Friday, November 09, 2012

Bakal Bakal isteri sekalian

Musim cuti sekolah dah mula .........pastuh misti la ramai adik adik manis kita yg akan tamat kan zaman bujang ...so sini ai nak share ngan kowang yg bakal bakal nak akhiri zaman bujang tak lama lagi

Nih di copy paste ya 

Panduan memikat hati mertua 

Sebaik sahaja selesai diijab kabul, secara rasmi kita menjadi miliknya.Kalau dulu hanya sebagai kekasih, tetapi kini sebagai suami/isteri yang sah. Namun kita sebenarnya bukanlah hanya berkahwin dengan dirinya, bahkan juga seluruh anggota keluarganya.

Bagi yang sudah biasa bertemu dengan mertua sebelum berkahwin, tentu tidak menjadi soal. Bagaimana bagi yang tidak pernah bertentang mata dengan keluarga mertua? Pasti diselubungi rasa bimbang, apatah lagi bila memikirkan cara untuk menyesuaikan diri dengan mertua.Bagi menangani masalah tersebut, pastikan anda menyiapkan diri dengan beberapa tips yang diberikan. Persediaan diri sebenarnya bukan hanya bermula selepas sah bergelar suami/isteri, seeloknya sedari awal pertunangan lagi. Kalau kena gaya dan caranya, tidak mustahil anda akan jadi menantu kesayangan.


1. Sebaik sahaja anda sah sebagai tunangannya, mulakan berkenal kenalan dengan keluarga mertua. Andai tinggal berjauhan, hubungilah mereka melalui telefon sekadar untuk bertanya khabar. Jika duduk berhampiran, cuba sesekali luangkan waktu berkunjung ke rumahnya.


2. Ketika berkunjung, bawalah buah tangan bersama. Sekurang-kurangnya dengan membawa kuih ataupun buah-buahan. Tetapi lebih elok jika anda membawa sesuatu yang boleh dibuat cenderahati. Misalnya dengan memberikan sepasang kain sebagai tanda kenangan.


3. Kenali sikap sebenar mertua anda. Tanya kepada pasangan anda, apa yang disukai dan dibenci oleh mertua. Jika anda tahu apa yang disukai dan dibenci, secara tidak langsung ini boleh memberikan persediaan ketika sudah menjadi ahli keluarganya kelak.


4. Setelah berkahwin, jangan sesekali anda memarahi anaknya dihadapan mereka. Keadaan ini memberikan gambaran sebenar sikap anda terhadap anak mereka. Situasi ini mungkin akan menimbulkan kebencian dihati mertua.


5. Setiap kali bertandang, cuba mengambil hatinya dengan bercerita tentang pengalaman lucu yang boleh menghiburkan hatinya. Jangan lupa bercerita dengan sepenuh perhatian agar dia tidak rasa jemu. Ingat, jangan pula anda bercerita sesuatu yang dianggap bodoh dan boleh memalukan diri sendiri.


6. Berkongsi minat dengannya. Kalau dia gemar bercucuk tanam, anda juga harus belajar bercucuk tanam. Kalau dia gemar memasak, tidak salah anda cuba belajar memasak daripadanya. Tunjukkan yang diri anda betul-betul berminat dengan apa yang disukai. Bagaimanapun anda dinasihatkan jangan belajar sambil lewa kerana mungkin dia beranggapan anda tidak serius.


7. Apabila tiba hari-hari penting seperti ketibaan Hari Ibu, Ulang Tahun Perkahwinan, Hari Bapa dan Hari Lahir, jangan lupa menelefon mengucapkan sesuatu. Lebih baik jika anda berkunjung ke rumahnya dengan membawa hadiah. Atau anda juga boleh membuat kejutan dengan mengadakan majlis untuk mereka.


8. Paling penting, jaga pertuturan anda. Jika sebelum ini anda seorang yang ‘mulut lepas’, anda dinasihatkan agar menjaga pertuturan anda. Kata orang, kerana mulut, badan binasa. Jadi berhati-hati ketika menuturkan sesuatu di hadapan mereka. Jangan sampai menyinggung perasaan keluarga mertua.


9. Setelah selesai majlis kenduri, pastikan anda ringan tulang membantu mengemaskan apa yang patut. Terutamanya jika kenduri dilakukan dengan memasak sendiri. Pasti banyak barang yang patut dibasuh seperti periuk,kuali, gelas atau pinggan mangkuk. Walaupun anda keletihan, tetapi cuba sibukkan diri dengan menolong apa yang patut. Tetapi jika majlis dilakukan secara katering, cubalah mengemas apa yang patut di dalam atau luar rumah.


10. Akhir sekali, cuba mengasihani keluarga mertua seperti anda menyayangi keluarga sendiri. Anggaplah mereka sebahagian daripada darah daging sendiri supaya hubungan akan bertambah mesra dan berkekalan hingga ke akhir hayat.Walaupun jika ditakdirkan anda tiada jodoh dengan anak mereka, pastikan anda sentiasa menghubungi sekadar bertanya khabar.


and yg last nih  nih tips pak sutan kasik kat kenkawan dia ....alahai pak sutan tetiba jadi cik sri siantan plak kamu nih hahahha 

11 - Kena pandai masak ...kalau tak pandai pun atleast master kan 1 jenis masakan pun tak pa so that anda ley jamu keluarga mertua kowang makan ...cam sup ke ...masak lemak cili api power ke ...nasik beriani ke ...nasik lemak ke..nasik tomato ke ...atleast ada 1 je so nanti tetiba kalau anda di suruh masak terkejut tergempaq tak la anda mengelabah .. and misti pas tuh saham anda naik terus ....so cepat2 call mak kowang n mula belajar masak 1 signature dish sekarang ........

kalau org tanya ...eh kak sedap nya ...sapa masak nih 

menantu ai masak ....( bangga mertua u ) ...pastuh cuba tgk hubby u dia lagi la kembang kempis ...tapi still tak ley lawan kembang kempis sendiri lagik sebab kena puji ngan mertua hahhahahhaha 

Insyaallah jgn rasa takut kat mak mertua n pak mertua n ipar duai anda .....sebab dia org pun ur parents jugaks kan .......

 Dengan itu ..........wahai Ibu Mertua ku Puan Rokiah ....tgk la anak bongsu mama tew saja bikin panas n tag gamba gulai ketam mama yg sedap tew .........saja kasik bakar kita org kat sini ............

Mama oooo Mama ( kelip mata laju laju ) nanti kita org balik nak gulai ketam nih jugaks vleyyyyyyyyyyyy tak pun ....kari Ikan Yu ka .............Sup tulang meletop mama tew ke ...........dap dap nyaaaaaaaaaaaaa

Walau cam na ai perati mama masak ai still tak dapat achieve rasa 100% cam dia ...tew la kan air tangan mak mmg sedap anak anak makan 

terus berkriuk kriuk perut kuwwwwwww



 gara gara gamba gulai ketam tew ...terus la semer kat sini terkenang2 kuah gulai ketam tew ........terus me n sutan on d way balik dr kije terus ckp pasal gulai ketam .........nih semer Umi punyer pasalllllllllllllll

ok bai 

3 comments:

SyaQira Zaid said...

tenkiu kak moon atas info anda..dah ade family mentua ni kan kena la jaga cam family kite..cume bab memasak ni sy terkureng la cikit, sbb family org jawa johor..cara masakan x sama ngn deme ni..cara masakan biasa je..hihi..papepun, mehle + follower kat blog sy http://lifestyle-blueberry.blogspot.com/

**thanks 4ur sharing sis

Unknown said...

Sedapnya kak moon... Teringat gulai ketam my mom. Mom's cooking always the best kan. :)

Unknown said...

RM1/pcs strip ujian ovulation OPK (kesuburan)/pregnancy UPT (kehamilan).


blogshop: http://kit-ujian-kehamilan-murah.blogspot.com

sms: 0122429082 (puan nor)
email: lovidoobidoo@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...