Tuesday, October 12, 2010

Appointment ngan dentist

Sian Isk duk ngadu sakit gigi , mama kata malam malam dia nanges sebab sakit gigi ...pastuh dia duk ngadu sakit kepala ....so yesterday bawak Isk ke dentist sebab tampalan ari tew dah tercabut ....so doc kata gusi dia membengkak n dan dah kena infection ....mebi sebab tew la kot dia demam last week

doc tew kata tew gigi geraham last so kalau cabut sian Isk lama baru kuar gigi kekal ....so doc suh wat rawatan akar gigi untuk kanak kanak . It cost me RM 120 ....ok la not that expensive ...kalau org dewasa seribu lebey dow. So yesterday doc cuci dulu buang nanah n kasik antibiotik ....esok 2nd appointment kasik tampal ....so bengkak dah susut baru ley tampal .

sebab gigi dia sakit la dia demam , pening n kurang selera makan .....rupanya lubang tew dah jauh ke dalam gigi tew n dah kena gusi belah dalam ..

lepas isk mummy plak dapat rawatan gigi ....Isk siap sedeh sebab dia nampak doc sumbat macam2 dalam mulut mummy ....balik umah dia bagitau Isk sedey Isk takut mummy mati ...gulppppp . Isk mummy ok je cuma gigi maaaaaaaaaaaa

I lost my gigi geraham lepas bersalin kan Isk ...see Isk cukai gigi sebatang ....gigi ai sangat weak so terpaksa la geraham di cabut ....gilers sakit hokey tapi kejap je ...panjang gilors akar gigi tew ...hahhahah ai cabut kat hosp gigi kerajaan je bayar RM1 muahahhaha .

So what happen bila geraham bawah tak der ? Ha geraham atas tew jadi panjang la n memenuhi ruang yg kosong ...n bila gigi bungsu dah kuar dia akan menolak la gigi lain tew ...bagus la doc tew explain muahahhahah so lama kelamaan akar semer akan terlariiiiiiiiii ....ermmmm baru ai tahu . So sesapa ada hilang gigi sila la amik cermin tgk ...betul ke idakkkkkkk

So she suggest kan ai wat bridge ...ingat mak nak besarkan jambatan pulau pinang ke ...nih la dental bridge . Terus mak rasa tua cam pakai gigi pelsu ...but nih ada la permenant ...terus kasik simen ..
so gigi jiran akan di kecik kan n akan di masukkan slot utk gigi baru ..ha sejebon cam gamba kat atas tew ....doc explain bersunggoh2 sebab nih cost dia Rm 2000 kalau mak tak salah dengar ....gulpppppppp ....nanti la mak pikir kan doc bila ai ley wat itew jambatan ...dengar harger terus mak rasa nak ke jamban

Kenapa perlu ganti gigi bila dia dah tercabot ? Ha nak tahu pegi la baca sini

last skali penutup nyer doc tanya ...see tgk u tak der gigi taring alamak mak ngak normal ke ....mebi sebab u suka gesel gigi time tido . Setahu moon my sister je suka buat tew ...moon tak der la plak ...ok la tew ...see pak sutan untung u tau sebab ai tak ley jadi daracula hisab darah u hahahhah gigi taring pun tumpul hahhahahah

tetiba jumpa doc gigi ai terus tingat lagu ....jongang jongang jongang ...halimah gg jongggggangggg

so kowang bila last time kowang g jumpa doktor gigi ? Apa 5 6 thn sudah ...ayoorssss sila la pegi buat regular cek up ....

next week mak nak gi wat checkup wanita lak ....nerves nih ....apa daaaaaaa wat pap smear pun takut . Ada sesapa nak join wat pap smear sama sama ....tak der la rasa takut sangat ....mai jom g gether gether ....

7 comments:

genny da bomb said...

adeh dgr pun sakit huhuhuhu..

isk ok ek jumpa dentist...dengar buang nanah pun dah sakit huhu

Miss Moon said...

genie , alhamdulillah dia ok since this is his 2nd time ke kinik gigi ....so dia pun cam dah prepared ...tapi part lidah tak duk dia tew tak ley wat apa la ...

Azura R-Ju said...

huhuhuhuhuhu zura pun fobia dgn dr gigi ..
tp kalau dh sakit tu , berserah je ler kan

Trying To Be Muslim.. said...

Hi munny, alhamdulillah sooner or later, isk akan ok sakit nyer tew. Hik3..pasal bridge tu, kalau tak cabut geraham tapi nak selamat kan gigi2, boleh wat crown..tapi kalau geraham dah kantoii emanglah kene wat bridge....mm mahal gak kat kl, sbb kat dungun, selepas ukur gusi 2 kali and buat module gigi, it cost me..rm1400...kwang4... tak der org pun tahu mas buat crowning...:P
Cuba lah plan wat kat Trg...

Sbb geraham pecah kat Doha Qatar. Balik wat sini sbb kat sana mahai gilers...

u know wat, mas dah sebulan seminggu lewat ni..jeng3....nanti minggu depan nak wat pap smear gak..ajak che yah..dia lak..ngeri ngan forcep mulut itik tu....hik4...

Miss u dear...

Trying To Be Muslim.. said...

Hak ni resend, incase munny tak perasan...

fooooh...ebatnyer tew munny....mas terpikir ni nak cari camera yan ok2 sket kan...tapi idoooooooooook le yang besaq giler cam D40 twe, sebab kecian lak kat mas nanti...bayangkanlah mas yang tak berapa nak besauuu ni sangkut mende tu .....he....ada suggestion dok munny?

Aapitz said...

Isshhh...rasernyer nak jumpa doc gigi laaa paling takut...

Sakit nak beranak pon, tak leh lawan sakit nak cabut gigi...ngeri...

Dgr bunyi mesin wat scaring pun ngeri gak... hahhaa

Kalo bleh, mmg ler tak nak gie dentist...takoottttttttt... :P

Miss Moon said...

Mas , nak cari kamera ek . Tapi kena kaji dulu utk kegunaan apa ..kalau minat kamera godang ley beli yg besar sket tapi kalau utk daily use n compac n easy to cari maka ley amik compact kamera .

muni tak beberapa arif sangat pasal compact camera nih sebab dia org pun cam model handphone ...banyak sangat n very up to date ...mostly all compact camera skrg dah produce gamba yg cantek2..my friend pakai range sony T10 tew n gamba2 dia sangat cantek ...mebi ley try tgk kat kedai kamera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...