Wednesday, May 04, 2011

kisah pembedahan pak sutan

Ahad 24hb Apr 2011

Pak Sutan admited ke hosp pada hr Sabtu petang . Ahad dia dah start kena poser . Maka nya Pn Moon pun turut sama menemani Pak Sutan di hosp ...sebab esok pagi pagi dia dah kena masuk dewan bedah kan
masa nih relax lagi ekekke ..
siap ley nak main football manager bagai
nasib pak senuls dtg ley la pak sutan tgk game Real Madrid yg terlepas hahahh frust giler dia sebab real madrid menang 6-3 ...thanks senul muahahah walaupun terlepas game tp terubat la sket kedukaan dia sebab ley tgk jaringan 6 gol tew .

Isnin 25hb Apr 2011Pagi pagi kol 7 30 pak sutan dah kena bawak masuk bilik colonoscopy sb doc nak kasik warna kat tumor tew supaya nanti bila dah open dia org tahu di mana kedudukan tumor . Lepas dah setel dlm kol 9 am ..dah ada katil dewan bedah dtg jemputs utk masuk ke dewan bedah

on the way ke dewan bedah
maka nya menunggu la kami semua ...sutan masuk kol 9 . 30 am dan keluar kol 8 30 pm . Sangat gelisah tgu kat luar ...dah la nak tanya kat org pun tak der org kat dalam tew . Atleast kalau ada monitor yg bagitau progress operation tew bagus gaks ....susah hati tau sebab lama gile tunggu . Kol 4 30 doc yg bedah dah kuar ...doc kata pak sutan kena di stabil kan dulu ...alhamdulillah . Operation berjalan lancar...ini la rupa usus besar yg dikuarkan tew
kalau takut jgn tgk hahahha...kalau tak beberapa nak nampak apa benda nih ...ai kasik gamba yg mudah utk di tengok
ha tew la usus besar ..so doc tinggal kan dalam 20 cm ++ balance usus besar tew ...yg lain di kuar kan

"One of the important jobs of the large intestine is to absorb the remaining water from the food residue passing through the intestines. The residue that is left remains in a semisolid state and is propelled toward the rectum by peristalsis. Through reflexes which are triggered by a full colon, feces is eliminated from the body."


sebak sangat tgk dia masa nih ...terus kelu je lidah ...sian pak sutan

urin dia masa nih kaler hijo

Selasa 26hb Apr 2011- day 1Masa nih pak sutan pakai ubat tahan sakit aka morphine . Di tangan dia ada button yg dia ley tekan kalau dia rasa sakit. Dia kata sakit la punya yg amats ...mau nya tak sakit kiter kena pisau sket pun punya la perit ini kan plak punya panjang operation nya .

Rabu 27hb Apr 2011- day 2

Hari ke 2 lagi bagus dr semalam . Dia dah kuat sket n dah mampu berdiri . Org Physio pun dah dtg n suh pak sutan banyakkan bangun n berjalan .
thanks sebab ramai opismate yg dtg waktu lunch hour jenguk pak sutan ...pak sutan tgh seksis ekekkeke sebab banyak nor wayar kat badan n wayar bersambung kat mesin bius tew.
dia pun dah kena start wat breathing exercise utk bagi paru paru dia kuats ..n dia masih puasa masa nih
malam nya dia muntah punya banyak sampai ke atas lantai semer sebab tak sempat spare kan tempat muntah ...terus kuar air coklat beserta lendir2 aka kahak . Semer cik moon nak snap kan . Bukan apa senang ...kalau doc tanya apa warna nya ....senang kan ...tak pa doc saya ada snap gambo ..ha nih dia ...muahahha
terus pak sutan tido berteman kan plastik muntah

Khamis 28hb Apr 2011- day 3Alhamdulillah sutan dah tak pakai morphine tew dah n banyak tiub dah di cabut ..tiub kencing n tiub bius ...so lega la sket kalau tak sana sini wayar.

masa nih dah ley minum clear fluid...tp tew pun sket2 la kan . Dia pun nampak segar sket
n sembang pun ok kalau tak dia cam laloq sket plus tahan sakit lg . dia kata masa nih skala sakit from 1 - 10 adalah 4.
sian mama duk wisau kan Talib n Norma n then riso plak kat anak sulong dia nih
mama bawak sutan pusing2 ...sutan jd sutan wilcha ....sole soleee
finally dia ley tido lena n terjaga sekali je di waktu malam
my dinner ...thanks kak e bawak roti paung yg di idam2 kan akakkak ...cicah plak ngan milo panas ...perg mmmg lazat berkrim . Sambil makan duk tgk pak sutan ...lega rasanya tgk dia tido lena ...

Jumaat 29hb Apr 2011- day 4

Today is better than yesterday ....alhamdulillah sutan makin pulih n makin kuat .
everyday pagi pagi misti ada segerombolan doktor akan melawat hahahhaha sebenar nya bukan lawat sutan je but lawat semer patient la kan ekkekekkekek . According to the nurses kalau duk 1st class doc tak akan melawat sangat ....so even thou dia entitle utk pegi 1st class kita org tak tukar pun sebab 4 org sebilik pun dah cukup selesa dah yg penting sekalik ramai doc dtg lawat dia ...apa apa pun senang kan
see pakwer kiter dah mampu senyum besar2 dah hari nih
thanks Pak Din hahahhah ..ngilu perut pak din nengok perut pak sutan

Pak sutan masih perlu bawak handbag dia ke sana ke mari ekkeke

Jumaat 30hb APr 2011- day 5
tmpat ai mandikan pak sutan ...bapak besar toilet ...sangat selesa . toilet dlm bilik tew kecik sket . almaklum la kamik kan size size arab ...sekalik 2 org masuk ....penuh ruang dow ...so kami ke tandas luar bilik khas utk patient nih je

Hari ke 5 berkampung kat hosp ...sikit pun rasa tak susah ...semer ada kat sini . Kalau lapar masuk je lift turun kat bawah makan ...nak beli apa apa kat sitew banyak kedai ...nak mandi senang ...nak solat pun senang sebab surau ada kat luar wad tew je ...nak basuh baju pun senang sebab ada tempai ampaian kat wad tew ...so semer senang la ....sedar tak sedar dah 5 hr kat hosp . Masa nih tuhan je la tahu betapa windu nya kita org kat Isk n Yaya


doktor Aminah n Doc Rokiah duk tgk jahitan perut patient ekekke
thanks Talib sebab susah susah dtg tgk abg kat hosp ..

1 hb pak sutan discharge n sambung berfantang kat umah

Terima kasih buat Doc Raflis surgeon yg operate sutan ...n yg sangat rajin dtg jenguk sutan ...to all the doc yg bertugas kat wad 6c and to all the nurses yg sangat la baik ati n friendly semer nya . Many many thanks from both of us








11 comments:

Rizziela said...

Semoga pak sutan semakin sembuh

genny da bomb said...

alhamdulillah..hope cepat2 recover ye sutan..moon pun jaga diri..

nydia-mama akif said...

salam........semoga hubby moon cpt sembuh....

Ayu Safieza said...

Alhamdulillah muny...mas n che yah...mengikuti perkembangan dari sini...Alhamdulillah...syukor selamat semuanya....I pray for sutan's speedy recovery soon......:)

eLYies said...

banyaknya kena buang..huhuhuh...semoga mahmod cepat sembuh..amin

Lenny said...

:((

moon.. sorry i tak datang awal2.... kot tak i bawak makanan for u jugak kan...

hopefully sutan starts to recover... kene makan ikan haruan kot kan?

erm... kesiannyer norma.. kene bagi dier kata2 nasihat selalu... cakap dier kene kuat nak jumpa rafiq kan... insya Allah dier ok.. maybe dier tgh rasa down pasal diri dier kot..tuhla dier nyer kesihatan jd mendatar tuh..

mannira said...

moon mesti tak pasan..bukan may kan??? april kan???..anyway be strong ya moon...

take care dear...

Miss Moon said...

ha ha betul saya tak perasan akakkak thanks dear dah tuka balik ke april

Ummi to N& E said...

Assalam

Moga cepat sembuh to your husband..cuma as a person in medical line,the cancer boleh jd heridatory(inherited) tp your children..jadi kena jaga-jaga yeks..

enroll them for health insurans ( kalau belum) so that in the future it will be some sort of savings to them since kita tatau masa dpn mungkin d treatment akan lebih mahal

take care yeks.. and bersabarlaa atas ujian yg menimpa family akak..segala yg baik dr NYA

Joanna Yunus said...

adik saya juga ada rectum canser, sekarang dah 3 tahun dah

Reen Tart Nenas said...

as salam kak. takziah atas pemergian Norma.

anyway, akak kena take care juga husband akak sbb die dah penah operate for cancer colon. if ada apa yg tak kena, cepat2 pegi hosp.

arwah babah saye dulu cancer colon. tp masa operate tu dah 50-50. tapi alhamdulillah, arwah babah survived for 11 years. (sempat la tgk anak dia kawen) tp after 3 months saye kawen, sudah tersurat, beliau pergi mengadap Illahi bulan feb tahun lepas. yg kali nie, terus attacked ke paru-paru.
maafkan saye, saye bukan nak takutkan akak. saye cuma berkongsi pengalaman yg saye ada. wpun dh operate, masih kena berjaga2 yer kak. cancer nie penyakit yg serang secara tiba2. ada org, dpt tanda2 awal.

semoga segalanya dipermudahkan.
maafkan saye again kalau ada yang terasa hati.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...