Thursday, January 23, 2014

pau goreng gebu

Skrg nih mmg asik cam kebulur je . Burok benor la perangai ...mmg rasa lapa je la manjang . Lepas nyusukan baby terus perut bunyi cruttttttttttt

Ptg tew mmg rasa nak makan something . Tapi kat dapo tak der apa pun . Tgk tew nafsu nak makan menguasai diri . Nasik ada je dlm periuk tew lauk pun ada tapi tak rasa nak makan nasik

So bukak la buku resepi 365 resepi yg chef hanieliza tew ...belek belek resepi kueh satu bahan pun taraks . So duk la bersila dpn kabinet dapo tgk apa yg ada . Sementara Sarah tido nih ley la buat something ( padahal kalau tido lagi bagus kannnnnnnn )

Nampak ada tepung je . Takkan nak wat cekodok ..ada bawang je . Bilis pun taraks . Takkan nak start keter angkut baby pegi kedai kot kan ...

So ada tepung pastuh jumpa 1 paket mauripan ...pastuh teringat roti . So google la resepi pau goreng atau org gannung panggil roti paung goreng ..

mmg ikut sejebon resepi yg di amik kat sini . Kiranya mmg resepi nih tak tipu la ....mmg jadi punya . Moon yg 1st time buat nih pun vley follow ...korang yg terrer nih misti kacang je buat ni kan

memandang kan ni percubaan pertama maka bentuk ada lah macam macam . Nasib jadi ....bila jadi baru ley share kat blog kalau tak jadi diam diam sudah muahahhahaha

biarkan dia kembung dlm masa 10 - 15 minit .

sempat la goreng beberapa bijik sekalik anak dah nangis ...so kena la bagi susu kat baby sarah dulu . Bila pegi dapo bali ...hamek nko kembang setaman pau yg lom goreng tew ...sampai nak pegang pun payah ...sudah nya jadi pau yg tak tantek ...tapi rasanya still sedap ( perasaaannnnnnnnn )

 tew ar 1 st batch punya ...cantek je kan

ni kalau belah tengah sapu kan ngan sambal bilis pun sodap ...kalau ada inti kacang merah pun sedap ...ada sambal sadin pun sodap ...pendek kata semer sedap la ...panjang plak kata makan je apa yg ada hahahah

sudah nya cicah ngan gula n celup dalam milo panas ...nayamn je masuk tekak ...........

ok nih resepi nya korang ley try

Bahan2:
  • 2 sk yis mauripan > moon pakai sepeket terus
  • 1/4 cawan air suam
  • 1sk gula 
  •  **satukan bahan diatas dan biar berbuih utk memastikan yis aktif.
  • 3 cwn Tepung gandum
  • 4 sb gula
  • 1/2 sk garam
  • 2 sb susu tepung
  • 1 biji telur
  • 1/2 cawan air - kurang lebih
  • 2- 21/2 sb butter / marjerin

Cara 2:

  • Satukan tepung, gula, garam, susu tepung ke dalam mangkuk yang besar. Gaulkan sekata dan lubangkan tengah2 tepung. Tuangkan telur, air, yis dan marjerin. Uli sehingga llicin atau tidak melekat ditangan. Biar kan doh didalam bekas yang berttutup atau tutup menggunakan tuala lembab sehingga doh kembang.
  • Bila doh kembang tumbuk2 untuk keluarkan angin dan boleh bentukkan donut anda.
  • Biar sebentar donut naik *15-20 minit* dan goreng dengan minyak panas dengan api sederhana kecil.
  • Salutkan donut dengan gula halus atau celupkan dengan coklat.
  • Sedia dinikmati.

nanti nak suh pak sutan beli bahan utk buat apam mekar la plak ekekekkekek . Tew dia mood nak buat kueh dah dtg hahahahhaha

menggoda kan ........

1 comment:

Shima Zahar said...

warghhhh sangat gebu pau goreng nie.. terus terliur.. letak inti kacang dekat dalam.. sure meletop letops dalam mulut kan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...