Tuesday, August 02, 2011

beutiful words

Thanks to all of you yang share kat blog kat FB kat tweet and even forum n emails ....moon ucapkan jutaan terima kasih ..

So ai just google Norma Talib masa lunch break and ada banyak yg kuar and amik masa baca satu persatu ...Ya Allah kowang mmg baik ...no wonder its spread ngan cepat skalik rupanya kowang kowang la yg banyak membantu even kowang tak kenal pun Moon and even Norma n Talib

moon nak share 1 petikan nih sebab i almost cry when i read this and menambahkan seribu rasa keinsafan ....and i hope anda pun rasa benda yg sama ...n sama sama kiter renung kan di bulan yg mulia ini

Moon, thank you thank you for sharing this. It opened up minds, hearts and made people realised and count their blessings instead of their sorrows. It also opens the minds and heart to the family's of cancer patient who somehow know that they are not battling with it alone. Thank you for sharing all the progress. And you be strong for Talib, Norma, Rafiq, Norma's mom and all the family members.

Sometimes we are just too absorbed in our own problems and start hating life and blaming everyone around us! STOP, THINK and REFLECT other people's ordeal instead. There are lots more out there who are just battling to stay alive and trying to cherish each and everyone in their life in every single possible second. Because life is just not about you alone! It is about everybody. It is about giving and sharing.

taken from HERE

so dalam kiter rasa kita susah ada lg org yg susah ...dalam kiter sakit sakit ...ada lagi org yg lagi sakit dr kiter but yet kiter asyik merungut ...sesungguhnya kiter amat bertuah sekali ...and Talib n Norma bertuah kerana Allah memilih mereka utk ujian sehebat ini .

bila blk umah hari nih ...go and hug ur kids ....cium la mereka
layan la suami dengan baik n ikhlas
suami sekalian sayangi la isteri anda dan hargaila mereka sepenuh jiwa
sementara kiter masih mampu melaku kan nya ...
siapa tahu apa yg bakal berlaku pada kiter besok ...

Lupa nak share ...moon suka baca status Heliza Helmi sebab ayat2 nya sangat bagus n sangat berguna ...nih moon kopipes

1.Barangsiapa brsabar(atas ujian),maka baginya manfaat ksabarannya & barangsiapa murka(atas ujian),mka baginya murka Allah. (HR. Tirmidzi)
2.Barangsiapa dikehendaki Allah kebaikan baginya maka dia diuji (dicuba dengan suatu musibah). (HR. Bukhari)
3.Besarnya pahala sesuai dengan besarnya ujian dan cubaan. (HR. Tirmidzi) :).. Jadi beruntunglah mereka yg diuji.. Tapi perlulah bersabor dan redha dgn ujian itu ye :)


Saat anda menangis sambil berkata: "Mengapa Allah membiarkan persoalan ini menimpaku?'
Katakan pada anda:"Kerana Allah Maha tahu bhw anda akan tumbuh menjadi org yg kuat!"
Bila anda mengeluh sambil berkata:"Mengapa persoalan ini tidak henti2 mghampiriku?"
Katakan pd anda:"Kerana Allah sedang mendidik anda dgn cara itu.Betahanlah! dan tunggu saat DATANGNYA Pertolongan ALLAH" :)



Baginda sll bdoa sprti brkt :
...“Allahumma inni auzubika minal hammi wal hazan..”
mksdnya: “ya Allah, ssungguhnya aku blindung kpdMu dr kcmasan & ksdihan..”

Jgnlah kamu bsedih, ssungguhnya Allah sntiasa bsama kita..”
(Surah At-taubah, ayat 40) .. Dont Be Sad My Dear Friends.:)

16 comments:

fazilzura said...

huhuhuhuuhhuhuhuhu (no words)

cu734ngel said...

uhuk uhuk..u inspired me...btw i think cancer fighters statstics are on the rise..it can happen to anyone of us..so this is also a reminder for everyone of us who is still healthy..take care of ur health kan kan kan?btw i have a close family friend who suffered from brain cancer stage 3 dulu when she was 15 n now dia dah okie and lives up to the age of 31 n counting(insyALLAH) n dah ada anak sorang..will ask her apa yg dia amalkan yeah..btw thank you for sharing some info n tips ubat2an yg uoll guna..skrg ni i ada fb friend yg tgh berperang dgn cancer perut stage 4. she is in germany getting treatment and really praying for miracles to happen..insyALLAH kan..:) u take care..and kudos for being an awesome human being...:) pluk cium utk norma ye..kami warga blogger doakan kekuatan utk menempuhi dugaan ni utk uoll sekeluarga..amin...;)

IdaShazana said...

Sesungguhnya Allah Maha Kaya..
Hanya Dia yang mengetahui.

lagenda said...

doa kami semua sentiasa ada untuk norma

May Maisarah said...

Sangat terharu bace entry ini..

Semoga terus tabah dan sabar dalam menghadapi dugaan ini, ye kak. =))

Sy doakan semoga Kak Norma cepat sembuh.Insyaallah...

Lenny said...

btul moon.. dari blog nieh... mmg macam2 kita boleh share.. kisah suka.. duka... and kita tak tau.. how our stories.. our writing could help ppl, or even touches their heart...

syukur.. ramai yg mendoakan norma... semoga Ramadhan ini.. membawa keberkatan buat kita semua.. dan semoga norma finds the miracle.. insya Allah..... sama2 la kita berdoa...

eiela said...

Allah tuh ada dengan hamba dia.

('',)MiSs mRs.SaMsOL said...

salam kak..insyaallah keberkatan bulan ramadhan ni kak..moga kak norma leh raya bersama rafiq n abg talib..

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

Hanya satu yg nak saya sharre..

Hidup ini adalah ketentuan bukan kebetulan. Jalan hidup Norma, jodoh dan anak adalah ketentuan. Sebagai hamba aLLAH kita kena redha & yakin setiap yg berlaku adalah hikmanya.

Semoga Norma & family terus tabah hadapi duagaan drpNya. Amin.

MyKhalish said...

ila dah lm follow kisah norma. ila pernah diduga ectopic pregnancy yg mn ila anggap sgt hebat dugaannya. tp bila bc kisah norma, ternyata dugaan ini lbh berat.

tp percyla, allah xkan berikan dugaan sekiranya kita xmampu galas. allah jg berikan petunjuk utk mslh kita. cuma kita perlu berusaha, sabar & berdoa ianya dpt dilalui.

semoga norma talib, rafiq, moon & keluarga trus tabah. kami semua doakan anda..

c H i N t A said...

btol kak moon..hargai lah orang2 yang kite sayangi dengan sepenuhnye, bila die da xde nanti baru la nak menyesal....

bende neh telah terjadi pada kawan asben saye, yg mane telah kehilangan isteri dan anak sulung die dalam kemalangan yg melibatkan 4 sekeluarga..dengan pantas Allah ambek isteri dan anak die...dan mase tu pown kawan asben saye sibuk dengan kerja...dan skarang yg tinggal hanyalah die dan anak bongsu..Allah nak bagi zuriat die terus hidup, sebab tu anak bongsu die masih benafas skunk..
itu lah yg dikatakan takdir Allah...sebelum ia pergi hargai lah ape yg telah dianugerahkan...

Ayu Safieza @ Humaira' said...

Assalamualaikumwbh cousin....

Allah swt itu Maha Penyayang...mana mungkin yg buruk itu dr Allah, melainkan itulah yang terbaik yg mahu kita lalui, Insya'Allah.

Salah satu tanda dikasihiNYA, adalah diuji....dan bila diuji maka kita bersabar pula...itu lah pembuktian beriman dan berserah kpdNYA.

Jika kurang kita di dunia....sudah pasti di sana kelak, kita akan dilebihi krn itu janji Allah. Allah is just...maha adil. Sesungguhnya....ujian norma menjadikan norma lebih baik dari kita disisiNYA....

Tiada tempat yg lebih baik melainkan kebaikan disisiNYA. Alangkah bertuah norma disisi Allah..bukankah mendapat perhatian Allah swt itu lebih mulia berbanding perhatian manusia....

Ini dari my better half...he said...she is lucky di sisiNYA...!

You stay strong ya muny.....Mas berkira2 dgn kata2 suami...katanya, wanita selepas bersalin, bagai kain putih.....dihapuskan segala dosa...

bayangkan norma diuji selepas bersalin....disimpan segala kenikmatan olehNYA...masya'Allah...betapa BERSIH DAN PUTIHNYA kain norma.....kan? Bertuah benar talib...miliki isteri yg mendapat perhatian mahkluk di bumi dan sudah tentu cinta dilangit juga.....

...hmmm....mcm mana yer kain putih kita kan? Selamat berpuasa dearest.....:) have a blessed and contented ramadhan.....peluk cium buat isk and yaya.....

Hanie Honey said...

pengalaman mengajar kita ErTI KEHIDUPAN.....

SeMoga norMa kuat dlm menghadapi dugaan drNya..

shiori_LA said...

mun...maafkan akak...akak dah share kisah norma dan talib tanpa minta kebenaran dari mun.....di fb..akak..

it's difficult to have someone like talib that have been through a lot of sadness in his life...be strong norma and talib of coz......

Anonymous said...

lepas baca blog akak, saya rasa lebih menghargai org disekeliling saya terutamanya suami. :)

rasa sedih sangat kak bila baca kisah ni. saya pun ade kakak yang kena kanser serviks stage 2. tapi dia masih sihat dan kdg2 je sakit .. terasa sedihnya bila orang yang kita sayang diuji dengan dugaan yang maha hebat..

mungkin semua ni ade hikmahnya.

tolong sampaikan salam saya pada norma .. bagitahu pada dia kuatkan semangat dan jangan putus asa.

btw, Rafiq sangat comel. :-)
memang cute sangat ;-)

(o_0) said...

moga mereka² yg berperang dgn penyakit redha dan tabah dgn kententuan DIA. sesungguhnya DIA yg lebih mengetahui. Buat kita yg sihat walafiat ini jgn sesekali lupa bersyukur dgn pemberian Allah dan mendoakan mereka yg tidak bernasib baik.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...