Tuesday, April 02, 2013

Kanak Kanak kutip derma

Alahai ...belah bahagi pun ada nak wat entry neh ...but please berpikiran +ve ya ...baca dulu then kowang pandai2 la pikir sendiri . ...sebab dah ada bukti semer yg di kemukakan oleh Mazidul maka ai percaya ..

Ramai dah tahu pasal adik2 yg kutip derma utk Umah Amal kan . Kalau sesapa selalu baca kat blog Mazidul Akmal Sidek mmg akan tahu la .

Selalu la nampak dia org neh kat stesen2 minyak kadang kat Cyberjaya neh pun ada ...kadang kol 10 pm pun ada lagi mintak derma ....sebelum nih nampak budak2 aje then skali skala nampak cam besar sket then semalam 1st time ai nampak budak pompuan yg ley kita kata bukan budak la cam anak dara sunti gitew .

Kol 10 30 am kat Mc D Nilai . Memula pak sutan nampak dah budak tew pegi dr meja ke meja ...then dia kata ...mummy kalau awak perasan budak nih selalu kat Cyberjaya ...cer awak tgk betul2 ...lawa budak nya

So tetiba dia dtg kat meja cam biasa akan mintak derma ikhlas utk bantu umah anak anak tahfiz neh . Since ai mmg follow up kisah umah Amal nih ..and kadang sian sangat tgk dia org neh ....so dia tunjuk minuman tenaga yg dia jual n resit umah Amal ....sekali ai tgk dia atas bawah . Mmg elok berbaju kurung bertudung bagai but itu bukan budak ok tew cam full figure dah anak dara .

I ask her ...dik bukan umah Amal skrg dah takk ley kutip derma dr org dah ke

eh boleh kak

Dik baik baik jaga diri ...bahaya malam malam cam nih .. tak pa akak tak mo beli benda2 nih semer

ai hulur kat dia but bkn utk brg ke apa ...nih akak bg kat adik tau

Sian sangat n kalau ai yg pompuan tgk dia pun cam ....walaweyyyyyyyyy ........apa plak mamat mamat atau jantan2 miang kat luar sana . Cammon la jgn buat kat adik2 cam tew sian diaorg ...agak nya selamat ke dia nanti buat ada yg kidnap ke apa ke kan ...tak mo sebut la benda2 tak elok tew

Pak Sutan kata kdg bebudak opis nih kadang tak beli n tak bg duit pun tp belanja dia mkn . Yer la dr pagi sampai malam kan... duk kesana ke mari . Bagus la kalau jumpa lelaki yg baik baik yg anggap cam adik but kalau jumpa 'lelaki ' atau 'jantan' yg pandang cam budak nih makanan ...tak keeee bahaya .

Even umah Amal tew kata tak pa dia org pegi tmpat yg ramai org n moga Allah lindungi mereka sebab buat niat kerana Allah Taala but kalau la anak anak gadis anda atau adik adik anda ....kowang bagi ke dia pegi ntah mana mana . Lagi pun bebudak nih kan nak belajar agama n nama skolah pun Tahfiz kan . So kalau dr pagi sampai tengah malam duk collect derma masa bila dia nak hafal Al-Quran ...common sense la kan ...betui tak

Ada sorang nih pernah tanya kat sorang budak laki nih ...dah berapa lama blajar sana ...dah 3 thn . Pastu dia tanya ...beraba juzuk dah hafal ...budak tew kata baru 2 bang . Andai kata 3 thn takkan 2 je . Pihak skolah kata apa yg dia org buat neh adalah part of pembelajaran n kegiatan luar dia org ...tapi takkan dr pagi sampai tgh malam .........kannnnnnnn pastuh duduk ramai2 kat umah yg di khas kan . Sapa vley jamin keselamatan dia org

Kesian gila ok . Ai baca dr Mazidul kalau jumpa anak anak nih sila call polis n mintak polis peronda amik dia org atleast dia tgu Ustadz dia amik kat balai lagi selamat dr dia nak melilau kat mana mana . Lepas budak tew blah cam blur kejap .........sutan pandang ai ...ai pun pandang dia ........ermmmmmmmmm cam tew laaaaaaaaaaa

Tak salah kita nak derma niat ikhlas demi Allah ...tak pa kalau sapa nak kasik ...kasik la

but bagaimana jika duit tew tak sampai pun kat anak anak nih ...bagai mana kalau ada sindeket ke apa ke .....kannnnnnnnnnnnnn

sian sangat la bebudak nehhhhhhhhhhhh

Ley baca lebih lanjut dekat blog Mazidul




Anak kecil umah Tahfiz Amal di manipulasi 

Tak berhati perut 

Keadaan sebenar Rumah Tahfiz Amal 

Budak Budak umah Amal di serah pada pihak polis 

apa komen kowang ..........mmg la kita di saran kan membantu mereka yg memerlukan . Tapi agak nya selepas resit tew di berikan pada kita ke mana uwang tew di salurkan . Jikalau ke jalan yg  betul syukur lah tapi kalau pegi to the wrong hand cam na .....

zaman skrg nih kan mcm kan ....



2 comments:

Elyn said...

Saya nak komen kali ni (b4 this a silent reader :) )
Kat kuantan ni asal masuk kedai makan, kompem mesti ada budak2 ni dtg mintak derma. even tgh belek2 buku kat popular pun depa mai jugak. berbelah bagi nk bagi ke tak...mmg kesian sgt tgk muka mcm 'budak berjurus' tp takut semua ni manipulasi dari org2 bangang lagi tak berhati perut.
last2 hulur la jugak. pastu sedapkan hati, mudah-mudahan kita dpt pahala sebab sedekah. dan kalau betul la itu semua dusta, mudah-mudahan kita dpt lagi pahala sbb dianiaya..gituuuu....

Sukma Haron said...

nie yg lemah kalau bebudak kecik minta derma...kekadang kesian ler...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...