Thursday, January 29, 2015

Sabtu , hari tanpa plastik n brg dapo

Benda yg kena buat bila dapat gaji ....penuhkan dapur ngan stok bahan makanan .

Last saturday bebudak nih ajak breakfast kat luar ..memandangkan masih awal apa kata kita gie beli barang dapo terus . Kalau pegi petang atau malam mmg merasa la beratur panjang nak bayar , mula la terus rasa fed up and terus tinggal troli hahahha

So pegi beli barang dapo di waktu pagi amat la aman sekali hahaha . Boleh jalan pelan pelan n kalau boleh semua lorong la nak masuk . Nak membayo pun tak stress . So sila la pegi waktu pagi pagi

Tapi terlupa plak hari Sabtu tak der plastik ...tapi amik jugak 2 utk isi barang kecik2 . Kang tercicir plak


mcm ni la keadaan nye ...kena la susun kat belakang nih mcm kedai runcit . Balik rumah nanti kita angkut la beramai ramai ya


 Tgk la si kecik tuh . Dia nampak banyak barang kat belakang terus cakap nakkkk mammam . Skrg nih kije dia mmg mintak makan je ...biskut ke roti ke semer dia nak ...suap lemon baru tahu hahahha

Dolu masa baru kawen pak sutan siap ajar kita mcm mana utk stok kan barang . Sebab dia tgk macam mana mama n papa buat . Beli semer benda lebih ...contoh nya beras misti kena sentiasa ada 2 bag , gula 10 kg ..gandum 3 kg ...semua beli serba 2 atau lebih . So next month hanya top up kan mana yg habis aje ...so incase kalau terdesak atau kering , barang2 tak putus . Kalau ada nampak offer murah , beli je terus banyak ...so next month dah save dah

benda2 cam pencuci jamban ke , pencuci lantai beli je yg in house brand ...tak kesah la pencuci lantai tesco ke giant ke aeon ke ...sama je . Kicap plak yg nak mkn beli la yg elok tapi utk masak pakai je brand apa pun hahahah .

Dulu barang 1 troli penuh dalam seratus lebih je kan . Skrg nih satu troli penuh pun dekat  3 ratus ...aiyaaa . Sebab tuh la la nih kalau membeli semua duk tgk harga n bandingkan harga . Kadang pegi je kat troli item to be clear ...kadang kat tesco tuh kalau mlm dia bundle sayur2 tuh sekali ...sawi balance siang tadik ley dapat dlm 2 hengget je 1 ikat besar n semer elok lagi cuma dia nak masukkan sayur baru utk besok

Kalau bawang atau bilis better beli kat pasar borong tuh ...ada kedai balaji ke bajili lupa apa nama ...puas hati amik bawang . Kalau kat pasar malam , bawang 5 ketul dah 4 hengget . Kita plak spesis suka sambal tumis n jenis blend bawang banyak2 , takat 4 5 biji mana cukup ...

Dulu masa mula mula kawen ngan pak sutan , moon terkejut bila balik umah mama . Pegi dapo tgk ada 1 guni bawang n 1 guni ubi kentang ....moon mcm ....mama napa banyak sangat ubi nih , nak masak apa ? Sebab umah moon dulu kalau masak gulai daging , daging dulu yg licin n ubi yg duk tinggal berenang2 dlm periuk . Tapi kalau family pak sutan plak , ubi yg habis dulu sebab semer makan kuah banjir n kenyek ubi .

Skrg , kat umah moon mmg kena ada ubi kentang ... budak2 nih semer suka ubi kentang . Moon pun sama la ...nak  buat sup , nak buat gulai , nak buat sambal ubi tempe , nak potong wedges , nak sagat buat cekodok ..nak masukkan dlm bubur sara ...

Sembang ngan mama .... Ma , skrg munirah pun dah beli ubi banyak2 mcm mama jugaks 

Yer la ubi ni save ..mama dulu kawen ngan papa gaji berapa sangat . Beli ubi banyak2 ...buat gulai buat parpu buat masak dalca semer lebihkan ubi nak beli ayam daging semer dulu mahai ...masak gulai 1 periuk besaq letak ubi banyak2 . Bila habis dah isi gulai n kuah banyak lagi ...terus lepas teloq kat dalam tuh . Gulai boleh makan 2 3 hari ...

Betol tuh ....betol betol betol . Kalau dgr citer dolu2 mmg menginsafkan sangat . Sebab tuh org selalu pesan , sekali sekala masaakkan utk anak makanan yg biasa biasa mcm nasik , kuah dan ikan kering ...biar dia org rasa mcm mana . So kalau nanti ada rezeki lebih jgn nak membazir , ingat sama waktu susah

Moon dulu , janji ada bawang n cili boh ok la . Masa sekolah mana pandai sgt nak masak tapi masa tuh kena jaga adik 2 org . Balik sekolah sendiri la masak ...sambal ikan ke sambal bilis ke sambal teloq ke ...tuh je la kita org mkn . Kalau kakak dtg baru ley makan sedap ..

alamak , asal nak citer pasal barang dapo je ...skalik terpanjang plak

3 comments:

lieyalatif said...

haaaa? tinggal troli sebab q panjangg nooo...ingat lieya sorang jek penah buat hahaahahaha....

mcm lieya gak le ni moon...penoh dlm keter.... sampai umah lagi haru dok kutip mane2 yg terselit kat tepi2 haahahahha

lieyalatif said...

haaaa? tinggal troli sebab q panjangg nooo...ingat lieya sorang jek penah buat hahaahahaha....

mcm lieya gak le ni moon...penoh dlm keter.... sampai umah lagi haru dok kutip mane2 yg terselit kat tepi2 haahahahha

LM said...

Erkk LM cukup stress g belanja tup2 lupa hari tu sabtu. Tp tu lah kena gak beli dua tiga helai plastik utk barang yg kecik. Lain tu lambak je dlm troli.

Biasa brg mkn la byk klu g sopink ni. Brg kering LM beli kat psr borong je alang2 beli lauk tu singgah kedai runcit situ sekali. Sabun2 beli cosway mmg sabtu pun dia bg plastik x de masalah pun. G tempat takde plastik stress la jugak sbb LM jenis x bawak beg kitar semula tu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...