Friday, December 09, 2011

Sutan ke Hosp

Teman kan Pak Sutan ke Hosp utk pemeriksaan susulan selepas pembedahan 25 April 2011 . Sutan di operate utk kuarkan 80% colon dia due to colon cancer ...luckyly kami found out pada peringkat yg sangat sangat awal .... So sekarang dia cuma ada 20 cm usus besar

So kali nih dia kena scope dr atas n dari bawah . Colonoscopy n Endoscopy ....sian dia kena poser dah hari Ahad tew ...

so pagi pagi dah kuar n ke hosp .....so tunggu turn pak Sutan utk di scope ...masa tew nampak dia cam nerves jugaks . Sebab dulu masa time papa , after 6 months ada lagi tumbuh yg baru . So Pak Sutan sangat la nerves .

So lepas kuar scope tew terus dia sengeh je siap jln sendiri balik ke katil ewahhhh . Pastuh kemain eksyen ...saya tak kena bius pun ...tapi tang scope kat atas nak termuntah rasanya .......



pastuh makanan sampai hu huuuuuuuuu maka makanan tew jadi habuan ai la ya n pak Sutan makan bubur dulu hiks hiks


hahhahah tapi di paw jugaks se sudu dua ...rasa lega sangat tak der apa apa . Pasnih bulan 1 plak wat full ct scan utk bahagian perut .

Ini adalah ketumbuhan yg ada dalam usus dia yg kami dpt tahu pada 2 Feb 2011 lalu . Due to a very strong family history belah ayah dia maka kami pegi ke hosp utk check up . Mmg terkejut acctually bila doc yg operate papa 6 thn lalu dtg tunjukkan gamba nih . So theres no other option to proceed with the operation .

Masa 1st check up kami buat kat Hosp Kajang under Mr Das . So memandang kan keadaan hosp Kajang tew very the classic maka kami go for 2nd opinion ke Hosp Serdang under Mr Raflis . Alhamdulillah Sutan pun very terbuka terima benda nih . Yes kami faham ada nya risk apa bila ada a very strong family history with colon problem its just that kami tak sangka ianya sangat cepat . ..

So according to the doc Sutan pun very healthy and dia dah gain balik berat dia sebelum operation hahahhahah which means that usus nya sangat sihat , kalau tak gain weight tew yg risau ... Tapi dia still ada masalah nih which is normal . Dalam 2 3 thn ia akan kembali normal

- cant control his bowel movement sangat . Meaning that after 15 minit makan dia akan cr toilet .

- dia still cirit birit sebab tugas utama usus besar adalah utk absorb liquit ...so bila usus besar tak da ...najis akan cair

- Dia cepat lapa sebab lepas makan terus buang maka perut dia kosong

7 comments:

Mama HH said...

nnt mesti dia makin slim moon...

get well soon...

Puan Min Cantek (PMC) said...

semoga sutan sembuh....aminnnn

ROJAK said...

pernah terbaca info kat mana tah brock lesnar pun pernah kena colon cancer tapi baru-baru ni dah lepas buat pembedahan siap nak lawan alistair overeem dalam ufc. moon tanya pak sutan layan ufc tak?

Cik D momy the ZAs said...

semoga pak sutan segera sembuh... dan norma juga :)

Nurul said...

I pray for speedy recovery for both of them.

Unknown said...

get well soon to pak sutan..

http://fizzyilham.blogspot.com/2011/12/solemnization-zamani-intan-safura.html

Anonymous said...

moon...ce try berubat dgn hj zabir di beranang...dia guna herba, dah ramai yg pulih berubat dgn dia ni.

http://www.dapurkakjee.com/2011/04/235-rawatan-alternatif-hj-zubirzabir.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...