Tuesday, September 08, 2015

buoh bom Terengganu

sebab ini adalah kueh fav maka akan di buat satu entry khas utk simpan resepi. Nanti bila bila senang n ada masa boleh bukak balik blog n cari resepi hahhaha

Last week kakak Moon ada dtg dari Terengganu. Sebab dia naik flight je maka boleh la kirim kueh2. So dia belikan buah bom dalam rm5 ke Moon.

Moon makan sorang je hahahah ...temolok sungguh la weiiii

macam lamer sangat dok makang kueh neh. Rasa nye sedak n nyuk nyuk sket...isi ikang pung sedap. Moon kalau balik Terengganu mmg misi mencari kueh Bom, nasik dagang, nasik lemok ikang n nasik minyok....pergggggggg. Petang2 plop gie kat org jual kueh dekat gong kapas tuh....mau pitam nok pilih kueh. Macang macang ader....sedia duit je nok beli




Credit picture n recipe to Tahrunnisah Jali  yg share resepi nih kat FB
Resepinya
2 cawan tepung pulut
4 sudu besar tpung gandum
sedikit garam
2 sudu kelapa parut/kering terpulang nak isi pun boleh tak isi pun boleh
1 cawan air - jgn curah sampai habis nanti lembik..agak2 kalau tak lekat kat tangan tu ok
caranya
dlm satu bekas, campurkan tpg pulut dan tpg gandum, kelapa parut/kering dan garam...sebatikan
kemudian curah air sedikit demi sedikit sehingga tak lekat kat tangan.. adunan ni tak keras dan tak lembik..mcm nak buat onde2.. tutup kejap adunan ni ngan kain tau plastik elak dia keras..
inti sambal ikan + kelapa
3 ekor ikan kembung
2 biji bwang besar (sederhana besar)*
2 ulas bawang putih*
sedikit halia*
1cawan santan cair
1 sudu lada hitam ditumbuk halus
garam, gula
1/2cawan kelapa parut -
kelapa parut digoreng tanpa minyak sehingga kekuningan (api perlahan) ketepikan
ikan kembung dibuang perut dibersihkan dan direbus..air rebusan jangan dibuang .. kemudian ambil isi ikan sahaja
Kisar bahan bertanda sehingga hancur dan masukkan isi ikan tadi..kisar lagi..n tambah sikit air rebusan ikan tadi jika mesin tak le putar
kemudian menggunakan kuali.. panaskan 1 sudu minyak..masukkan bahan kisar tadi ..masukkan santan, lada hitam garam gula.masukkan kelapa tadi .. kemudian rasa dah ok.kacau sebati sehingga agak kering..siap
bulatkan2 doh sebesar kuih onde2/kuih melaka atau nak besar sikit pun boleh...leperkan diatas tpak tangan..kemudian taruk inti ikan..tutup balik dan bulatkan balik...buat sampai abis adunan..
lebihan serunding ikan ni bolehla di simpan freezer utk kegunaan akan dtg..nak buat pulut serunding ikan ke..nak buat nasi kerabu ke..nak buat pulut panggang ke dll
panaskan minyak dlm periuk /kuali ..minyak tu kalau boleh biarlah banyak mcm nak mcm cucur pisang tu... panaskan minyak..dah panas. nak tau minyak tu panas atau tidak..cuba letakkan sikit aje (secoet)adunan..kalau adunan tu terapung makanya minyak tu dah panas .tutup api/alihkan sebelah yang takde api ..biar sekejap dlm 2 minit..masukkan doh2 tersebut dlm minyak tadi..jgn dekat2 kan ye sbb ia melekat nanti..dlm 2 minit kemudian baru bukak api dapur/letak kat api ... buka api perlahan ye..
goreng dlm 3 minit api perlahan kacau2 la kuih tersebut... kemudian guna api kuat sikit goreng lagi supaya permukaan kuih bom agak2 kuning..angkat... kalau lama sangat nanti keras plak kuih ni..



4 comments:

JunAina said...

Makanan yang kita makan sejak kecik memang akan sentiasa sedap tak kira umur Moon...rindunya nak pi Terengganu.

Rizziela said...

sedapnya

Mila Hilas said...

pergh sis, ni kuih feveret sy jugak..buat sy terliur je huhu...agak2 sempat x mkn sblm bsalin ni hehe...

Puan Wawa said...

Sedapnya.. Moon org ganu ke? Wawa suk paka, kalau nak makan hari2 ade jual kt tepi2 time nak g keje.. Hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...