Tuesday, May 06, 2014

lelaki mmg susah nak paham

yer lelaki mmg susah nak paham kalau bab

Kain baju

membasuh 
Bini korang mmg very particular pasal kain baju ....cam Moon sendiri mmg kalau tgk bakul baju kotor tuh penuh je terus mengeletis nak angkut sumbat dlm mesin . Rasa cam mesin tuh memanggil manggil je .....hidup kan aku ...bagi la aku basuh bajuuuuuuuuuuu . Ha sampai cam tuh skalik imaginasi kannnnnnnn . Rasa cam bakul baju koto tuh nak termuntah dah hidu bau baju koto ....tambah plak baju skolah petang Abg Isk ..Masyaallah mmg harum semerbak . Apa anak aku buat kat skolah pun tak tahu . Dengan masham nye dengan tengit nya ngan basah nya ....pegi skolah naik van , bukan nye kena berenang merentasi sungai ...hishhh

But Sutan slalu bising ....amboiiii suka benor awak membasuh kan .

Mau tak nya dah awak belikan mesin basuh besar utk saya ....rugi la kalau tak pakai kan ...

even my sister pun ...kalau dtg umah pun m isti dia nak membasuh kain baju jugaks ....dah cam terapi utk org pompuan yg bergelar isteri n ibu hahahhaha . Sampai abg ipar siap ckp kat my sister

mama, kat terengganu pun duk sokmo basuh baju ...mari sining pun awok nok basuh baju jugok ..



menjemur

Bila menjemur kat luar tuh ....Moon ada cara sendiri plak ( cam saiko je ...jemor pun kena ada standard SIRIM ) Suar kena jemur kat bahagian suar . Kalau suar panjang kena suar panjang semer .....bahagian tshirt kena t shirt je semer ....sampai tang baju skolah anak kena jemur 1 group ....( bila tulis balik terasa kepoyoaan diri sendiri di situ )

kalau towel plak jemur kena dari besar ke kecik ...

Kalau dah angkat baju ...hanger tew kena tolak tepi . Jgn nak biar bercampo2 cam tuh ....siap ada terjatuh atas tanah bagai ...me dont like hokey ........ dulu sutan tanya gaks asal nak tolak tepi n susun hangger nih . Nanti kan nak gantung baju lain plak ....biar je la .

Tapi skrg sebab dia tahu kalau dia tak susun ...bini dia akan pegi susun kan .. jadi dia pun terpaksa la susun jugaks .

tapi moon tak suka hanger besi yg kembang tu  ...i know hanger nih bagus baju cepat kering . Tapi ai pedulik hapa cepat ke tak ...ai jemur pagi balik kije baru angkat kan ....

tapi kalau parents in law ai dtg umah mmg ayah pak sutan akan jadi AJK kain baju . Sebab bab kain baju koto nih papa mmg A1 . Mama citer mmg dari dulu sampai anak anak dah besar , mmg papa incharge kain baju . So kalau kat umah moon , sampai cam berebut la ngan papa ...kadang ai turun papa akan ckp ...munirah papa dah basuh n jemur baju setel dah . Tapi moon tak berani la pegi adjust jemuran ....sapa berani sila ckp ....warden penjara tuhhhhhhhhh hahahha . Sampai ada satu tahap ai mmg sorok baju kecik2 sendiri sebab segan la bapak mertua jemor kan ...nak mampos ...kadang yg elok je lepas kan ...yg dah mengeleber stok nak masuk tong sampah tuh sila sorok hahahha 

melipat
Bab lipat nih la ai paling cerewet ....baju nak kena lipat elok ...lepas dah lipat kena gosok atas baju tuh tekan kiri kanan baru la dia leper elok n kurang kedut

Pak Sutan dia mmg nak tolong bab nih ...tapi mebi sebab bini dia slalu komen kan . Misti dia pun tak koser nak masuk campo bab lipat baju ..kalau ikut dia t shirt tuh lipat tengah ...lengan bertemu lengan n lipat . Tapi ai tak suka sebab bila nak pakai baju t shirt ...ada line kat tgh2 badan ...kannnnnnnnnnnn

Dulu masa tak der anak ...baju dlm almari kemas giloz ....susun ikut kaler ...hahahha ...skrg anak dah 3 ...nak pitammmmmmmmm

mummy skrg dah tak sempat ...lipat bodoh bodoh dah la . Sian awak ...

bunyi mcm lojik je bila laki kata cam tuh kan . Tapiiiii sakit mata kalau time nak susun nampak tak elok . Sampai Pak Sutan kata ...ikut awak la ...janji awak bahagia melipat ...

yer mmg bahagia ok ...saya mmg suka lipat baju ...n saya adalah a threat utk org ug buat bisnes melipat baju neh hahahhaha cuma skrg masa tuhhhhhhhhhhhhhhhh aduiiii tak terkejar dek tangan nih

how i wish ...i ni adalah octopus bertangan lapan ....hahahha jadi alien terus nko

Now life sebagai isteri yg bekerja n anak 3 mmg mencabar . Mencabar nyer adalah bab nak kejar kerja kerja umah tuh . Ada banyak benda nak buat tapi mmg tak sempat sangat ........nasib la pak sutan tuh tak cerewet n kesah sangat ....
\
biar la mummy sepah sket je ...awak kemas sket2 dah la .

moon bukan harap kan jawapan tuh ....moon harap kan jawapan cepu mas nih

biar la mummy ....nanti saya kemas kan .......

walhal non ado kan .....bila dia kata tak kesah mmg dia buat tak kesah terus ...............yangggggggggg mana janji manis u . Masa ai ngandung kan Sarah , u kata I tak perlu risau sebab nanti u akan tolong I buat semer kije umah . Mana janji janji manis u ........u saja nak sedap kan hati I kannnnnnnnnnnnnnn

huk huk

bila lelaki kata dia tak kesah ...mmg dia tak kesah

bila pompuan kata dia pun tak kesah ........actually mmg dia kesahhhhhhhhh

9 comments:

~RaudhahRiduan~ said...

:) senyum je baca..
mmg sama je kak moon..
sy xde nk harap sgt hubs tolong wat kje2 rmh..
kalo harap, kita lak y frust..heheheheh..
kita buat mana y daya le kak moon..
walaupun rs semak je mata memandang tu kan..

Filla said...

betul moon.. kalau boleh aku pon nak jadi ocotopus bertangan lapan.. hahah 1 jam clear settle semua kerja hahaha

Cik Saa said...

sy setuju 100% kalo bab ni kak moon...

arLene said...

ahaha...kak moon...kita sama sangat!!! tang melipat tuh dulu time pantang memang forbid husband lipat...dia amik terus dari bakul bila dia nak pakai...habis pantang baru pulun lipat...memang mengemas rumah nih terapi untuk orang pompuan kan...tapi bila dah penat, mulala jadi naga pastu kena sound setepek ngan husband...sapa suruh buat kalau penat, dia tak suruh n tak kisah pun...masalahnya dia tak kisah tuh dengan dia2 skali wat sepah...huwaaa!!!

Syasya Harun said...

hehehe...kak moon..mmg betul...lelaki kalo kata xkesah mmg xamik port langsung...
tapi kalo perempuan kata xkesah maksudnya dia sangatla kesah..mcm saya jugak...mulut je tak kesah tp hati kesah sebenarnya.

Syasya Sa'adon said...

hehehe...kak moon..mmg betul...lelaki kalo kata xkesah mmg xamik port langsung...
tapi kalo perempuan kata xkesah maksudnya dia sangatla kesah..mcm saya jugak...mulut je tak kesah tp hati kesah sebenarnya.

Makcik Anak 3 said...

hehee...sama dengan lah...tapi membasuh memang kije saya.. menjemur pulak..kadang kami serahkan pada mesin pengering...heee
bab melipat serah pada saya..huhu...sgt teliti jugak kan....

Pn. Zana said...

hahaha .terhibur hati baca entry moon.

jemput join
http://sasuzanazanudin.blogspot.com/2014/05/jom-buang-lemak-sebelum-raya.html
tq

Cik Puan Fairul said...

Salam kak moon..saya bab basuh baju kurang sket..tapi bab susun baju lam almari tu memang very the detail..hehehehe..baju kena ikut warna,sam agak ngan tudung...semo kena ikot warna..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...