Tuesday, May 10, 2011

Update : Norma at HKL day 71

macam ni la rupa belakang kepala norma ...tempat tew dah di bedah di bukak di cuci n di jahit buat kali ke 5 ...ya Allah kesian betul kat Norma

mama bawak Rafiq pegi jumpa Norma ...mama kata Norma duk senyum tgk Rafiq tp dia tak mampu nak bercakap masa nih sebab sangat lemah . Harap hilang la rasa rindu Norma kat Rafiq ...maaf ai tak ley nak taip banyak sebab ai sebak nengok gamba nih

betapa besar nya cinta n kasih seorang suami buat isteri nya . Lib stay strong ya ...kami semua akan sentiasa support lib in any ways yg kami boley . Lib jaga Norma baik baik ..sampai dia sembuh . Yang penting org org yg dia sayang ada di samping dia thats all yang matter kan . Apa apa pun dalam keadaan Norma macam ni kaum keluarga je yg mampu naikkan balik semangat dia ..WE LOVES YOU NORMA ....and we will tell u every day ...and doa doa kami semua sentiasa mengiringi Norma ....cepat sembuh ya Norm

Thanks to seorang hamba Allah nih sebab sudi sponsor Monavie utk Norm ...muga Allah akan memurahkan rezeki kamu ....


Sabtu lepas Sutan pun pegi ke HKL . .....yer dia masih lom sembuh sepenuhnya but dia nak nak sangat jenguk Norma n Talib . Dia kata dia tak sampai hati n tak tergamak nak biar kan adik dia sorang sorang cam tew . And sebagai seorang abg dia rasa dia patut be there for Talib ....tak pa Sutan even mummy kena tolak abg atas wheelchair pun mummy sanggup ....apa la sangat kan ...tp he is very strong n dia jalan sendiri ..n hati dia pus dapat jumpa talib n Norma . See Norma abg pun operate besar alhamdulillah dia pun dah makin kuat ...akak percaya NOrma pun misti akan cepat sembuh ...norma kuat kan semangat ...jgn wisau pasal Rafiq....yg penting Norma kena kuat n sihat dahulu . Kami akan menunggu kepulangan Norma ...

Thanks to all yg sudi share banyak info :

Pusat Rawatan Al Hidayah - Kami dah ke sana last few months ..and menurut perawat tew Norms perlu ke sana ....so Talib duk sentiasa bacakan ayat ayat Quran utk Norma

B17 / Biji Aprikot - Talib dah call sendiri Rafee Alia tew n norms dah di peringkat di mana biji aprikot tak kan beri kesan . So stage 4 nih Norm kena di beri injection utk 21 hr cost dia pun sangat mahal. Insyaallah akan di usahakan yg nih ...if its mampu menyembuh kan Norma apa la sangat nilai wang tew jika nak di banding kan nilai nyawa

Transfer Factor Plus - Few pakar duk syor kan TF nih and ive spoken to our personal Doc n dia pun rekemen kan benda nih . So Norm kena makan 5 X sehari ....insyaallah kiter hanya mampu usahakan mana tahu usaha kiter tew akan membuah kan hasil . So Talib kena larutkan TF tew dalam Norms nye feeding tube

17 comments:

yanie anuar said...

singgah n follow

~ain said...

Semoga Allah merahmati akak sekeluarga! ~Amin

Hasnor said...

huhu sedeynya tgk pics norma n rafeeq..rasa sayu sgt..
ya Allah..semoga norma cepat sembuh n bleh blk umah..

zakiah zainudin said...

assalamualaikum!

Selama ni saya jadi silent reader jer, saya dah follow cerita pasal norma ni dari awal lagi.. saya sedih pasal baby saya pun sebaya rafiq & saya faham sgt perasaan norma yg tak dapat bersama dgn anaknya.. menitik air mata bila mengingatkan norma tak dapat bersama dgn anaknya, sungguh kuat dugaannya & semoga allah memberi ganjaran yg baik atas ini..

saya terpanggil untuk memberi komen kerana hari ni saya ada baca paper mengenai seniwati SARIMAH AHMAD yang disahkan mengidap kanser otak & hidung stage terakhir jugak pada tahun lepas.. sarimah cerita keadaannya teruk.. dr bagi tempoh 3 bulan jer utk hidup & suruh buat kemoterapi tapi sarimah taknak buat pasal dah tua & tak sanggup dgn kesan sampingannya.. dia berubat dgn ayat2 al-quran, jaga pemakanan & makan multivitamin kot kalau tak silap, alhamdulillah keadaannya makin baik dan dia hidup sampai skrg walaupun tahun lepas dr bagi tempoh hidup 3 bulan saja.. sarimah kata dia kuatkan semangat untuk melawan sakitnya pasal nak tengok cicit pertamanya, alhamdulillah hajatnya tercapai!

Begitu juga dgn cerita seniwati AZEAN IRDAWATI, dr bagi tempoh dia hidup sampai tahun lepas, tapi alhamdulillah dia hidup sampai skrg.. Dia tak teruskan kemoterapi & radioterapi pasal tak cukup duit so dia berubat dgn as-syifa menggunakan ayat al-quran kalau tak silap & jaga pemakanan..

Atuk saya ada pesan suruh baca surah ar-rahman, tiup kat air & minum hari2.. bila air dah tinggal sikit, baca lagi & lagi.. Dia kata surah ar-rahman ni to prevent kanser.. cubalah, manalah tau surah ni boleh membaikkan sakit norma ni kan..

Doa saya biar norma sihat kembali & dapat menjaga sendiri anaknya.. insya allah..

-zakiah zainudin-

fazilzura said...

salam moon , waaaaaaaaaaaaaaaa bergenang air mata zura bile tgk gamba2 norma ni .. but happy at the same time cz tgk norma dh sedar.. & keadaan dia pun nmpak ok .. semoga norma kembali sihat ..

mmg kehadiran org tersyg di sisi sgt2 membantu tuk kuat kan semangat ...

nydia-mama akif said...

salam moon...
tiap kali baca pasal norma ni bergenang air mata ai..esp kalo tgk rafeeq...ya allah sebak betul sbb rafeeq sebaya dgn my baby......kekdg everytime tgk my baby mesti ai teringat rafeeq sbb yg mesti rindukan mama dia...
papepun semoga norma cpt sembuh...

eLYies said...

ya allah..sedih sangat tgk keadaan norma..insyaAllah..ade masa angah pi melawat.. semoga norma cepat sembuh..amin!

genny da bomb said...

huhu..saya tak mampu nk tgk gambo norma..sedih sgt..nk sajes pape pun tatau sangat...cuma doa hope dia lekas sembuh je mampu bagi untuk norma...

happy2gether said...

Moon...tiada kata yg dpt diluahakan...speechless...sgt sedih tgk keadaan Norma...apapun Mai doakan yg terbaik utk dia, rafiq dan Talib...insyallah Allah swt lebih mengetahui. amin.

haslina firdaus said...

Salam K'Moon, saya memang selalu mengikuti kisah norma dan
harap K'Moon dan keluarga byk bersabar, saya nak bg pendapat cubalah Habbatus Sauda kerana yg ni memang dah terkandung dalam hadis... dan saya setuju dgn pendapat zakiah zainuddin, berubatla dengan ayat2 syifaa'...


Diriwayatkan dari Aisyah ra, beliau mendengar Rasulullah Shallallahu 'Alaihi Wasallam bersabda:
“Sesungguhnya Al-Habbatus Sauda’ boleh menyembuh segala penyakit kecuali Al-Sam”. Aku bertanya. “Apakah Al-Sam itu? Baginda menjawab, “Al-Sam itu ialah maut”
Riwayat Imam Bukhari.

Daripada Buraidah katanya, Rasulullah Shallallahu 'Alaihi Wasallam bersabda:
“Pada Habbatus Sauda’ terdapat ubat segala penyakit kecuali mati”.
Riwayat Abu Nu’aim dalam kitab Al-Tibb dalam himpunan hadith-hadith sahih no. 1819.

Daripada Abu Hurairah, beliau pernah mendengar Rasulullah Shallallahu 'Alaihi Wasallam bersabda:
“Pada Habbatus Sauda’ terdapat ubat bagi segala jenis penyakit kecuali Al-Sam yakni maut”.
Riwayat Bukhari (10:118-119) ; Muslim (7:25) ; Ibnu Majah (2:342) ; Tarmizi (2:3 pada edisi BulaQ) ; dan Ahmad (2:241) menerusi riwayat Sufyan bin ‘Uyainah daripada Al-Zuhri dan Abu Salamah.

Imam Abul Qasim Qushairi r.a. telah dilaporkan berkata: "Seorang di antara anakku jatuh sakit sehingga ia hampir maut. Di waktu itu daku mimpi bertemu Rasulullah Shallallahu 'Alaihi Wasallam dan daku pun beritahu hal anakku itu. Baginda Shallallahu 'Alahi Wasallam berkata: "Mengapakah kamu tidak ambil berat pada ayat-ayat syifaa'? Mengapakah tidak kamu amal ayat-ayat itu dan memohon (kepada Allah) agar disembuhkan?" Setelah juga daku mula memikirkan peristiwa itu.

Miss Moon said...

thanks zakiah zainudin n haslina firdaus ..yup we also workin on this . Ai lupa apa ayat tew but Talib duk sentiasa baca kan ke Norma sebab Norma tak mampu nak bercakap . We went to Pusat perubatan Al Hidayah di Sungai Pusu Gombak n bertemu ngan USt Lokman n Ahsraf Muslim and dia org ada bagi nama surah n ayat ayat yg perlu di bacakan .

At the same time kami pun cuba ikhtiar lain ..mana tahu one of em dapat pulihkan Norma . KAmi tawakal and berserah pada Allah s w t .

currently kami cuba Transfer Factor Advance Plus + ayat ayat syifa ..and Monavie

since ada banyak yg sudi berkongsi pengalaman n petua yg sangat berguna ...kami tak dapat nak pakai semua secara serentak ...so we go phase by phase .

thanks sangat kowang sebab sudi berkongsi info ngan kita org

ai really really appreciate it .

Aiza Azril said...

insya-Allah dear, kita kena berusaha selagi termampu...Norma mmg seorang yang kuat semangat, kc yakin dia akan sembuh seperti sediakala...inysa-Allah.....bergenang pulak air mata tengok gambr rafiq dgn mama dia....

puteri** said...

salam,
sy saje blog walking smalam, then tbaca kisah blog kak,
sgt terharu..sebak sy baca...

moga2 tabah menghadapi, if benda ni tjadi kpd diri sy, sy pon xtau la camne,

suami norma...norma sgt bertuah krn mempunyai beliau,

kesian rafiq,,

apa pun, hanya kepada Allah kita meminta segalanyer..

Anonymous said...

PUSAT RAWATAN KAEDAH AS-SUNNAH BAB AL-KAUTHAR
no.tel:019-3040133

Anonymous said...

Assalamualaikum W.b.t

xspecially buat Moon, Norma n family...

Norma, semoga anda cepat sembuh... dan dapat menjalani kehidupan seperti biasa dengan penuh limpahan rahmat Illahi..

Tabahlah menempuh ujian Allah ini, kalian adalah insan2 yang dipilih Allah... Dia memberikan ujian hanya pada hambaNya yang mampu menghadapinya... yakinlah... Hanya ganjaran syurga buat kalian sekeluarga.. doaku yang tidak putus-putus buat saudara seislam yang ditimpa musibah..semoga Limpahan rahmat dan pahala yang melimpah ruah buat kita semua..

Setiap ujian yang diberikan adalah untuk meningkatkan keimanan dan darjat kita sebagai hambany... redhalah wahai saudaraku.. Nescaya syurga milikmu... Yakinlah InsyaAllah...

Khas buat si comel Rafiq... membesarlah menjadi anak yang soleh suatu hari nanti...


" Sesungguhnya, kita hanya merancang, Allah jua telah merancang, perancangannya adalah yang terbaik"

-Bait-bait lagu dibawah adalah tatapan bersama..


Rahmat Ujian
Album : Layar Keinsafan
Munsyid : Mestica

Dalam derita ada bahagia
Dalam gembira mungkin terselit duka
Tak siapa tahu
Tak siapa pinta ujian bertamu

Bibir mudah mengucap sabar
Tapi hatilah yang remuk menderita
Insan memandang
Mempunyai berbagai tafsiran

Segala takdir
Terimalah dengan hati yang terbuka
Walau terseksa ada hikmahnya

c/o
Harus ada rasa bersyukur
Di setiap kali ujian menjelma
Itu jelasnya membuktikan
Allah mengasihimu setiap masa
Diuji tahap keimanan
Sedangkan ramai terbiar dilalaikan
Hanya yang terpilih sahaja
Antara berjuta mendapat rahmatNya

Allah rindu mendengarkan
Rintihanmu berpanjangan
Bersyukurlah dan tabahlah menghadapi

c/o

Segala takdir
Terimalah dengan hati yang terbuka
Walau terseksa ada hikmahnya

repeat c/o 2x

Allah rindu mendengarkan
Rintihanmu berpanjangan
Bersyukurlah dan tabahlah menghadapi
Segala ujian diberi
Maka bersyukurlah selalu


Wallahua'lam...
hamba Allah -Rabiada-

cik ainez said...

untungnye norma..masih ade suami n keluarga yg sgt mencintai die..smoga norma cpt sembuh..anda seorang yg tabah...

AbbotCottage said...

Fidyah Fatihah utk Noormawati binti Mohd Rasif, Al-Fatihah..amin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...