mengharungi dugaan nie suma . huhu .

Emie Jipang. said...

kak, sy mohon share.

Nurul Affendi said...

saya bantu stakat yang termampu sahaja. Allah Knows best!

saya sedeh!

Cik Puan Nurul said...

kak..saya ada buat entri tuk norma hope ni dapatlah membantu apa yg patut insyaallah..kami juga mendoakan yg terbaik buat Norma..sedih sgt kak
http://qasehadam.blogspot.com/2011/07/hulurkan-simpati-kalianssedihnyaamereka.html

MyHeartMySoul's Diary said...

Semoga Norma cepat sembuh.. AMIN..

MRS. K said...

tolong takat yang termampu.. mampu berdoa talib, norma dan rafiq bersatu semula..

lovely said...

Semoga norma akan sihat semula sprt dulu...Amin!!!

Sya Sakura said...

Salam kak.. sebenarnya blog-walking, and stumble upon this entry.. mmg speechless bile baca, and only God knows apa yang dirasa..

So, nak mintak permission nak share post ni kat blog sy boleh? Hopefully more people will help, insyaAllah..

Semoga Norma akan cepat sihat, and dear little Rafiq blh manja2 with his mom again, insyaAllah..

♥ baiti ♥ said...

kak.
sy share ye.

farra8979 said...

me share yer...

niena shopping2u said...

moga tabah menghadapi dugaan ini...
sedihnya...kuatkan hati ye
dugaan dri Allah semua tu

irfansatria said...

salam.. saya tak berniat nak menghalang apa2 ikhtiar. cuma bila terbaca tentang nak cuba B17 tu.. saya terasa nak share lah apa yg saya jumpa dlm wiki pasal B17 atau Amygdalin nih yang dikatakan berbahaya dan boleh mendatangkan cyanide poisoning...

http://en.wikipedia.org/wiki/Amygdalin

Miss Moon said...

ooo ya ka Irfan ...baik akak gie baca skrg ...thanks sebab bgtau

Anonymous said...

salam...
saya just nak share la ye.. pernah tak dgr product 4life...transfer Factor n Rio vida... ni die nye link http://www.4lifetransferfactorstore.com/?gclid=CL_atfnv36kCFUZ76wodUSexXw

Kat Rusia semua gov hospital guna ubat ni tok pesakit even yg critical sbb cancer... maybe u boleh cari more info and try it on ur sister... it is just part of usaha untuk bantu die... Moga Allah akan lindungi adik Moon n kembali sihat seperti biasa...

niena shopping2u said...

harap dia & suami xkn putus asa..slgi kte hidup,slagi tu kte kna usaha.. selebihnya berdoa pda Allah..jgn lupa buat solat hajat utk dia, dia sgt cntik.xsmpai ati tgk baby tu..dugaan yg sgt2 hebat buat mereka berdua..

Miss Moon said...

thanks anon

mmg kami tgh bagi dia TF advance plus ...insyallah mana tahu ok ke ngan dia ..

dlm keadaan cam ni kalau boley kami nak bg semer yg mampu menyembuh kan dia

tak sembuh 100% pun tak pa janji ada improvement .

el-janna said...

semoga kak moon sembuh:(

Edy Ramanov said...

salam. semoga norma sembuh dengan izin Allah. amin.

Anonymous said...

Kak Moon saya mmg slalu baca blog Kak Moon . Saya tahu kak moon n family baik org nya .

Tak pa janji niat kita ikhlas tuhan akan bantu .

Jgn pikir apa apa ...sebab apa yg akak buat nih sangat bagus

Ramai nak bantu sebenarnya cuma tak tahu bagai mana

Saya doakan Norma cepat sembuh

Tak pa apa apa pun ikhtiar utk sembuh kan Norma jika Allah izinkan maka sembuh la Norma

kami semua doakan dia

アヌム ちゃん said...

salam.semoga norma cepat2 sembuh..

Leya said...

Salam,saya doakan kalian tabah menghadapi dugaan Allah ini.Saya dah pun share kisah ni dalam blog saya.Sedih sangat bila kenangkan Rafiq.
Untuk Norma...tabahlah,kuatkan semangat demi Rafiq,Talib dan insan2 yang menyayangi kamooo.
Sungguh tak tertahan air mata melihat ketabahan kalian.

KeMBaLI™ said...

Salam semoga tabah hadapi ujian..saya pun tak sangka lawat blog-ke blog saya tertarik dengan entry ini dari jiran-jiran blog yg lain dimana mereka begitu menyokong anda begitu tersentuh melihat ikatan ini..Dahulu ibu saya mengalami kanser..boley dikatakan peringkat yg paling teruk memandangkan usianya dikategori sbg warga emas..namun ibu tabah melawan walau jika lihat mase tur sosok dr tubuh dia memang lemah,x berdaya.. seperti tiada harapan lagi..mse 2 kakak sulung sy orang paling kuat menghadapi segalanya..sy bgitu tabik padanya kerana kami anak2 laki x berdaya malah x kuat hadapi masalah ney..baru saya tahu bertapa susah bila hadapi situasi macamney sebenarnya..kini ibu da sihat..arap moon n keluarga yg lain terutama numa truskan berjihad menempuh penyakit..melihat dari sang suami Numa, Moon dan keluarga sya yakin..kekuatan terbaik bagi Numa lawan penyakit sebagaimana ibu saya dulu..

Salam n peace

-✿Ayu✿- said...

semoga norma & talib tabah menghadapi dugaan ni...buat rafiq... xmo byk ragam ye...sian ayah nak jage ibu.... rafiq bdk baik kan...
semoga Norma sentiasa dibawah lindunganNya...Amin...

cuma ini yg dpt ayu tlg...

missalongwani said...

Salam kak mun..ada kawan saya,ayah dia ade knal org buat mcm air penawar..kalu nk cuba blh..pasal mmber dia,husbandnya kene knser paru2 tahap 4.now sejak dh minum air tuh,nmpak ada perubahan..

Miss Moon said...

missalongwani ,

nanti pm kan kak moon contact number org tew ek ...thanks dear

or sms me at 013 3995265

Faaein Talip Roy said...

sedihnya.. semoga talib tabah hadapi dugaan ini.. semoga norma cepat sembuh... inshaAllah... Hanya orang2 yang terpilih aje dapat ujian macam ni..

HASNORWANI ... said...

sy pun dh share ke beberapa tpt d fb n blog..hrp lbh rmai yg membc n membantu

http://nikmatsyukur.blogspot.com/2011/07/baca-dan-bantulah-merekakesedihan.html

Isteri Encek Bard said...

sedih sangat.. Ya Allah permudahkan jalan hidup mereka Ya Allah.. Aminn

http://bintangkita080808.blogspot.com/2011/07/memanjangkan-batuan.html

risa said...

insyaallah...ALLAH maha mendengar dear..semoga ada sinar lepas ni..semoga saudara talib tak henti dan putus2 berdoa ye...

Anonymous said...

Salam, 1st tym sy bce blog ni.. moga Allah permudahkan segala urusan akak skeluarga... inshaAllah, sgale yg akak lakukan ini akn di panjangkan lg pd mereka yg lain, moga kte sme2 dpt m'bntu.. walau bkn dr segi wang ringgit, ckuplah hnya doa yg ikhlas..

SwEetForEst said...

semoga kak norma cepat sembuh..

sweet share..

Anonymous said...

saya doakan agar norma cepat sembuh dan kembali ke pangkuan suami dan anak dengan keadaan sihat dan gembira... amin....

Pembawa_Wacana said...

Saya cuma mampu bantu dari segi menyebarkan je la kak.... Nak bantu kewangan tak mampu buat masa sekarang....

Semoga cepat sembuh.... Boleh cuba rawatan secara islam kak.... Dengan bacaan Al-Quran.... Dengan air tawar yang dibaca surah-surah tertentu....

Mar said...

salam,..moga allah memberi kesembuhan kepada akak norma,.itu sahaja yang mampu sya titipkan sebagai doa,..


syafakillah,.tiap dugaan itu bersabarlah kerana Allah mahu menghapuskan dosa2 bila kita diberi kesakitan,..jgnlah mudah mengalah dalam ujian ini,..

Ekin Isa said...

salam... ya allah ssayunyer ble baca... sy doakan semoga norma dpt sembuh dan sabar mengharungi cabaran & dugaan Allah SWT...

Cik Sue said...

sebak sangat dada bila baca kisah norma ni...ya Allah mampukah cik sue nak jadi sekuat norma??setabah talib andai dugaan ini terjadi pada cik sue??tak tergambar rasanya dgn kata2..apa yang cik sue harapkan agar norma akan sembuh seperti sedia kala..dapat memeluk dan membelai rafiq seperti ibu2 yg lain...buat suami norma,talib..sabarlah dgn ujian dariNya...semoga ketabahan dan kekuatan talib memberi semangat kepada norma utk terus melalui dugaan yg perit ini...doa cik sue akan sentiasa mengiringi perjalanan hidup kalian...

rabi'atul ada'wiyah said...

salam...sayunyer bca...
sbnarnya dri segi kewangan memang sya x dpt nk bntu...tp sya hnya mampu berdoa jer...

sblm nie sya ada mrawat seorg pskt yg mnghdap brain cancer jga...tp alhamdulillah...dia smkin sembuh...bla sya tnya...dia kta dia rawat dekat pusat rawatan ASYRAF MUSLIM mnggunakan ayat al-quran...

Anonymous said...

semoga akak norma sembuh.Insyaallah kak,..=) yakin dengan Allah.

Anonymous said...

salam..cuma ingin membantu.. try call Pak Yusuf 019-4161477 (Penang)..saya tahu dia pakar dlm perubatan kanser..

Anonymous said...

Assalamualaikum

Saya simpati terhadap penyakit puan Norma. Saya ingin mencadangkan supaya beliau dihantarkan ke Kg Sungai Pusu, Gombak. Di sana ada seorang hamba Allah yg boleh mengubat pesakit menggunakan cara halus. Haji Lokman. Juga bakal bapa mertua kpd Asyraf Muslim. No tel 03-61873001 atau website www.syifa-alhidayah.com. Kebiasaannya perubatan dilakukan slps waktu Isyak.

Semoga pesakit cepat sembuh dgn izin Allah.

aQueen said...

salam kak moon.. aQueen mohon share post ni yer.. nak tolong perpanjangkan niat murni akak.. moga Norma n Talib serta Rafik dapat manfaat dr apa yg akak cuba buat..insyallah kita sumer berusaha untuk mendapatkn pengakhiran yang terbaik untuk sumer.Amin..!

Miss Moon said...

THANKS KOWANG SEMER

MOGA ALLAH MEMBALAS JASA BAIK KALIAN SEMER

AIR MATA MOON BERGENANG JE BILA BACA EACH ONE OF YOUR COMMENTS ...THANKS ALOT ..

I WILL SHOW THIS TO TALIB ...N HOPE HE WILL BE STRONGER .

THANKS

MissCt a.k.a MuqDeq said...

salam.. sy tumpang sedih.. hanya d0a yg mampu sy iringi.. sy bersama sebarkan brite ni d bl0g sy.. rakyat Malaysia stahu sy mmg prihatin.. sem0ga semua tabah.. Amin..

HaLiMaTuN SaAdIaH said...

salam,

saya tumpang bersedih di atas ujian yang Allah beri kepada Pn Norma sekeluarga. Saya berdoa semoga Allah memberi yang terbaik untuk Pn Norma. Setiap sesuatu permasalahan atau kesenangan adalah ujian dari Allah.

Saya faham betapa terdesaknya pihak keluarga untuk memastikan keadaan kesihatan Pn Norma kembali seperti sediakala atau sekurang-kurangnya ada improvement.

Cuma saya agak terkilan dengan ayat empunya blog - Kami jugaks tgh ikhtiar berubat ngan org bunian . Nih ada hamba Allah yg kenal kan sebab dia sembuh ngan bantuan dia org ...insyaallah . Pembedahan secara alam bunian . Yeay this may sound feliks but tew semer ngan kuasa Allah kan....even someone yg ai kenal rapat pun kata tak pa ..sebab mmg org2 bunian nih wujud and dia pun kenal n berkawan ngan org2 bunian nih ...and she advice me to proceed . Kita bukan rugi apa pun kan .

Lepas nih insyaallah kami akan pergi ke tempat2 yg kowang kenal kan ...insyaallah . Ada yg bagitau org yg ley sembuhkan pakai duit siling , transfer ke pokok....-

Usaha itu tidak salah, tetapi iktikad (niat untuk berusaha) juga kena betul..Kita kena faham bahawa penyakit datang dari Allah, jadi usaha pon kena dengan cara yang Allah benarkan..iaitu tidak termasuk ciri-ciri khurafat, tidak melanggar syariat Allah, tiada unsur-unsur syirik. Kita kena faham dan tanam dalam diri kita yang Allah yang Maha Berkuasa atas segala sesuatu. Allah Yang Maha Penyembuh. Jadi kalo kita buat usaha yang melanggar syariat bagaimana Allah nak tolong kita. Bila kita dah usaha iaitu menjalankan perintah Allah yang menyuruh umatnya berusaha untuk berubat bila sakit, kita bertawakal lah pada Allah, samada Allah nak kasi sembuh atau tidak. Kita kena yakin pulak dengan Qada' dan Qadar yang telah ditetapkan. ingat, bukan usaha yang menyembuhkan sesuatu penyakit, tetap hanya Allah Yang Maha Penyembuh.

Apa yang paling penting sekali,sebelum nak minta ustaz atau ustazah buat solat hajat atau doakan untuk kesihatan kita, kita ini sendiri yang kena sungguh-sungguh solat hajat,solat taubat, minta doa banyak-banyak pada Allah untuk yang terbaik untuk kita. Kerana Allah lebih Mengetahui akan sesuatu yang dilangit dan di bumi.

Maaflah kalo terasa dengan komen saya, cuma saya banyak perhati ramai orang melayu yang mudah terasa terdesak sampai sanggup jumpa bomoh, berubat dengan orang bunian (dalam Al-Quran takde sebut orang bunian..ehmmm) dan yang seada dengannya..dengan alasan kita berusaha Allah yang tentukan..sedangkan tanpa sedar dah lari dari syariat Allah.

Wallahualam.

cik fara said...

thanks update pasal noma..saya coursemate noma dulu.

ada pegi tengok dia masa lepas operate. masa tu dia belum buat treatment lagi. cakap2 dgn dia tapi sedih tengok dia, tengok je muka kita masa kita cakap dgn dia.

harap2 noma cepat sembuh. keep udating ya moon. :)

anisalya said...

semoga keluarganya tabah menghadapi dugaan yang satu ni...

fnd said...

Sabar dan jangan putus harap. Allah maha mengetahui apa yang terbaik untuk hambaNya.

Teruskan berusaha dan berdoa.

Sorry, I put your blog link and Norma's photo in my blog without permission.

http://cekpenayah.blogspot.com/2011/07/kisah-kanker.html

Miss Moon said...

HaLiMaTuN SaAdIaH thanks for your comment ..yer maaf mebi ayat saya tew cam tak betul ( maklum la tulis dlm keadaan yg bercampur baur sket ) sket and saya saya sangat setuju 100% ngan apa awak kata kan .Maybe i can put it in more proper words

Yer kami pun tak pegi mana mana tmoat yg kami rasa tak sesuai bercanggah even kami dapat so many cadangan but people are sharing rite so its up to us to chose which one is rite and tew terletak atas Talib . And before buat apa apa mmg mintak concent from her parents n talib nyer parents.

Insyallah pasti ada caranya

Kami pun akan pergi ke pusat rawatan al hidayah isnin nih . Apa apa pun mmg rawatan tew yg menjadi keutamaan dr dulu its just that dulu kami hadapi kesukaran to bring her that sebab terikat ngan pihak hosp ..but tak pustus amik air

its just that someone yg kenal kan so we just give the detail thats all and pesakit tak perlu pegi . So kami pikir kasik je la .And thats all .

Thanks dear koz i really understand what u mean and it must be not easy for u to write this for me kot ai terasa . No dear , infact i thanks u for reminding me and others to seek for Allah helps and not others .Sudah jadi tanggungjawab sesama saudara Islam utk mengingatkan each other bukan ....i thanks u for that

Hope everything di permudah kan ..

risa said...

thanks moon datang my blog...insyaallah kalau niat kite ikhlas pasti ALLAH akan permudahkan
hope org sekeliling norma kuat untuk meyakinkan norma dia masih punya harapan...kami semua mendoakan yg terbaik buat norma ye..insyaallah

miszatie said...

salam akak boleh try perubatan syifa' ada bg doa untuk penyakit kanser..aya yakin ayat AL Quran adalah penyembuh yang MAHA hebat...saya ade buat entri about this jugak..moga ada yang sudi membantu ..http://miszatie.blogspot.com

mama comel said...

semoga kakak sekeluarga kuat ye...

HaLiMaTuN SaAdIaH said...

moon:

fuhh lega..takut awak terasa hati..
semoga dipermudahkan perjalanan perubatan Pn Norma. Insya Allah.

rafaliah said...

assalam..semoga Moon sekeluarga tabah yea..nway, ni ada info ttg Vivix ~ supplemen anti-kanser..
http://rafaliah.blogspot.com/search/label/Vivix

thanks..:-)

Eyein-chentA said...

tersentuh hati seorang ibu bila saya tgk baby tu.. rasa sedey sangat.. air mata mengalir laju.. :'(

saya tinggal anak (6 months old) selama 3 hari untuk berkursus.. anak terus demam, sampai dah nak masuk wad.. bila saya balik, dia sihat sepenuhnya.. she miss me..

Ya Allah.. Sembuhkan lah penyakit norma.. Panjangkanlah usianya, ya Allah.. Tabahkanlah hati suami dan keluarganya, ya Allah..

Miss Moon said...

Eyein tew la kan hebat nya hubungan ibu dan anak ...hope Norma ley rasa keindahan ikatan tew

hazlynda kushairi said...

Kak Moon, ini kali pertama Lynda jenguk blog Akak. Bergenang air mata Lynda baca semua entri tentang Norma. Suami Norma harus kuat demi Norma. InsyaAllah Kak, Lynda akan spread the news dalam group di facebook dan juga di blog. Lynda tahu, memang banyak duit diperlukan untuk menjaga orang sakit sbb dulu Arwah Maktok Lynda pun Lynda n Mak yang jage, segala keperluan, ubat lagi. Takpelah Kak, kita usaha, Allah menentukan. Semoga Norma dipanjangkan umor. Kita semua akan mendoakan kesejahteraan Norma. InsyaAllah kak.

//hazlynda

irfansatria said...

Sambung balik psl B17.

Pengalaman mak saya seorg breast cancer survivor. Survivors ni ada group dia sendiri utk bagi dorongan dan semangat kpd "ahli baru". So dia cerita la... Ramai kawan2 dia especially yg dah putus asa or xpercaya dgn perubatan moden ni dah beralih arah nak cuba B17 ni. Kononnya B17 ni dpt sembuhkan kanser. Tapi rupa2nya lagi bahaya. Ada sorang ni doc baru detect cancer dia lebih kurang stage 1, belum ada ketumbuhan yg jelas. Maknanya dgn sekali operation mmg peluang sangat cerah utk sembuh terus. Tapi dia tolak. Dan pilih utk cuba B17.

6 bulan lepas tu, keadaan makin teruk. Doc kata kanser dah merebak ke organ2 lain. Doc buat kesimpulan yg B17 ni pulak yg jadi makanan yg menyuburkan sel kanser tu. Akhirnya, daripada ada peluang cerah utk selamat 6 bulan lepas, skarang dah kat tahap kritikal, terlambat dan takde apa2 yg boleh dibuat lagi.

Kesimpulannya, dalam saat2 genting spt keluarga saudari hadapi skang ni, ramai orang berniat baik utk menolong dan ada juga yg ada udang disebalik batu (nak jual ubat MLM yg belum terbukti berkesan, dsb). Diharap keluarga saudari diberikan pedoman utk melalui saat2 sukar ini.

Miss Moon said...

thanks irfansatria for sharing this ...we will look into this matter as soon as posible

rafaliah said...

Moon..check ur email yea..:-)

LYAfrina said...

assalamualaikum...
sy xtau nak kata apa..mmg terlalu pedih & sedih saat mbaca kisah ni.. sy tbygkan kisah lalu sy..

apa2 pun, norma & talib adalah insan kesayangan allah swt..sbb itu diberinya ujian..

semoga norma terus kuat melawan & berjuang. Insyallah... saya sama2 doakannya...Dan smoga talib trus disisinya memberi kekuatan & semanagt utk norma teruskan hidup.

**sy izin ambik beberapa pic norma , talib & rafiq.. dan sy n3kan..insyallah... lg ramai y n3 kan.. dpt mberikan sumbangan perubatan buat norma..

**tlg cium & peluk rafiq bg pihak sy...

Syahiddmilikku said...

dear kak moon,
tolong beritahu abg talib and kak norma, kisah mereka sangat memberikan inspirasi kepada saya untuk serve keluarga saya yang terbaik. terima kasih.

Alllahumma yu3tihha sihhah warrahah. ameen..

Sunah Sakura said...

alhamdulillah...ramai yang membantu dan memberi semangat... saya turut simpati dengan kak Moon sekeluarga... moga Allah memberi kesembuhan dan kemudahan untuk kak Norma... kuat ye kak Moon, insya'Allah Dia Maha Mengetahui, Maha Pengasih, Maha Penyayang, Maha Pemberi, Maha Berkuasa, Dia punya segalanya untuk hambaNya... teruskan berusaha dan berdoa... kami sentiasa mendoakan kak Moon sekeluarga... insya'Allah..

SueZ said...

Kak moon..

saya sangat sedih baca setiap Entry kak Moon pasal kak Norma..terutamya bila K.Norma tanya A.Talib, boleh tak jaga anak mereka kalau dia tak der.... sedih akak...

Entry saya utk keluarga akak..
http://suezdairy.blogspot.com

Anonymous said...

kak ape kate cb kperbtn cr islam d gombak..tempat tu bleh mengubati penyakit kanser..pelakon azean irdawaty pon berubat dsitu dulu..skang ni die xg kemo dh..cb lah..mn tau bleh elok..d gombak..pakai ayat2 alquran..sayu hatu bile tgk sikecil - azean

sri rahayu mamat said...

as salam kak moon
sedih sangat2 bace pasal norma...menangis saye bace... saya doakan moga norma sembuh seperti sediakala...kesian tengok baby rafiq..hebat sungguh dugaan atas pasangan lib n norma....moga mereka bersabar....saya nak share dlm blog saye ye kak kisah ni...
thanks kak moon...

ieda said...

dik akak doakan agar adik norma cepat2 sembuh .. ini semua dugaan dari allah .. kita berdoa dan berusaha itu sudah pasti .. insyaallah semua ini dari allah , dia lebih mengetahui apa yg terlah dia berikan pada hambanya .. harap kelurga norma x putus asa ..

semua penyakit ada ubatnya kecuali mati .. dan kerana itu kita x leh putus2 utk berdoa dan berusaha .. insyaallahhh

Mama AA's said...

sedih membaca... saya share di fb link blog ni ye?

BeloG MTT said...

Sama sama Moon..Tanggungjawab kita semua membantu sesama manusia.. :)

Solihin Zubir said...

Salam... Sedih saya membacanya...
saya tumpang simpati..
mudah-mudahan akan dipermudahkan segala urusan.. insyaAllah...

sy ada letak banner tabung norma di blog sy.. harap2 dpt mempromosi TABUNG NORMA dan dpt meringankan beban keluarga norma.. insyaAllah..

wani said...

moon,salak tinggi dok area mana? sedihla baca kisah norma,kami dhpublish gak kisah ni kat blog kami,..sgt2 sedih tgk noorma,talib n baby rafiq....sapa sangka,....berat sungguh ujian yang depa terima,....
minta izin nak publish naaa....

Suhami Ahmad said...

izinkan atok share ye =)

Ummi Dania Yasmine said...

salam,

kalau betul la ini norma yang saya kenal....pernah tidur sebelah mama saya di HKL. Mama saya bedah untuk tumor. Setahu saya sorang makcik pernah beritahu saya yang anaknya baru bersalin dan tak sempat nak bermanja dengan anaknya dah kena bedah...masa tu dia dah dibedah tapi makcik tu kata Dr tak sahkan lagi apa penyakitnya. Ya orang yang saya tengok tu memang dibedah di belakang kepala. makcik tu kata anaknya pun masa tu tak menyusukan babynya. Anak makcik tu masa tu tak boleh bercakap. Giginya sering berlaga...Kalau betullah ini Norma...ya allah saya pernah jumpa Norma dengan ibunya. Mama saya pun selalu cakap dengan makcik dengan anaknya...

Bui Idzra Ryn said...

membaca kisah norma ni membuatkan bui rs terharu sangat dan rs lebih meghargai org tersayang..huhu,mmg tak dpt mbayangkan kesengsaraan yg morma & talib hadapi..berat mata memandang,berat lagi bahu yang memikul..bui berdoa semoga Allah permudahkan segalanya selepas ini..dan semoga Norma kembali sembuh seperti dulu..mayb ada hikmah di sebaliknya..bersabarlah byk2..

zatil said...

*Hiba* Saya ada 3 kids..i know how it feels..Saya cuba akan bantu..

Dearie Pearls said...

Hi.. saya dapat tahu kisah Norma melalui gadis kampung separa bandar.
Semoga semuanya dipermudahkan..

Miss Moon said...

Ummi Dania Yasmine , ai rasa org yg u jumpa tew la Norma doa duk di wad neurologi lvl3 wad 6a for 3 mons

Salina@IbuAqil said...

As'salam kak..
Ina doakan segalanya dipermudahkan Allah swt..
Ina share kisah gadis tabah ini dkt blog ina ye..
Mintak pinjamkan picca akak disini sikit..
http://ssasliza.blogspot.com/2011/07/norma-semoga-segalanya-dipermudahkan.html

azim_3110 said...

(^^)
Sabar na..saya pun xleh nak watpe kak..hanya doa je yg dapat dipohon serta berkongsi cerita di blog..
ekceli, ibu saya pun baru je meninggal dunia awal MEI lepas, akibat cancer stage 4 + strok..

klu nak cakap ubat tu dah macam2 ubat dah..tapi itulah yang boleh kita wat pun sebagai ikhtiar..kerja selanjutnya Allah yg tentu kan..sampai ajal xkira sakit ke, xsakit ke, kite sume akan ikut serta..

stage 3 dah kritikal, klu da masuk 4 tu mmg doktor surrender je..tp Allah janjikan setiap penyakit ada ubatnya melainkan tua dan mati..so,apa yang boleh sy kongsikan antara ikhtiar yg insyaallah boleh dilakukan, banyak..
antaranya, banyak makan buah2 dari keluarga beri, buah2 yang ada biji kecil, lebih elok buah apricot..

bak kata saudara diatas pon, 4life pn ok gak kot..mcm arwah mak saya pakai Usana, tapi mahal..
Biodisc pun insyaallah berkesan..

n ce try buat perubatan Islam..kat darulsyifa'..kat Sg. Pusu dengan bakal pak mentua asyraf muslim pun boleh, kat bangi ngan ustaz harun din pun boleh..

suterakasihyann said...

kak moon, sy doakan semoga kak norma diringankn kesakitannya...semoga urusan dipermudahkan olehNYA..sebak hati bila baca kisah mereka..tersentuh hati bila lihat baby kak norma..

Kak, cuba perubatan Islam, insya' Allah dapat membantu mengurangkan sakit kak norma..

Anonymous said...

Salam sis moon, i'm ur first time reader here...i minta permission u utk copy&paste ur blog dlm fb wall i ya...hopefully ramai yg sudi menolong dr segi kewangan dan doa buat Norma & family...

Salam, elle

Ayu Safieza said...

Assalamualaikumwbh muny....mas nak copy paste kat blog yer....:)Mudah2an dgn izinNYA dpt membantu insya'Allah!

Cik Rose Cute said...

Saya Tumpang Simpati...

niena shopping2u said...

salam sis.. sy ambil gambar di sini ye, maaf ambil dlu bru bgitau ...

niena shopping2u said...

salam sis.. sy ambil gambar di sini ye, maaf ambil dlu bru bgitau ...

yad'z said...

saya letak kat sidebar.. boleh ye.. insya Allah.. para blogger dapat bantu... kita sebarkan.. kiat menolong.. niat kita ikhlas.. sedikit sebanyak dapat kita bantu dari segi kewangan..

Gen2Merah said...

moga Penderitaan kak Norma akan reda... Sama2 kita doakan..

azim_3110 said...

Kak!!, jemput datang blog saya..bukan nak promot beli ubat..saya xjual ape2 produk kesihatan pun melainkan biodisc dengan detox..tp sy bukan nak promot tu..
kalau nak tau, meh singgah kat link ni..harap membantu..
http://azim3110.blogspot.com/2011/07/rawatan-kanser-dari-ayat-suci-al-quran.html

Ummi Dania Yasmine said...

salam,

memang confirm Norma sebab mengesahkan dengan adik saya. Dia ingat nama penuh Norma. Ya allah.....beratnya dugaan mu Norma....tabahkan hati..berusaha selagi terdaya...sangat menyentuh hati....

~iz~ said...

salam...

InsyaAllah semoga ramai akan membantu...

sy mendoakan yg terbaik untuk norma..

Anonymous said...

adoi sedihnya saya....hurm ckgu norma cikgu saya dulu..ktorg pnah p serwk semua..xtau lak jd mcm nie..hurmmm...

~cWa~ said...

salam...
1st time sy baca n3 ni....sedih sangat...
sy doakan semoga norma cepat sembuh....kuatkan semangat....jgn putus asa....

Yunn Sarah said...

hanya doa yg mmpu sya panjat kn ...

aeinio said...

semoga norma sembuh dan hadapi segalanya dengan tenang aminnn...
http://aeinisugar.blogspot.com/2011/07/bantuan-buat-norma-insan-sesama-islam.html

missbby said...

salam, saya bersimpati dengan apa yang menimpa norma..mudah2an Tuhan berikan kekuatan pada norma untuk terus berjuang melawan penyakitnya. Segala yang berlaku punya hikmah yang cukup besar. Mudah2an suami norma akan terus diberikan kesabaran dalam menempuh dugaan ini. Salam peluk cium untuk anak norma..
-Saya baru share entry pasal norma di blog saya -

Birufirus.blogspot.com said...

moon..saya tumpang sedey..kerana saya baru kehilangan seorang rakan yang baik 3minggu lpas kerana kanser rahim..saya tahu betapa perit ytk ahli keluarga terdekat melalui saat2 sukar nie...semoga Allah memudahkan segalanya..amin

birufirus.blogspot.com

Em's Family said...

salam , first time datang blog u and i terus bace semua entry berkaitan dengan Norma.. i tak tau nak cakap ape-ape.. semuanyer terlalu cepat berlaku untuk Norma dan family..

semoga Allah permudahkan segalanya.. dan mohon izin saya share entry dalam blog saya.. terima kasih

@e_da said...

Salam kenal moon.. saya mohon izin sharing info norma untuk hulukan bantuan... sy ada ambil gambar2 di blog moon ya.. tq

http://lakaranhatii.blogspot.com/2011/07/berat-mata-memandang-berat-lagi-dia.html

Fiza Z. Abidin said...

Salam kak...mohon share entry ni kat blog sy yer...

nabilla liyana said...

ya allah.. semoga Norma n family tabah menghadapi dugaan Allah ni.. Saya tau caner rasenye coz adik saya pun menghidap brain cancer.. Dia menghidap pnyakit ini pada umur 2 tahun.Alhamdulilah ,skrg dia dah berusia 4 tahun dan sihat.. Saya doakan Norma cepat sembuh..Amin.

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

memang sedih baca kisah norma..tak kering air mata nie....moga norma kembali sihat demi anak tersayang...

moon usaha moon ni amatlah mulia..sesungguhnya kami tahu ini demi kepentingan norma....
"berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul"

suhailas said...

sy doakan yang terbaik untuk kak norma. semoga Allah permudahkan segala urusan akak sekeluarga. sedih sgt sy rase..tambah bila tatap muka rafiq sayu sangat..my sister,father,aunty pon cancer so mmg sebak sangat...!!!!

Madam Casper said...

Sedih...i nak add u dalam fb...coz a friend of mine kena tumor jugak stage 4 dah pulih dgr katanya. Mungkin u can share something with her..untuk kebaikan Norma.

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

sy sebak sgt2 tak tau nak ckp apa kak..

sy doakan kan semoga Allah permudahkan segala-galanya...

brilliantbeeminded said...

salam..

sy doakan moga seluruh keluarga terus kuat dan tabahkan hati melalui dugaan Allah yang hebat ini. sy juga punya pengalaman menjaga arwah ayah mengidap cancer. kisah norma mengingatkan sy pada apa yg kami telah lalui satu ketika dahulu. Berdoa banyak2x supaya sentiasa kuat. Mungkin ada hikmah yang baik dengan dugaan ini..syian rafiq. :(

Ammyzyliyana said...

Moon, Ammy share yea..

http://ammyzyliyana.blogspot.com/2011/07/dia-adik-kami.html

Along Ayu said...

salam moon, tah masih ingat ke x lagi ngan akak ni,...x salah akak moon n akak penah sama2 kerja kat kota damansara ade customer akak bertunang. akak dah lupa namanya, tapi moon ade amik gmbr akak ngan dia..tema dia oren mase tu...xsalah moon ade amik gambo dia kan...
leh x akak share juga kisah ni kat blog akak nanti..walopun blog x glmer..Moga2 Norma lekas sembuh...berat sungguh dugaan norma dan talib...sedih sgt2..smpi x tau naka kata ape dah...

MamaYatie said...

moon, mintak izin share gambar & link yg berkaitan..insyaallah nak buat n3 ttg ni

Anonymous said...

Untuk rawatan alternatif...
bab AlKauthar
babalkauthar@yahoo.com

https://www.facebook.com/profile.php?id=100001907509246&sk=info

Sabihah said...

Ya Allah...berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul...tak mampu diucapkan dengan kata2..

UmiDanisH said...

Ya Allah, kau permudahkanlah urusan keluarga ini dengan lancar dan kau berikanlah dugaan pada mereka semampu yang mereka boleh lakukan..

cik moon, sabar yer.. saya doakan semoga semuanya dipermudahkan..

Cool Lean said...

Doa kami sekeluarga buat Norma, Talib & Rafiq.. Moga Norma dapat diubati supaya Talib tabahkan hati dan Rafiq dirahmati selalu...

Apa yg baik untuk Norma, truskanlah.. Semoga Norma dapat mmbesarkan Rafiq dan hidup bersama dengan Talib, suami yg setia & pengasih... Moga kalian sekluarga ditabahkan hati menghadapi semua dugaan Allah ini...

Norma, keep on smiling.. Be strong..

norulaina said...

salam, saya dapat tau cerita ni drpd suraya, owner lunatots. kalau boleh diterima pandangan saya, bahawa salah satu sebab besar penyakit kanser adalah gangguan iblis / syaitan (boleh rujuk siaran Al-Kuliyyah TV3 minggu lepas dan nota2 tazkirah Dato' Dr Ustaz Harun Din).

Saya rasa elok kiranya cuba untuk mendapatkan rawatan terapi Al-Quran.. kalau boleh diberi alamat, saya ingin melawat dan memberi CD Ruqyah yang mengandungi ayat2 Al-Quran yang terpilih untuk membantu proses terapi.

Saya boleh dihubungi di talian 0192600581 (Aina).Semoga dipermudahkan dan mendapat kesihatan, amin.

Cemmomile said...

mohon share kisah Norma+talib+rafiq di blog. semoga mereka sentiasa tabah dan saya doakan norma cepat sembuh.

Anonymous said...

moon, nk tanya..saya rasa mcm kenal je norma ni. dulu dia study upm kah?

KuNanGKuNanG said...

salam. baca pasal norma kt n3 ayu..sy doakan mereka tabah dan mudah2han Allah sentiasa membantu mereka..amin..

hannah said...

Semoga Allah Memberi kekuatan dan menyembuhkan penyakit yang dialaminya....ada seorang ustaz memperkenalkan kepada saya pasal CBS energy yang diperbuat dari air zam2 dan dibacakan alquran di kaabah dan garam kristal.....semoga dengan ubat ini dapat menyembuhkan penyakit yang dialami....

Anonymous said...

salam....kak moon, maybe leh try deal dengan PRIDE FOUNDATION....yayasan ni mmg khas utk bantu org yg kene cancer.....

syahidahishak said...

Salam. Saya harap Moon and family tabah menghadapi dugaan. Allah sayang sebenarnya. Saya pun sakit juga, ada brain tumor. Kita cuba apa yang terdaya untuk Kak Noorma. Idea raise fund memang amat di alu-alukan. Dah pi Bangi? Ramai jugak org. Kul 7 pg dh tercongok org (hari Sabtu).

MaMa AiNi said...

salam moon..mama tahu bagaimana perasaan keluarga bila menghadapi ujian ini..Allah menduga kerana sayang kpd norma ada hikmah tersembunyi...harap norma kuat utk menghadapi ujian ini..mama pernah buat kemo 2x..21,200 n memang mahal...sbg kakitgn kerajaan blh pergi ke JPA utk mohon JPA tanggungan bayaran rawatan..mama hanya mampu mendoakan semuga sinar masih ada..kerana mama sekarang tlh bersara MBO atas sebab kesihatan...mama sedih dgn diri ini..rupanya ada insan lbh berat dugaannya..semuga keluarga tabah menghadapi..hanya ini yg termampu mama lakukan..semuga allah lindungi norma n keluarga...amin...comil ank norma...semuga allah permudahkan segala2nya...insyaallah..n ini kali pertama mama ke entry moon..maaf..jika ada tersilap bahasa...mama still refer kat PPUM setiap bulan..biar pun sakit mama tak seberat norma..mama tahu berat mata memandang ..berat lagi bahu yg memikulnya..

Bicara hati ibu aisya said...

Salam kak..
Sebak dan hiba saya baca kisah norma ni dari awal.Semoga kalian semua terutama norma kuat untuk terus berjuang.Insyaallah, 'Allah tahu kemampuan setiap hambanya' dan 'Ketentuan Allah adalah Rahsia Allah'.Saya doakan agar norma terus kuat dan kuat melawan setiap kesakitan yang mendatang.Semoga dipermudahkan.Semoga Rafiq masih dapat merasai kehangatan pelukan dan ciuman si ibu.Buat Talib, kuat dan teruslah tabah kerana norma dan Rafiq sangat memerlukan anda.Sesungguhnya anda adalah suami dan papa yang sangat hebat!
Kak, teringin nak jumpa norma.Balakong kat mana?

ain nina said...

salam kak....
kak norma dh kuar dari HKL? saya teringin melawat... coz uncle saya juga di HKL, sedang buat radioterapi+kemoterapi juga... pakcik saya ada brain tumor...

semoga akak sekeluarga tabah menghadapi dugaan ini. amin :)

Anonymous said...

Salam, my Ofismate ada bagitau his mum recently dianosed cancer and dah pulih after taking this product from Success 4life. You might want to give a try and google for further info.

Anonymous said...

Kak saya sedih apabila membaca kisah norma ni...kadang2 berlinang juga airmata saya...begitu tabah suami norma...

Saya sebenarnya ingin menolong klu kakak ada masa, kakak boleh masuk website ini untuk mengetahui lebih lanjut berkenaan dengan product yang insyallah boleh menolong Norma..

Ataupun Talib boleh berjumpa dengan upline saya berkenaan dengan product ini.

Anonymous said...

Alamak nama product tu dah hilang pulak nama companynya Shuang Hor.

Product diperbuat daripada linghzhi daripada taiwan...dah banyak orang makan linghzhi ni...kes macam norma pun boleh sembuh...

bonda_tie said...

dari semalam saya menatap cerite ni.... sgt simpati... semoga norma cepat sembuh.. amin.

RealShooter said...

anon ,

please kasik link ubat tew vley?

نورفايزه مادارو said...

Assalamualaikum..wtb, sangat menyentuh hati...disini sy cuma mampu sarankan kepada moon agar mencuba SHAMELIN MANGOSTYN JUICE insyaALLAH jika rezeki kak norma ia akan pulih seperti sedia kala..insyaALLAH...........


Mungkin moon pernah atau tak pernah mendengan prihal shamelin mangostyn juice tu.....tpi memlalui pengalamn org lain dan juga ibu sya InsyaALLAH dapat membantu dengan izinya...

Sy tak y=tahu nak expln macam mana, sya cuma ingin berkongsi pengalaman sy.......


beberapa bulan yg lalu ibu sya saya selalu mengadu dan mengalami sakit dipangkal rahim....sampaikan sukar nak duduk...sy diperkenalkan kepada shamelin mangostyn juice, tanpa melengah lagi, setelah melihat testimoni yg ada...sy membelikan ibu sy jus tersebut....ALhamdulillah sekarang beliau sudah boleh menlakuakn pergerakn......

disini juga sy ingin kongsikan....semasa sy diperkenalkan dengan jus manggis tu, sy turut memberitahu sepupu sy agar dia membelikan jus tersebut tuk ibunya...YNG JUGA MENGALAMI PENYAKIT SAMA dengan ibu sy.....

bezanya ibu sya mengamalkan jus tersebut...tetapi sepupu sya hanya memberi alasan tiap kali sy menyuruhnya membeli.....banyangka dri memperkenalkny jus tersebut sejak mula ibunya sakit iaitu pada bulan 2......sekarang sudah bulan 7..

alfatiha tuk ibunya yg telah meninggal dunia 2 minggu yg lepas......ikhtiharla dengan cara apa seklaipun insyaALLAH, maklumat lanjut http://azxforceshamelinbina.blogspot.com

atau layari mana2 testimoni shamelin mangostyn juice di youtube..sya tinggal disungai long saja...

pengambilan jus tu adalah dengan cara meminum dan menyapu pada bahagian yang sakit atau luka...
cubalah..insyaALLAH dapat membantu dengan izin ALLAH SWT

nadia said...

hello there,
mak i just finished her breast cancer stage 2 treatment. i know how you feel. dont ever give up. mak i ada kawan yg ada brain cancer juga and until now, alhamdulillah ok. doctor mmg akan ckp give up lah apa lah. but please, ajal maut di tangan Allah. Govt docs mmg mcm tu. I doakan ur sis's recovery. Dont give up. Selain ubat2 doc, apa kata try darul syifa or doa2. Insya Allah. Semua ubat dtg dari Allah, penyakit pon Allah yg bg. Sbr ya..
butterbrownie@hotmail.com

ann said...

pls..pls..pls try alternative treatment.. mcm dato' sarimah guna.. vitamin b17... google for it.

Anonymous said...

Real Shooter,

www.shuanghor.com.my cuba buka dan browse through. Nanti klu berminat boleh contact kimwkl@gmail.com

Atie Kamal said...

Assalam sis, perhaps akak boleh cuba perubatan alternatif menggunakan air ECPI...ini alamat kliniknye di Melawati

Wisma Gesundhiet, 10-12 Jalan 4/4C, Desa Melawati 53100 Kuala Lumpur
Phone: 03-4105 8811 (Hunting Line) Fax: 03-4107 8368 E-mail: info@gesundheitlabs.com

semoga Allah mempermudahkan segala usaha kalian...ameen...

mimie96 said...

salam kak Moon.

saya baru ptama kali buka blog kak Moon. trbaca kisah Norma dari blog lain.lantas jari laju menekan di link ini.hiba rase..tsentuh hati membaca kisah dan penderitaan norma alami..izinkan saya share d fb. insyaAllah ade yg terbuka hati untuk mmbantu...smoga dipermudahkan, smoga keluarga lebih kuat..Smoga Allah mengurniakan seorang penolong..

Anonymous said...

salam

hai, saye paste kat facebook wall saye, tkpekn?? moga diberi kekuatan si suami n ank

ChocoCheeseHoney said...
This comment has been removed by the author.
ChocoCheeseHoney said...

as salam kak,

semoga tabah sentiasa and kuatkan semangat..

PS:saye ade post address blog akak kat blog saye..hope you don't mind..

Miss Moon said...

honey apa url blog u ..akak klik profile tak kuar

Nur Misnan said...

salam moon.. aku baru terbaca kes
norma... sorry to hear that..
insyaAllah dia akan pulih...

saya ingin sarankan utk berubat cara homeophaty di setia wangsa... i will email d add direct to ur email..

ChocoCheeseHoney said...

oopss..a'ahh..sorry le x reti sgt ..akak try click on nama saya tu..dah boleh view dah..

Nur Misnan said...

dan satu lg sila cuba ini..
insyaAllah dgn izin-Nya dapat
membantu beliau..

http://www.penawarkanser.net/testimoni.html

bad_yati said...

semoga noma cepat sembuh...kawan2 sentiasa mendoakan noma.noma...bertahan!!!!

bad_yati said...

semoga noma cepat sembuh...kawan2 sentiasa mendoakan noma.noma...bertahan!!!!

Anonymous said...

salam,moon..mohon copy ke fb saya ye...nak bantu yg lain xdpt...tp sbgai seorg ibu n saudara seumat saya terpanggil nak kongsikan dengan kawan2 lain...mana tau dengan cara ni kwn2 yg lain dpt sama2 mendoakan kesihatan norma..

Captain said...

salam moon,

Salam, Sorry lambat respond komen dri kamu..Baru perasan kes Si Norma. Tentang Pokok Belalai Gajah tu boleh dapat dari tempat ini:

Maklumat Terkini:

Pokok Belalai Gajah (SSG) boleh didapati di lokasi ini.

Pusat Pertanian Pantai Baru is selling this plant. It located at Jalan Pantai Batu 7, 71700 Pantai , Seremban, Negeri Sembilan Malaysia. No. tel captain tak ada.. tawakal shjlah terus cari disana.

Banyak email dari pembaca minta daun tsb utk ahli keluarga mereka. Captain bagi alamat ini yg captain perolehi sumbernya dari seorang cina KL dahulu.

Captain jauh di Perak.. sekiranya Moon nak tolong si Norma, teruskan niat yg murni itu... Semuga dipermudahkan urusan olehNya..

Captain.

Captain said...

Salam Moon,

Alamat diatas mungkin sama dgn ini:

Taman Herba Tropika YPL
Yik-Poh-Ling Herbal Farm, Pantai, Seremban.

Yik Poh Tel no: 0126773693..tuan punya Ladang.. Ada jual kat sini..

wslm.

Husna syahirra said...
This comment has been removed by the author.
Miss Sunshine said...

Kak Moon, mohon copy entri untuk disebarkan kepada semua... Harap Kak Moon dan kelurga tabah menghadapi ujian ni kak.. Saya akan terus support dan menghulurkan bantuan setakat yang mampu kak...

AidA suhAilA said...

salam....
sedihnya baca kisah ni. sye doakan moger2 kak norma cepat sembuh....

mama airis said...

salam akak...yana sangat simpati dengan apa yg berlaku kpd norma..walaupn yana lgsg tak mengenali norma.bila bc blog akak ni..yana rs cm dekat dgn norma..bila tgk wajah si kecil rafiq yg lahir sehari selepas si kecil yana (airis) dilahirkan..lg bertambah sedih dihati..yana mohon share akak nyer blog dkt blog yana yer...http://nurairisqaisara.blogspot.com...kami di sini sentiasa mndoakan kesihatan norma..peluk cium utk si kecil rafiq..

wansha said...

kak moon,

sy amik sikit ek maklumat entry nih..saya nak letak kat blog...

semoga norma kembali sihat & dapat main ngan anak dia yang comel...

Ema Mokzima said...

semoga norma cepat sembuh... hanya Allah maha mengtahui... semoga suami norma tabah dan kuat menghadaoi ujian ini...amin...

sedih sgt2..tak tahu nk ckp pe lagi.. saya akn doakan yg terbaik buat normah..insyallah..amin

cplud miera said...

Salam kak moon. sy baru je terbaca kisah norma n talib kt blog akak. semoga talib diberi kekuatan utk menghadapi ujian nih. Semoga norma sembuh, amiin. sedih sgt2 bc kisah ni, xtau cmne klu this thing happen dalam hidup sy. Sy akan sentiasa doakan agar norma sembuh. InsyaAllah

Cahaya Qaseh said...

as salam kak moon.. sy baru terbaca blog kak moon dalam minggu ni n sy da baca semuanye mengenai kak norma.. jujurnye, sy sangat hiba dgn ujian yg Allah turunkan pd kak norma&keluarga.. & benar kata kak ila, kdg2 Allah turunkan ujian tu bukan sebab nk uji kak Norma semata-mata tp mungkin DIA nk uji org sekeliling kak Norma... salam sabar & penuh ketabahan sy titipkan buat keluarga terutamanya suami yg setia menemani (abg Talib).. percayalah, walau perit manepun ujian-Nya itu semua tanda DIA kasihkan kita.. & DIA menguji hamba-NYA mengikut tahap kemampuan hamba-NYA.. insya'ALLAH, akan ada kemanisan di hujungnya... -_-

ummi tieha8384 said...

salam kak moon..

sebaknyer dada tatkala membaca kisah talib dan norma.ummi tieha rasa terpanggil untuk sama2 mempublishkan kisah ni dalam blog ummi..minta izin dari kak moon untuk memaparkan kisah mereka yer kak.....

try la kak gi tempat ustaz haron din kat banting tue.mungkin kak moon tau tempatnyer kan memandangkan kak moon tinggal kat BBST....ummi tieha tinggal kat bandar seri ehsan.kire dekat la kiter yer kak..law ada masa, teringin jugak untuk melihat sendiri keadaan kak norma ni biler dia ada kat umah kak moon....semoga abg talib n kak norma tabah menghadapi dugaan maha besar ini.melihatkan wajah rafiq, sayu hati ummi...ummi pun ada anak seusia dengan rafiq.sedih mengenangkan nasib rafiq yang ketandusan kasih sayang dari ibunya.mujurlan dia mempunyai ibu saudara yang baik hati N penyayang macam kak moon.

http://umitieha8384.blogspot.com/

Anonymous said...

Salam..sy bru trnmpk link ni..sy ayu..sy ingt nk buat jualan amal utk shawls yg ayu jual diblog ayu..insyaallah esok klo bksmpatan ayu akn update kt sini..

MUMMY IRIS said...

sangat sedih baca kisah norma.. lebih2 lg bila tgk rafiq.. mengalir airmata tiap kali baca kisah mereka.. hati seorang ibu memang cepat hiba bila tahu kisah2 macam ni.. semoga norma cepat sembuh.. kuatkan semangat demi rafiq..

Anonymous said...

act.,dunno what to say....
Talib you are the BEST man,husband in real life.
and Norma,i hope you are getting better real soon.

Staff Dayang Enterprise S/B KL said...

Salam...Kami terdiri dari beberapa staff Dayang Enterprise S/B Kepong ingin menyampaikan sedikit sumbangan berjumlah RM370 yang kami kumpul setelah membaca email dari Cik Moon (Bank into Norma's CIMB acc). Kami berharap dengan sumbangan ini dapat meringankan beban keluarga Norma dalam menghadapi ujian Allah. Kami doakan Norma cepat sembuh. Kepada Talib kami harap banyak2 bersabar.

Miss Moon said...

Staff Dayang Enterprise S/B KL

Terima kasih kami sekeluarga ucap kan ...thanks kowang ...how sweet of u . Moga Allah memberkati usaha kiter ini . Thanks again

AsHiRa said...

sm0ga kak n0rma cpt smbuh utk bby rafiq & hubby dye..
cdih t0l bce cter dy0wg..
ya ALLAH,, p'mudahkan la urusan mereka.. amiiin~

zizie said...

Kak Moon

Its a great effort to share this in ur blog.. Kekdg kita terlupa utk bersyukur dgn apa yg kita ada, until we lose it.. Allah tu Maha Besar & Berkuasa.. Saya doakan Norma akan kembali sihat.. InsyaAllah.. Congrats to Talib for always being there for ur wife..

aNNafaRRhaNa said...

ana minx izin copy n paste post nie kat blog ana k..luluh hati ana bc blog nie..ana doakan adik akak..ana dpt tau psl blog nie dri fb...tabahkan ati akak

Normie Chocolate said...

Salam kak...terharu sgt dengan apa yg berlaku kat norma & talib. moga mereka dan keluarga tabah hadapi segalanya ...terima kasih pada mereka yg menyampaikan cerita ini didalam email company. terima kasih kak moon atas segala usaha...

Normie Chocolate said...

Salam kak...terharu sgt dengan apa yg berlaku kat norma & talib. moga mereka dan keluarga tabah hadapi segalanya ...terima kasih pada mereka yg menyampaikan cerita ini didalam email company. terima kasih kak moon atas segala usaha...

Normie Chocolate said...

kak moon..kami menanti update dr akak .. moga norma sembuh seperti sedia kala

che' AwaL said...

Saya doakan semoga Norma sembuh dan dapat bersama suami tercinta. Semoga En. Talib terus tabah dan kuatkan semangat. Sedihnya saya tak dapat nak dikata.

Saya share dlm FB saya semoga dapat membantu Norma dan keluarga.

wazia said...

Hai moon...
Alhamdulilah Talib dan norma mempunyai seorang kakak yang baik dan very supportive. saya rasa terharu dgn pengorbanan u. Insyaallah Allah akan memberi ganjaran kepada Moon sekeluarga. Saya amat setuju dengan rawatan alternatif yang sekarang Moon usahakan utk Norma. Biar apa orang kata, sebab diaorang x lalui apa yang Moon lalui. saya juga seorang cancer survivor (breast cancer tahap 1) dan dh lalui semua rawatan kanser. So just nak share sokongan dari suami mmg2 sangat membantu isteri yang sedang menhadapi situasi ini, terutamanya semangat, dan doa paling penting. Sama2 la solat tahajud, terutamanya Ramadhan yang akan menjelang ini doa kita mungkin akan dimakbulkan. Sesungguhnya sekiranya mereka berdua dapat lalui dugaan ini dengan Redha, insyaallah akan ada sinar dihadapan mereka. itu pengalaman sy sendiri. Dan sy harap Moon dan keluarga dapat elakkan dari berjumpa bomoh @ apa2 aje cara rawatan yang bpleh menyekutukan Allah.... walaupun terdesak. Percaya Allah akan tolong kalian. Sekiranya Norma tidak dipanjangkan usianya kita kena Redha Allah hanya pinjamkan dia sementara pada kita dan Rafiq akan sentiasa mendoakan ibunya .....
sy nak share ya cerita ni kat blog saya....thanks Moon sebab jadi kakak terbaik. syabas untuk anda.
Regard;
Wazia
http://www.gayasolehah.blogspot.com
http://www.freecancer.wordpress.com

zach said...

kak,

Puas saya cari no telepon... please give me your phone no... or just call me 0197128948... ada hal penting nak discuss ni.... URGENT!!!!

zach said...

Puas saya cari no telefon dalam blog ni.... please give me yours... ada something nak discuss.... sms me than i call you back.... 0197128948

I L(O)(O)K, I C 2 said...

Salam...
4/8/2011
Ya Allah... Menerima e-mail forward dr rakan2 di Proton... Meruntun rasa hati... Ya Allah, semoga keluarga terus tabah & terus berusaha selagi mampu. Buat Norma, terus berjuang... Insya-Allah, saya di di sini mendoa kn... Tetap kan hati bahawa yang baik itu datang dari Allah & kekurangan itu adalah diri sendiri. Penyakit itu penghapus dosa... Insya-Allah. (Hanya mampu bg kata semangat coz ujian sebegini belum pernah di tempuh.) Ya Allah, permudahkan lah segala urusan hambamu ini.Amin...

suhaila said...

salam.. sedih bc crite ni.. Allah akan bg yang terbaik buat kita semua..
sy nak suggest satu ubat.. biji apricot.. ubat ni tuk sembuh mcm2 jenis kanser termasuk kanser otak.. tp semua tu dgn izin Allah.. lh cube tuk Norma.. mak sy baru bli dkat Farmas Health.. lh search kt internet..
semoga keluarga Norma tabah dgn semua dugaan nih..

Mama Zharfan said...

singgah dgn harapan dan doa :) me akan buat entry kat blog me jap lagi...me doakan agar Norma cepat sembuh..Amiin..

Nurul Mazni said...

baca cerita nie kat blog yuyu zulaikha.. Semoga family akak kuat menghadapi semua nie. Semoga kak norma kuat melawan sakit dia nie.. arwah nenek sy pun penah ade sakit nie. tapi sy harap kak norma dpt bertahan dengan sakit dia ni dan dpt pulih utk besarkan anak dia.. aminnnn.. kuatkan hati yer kak..

Razil Tahir said...

semoga Allah decide yang terbaik untuk norma... mohon share...

buah kedondong said...

Assalamualaikum

Mohon share di blog saya ya.

Sampaikan salam buat Norma dan keluarga. Semoga Allah merahmati segalanya.

Saya hanya mampu mendoakan kesihatan Norma, kegembiraan talib dan kegirangan Rafiq dari kejauhan...

eyraatiqa said...

eyra mintak izin tuk share di blog ye.

smpaikan salam eyra buat auntie norma dan doakan auntie norma sihat dan boleh berjalan dan bermain dgan baby cumel die . :)

Chelsea Chil said...

Please read this http://www.burzynskimovie.com/ It cures cancer, even brain but it's in the US. God bless Norma.

whiteroses said...

Salam, mohon share di blog saya...di bulan mulia ini semoga Allah beri kekuatan dan kesihatan yang baik kepada Norma..

Swarowsky Shida Cristal said...

salam,keadaan ini pernah berlaku pd diri saya. Sesungguhnya kekuatan dr norma perlu wujud dlm dirinya. berubatlah utk pulihk semangatnya dahulu, automatik slps itu hatinya akan terbuka dgn lebih semangat utk sihat demi org yg dia syg. bila kita sakit spt itu semangat kta berada dititik paling rendah dan bgaimana kta nak sembuh klau kekuatan dlman tiada. maka apa perubatan sekalipun tdk memberi kesan pdanya krn separuh ubatnya adalah kekuatan atau semangat diri sendiri. Bagi pdanya air zam2 sentiasa krn mampu melumpuhk kanser dgn niat sepenuh hati pd ALLAH SWT utk sembuh, madu asli, gingko biloba utk otk, perdgrkan ayat al quran dlm biliknya dan ditelinganya, urut seluruh badannya secara lembut setiap hr bertungku supaya drh berjln lancar. bernazarlah supaya sembuh.Sesungguhnya diharapkan norma akan pulih spt sediakala krn kehidupan ini adalah keajaiban. Pintalah pdNYA peluang kali kedua utk sihat kembali.

Anonymous said...

salam sy br aje follow blog ini dr mhi pg td sangat menyentuh hati sy sy doakan semoga normah cepat chat dan tabah melalui ujian allah s.wt

«Oldest ‹Older   1 – 200 of 206   Newer› Newest»
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...