Tuesday, May 08, 2012

Ai ok la

Thanks semer ..Moon ok je cuma tak beberapa sihat je sket . Ramai yg tanya ...asal moon nko sakit apa . hahhahahah ai sakit puan akakakka . Peranakkan ai turun ..doc pun dah kasik refer letter ke gynea semer tp dapat date nya 11 7 . Umak ai lama kan ....siap tanya nurse tak ley ke kalau nak cepat sket ...saya dah rasa sakit sakit nih . Nurse tew baik je ...akak nih je ada date yg available ...tp kalau akak rasa sakit b4 date nih akak ley terus pegi emergency .Ok la kalau cam tew kan ...kalau apa apa zas zas ai ke sana . Nak jugak cek kan ..pompuan neh complex sket kan ...dah la skrg ni mcm mcm ...fibroid la cyst la bagai ...lagi banyak baca lagi scary plak rasanya .

So nanti nak gie jumpa doc kinik suh dia scan ke apa ...doc buat la janji saya nak buat semer test . Kowang nampak je ai nih berani tp kalau cek utk diri sendiri ai adalah penakut to da max . Insyaallah hope semer ok

Ahad dah pegi urut ngan akak kat Desa Vista tew . Hu hu dekat 2 jam jugaks la dia ngurut ...memula sakit la kan tp dah urat dah lembut ok la sket . Ok dik akak nak angkat neh awak buat lembut je badan ...tarik nafas insyaallah tak sakit sangat .

Dia pegang je ...ha ha mmg turun sket neh tapi tak pa ...sambil dia ckp sambil tulak ...org panggil sengkak ek . Ley terasa la gedek gedek isi perut hu hu nasib la tak terkucil ...vley tahan jugaks sakit nya . So ai kena hati2 jgn lasak sangat wat kije umah jgn angkat berat n banyakkan rehat . Jaga makan minum semer insyaalah semer akan ok .

Akak urut tew banyak nasihat . Moon mmg suka ngan dia tp tew la dia pun bz giler gie ngurut sana sini kan . Terus ai ckp kat akak tew ...tew la akak saya menyesal nih sebab bila saya pikir balik ari tew mmg saya ada angkat benda berat pun ...saya angkat botol air yg besar tew kat opis ....hish bodoh betul la saya kak ...dah la masa tew saya period selamba je angkat . Mmg la larat angkat ...tp tew la badan ley terima ke ...nyesal sangat . Pastu time tew la plak nak jadi cerita constipation la plak sampai 2 hari ....aduuu ..Pak sutan pun marah ( manja ) tew la mummy suka angkat benda berat2 ....kadang moon selamba je dukung yaya wat naik atas ...kadang tong gas pun ai angkat je ...kadang server tew pun ai angkat ( nyesal nya ) ....tew la terasa diri tew giant yg perkasa ha amik nko .....yer i learn my lesson . So sahabat sekalian jgn ikut saya ...no no no ......
giler berat benda nih kay ...even Sutan pun tak berani angkat sebab dia kan operate perut ...sekalik bini dia plak degil tak sedar diri pegi angkat ...yer saya tahu saya salah .....huk huk huk


And ai plak ada masalah hormone inbalance ...so mmg rahim lemah . Maka kena la jaga betol2 ...ai pun dah call Mama ,..mama pun banyak suh buat ...mama suh makan pati kunyit makan madu pastuh kena rajin sket rebus manjakani ...pastuh bakar batu tungku ( mula la kan gelabah cr mana batu tungku ai ari tew ...jenuh paksa pak sutan cr bawah katil hahahhaha )

tumbuk kunyit amik pati dia campo madu telan ya ...sangat bagus nih petua mama kasik and ai nak share ngan semer . Kalau halia pun sama .amik pati dia lepas tew masukkan la apa apa yg panas cam hujung pisau ke paku ke yg panas tew masuk dlm pati tew kira cam kuar kan getah dia baru campo madu n makan ...mama ...nak mamaaaaaaaaa ( matik aku org meluat kang ....manja manja plak ngan mak mertua ...pang sekalikkkk ......yer la ai kan tak der mak ...salah ke nak ngadu domba ngan mil . ...jeles latewwwww)

So dlm masa sama amik la apa apa supplement utk badan kan ....So my doc kasik ai ubat nih ...eh bukan kasik tp suh beli hahah 4Life Belle Vie

dia bantu stabil kan hormon fomfuan n sistem dalaman fomfuan . Plus dia jugak bantu tingkat kan antibodi

And semalam terus gie amik Bidadari dr Min ...Ai order last week agi sebelum tahu peranakkan turun nih ...so gigih la jugaks pegi amik terus kat umah Min ...tak mo tunggu2 dah

Ai tahu bidadari nih mmg sangat bagus . Before nih ada makan ...tp tew la ai tahu ai sdalah ai stop lama dahhhhhhh (jentik telinga sendiri laju laju ) So ai beli dr my dear friend Min ...Min nih adalah roomate ai masa belajar dulu dulu .  Thanks Min ...banyak cerita nko share ngan aku ...tew la kang kadang kiter sebuk jaga org tp lupa badan kiter pun nak kena jaga jugaks . Kadang kiter rasa kita kuat tp badan kiter dah tak ley terima dah ....yup ive learn my lesson . I akan jaga diri ai sebaik mungkin ..kerana diri mu amat beharga ..auw ...pang laju laju( pang diri sendiri laaaaaaa )

Bak akak urut tew kata ...yer la dik kalau nko tak gie wat pap smear ari tew nko tak tahu peranakkan nko turun ...tak la nko dtg jumpa akak ...tak la nko makan ubat utk diri nko ...ni semer dari Allah dik . Insyaallah semer yg berlaku ada hikmah nya ..nko jgn susah hati plak 

wah akak tew cam tahu tahu je ai susah hati ...mmg betol ok ai riso giler ...tahap giler la . Sampai Sutan ckp ..mummy jgn la pikir bukan bukan  ...awak tahu masa saya tahu saya kena buang semer usus besar saya awak rasa cam na perasaan saya . Tp saya pikir +ve utk awak ngan anak anak . Kalau saya wat sedey tak der mood down giler agaknya cam na awak rasa ....daddy tau mummy kan kuat ...so dah jgn riso sangat tak der apa la ...ari tew daddy sakit mummy jaga dah ..kali nih bg daddy jaga mummy laks kay ..

Yer mummy tau ...sowi kalau tetiba mummy down jap ....so ai tahu ai agak lewat amik tindakan . Bak kata org dah jatuh baru nak terngadah kan ....but nothing is to late ...so ai promise to my self and to my love ones that i will pay more attention to my body n my health . So kowang jgn ikut cam ai ....bab nih ai mmg a bad example ...ai amik mudah pasal my health ...ai ingat ai sihat ai kuat ...ai know ...ai insaf hokey . ...so everyone start exsercie our pelvic floor utk kuat kan kiter nya dalaman . 

Bak kata doc fomfuan punya nih mmg complex ...dlm tulang pelvic u ols tew la ada bladder ada rahim ada peranakkan dalam tew jugaks la ada usus bagai so bila one ada problem ...dia ley trigger benda lain anytime


tgk dah cam sopink complex dah dalam tew semer kat 1 ruang ....so women sekalian know ur body ...n kowang google ek Keygel Excersice atau org melayu kata *emut . Its not only streghten ur mis V but also otot2 yg pegang shopping mall kowang  tew ...semer muscle kat tengah tew ..so sapa yg ada prolapse pun sesuai sangat wat excersice nih everrry day .


hope info nih usefull utk semer ...yer la kan kiter belajar nih semer pun dr pengalaman kan ....bak kata org tak kena diri sendiri ...batang idong sendiri kita tak tahu kan ....so kiter share knowledge ...

Super mom super women sekalian ...sayangi diri anda setiap hariiiiiiiiiiiiiiiii .....suami plak ...kalau bini mintak duit nak beli ubat sila kasik kay ...bini nak duit gie urut sila kasik ....n tolong bini wat kije umah ...ingat tak penat ke .....( alamak nak termembebel laks ) so love ur love ones yaaaaaaaaa

ooo ya tanda prolapse / rahim jatuh / turun

1 - kencing tak lawas
2- sakit masa bersama poco2
3 - sakit ari2
4 - sakit pinggang

ada banyak lagi kowang ley google kang ai tulis lebey2 kang anak buah ai tew tanya ...cik nie tulis pasal apa tew hahahahh so kena tapis sket yer

tataaaaaaaaaaaaaa

7 comments:

umie said...

Assalamualaikum...

sy pun hari tu angkat botol air ni time period..lepas tu sakit pinggang..sampai skrg x baik lagi...

Anonymous said...

Assalamualikum moon. buat masa ni jangan kerja berat sangat. k. sofea pun sama..tapi dah pergi berurut dengan mak bidan..so far alhamdulillah. rehat k

Es hash ei Ka Ei en said...

salam..

uiks.. saya kan kak moon sblm kawen lagi suka angkat botol tu kalau kat opis.. ada jantan kat opis ni semua pemalas nak angakt tong bila dah kosong air.. airnya nk minum pulak.. so saya konon budget gagah angkat ler.. sampai la ada akak sorg ni suka tegur ckp awak blm kawen jgn angkat tong tu.. dia ckp la nanti problem tu la ni la.. terus lps tu xberani angkat dah..

tp tu la kita ni xsedar dah lahirnya pompuan nk gak kekdg act like lelaki eh.

neway hofefully rahim kak moon akan kembali ke tmpt asal. kot² dpt tmbh baby lg .. hehe

luvelymummy said...

Salam, kak moon...

Nak bg petua sikit.. Kate org tua2, klu terasa perankkan jatuh, mintak tlg somi jinjing kaki kita kat atas.. Ermm.. Cmner yer nak xplain.. Ermm... Cmni... Kak moon baring, tapi kaki ke atas (letak kat bahu somi) then mintak tlg somi angkatkan kaki tu ke atas & kita angkatkan vontot tinggi sikit dr dada.. Cmgitulah.. Or kak, bole dlm kedudukan berbaring letakkan kaki kat dinding, angkatkan vontot tinggi dari dada.. (yg bole dibuat tanpa bantuan somi) wallahualam...

Aida Nuriezma said...

K.moon...akaknye apoimen 11/7 tu kt hsptal mane?mcm same je ngan apoimen sy...hampeh gle lame..tp problem sy ni period x stabil n x dtg dkt 2 bln dh...so far xde sakit ape la...last2 sy bt apoimen dgn lppkn trs dpgil slase depan...

caramello said...

ooo...baru tau nak minum halia kna wat gitu...selalu main telan je...scary mery la dgr huhuhu...saya ni dh la super woman...sume nak buat sendiri...cat rumah pun sendiri buat huhuu...

hazlynda kushairi said...

Kak Moon, dulu arwah Maktok Lynda pun pakai 4Life. Lynda sendiri tgk perubahan arwah, Lynda pun amek Belle Vie masa period tak stabil. Sampai sekarang Lynda amek produk 4Life, mmg berkesan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...