Thursday, April 11, 2013

Help me plz bg menjawab soklan dia

Alamakssssssss tetiba ai tak tahu  nak jawab apa

He ask me about Allah

Pasal malaikat

pasal solat

Pasal org mengandung

Pasal baby kuar dr mana ...

Pasal apa mummy ngan daddy kawen 

n banyak la soklan dia ...tapi ok la so far ai ley jawab lagi n dia faham . But 2 3 hari nih dia duk tanya soklan yg ai tahu nak jawab tapi tak tahu bagaimana nak susun ayat so that budak lelaki umor 8 thn nih faham .

so please advice kowang ....cam na a mom patut jawab soklan nih

Mummy rog*l tew apa yer 

Eh asal Isk tanya tew 

Sebab Isk dengar dlm berita ... ( hari tew masa dia baca surat khabar pun dia ada nampak perkataan R tew )

Nanti Isk besar Isk akan tahu ( hoping that dia takkan tanya dah )

Apa maksud dia yer ( kelip kelip lagi depan ai ...alaaaaaaaaaaa )

Ibarat org paksa buat something ...tapi kita tak mo ...mcm org nak buat jahat kat kita ..n benda tew adalah salah n dosa tauuuuu

oooooooooooo ( but ai know dia cam duk pikir lagi ...)

so help me plz ...apa jawapan paling bagus utk di beritahu pada anak anak sebab ai tahu dia akan tanya lagi ..........and i want to be fully prepared .


6 comments:

Aiza Hamdan said...

Kak Moon, anak aiza (Kak Yong) pon pnh tny kat aiza cm tuh..
Aiza jawab cm nih (tau nak jawab..tp x tau nak susun atur n terang kan cm ner):R tuh..org lelaki buat x baik or jahat dgn perempuan..R tuh dilakukan secara paksa..
Then aiza ckp lagi kat dia..awak perempuan kena jaga diri..jgn bg org lain sentuh awak sesuka hati( terutama tempat sulit)..terutama lelaki..jgn bg org tgk tubuh badan awak..

Boleh ker jawab cam tuh?!!

AdanyaKauUntukku said...

pasai 'R' tu...heheheh susah nak jawab tuu...kalau ila....bila anak tanya..ila kata..ni orang besar punya hal..jangan masok campur...(pastu ila alihkan je perhatian dia kat benda lain...cam pegi main games ke..main ipad ke...)

kalau dia tanya lagikkk...still buat benda yang sama sampai dia boring nak tanyaaa...ha ha ha..

tapi untuk soalan yang Allah, malaikat.....rasanya tu sume OK kannn....

pasai orang mengandong tu...baby kuar dari mana....pasai kawin...

so start dari kawin lah kot ..
cite kat dia..kalau tak kawin..tak leh lah ada baby..bila dah mengandong....baru dapat baby...baby kuar dari perot ibu....kabo cenggitu....hehehhehe.....

dan paling best..ila tunjuk gambar fahim lahir..sbb fahim kan czer..pastu tunjuklah..haa ni perot ibu...adik kuar kat perot ni lahhh...sian ibu kann..perot ibu darahhh..jgn notty2 tau.......nanti perot ibu berdarah lagi...acik gitu? erk

mrs kayrul said...

hehehe tak tau la macam mana nak jawap kak moon..anak kecik lagi so dia tak pandai tanya2 nie....maybe akan datang mesti kayrul dalam delima macam kak moon jugak

luvelymummy said...

hhahhaaaa... samelah kita.. kenkadang tu soklan bebudak2 nie unxpected.. sampai kuar pekuh jantan ler kenkadang tu nak menjawab.. hehhheee.. kalau aida dpt soklan2 cmgini, aida pas jer pada yg pakar (apak dia)... muahhahaaaa..

Selamat menjawab soklan...!!!

Eliss Mie said...

yg R tu, ms saya kecik2 dulu pun saya tanya mak saya tapi dia buat dek jer. besar br tahu. hehehe

kalau saya jawab, R tu buat perkara tak elok kat orang, contohnya raba2 kita, cium2 kita tapi orang tu yang kita tak kenal.

my nuha pun banyak jugak soalan tapi tak pernah lagi tanya psl R tu tapi selalu remind dia la jgn bg orang tak kenal peluk2 cium2 , kalau ada jerit kuat2.

Dalin said...

Kak.. firstly akak kena explain, boy cannot pegang 3 tempat perempuan.. iaitu dada, punggung dan di depan tu.. dan gegurl cannot pegang b*rd and punggung lelaki.. kata lah dosa.. haram.. and R tu adalah kelakuan mcm tu.. which is haram and salah buat kt org mcm tu..

hope ni membantu.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...