Monday, January 05, 2015

Benda yg akan anda buat bila ada anak

Apa benda yg biasanya kita akan buat bila ada baby ? Sapa yg tak der anak mmg akan rasa cam geli cam kotor nyer .........eiii apa ke hal nak wat cam tuh . But percaya la dik , nanti dah ada anak , korang pun akan buat benda yg sama hahahha...kita serupaaaa

1 - Hingus 

Apa hal hingus ....kadang tak sempat ambil tisu atau kat tgn masa tu takder kain untuk lap ...maka dengan itu guna jari pun vley ........hahahhaha .

euwww yukkkk

tak der yuckkkk nyer pun ...hingus anak je pun . Itu boleh di kira tahap kecemasan yer . Kalau sket2 yg meleley tuh tak pa la .. kalau banyak kadang kalau kat rumah tu dengan  hujung t - shirt pun  di bantai nye ..

jgn kata la korang tak buat .............

lap hingus anak n lap kat baju sendiri . Elok la tuh kan ...ajar anak jgn buat cam tuh . Skalik mak dia pun wat cam tuh hahahhahaha


2 - Anak selsema 

Sedut hingus anak guna mulut sebab kesian budak tuh dah tak ley napas ....... tapi buat kat sink la lepas tuh ludah la ...jgn plak gie telan plak , masa nih tak der pikir geli pun . ( tapi bila bercerita ada jugaks loya2 tekak hahahah )

Moon masa Isk kecik dulu my MIL suh sedut . Dia kata apa nak geli anak sendiri jugaks kan . Plus masa tuh kan dia masih baby lagi ....mmg slurppppppp sedut sesungguh hati n ludah cepat2 n kumor . Mmg nampak Isk lega la . Tapi tak tahu la banyak mana yg moon berjaya sedut hahah . But lega sangat sangat bila tgk anak terus ley napas ngan selesa 

Tapi la nih dah ada pam n pelbagai jenis pam dah ada .  So zaman Sarah nih , mulut mummy masih selamat n tak pergi ke hidung dia ....semer pam yg buat . Pastuh cam hapa hapa je kagums tgk kat muncung pam tuh penuh hingus kaler hijau ...tak der geli hokey ...kagums adalah .........oooh im so peliks .


3- Bau bontut baby 

Kadang tetiba ada bau yg kurang menyenangkan ....selamba je kita si mak ni pegi hidu punggong anak tuh hahahah .....pastuh baru nak intai tgk berak ke tak hahahhaha .

tarik napasssssssssss .....hembusssssssssssssss hahahhah

sahhhhhhhh dia berakkkkkkkk

atau

hishhhhhhhhhh kentut busuk ...


4 - Baju penuh muntah 

Kadang selamba je pakai je baju tuh ...walaupun baby dah termuntah atas kita  2 3 kali dah ..pastuh baju pun dah 2 kali basah sebab kena susu badan . Selamba je pakai hahahha

Yer la masa nih nak salin kang nanti dia wek balik . Kan ada sesetengah baby mmg suka minum kenyang2 pastu jeluwok wekkkkk kuarkan susu balik kan .

So bila dah rasa cam banyak je peta2 ala kutub utara atas baju baru la pegi tuka hahah .. ni mmg kenyataan la bila dlm pantang atau duk umah ngan anok je . Tapi kalau laki balik harus la cepat2 salin baju hahah kang tak lalu plak laki nak cium

Kadang kalau anak muntah kita tak geli pun ...kadang takut kena kapet atau lantai atau baju dia ....laju je tangan kita tadah . Hamek nko penuh 2 tapak tangan ngan muntah ...kadang suh dia muntah kan aje .....

tapi kalau muntah baby ok la kan . Cuba muntah Abg Isk atau Kakak Yaya ...silap silap mummy pun join muntah sekalik .

5- Taik idung 

Yang nih aku heran sungguh la dari zaman dulu mmg moon duk slalu tgk ...my auntie atau my sister mmg suka buang taik idung anak . Moon ingat lagi masa jaga makcik dlm pantang . My cousin punya taik idung penuh la so susah la dia nak napas kan ....so kita org amik tangkai bunga plastik atas meja utk kuis sket taik idung tuh ( sb lubang idong kecik )  ....bila kuar cam nak celebrate je ...........ha dah kuar dah ...bapok beso taik idung .

terus nampak dia napas lega .........hahahhaha  nasib kita selamatkan dia dengan membuang halangan di depan lubang idong hahahah

Kita misti tak suka tgk taik idung duk kat dlm tuh ..n misti kita nak bersih kan . So tak heran la tgk kalau si mak duk ralit cuci n cuba nak bersihkan idung anak hahahha ...now dah ada anak sendiri baru la tahu betapa nikmatnya berjaja clearkan idung anak hahahah ....tgk taik idung pun puas ...apa kessssssss



6 -Tgk taik baby 

Terus jadi pakar mengkaji taik baby ....warna apa ari nih .........oooo ada carrot ....ooooo dia mkn bayam semalam patut la taik kaler hijau ..

eh asal taik keras nih

eh asal taik cair plak

asal bau masam semacam ni

korang buat kan kan kan jgn tak ngaku sebab moon buat hahahhahahahah . Yer la  masa baby tuh kita plak duk kaji taik dia ...dari itam pekat macaam tar tu sampai la ke bijik2 kacang dal tuh atau my mil kata taik biji terung hahahah  ...pastuh bila kita introduce solid food lagi la kita jadi pengkaji taik yg berjaya hahahahha

kadang kalau anak sembelit kita kaji plak ke makan tak betul ...ke kurang air ...ke itu ...ke ini .

7 - Air liur anak 

Kadang kita ajar dia cium kita kan ...

Meh sarah cium mummy ....meh meh ....mmmuahhhhhhhh

sekalik anak dtg muah sekali ngan pakej kesan gigi n air liur dia yg maha banyak kat pipi kita ...kadang atas hidung la atas dahi kita la . mmg ikut suka dia je la kan ....

kita pun selamba je lap ngan tangan hahahh tak der nak pegi bangun cepat2 cuci muka hahahha patutla muka mummy duk naik jerawat dik oooiiii


So apa lagi benda yg korang rasa cam eeuuuwww gross tapi as a mother benda tuh tak la gross sgt pun

cam

anak mkn nugget pastuh baru geget sket dia tak mo , dia puek je kadang reflek je kita tangkap yg dia puek tuh ....kadang dia campak je nugget tu n kita selamba je amik masuk mulut hahhahahah

 Anything for u bebehhhhhhhhhhh

Budak kecik yg mmg  akan 'membuang'  pada waktu pagi di kala mummy nya dah siap n wangi2 nak pegi kije ...dia adiahkan ngan 'kueh ' yg penuh n meriah ....tq Sarah .




5 comments:

Nadiah said...

Saya pernah tang baby muntah penuh baju seluar... Sampai dah takde baju nak pakai... Rizqin cirit-birit dan muntah-muntah sepanjang perjalanan Kelantan-Sepang.... pakai la baju husband pula...huhuhuhuhuu

Latifah said...

Saya penah buat semuanya.. hahhaa.. bile igt balik mmg agak meloyakan la... tapi kaji taik baby smpi sekarng buat lg even my baby dh 2 years.. hahaah

LatifahFazri

sheila arshad said...

ahahhahaha...lu bikin wa gelak pepagi kat opis babe. nak nak part cium montot baby. tp ye kan...apa kes cium dulu baru selak diapers...macam x boleh ke selak je terus. ke memang semua mak2 camtu hahahahha

aisha said...

Semua kita buat kecuali no 2 tu je tak sanggup.. tu suh bapak dia buat..
tapi yang paling thrill no 5.. memang rasa best gile dapat buang taik idung anak.. nak nak yang dah keras tutup satu idung.. uihh.. geram je.. dapat lak anak yg pantang orang usik idung. sanggup bribe macam2 sebab nak buang taik idung dia.. hahahah

Liza Mohammad Jali said...

hahahhaa u made my day la moon.. smuanyer benar2 belaka.. bab ciom montot paling best! n bab ailio.. tp ai suke bau ailio n molot bby. harummm...leh wat rindu sama itu budak tecit..hahahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...