Thursday, September 04, 2014

realitinya selepas ber anak 3

yup ...akak dah jadi emak kepada 3 anak almost 8 month now . Tetiba cam eh dah 3 dah anak ....hahahah vley cam tuh

Its the most rewarding , penat  dan pekerjaan yg paling seronok pernah saya buat . Bagi Moon perubahan dari 2 anak ke 3 anak mcm sama je seperti dari sorang anak n tambah anak ke dua . Walaupun saya skrg sonok sangat menerima kehadiran anak ke 3 ...ahli baru dalam keluarga , tapi ada beberapa perkara yg buat saya cam terkejut n gelabah nak sesuaikan diri . Ermmm masa dpt anak ke dua I ok je handle semuanya ...but mengapakah skrg I cam struggle habis n at the end of the day , akak dah flat giler . Ibarat Ultraman yg cahaya di dada duk blink blink blink .........zzzzzzzzzzzzzzz ( sekali pakej dengkoq , pastuh laki siap rekod bunyi dengkoq ...pfttt  )

Skrg mmg sonok main ngan baby ..berguling2 ngan budak2 ..gelak bagai nak rak bila Sarah buat lawak ...sembur air liur ...kuar kan lidah dia terjelir ...bila Sarah pegi gigit n jilat pipi abg n kakak dia ....wah masa tuh mmg sonok sangat la ...even dia nonggeng pun ley nampak itu la benda paling cute di dunia ...hahahah


 But ...bila dah ada anak 3 nih dan bekerja , maka kerja urusan kain baju nih la benda yg tak habis2 . Rasa baru je clear kan bakul baju kotor weekend ari tuh . Hari Selasa dah penuh balik ...uiks magic sungguh ....dari mana dtg nyer semer neh . Lepas dah basuh nak gie jemur tgk kat ampaian masih ada baju lom angkat ....dah angkat campak atas katil bawah ...and atas katil tuh pun ada few kain baju yg belum jugaks lipat lagi ....see mmg kain baju adalah unfinish bussiness

 Masa lom ada anak kain baju mmg kemas ...bukak almari cam tgk baju yg di susun kat kedai ...ikut warna n jenis semua . Dah ada Isk , kualiti masih terjaga ...masih sempat buat semer tuh ...n bila Yaya kuar pun masih ok cuma lambat sket la nak buat semer tuh . Kadang nak carik baju pun semer kena pergi korek timbunan baju ....yg tuh la yg buat ai stress sebab baju neh kalau lambat lipat kedut dia tuh mmg terbaik la kan ..but bila dah tambah 3 ...mmg terus cam kena jirus ngan 3 bakul baju rasanya ....


Kadang dah lipat , duduk la semer kain baju tuh kat bawah ....so korang nak baju sila la amik kat sana kay ...last last duk rotate baju tuh jugaks .

Kadang kalau tak sempat sangat ...angkut je semer kain baju campak je dalam bilik atas yg mmg khas utk kain baju je ...pastuh cepat2 tarik pintu , tutup rapat rapat . Tapi bersedia la utk kena heart attack bila masuk dlm tuh utk melipat hahahah .


Kadang semer duk lepak je kat bawah ...pastuh semer ngantuk n terlena kat bawah tuh jugaks ngan atas kapet bagai . Dah terjaga sebab sakit bdn but still tak daya nak bukak mata n kejut anak anak naik atas sekalik ....sudah nya semer pengsan kat bawah tuh sampai ke pagi ...siap pak sutan tido peluk sofa terus hahahha .....dulu tak pernah pun cam nih ...skrg apa apa pun vley la janji tidoooooooo hahahah . Kadang nak baring kejap rehat sambil tgk TV ....dusta semua tuh . Baru 5 minit tgk terus lenaaaaaa tetiba tv tuh tutup sendiri ......


Bila bebudak nih diam je kat atas ...maknanya ada la h tengah buat sesuatu ....so bila slow pegi jenguk ...umak aiiii berterabor bilik ...semer toys atas lantai ....yg tak paham nye pasal apa kain baju towel buku semer pun tercampak atas lantai ...adoiiiyai anak ...mak kamu baru je tgh siap masak kat bawah . kuali periuk semer pun lom siap cuci ...dah pening tgk sepah2 korang buat neh ...apa lagi terus jadi hulk .............kemas cepatttttttttttttttt

Masa ..........nampak nya bila lagi ramai anak lagi la rasa cam cepat nyer masa tuh berlalu . Rasa baru je cuti bersalin ....skrg nih dah 8 bulan dah baby . Rasa cam baru je duk bangun tgh malam nyusukan anak ...pagi uruskan anak gie skolah then gie kije ....tapi mmg pantas je masa berlalu . Hari Isnin di mana anak anak pun liat nak gie skolah ..mak dia pegi kije pun cam nak seret kaki .....yer la ingat weekend ley duduk berguling2 ke ...sabtu ahad tuh la time nak mengemas nak menyusun semer benda ....skalik tetiba eh esok Jumaat dahhhhh...cepat nya .... yeyyyy n rutin yg sama akan berulang ...tak tahu la nak sonok ke nak nanges .


Rasa nya tak salah kalau mintak Isk n Yaya tolong ...lagi pun ai hanya la ibu yg ada 2 tangan dan banyak benda nak di buat . So ...skrg nih Moon mmg banyak mintak tolong ngan Isk n Yaya ...terpaksa la . Anak anak dah ckp lapa ...so mummy nak gie masak ...korang toloooooong la jaga adik kejap  . Mummy akan cuba masak secepat mungkin ....dah siap masak terus hidang ...tapi dapo tak sempat kemas sebab si kecik dah melalak nak susu mummy .....yer yer ....im coming . Dengan cara nih je la mummy dapat settlekan semer kerja 

So kesimpulannya umah tak la sekemas dulu ,.... bak kata pak sutan . Kalau mummy try jugaks nak buat semer benda then u takkan ada masa nak spend ngan anak anak...takkan ada masa utk diri u sendiri utk rehat  ....which is sangat betol kan .

Tapi Moon rasa ada ibu ibu yg sangat cekap n kuat di luar sana yg can do better than me ...salute utk korang . Mama slalu kata ...tak pa masa dia org kecik nih je penat sket . Nanti dah besar sket ok la sebab depa dah pandai dah buat semua sendiri ...

Tapi bila ada org kata nak dtg .........vley plakkkkk kejap je kemas terus umah bersih n kemas hahahahahha .... mana semer brg2 tadik pergi ? Campak masuk 1  bilik hahahahha ...

My inlaw mmg ada kunci umah sebab last time mmg dia org kerap dtg ...so masa tuh tgh pregnant kot so masa tuh ngan tak sihat nya early contraction bagai ...tetiba dia org call bgtau nak dtg ..nih dah on the way ...apa lagi terus lunch hour zas balik umah n kemas apa yg patut ...dalam masa 15 minit umah kemas giler ...siap salin cadar katil bagai ....sampai balik kat opis cam nak pengsan baru teringat ...eh kita tak tapau makanan laaaaaaaaaaa . Terus perut berkeroncong ....sejam pas tuh dia org call bgtau ...dah sampai dahhhh n dah masuk umah . So sebab mangga lama rosak n karat maka la nih ada kunci lain dah ...bahaya hokeyyy ...walaupun my mil tak kesah pun but still reputasi kena jaga . Walaupun tak la cemerlang but ada lah sket pun kan .... hahahah



Korang , jgn lupa date kita 7 hb Sept nih ( Ahad ) di Sarah Hughes GLOBE , Jln TAR 

http://miera301.blogspot.com/2014/09/jemputan-ekslusif-ke-sarah-hughes-globe.html



11 comments:

Raisah @ echah said...

hehehe...sangat la betulnya k.moon... rasa nya semua ibu bekerja begini. hal kain memang tak pernah selesai. baru jer timbunan membentuk gunung kinabalu ditarah, tetibe 2 hari ada balik dah jadi everest. budak2 punya baju lagi la lama melipat, kecik2 semua. rasa macam dah lama lipat, asal tak habis2 lagi niiii...nanges. pastu dah lipat, nak sumbat dalam almari pulak amik masa lagi... pastu bila bukak lemari, tetibe baju runtuh sebab ada org main tarikkkk je baju kan...sambil bebel bebel sambil wat kija. itu lah seorang ibu...hehe... ECHAH

ijan said...

Kak moon.

memang semua mak rasa macm tuh. Tapi kira ok lah sebab akak ada 3 anak..Akak masak lagi.Cukup terror lah, supermak!

Saya faham. Yang saya ni, baru sorang dah berterabur kehidupan...kikiki. Itu pun tak masak kak..sampai rumah dah 7pm. Laki lak ada keje malam.. Memang saya tak masak.. Teruk betul lah saya ni kan, kak..:P

Basuh & Lipat pun satu hal..Selalu ckp kat suami, ada tak mesin lipat dan gantung baju...muahahaha..i wish kan.

Keje sebagai mak memang tak habis...dari mata buka, sampailah tutup. Doing same chores everyday.

Rina Sh Ab Hamid said...

bab orang nk datang umah tu mmg best part. sy pn sama. anak dh 3. paling kecik 7 bulan. cikgu besar umur lima tahun. rumah mmg mcm tongkang pecah. tak sampai lima minit kemas dh sepah semula. bila tau je org nk dtg umah mcm magik sume jadi kemas. haha

Unknown said...

Hiii Moon...akak your silent reader...ada anak 5...memang paham sangat bab2 baju ni...lipat ari isnin ari tu...ari rabu dah melambak balik yang perlu di basuh, di angkat n di lipat...

Miss Moon said...

Kak Suhaila ...

wahhh lagi hebat akak ...5 tentera di umah tuh ...haaiiih ...moon baru 3 neh pun cam nak putus semer urat ketin hahahahah

salute la kat akak

Elly said...

Moon walaupun anak aku 2 jer tapi tetap rasa macam 3 sebab laki aku macam kanak2 rebena. Pinggan makan sebiji pun suruh aku basuh. Kalau mintak tolong tgk kan anak2 dengan dia sekali jadi budak2..bersepah satu rumah dia kerjakan.

Aku diam kan jer lah panggil kuat pun nangis kat toilet.

LM said...

Moon.. Masa berlalu dgn pantas. LM
Nak masuk 5, melayan mabuk.. Melayan kain.. Mak aiii mmg rasa mcm. Mau pengsan 80 kali maaa

Tp bg yg cekap dan pantas urus rumah tu kira gelak je kot tgk LM ni terkial2 x siap2 buat keje umah:(

Unknown said...

Tu la pasal miss moon oiii...tadi balik lunch hour tghari...sampai sidai kain sebakul...pusing pulak lagi satu mesin...ishhh...bila la nak sudah main dgn kain ni....hahhahah

Akak Kembang said...

Ada anak kecik ni mmg gelabah skit...hehehehe...

cikpuanfairul said...

ala kak moon ni suh bw blog dia lak kat komen kelab blogger tu...blog akak hari2 saya bukak tau...semalam pon xdan kak nk g globe...nyampah la..siap gaduh lg ngan husben sbb xdpt g globe..hahahhahhahaha...penangan kak moon tau...

Red Linda said...

bestnya anak ramai..bab menyepah rumah tu la paling best.hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...