Friday, September 06, 2013

kesusahan mengajar kita erti kesenangan

yup ...hari nih topik dlm kereta ngan pak sutan

kita org duk ckp pasal kisah masa dolu dolu ...cam na susah keadaan dulu ...

Saya bersyukur sebab apa yg saya lalui dulu dulu menjadikan diri saya sekarang . Skrg apa kesenangan yg kita dpt nih lagi bermakna sb kita tahu betapa susah nya nak dpt

Sutan citer zaman dia skolah dulu ..dia duk asrama kat skolah SS Trg tew ...papa plak warden kat penjara marang . Kadang bila jumaat sabtu papa akan naik moto dr Marang pegi ke skolah dia ...so papa akan tanya dia

Hang ada berapa ringgit lagi duit blanja

Ada 5 ringgit lagi

ok nah 5 ringgit lagi

sebab seminggu dia dapat RM 10 aje ....tp dia kata dia tak belanja sebab duk asrama semer mkn di sediakan . Kalau waktu rehat bukan dia pegi kantin pun makan ...blk skolah baru dia gie mkn ...pastuh kadang dia tlg pakcik jual nasik lemak kat budak2 hostel ...so dapat la dia mkn nasik lemak free

Ai ingat ai masa skolah je susah rupanya dia pun sama ....yup kami bukan dr keluarga yg senang

Ai masa zaman skolah la zaman yg paling susah rasanya . My mom passed away when i was 12 then my dad kawen lain ..tew dah jodoh dia kan n kami terima je la . Masa tew dia slalu tak der kat umah ...then my sis kawen ...dia la yg slalu tlg kita org kadang suh dtg umah amik lauk . Ai duk ngan adik 2 org kat umah ...kadang abah tinggal RM 5 tew la yg pakai pegi beli ikan ...masak la apa apa pun ...masak la kuah sayo makan ngan adik adik ...my brother plak kije siang mlm kat kl nak bg duit kat adik adik . Bila pk balik ...hish cam na kita org ley lalui semer tew

But walaupun masa tew susah but still happy n thankfull sebab masih ada abg n kakak yg amik berat ...masih ada adik adik yg memelihara diri ini . Kalau nak kata org rosak sebab tekanan idop ai vley sangat nak jadi jahat nak jadi liar but syukur sgt tuhan masih sayang kan diri nih ...n kewarasan masih ada ...hahha

Pernah nak kena halau ngan tuan umah ...meter air kena cabut pernah duduk bergelap dlm umah sebab letrik tak baya ...pnah tak der benda nak mkn ...pernah jln kaki jauh2 bawak kain baju kotor adik adik pegi umah kawan n basuh kat sana . yer la umah air tak der letrik tak der ....bayang kan ...sedih giler zaman tew ...but benda tew semer buat ai jd kuat ..jd lagi semangat nak blaja

Org slalu ingat ai dr org senang ...tapi tak . Hidup saya susah dulu ...tapi saya enjoy pegi skola ...kadang balik umah duk dlm bilik nangis sorang sorang sampai bengkak mata pastuh kuar bilik terus senyum balik ...hishhh cam org mental pun ada .

But things are getting better n better each day ...bila ai jumpa Sutan masa zaman belajar rasa tew adalah zaman paling best rasa cam semer beban kat bahu hilang ...giler hebat penangan bercinta

Masa belajar ai ingat ai je org susah n nampak Sutan nih cam tak la sesusah ai kan ...so kadang dia akan belikan ai nasik bungkus ...bila tanya eh awak tak mo makan ke ...dia kata dia dah kenyang ....so ai balik hostel hati berbunga bunga yer pa pakwer beli kan nasik ....

lama lama baru ai tahu dia duit cukup2 je utk beli sebungkus nasik ...alaaaaaaaaa sian sangat sutan ...dia kata dia skip la lunch nanti dinner dia akan makan banyak banyak ...

ai slalu kutuk baju2 dia ...apa neh pakai baju cam org tua ....rupanya lama lama ai baru tahu tew semer baju pakcik2 dia ...suar slack semer ...kasut pun pakai kasut penjara ayah dia yg ayah dia tak muat ....and i plak sesuka je kutuk ...terok betul

Org keluar dting kemain makan nasik goreng USA la apa la yg mahal mahal kita org makan roti canai pun dah cukup hahhahah . Pegi kije part time sama sama kat JW Marriot hotel ...kije jadi housekeeping ...dapat RM 5 sejam pun dah cukup besar . Yg penting kena rajin ...kalau nak melawa je kije baik duk umah riba tangan

I dont care apa org nak kata apa pun ...asek berkepit la n etc sebab kita tak kaco org pun and im glad jodoh kami dr belajar kuat sampai skrg .

nih kita org pun ajar anak anak jgn membazir ...sebab duit susah nak cari ...ai kawen ngan sutan masing2 gaji rm1250 ...masa tew ai ada adik 2 org nak kena jaga at the same time . Masa tew susah jugaks but kita org manage utk lalui semer tew

berbekalkan falsafah mengukur baju di badan sendiri n jgn ikut apa org buat n ckp org

Yer la kadang bila duk banda nih kadang kita nyer nafsu neh lebih besar dr poket kita ...kadang org pakai kereta besar kita pun nak pakai kereta besar at the end tak mampu baya sapa yg susah

org beli brg branded ...eh kita pun tak mo kalah nak jugaks ...at the end sendiri pokai

Apa ada pada baju branded apa ada pada kemewahan kalau kita tak mampu ...cukup la apa yg ada ...org mmg akan mengata pun ...tak per la kan dia org ada mulut

cam org asek kata eh apa pakai kereta kecik neh ...sempit la dah burok ...beli la keter baru ...tak pa la ,,kami yg naik ...ok je pegi ulang alik kije tak jadi kudis gatal pun ...sebab masing2 adalah target masing2 ...cam kita org dah target utk memiliki landed home b4 age 30 ...syukur alhamdulillah dah dapat . Apa lagi yg kita org nak kan ...kena la pilih keutamaan dan keperluan  ..kalau nak umah ..lupa la hasrat nak keter besar n vise versa la depends pada keperluan masing2 ...kecuali kalau mampu tak pa ..sebab at the end lepas tolak loan bagai apa yg tinggal tew je la utk survive anak banak sampai la gaji masuk blk kan . Kalau mampu buat cara mampu ...tapi kalau tak mampu act like one .


Sebab tew kadang ai tgk bila ada kwn ke sedara ke adik badik yg merungut tak der duit tak der duit kadang ai kesian but kadang ai cam advice jugaks ....kata tak der duit tappi berbelanja sakan ...makan sedap sedap then pasal apa u kata tak der duit . Duit tew kita yg manage ...yup its not easy dgn kehidupan skrg but kena pandai ...kalau kita lahir mmg mak bapak dah kaya tak pa ...kalau susah ada Ma n Pa ley pegi mintak tlg tak pa ...tapi kita pun susah ...plus kalau dah ada anak takley la nak berbelanja cam masa bujang cam masa baru kawen ...kena pikir la sama mulut anak tew .

So after 9 years pakai kereta yg sama n loan 9 thn ok ...amik masa belum kawen sampai la anak dah 2 ....so dah habis baya rasa lega sangat ....then baru la diskuss ok adakah nih masa yg sesuai utk kita upgrade ....ok so after discuss n buat budget semer n kalau ok dan tak menyiksakan diri sendiri ...then ok la kan ...ok we go for a bigger car ..tak kesah la apa pun janji murah n kita mampu ...mmg la akan ada org kata eh apa amik nih asal tak beli tu beli yg lain bagus semer ....tak pa la mata kami mata org biasa biasa je . Kereta biasa pun dah buat kami rasa istimewa ...la la la la sebab tew je yg mampu pun ...pun kalau kowang mampu utk lagi better than its good for u . Kadang apa yg baik utk kita lom tentu cukup baik utk org kan .

kena ukur baju di badan sendiri

my brother slalu akan kata ...muni tew pemikiran dia lain sket . Kalau ada problem try ckp ngan dia kadang yg kuar dr mulut dia benda yg kita tak terpikir pun ....yer ke bg lan .... ermmmm


ai lagi respect tgk org yg tak terlalu bermewah2 sangat ...sebab besederhana tew lagi bagus ... cukup la kita mampu berbelanja sket utk diri kita ...lebihkan utk kesenangan anak anak .But jgn ajar anak anak ttg kemewahan sangat sebab tkt nanti susah kita . Ada 1 abg kat opis nih ai mmg respect giler sebab dia mmg pandai simpan duit ...tak membazir n 10 years ai kije sini everyday dia akan bawak bekal lunch dr umah . Respect giler kat bini dia ...how i wish ai pun ley buat cam tew ...bayang kan berapa banyak dia save duit lunch ...mmg respect .

Ai tak kesah pun beli brg dr kedai 2nd hand ...masa blajar dulu org semer pakai jeans mahal ...ai ngan pak sutan pegi bundle chow kit je beli suar jean 15 hengget ley dapat 2 3 helai ...pedulik apa ...but yet still org ingat kita org pakai barang mahal padahal brg bundle .  Tak pakai gadget up to date pun tak pa sebab kami bukan kaki gadget ...tak beli barang kemas atau bag mahal pun tak pa sebab ai tak beberapa suka benda tew ....hohhh utg tau awak pak sutan dpt pompuan low maintenance mcm saya ...kadang laki nak belanja apa apa pun kata tak yah ..n saya pun lega dapat suami mcm awak yg tak kepingin nak pakai baju branded semer tew ...kalau betol la dah lama saya jentik2 awak ...tepuk dada tanya selera tapi sebelum tepuk dada sila tepuk wallet dulu ya hahahahhaha .

teringat arwah mak dulu slalu citer zaman susah dia masa kecik ..n kita org akan dgr ...tp masa tew tak paham . Now ai plak cerita kisah ai pada anak anak so that dia faham ...kalau x faham skrg tak pa ...sooner or later they will understand

Cam Isk skrg nampak dah faham dah ...kalau dia nak beli toys ai akan ckp ok kalau nak beli toys but below RM 10 ...so dia cari la ...kecuali kalau ai ada rezeki lebey sket time payout nuffnang lebat then ai akan ckp ....ok mummy budget 30 hengget utk beli toys and he will never amik benda yg more than apa yg saya dah allocate ...but Yaya still nak kena ajar lagi . But si abg akan monitor si adik ...Yaya patung tew 50 hengget la ...mummy kata 30 je .......so dia pun tlg adik cari yg lain . Biar org kata saya kedekut tak apa la ...saya bukan kedekut tp saya nak dia org belajar nilai duit tew ...jgn asek reti nak mintak je kije nya . 

entry yg panjang ahhahah ..

but ingan kesenangan takkan dtg bergolek ...n jgn membazir sebab membazir tew amalan syaiiitonnnnnn

8 comments:

YUS said...

Ala.. sedihnya! huhu.. :(

Tihara said...

entry ni panjang tapi penuh makna dan pengajaran..
di sebalik kesusahan pasti ada hikmahnya

Miss Moon said...

ha ha ai lepas baca entry Elly ai pun cam ...oooh rupanya ada juger org susah cam aku jugers and then u akan lebih appreciate apa u ada skrg

Mally said...

Betulkan kak Moon time dulu2 kita susah2 pun enjoy belajar....
Budak2 zaman skrg nie mmg kena ajar dari kecik2...
kadang2 baca blog kak Moon dapat inspirasi utk upgradekan hidup sendiri........tq kak Moon sbb sudi share pengalaman...

mama aisar said...

yap sy dan suami pun selalu citer zaman belajar dulu lebih kurang cm kak moon ....yap kekadang citer susah dulu..boleh mengingatkan kita bersyukur pada rezeki sekarang betul x....

ila de cute said...

moon, really respect u... cerita moon mcm cerita poek..maybe i tak merasa mcm moon, tp poek selalu cerita cemana life dia masa kecik2...but i think pengalaman mcm ni le yg membentuk jatidiri seseorang...hugs

AzeedA said...

Bighugs for all the hardships u've been through! Moge Allah berkati + limpahkan rahmatNya utk Moon + femili, aminnn!

happy2gether said...

Moon...mmg Mai pon salute Moon....biarpon kita hidup sederhana tapi kita gembira...i love you Moon....mmmuah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...