Tuesday, September 08, 2015

buoh bom Terengganu

sebab ini adalah kueh fav maka akan di buat satu entry khas utk simpan resepi. Nanti bila bila senang n ada masa boleh bukak balik blog n cari resepi hahhaha

Last week kakak Moon ada dtg dari Terengganu. Sebab dia naik flight je maka boleh la kirim kueh2. So dia belikan buah bom dalam rm5 ke Moon.

Moon makan sorang je hahahah ...temolok sungguh la weiiii

macam lamer sangat dok makang kueh neh. Rasa nye sedak n nyuk nyuk sket...isi ikang pung sedap. Moon kalau balik Terengganu mmg misi mencari kueh Bom, nasik dagang, nasik lemok ikang n nasik minyok....pergggggggg. Petang2 plop gie kat org jual kueh dekat gong kapas tuh....mau pitam nok pilih kueh. Macang macang ader....sedia duit je nok beli




Credit picture n recipe to Tahrunnisah Jali  yg share resepi nih kat FB
Resepinya
2 cawan tepung pulut
4 sudu besar tpung gandum
sedikit garam
2 sudu kelapa parut/kering terpulang nak isi pun boleh tak isi pun boleh
1 cawan air - jgn curah sampai habis nanti lembik..agak2 kalau tak lekat kat tangan tu ok
caranya
dlm satu bekas, campurkan tpg pulut dan tpg gandum, kelapa parut/kering dan garam...sebatikan
kemudian curah air sedikit demi sedikit sehingga tak lekat kat tangan.. adunan ni tak keras dan tak lembik..mcm nak buat onde2.. tutup kejap adunan ni ngan kain tau plastik elak dia keras..
inti sambal ikan + kelapa
3 ekor ikan kembung
2 biji bwang besar (sederhana besar)*
2 ulas bawang putih*
sedikit halia*
1cawan santan cair
1 sudu lada hitam ditumbuk halus
garam, gula
1/2cawan kelapa parut -
kelapa parut digoreng tanpa minyak sehingga kekuningan (api perlahan) ketepikan
ikan kembung dibuang perut dibersihkan dan direbus..air rebusan jangan dibuang .. kemudian ambil isi ikan sahaja
Kisar bahan bertanda sehingga hancur dan masukkan isi ikan tadi..kisar lagi..n tambah sikit air rebusan ikan tadi jika mesin tak le putar
kemudian menggunakan kuali.. panaskan 1 sudu minyak..masukkan bahan kisar tadi ..masukkan santan, lada hitam garam gula.masukkan kelapa tadi .. kemudian rasa dah ok.kacau sebati sehingga agak kering..siap
bulatkan2 doh sebesar kuih onde2/kuih melaka atau nak besar sikit pun boleh...leperkan diatas tpak tangan..kemudian taruk inti ikan..tutup balik dan bulatkan balik...buat sampai abis adunan..
lebihan serunding ikan ni bolehla di simpan freezer utk kegunaan akan dtg..nak buat pulut serunding ikan ke..nak buat nasi kerabu ke..nak buat pulut panggang ke dll
panaskan minyak dlm periuk /kuali ..minyak tu kalau boleh biarlah banyak mcm nak mcm cucur pisang tu... panaskan minyak..dah panas. nak tau minyak tu panas atau tidak..cuba letakkan sikit aje (secoet)adunan..kalau adunan tu terapung makanya minyak tu dah panas .tutup api/alihkan sebelah yang takde api ..biar sekejap dlm 2 minit..masukkan doh2 tersebut dlm minyak tadi..jgn dekat2 kan ye sbb ia melekat nanti..dlm 2 minit kemudian baru bukak api dapur/letak kat api ... buka api perlahan ye..
goreng dlm 3 minit api perlahan kacau2 la kuih tersebut... kemudian guna api kuat sikit goreng lagi supaya permukaan kuih bom agak2 kuning..angkat... kalau lama sangat nanti keras plak kuih ni..



Monday, September 07, 2015

Dried Food

Jumaat lepas dapat bungkusan. Sibuk Pak Sutan tanya apa tu apa tu. Sekalik bini dia bukak, terkejut dia. Sebab dia tak sangka plak bungkusan tuh ada bilis, udang kering n sotong kering. Zaman sekarang main order online aje...senang kan. Order , transfer n tunggu barang sampai.

Marliza la nih dia upload gamba dried food dari Sabah. Terus la Moon yg sangat mak mak ni terpikat, Perggg terpikat pada ikan bilis. Eh, ikan bilis goreng ngan bawang n cili padi sedap wo . Kena plak ngan nasik lembek sikit panas panas. Kalau makan time hujan lagi la sedap....ngan bilis rangup krup krap krup krap..pastuh tergigit plak cili padi...berair mata kejap kepedasan.

Nampak plak dia upload gamba lagi la teruja....hover angat kak moon neh kan


so harus la mak order

nak kuar gie kedai pun asyik tak sempat aje kan. So order saja


Ikan bilis mata biru
1 kg rm 60
Half kg rm 32

Sotong kering
200 grams rm 20
400 grams rm 35

Udang kering
1 kg rm 45
Half kg rm 23

Ada banyak lagi...korang tgk kat album dia je la ek. Akak share ngan korang je. 

hahahha blog nih dah jadi blog macam2....sesuai ngan mak mak. Kejap kain langsir kejap ikan bilis. Baru la nama nya blog serbaguna. Betol tak auw auw awu


Tg Angah ...nanti stok akak habis akak order lagi tau. Nanti ada apa apa yg best dari Sabah tuh jgn lupa buzz ke akak kay.


Ikan bilis putih 
1 kg rm 45
Half kg rm 23

Thursday, September 03, 2015

Shieldz Smart watch mmg best

Kak Moon berjaya memenangi 1 jam Shieldz. Masa memula tgk Facebook page dia org akak dah excited dah sebab sapa sangka ada n wujudnya benda yg kita boleh pakai utk monitor anak anak kita dan yg terbaiknya sebab kita boleh tahu mana lokasi mereka. SO bila ada jam cam ni ia sedikit sebanyak memberikan kelegaan pada kita betol tak.

akak menang jam nih satu u olssssss


Fungsi Jam Shieldz ni

- Track lokasi mengunakan GPS
- Boleh call masuk dan call keluar
- Buat panggilan kecemasan SOS pada nombor yg kita setkan
- Ibu bapa boleh control secara remotely
- Shieldz Fence ni macam kita set berapa jauh anak kita boleh pergi. Kalau melebihi kawasan kita akan dalam alert di phone
- Anti Lost sebab kita boleh jejaki balik jam tuh
- Pedometer utk tahu berapa banyak calori n berapa step kita jalan
- Health monitor
- Low Batery alert...notofication akan dihantar pada phone
- Remote Shutdown. ....hanya ibu bapa je boleh off kan jam ni melalui phone ibu bapa
- Route record, boleh tahu perjalanan anak kita...mana dia pergi


Yer la sekarang nih plak macam macam kes. Setiap kali tgk org share kes culik ke apa rasa cam nak gugur jantung ni. Kadang tuh takut nak bukak n baca.

Moga anak anak kita selalu dalam lindunganNya


Ok sambung pasal jam ni. Moon dapat jam ni last week....excited la sangat dapat hahahahha sebab Moon dah tgk video macam mana jam ni berfungsi.

So masa tuh dah tekad dah kena beli jugak walaupun 1 utk anak anak. Incase kita keluar jalan jalan kan....boleh la pakai kan kat anak.




Sangat menarik bukan.  Masa mula mula moon tgk pun Moon dah berkenan sangat sangat. Siap msg n tunjuk kat Pak Sutan lagi

 Masa ni baru dpt. Shieldz Malaysia poskan terus pada Moon. Gigih hokey bukak n charge. Ada usb semua utk charge.

So apa yg kita perlu buat adalah utk activate kan jam ni

Jam ni memerlukan simcard. Yer la utk dia mampu menerima n membuat panggilan.Simcard juga perlu mempunyai data utk tujuan GPS n tracking.


Kebetulan Moon ada 2 simcard dalam phone. So amik je 1 utk letak dalam phone ni. Utk kerja2 pasang ni mmg tenderkan pada Pak Sutan hahahah. Lepas tuh kita org berdua cam jakun jap test merata rata kat opis. Yer la in order utk ajar anak pandai pakai, mak bapak kenalah test n pakar dulu betol tak? hahahha alasan sangat, padahal both of us pun excited sangat hahahha.

Nanti kita akan dapat buku panduan macam mana nak activate kan jam ni. So semua tuh perlu di buat pada handphone penjaga. Jadi Moon test dalam phone Moon. Scan je QR code dalam manual tuh n install je.


Senang saja....kena masukkan nom phone 1 n 2. So harus la masukkan nom Moon n Pak Sutan. Lepas tuh ada lagi 10 nom lain yg kita boleh masukkan. So incase tak dapat call mak bapak ada nom lain yg anak anak kita boleh call.

Bila tekan Map, kita boleh nampak mana lokasi. Semalam test ngan Pak Sutan....siap boleh tahu alamat lagi ...wah hebat sangat. Pastuh boleh main call call la yg paling best. Bunyi clear sangat ....wah bertambah kagums hokey. Kalau mak pak pun dah teruja cam ni...bebudak lagi la kan.


Kalau incase lupa letak jam kat mana dalam umah ....kita boleh call jam. Canggih betol ..Moon biasa buat gurauan kalau lupa letak jam n puas cari tak jumpa jumpa ....misti Moon akan cakap

Ala ...cer miss call jam tuh

sekalik............ada jam yg kita boleh miss call...hahahhahahah bila kita tekan locate device terus jam tuh bunyi cam jam loceng. wahhhhhhhh.


Kalau bateri jam dah lemah atau jam di tanggalkan, ibu bapa akan dapat notification. 

Kalau nak tahu lebih lanjut boleh la ke Facebook SHIELDZ MALAYSIA


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...