Tuesday, May 12, 2015

Masakan Mama - Sotong Masala

Walaupun kita suka masak ...tapi masakkan mak la yg paling sedap kan . Kadang kita pun busan dah makan apa yg kita masak ...kadang makan masakkan org pun best hiksssss dlm kes nih , kalau balik kat mama misti la nak makan masakkan mama ....n mama plak nak suh menantu masak hiksssssss ..so kita main lawan angkat kening ek hahhahaha ... Cara mama masak sangat simple tapi sangat sedap

Walaupun Moon cuba masak sejebon macam mama , tapi rasa masakkan tuh tetap takley 100% sama macam mama  . Org kata air tangan masing2 tuh lain kan ...n air tangan mak la paling besh . Tapi my MIL mmg tak lokek langsung kalau bab tanya resepi nih .Dia akan ajar n explain betul2 ....sebab dia tahu kita yg akan masakkan utk anak lelaki dia n cucu cucu dia kan . So kita org mmg slalu exchange resepi ...

Moon akan amik resepi anak mami baik punya ( sambil goyang kapla sket ) n mama akan amik resepi masakkan pantai timur . Very the fusion kan ...kari jumpa budu hahah . Pastu ni Baqis ( wife Talib ) plak org nogori maka kita fusion kan lagi ngan masak lomak hahah

So , masa kita org balik Taiping hari tuh mama masakkan kari ikan Yu (  maaf la ...mmg tak sempat amik gambo hahahha ) yg sempat snap gamba , masa mama masak sotong masala nih . Mama kata ni la masakkan paling senang n main campak2 je  . Bertuah punya menantu kan ...mertua masak , kita jadi paparazi n wartawan majalah masakkan plak ahaks

 Mama mmg campak2 je semer benda dlm kuali ...

Rempah kari sket
serbuk kunyit sket
bawang blend
serbuk lada hitam
jintan manis sket
kas kas secubit


Moon bila ngan mama la baru nak belajar segala benda rempah2 nih . Kalau tahu my MIL nak dtg umah mmg cepat2 pergi beli segala rempah ..jintan manis jintan hitam yg tak pernah ada pun tetiba plinggg terus ada hahahhaha ..
Kacau je semua ni atas dapur ...kalau boleh sotong biar besar2 cam ni baru puas makan n nanti kuah tuh menyaluti sotong ...kacau ....sebab nanti sotong akan kuarkan air 
  
 Masukkan skalik 4 sekawan ...kulit kayu manis , cengkih , bunga lawang n buah pelaga ...sket2 je ...nak bagi rasa je n bau wangi .

 Simpulkan jugak 1 daun pandan ...so bertambah wangi laaaaaaaaa . Mmg semerbak duk bau ..

masukkan bawang besar yg di mayang bulat2 ...lagi banyak lagi sedap n rasa manis .

perasakan ngan sedikit garam n gula ....

bila nampak dah kering sket baru tuang minyak sket ...masa tuh la baru nampak berkilat ...pekat n likat ...

lepas tuh pegi amik pinggan ...bukak periuk nasik masa nasi masih panas berasap asap tuh ...pastuh cedok nasik n letak sotong atas nasik ...

lepas tuh apa lagi ....soruuuuuu sapedek laaaaaaaaaaaa

sedap woooo sampai menjilat jari .

Cara nih pun boleh di pakai utk daging n ayam ...


2 comments:

Jan@Afzan said...

uhaiiii terliur tengok.. simple je kan kak... boleh lah try... tapi nak kena pergi pasar dan kedai, cari rempah2 ni..kikiki...

thanks kak moon

Hazwani Ameen said...

terliur sungguh... Kena pi cari sotong ni... hahaha

Anyway, salam perkenalan dari wani...
www.waniameen.blogspot.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...