Tuesday, September 08, 2015

Pejabat Pos Cyberjaya di Shaftsbury Square

Dah lama tak pergi ke pejabat pos utk ngepos barang. Since Moon ada nak kena pos few langsir org maka gigih pergi cari pejabat pos. Dulu, pejabat pos cyberjaya ada di terminal bas kan. Tapi comey sungguh la pejabat pos tuh. Kadang pergi nak pos barang pun ngeri. Sebab nya barisan mmg panjang. Masa tuh mula la terpikir dengan semakin padatnya Cyberjaya nih kenapa la pejabat pos comey la sangat.

pic google

So tadik pergi la ke pejabat pos baru yg terletak di Shaftsbury Square yg terletak di P5

pic credit to Cyberjayacity

wahhh nampak sangat best kan. Bagus gaks dia pindah ke sini sebab ada banyak parking, Tak lah macam dulu masa kat terminal tuh. Asyik nak menyirap je darah bila pergi tapi tak ada parking. Bukan org parking kereta sebab pergi lunch ke hapa tapi org letak kereta kat situ sebab dia org nak pergi kerja. So sepatutnya ada la parking utk kita gie makan...tapi disebab kan dia org park kat situ...parking mmg penuh je manjang. Dengarlah luahan hati org yg dah dekat 12 thn kat Cyberjaya nih.

Rasanya kalau park kat tepi MCMC pun ok sebab dia ada laluan terus dari parking atas ke pejabat pos. So mmg mudah la kan

tetapi

tetapi

punya la syok tgk kat luar lawa kan....hairan gaks napa ramai org duduk tunggu kat luar. Rupanya dalam tu comey aje n penuh. Ada 2 row kerusi kat dalam mengadap kaunter. Sempit aje....so kalau org berdiri kat kaunter mmg ngam ngam je bun bun kita ngadap muka org duduk. Kalau org yg tgh deal kat kaunter tuh melepaskan angin ....mmg terus kena muka hahahhaha. Itu la perumpaan nya.

I think pejabat pos cyberjaya kena la luas sket kan....sebab kalau peratikan load n bilangan org yg mengunjungi pejabat pos nih mmg la banyak dah. Jumlah org di Cyberjaya 10 tahun dulu mmg la berbeza ngan Cyberjaya sekarang.

Pejabat Pos Cyberjaya sekarang mmg di kedudukan yg strategik dah n banyak parking, cuma kalau ia luas sket kan elok n selesa.

Sistem dah bernombor n ada kerusi utk pelanggan duduk ...tak mcm dulu kita kena berdiri n beratur kan which is sangat bagus..

Since nombor saya sangat jauh lagi kena tunggu 34 org lagi baru sampai turn....maka marilah kita angkat kotak n balik ke opis sahaja. Takkan nak berkampung tunggu kat situ plak kan.

Nanti korang pergi tgk sendiri la n jangan plak pergi bayangkan kalau org terlepas angin  kena tak muka org yg tgh duduk hahahhaha. Itu perumpamaan yg Pak Sutan sebut secara spontan hahahhahah mebi ok je kan tapi kalau org besar sket berdiri kat kaunter n org besar sket duduk kat kerusi mmg rasa cam mintak lalu di dalam panggung wayang la.

saya yg frust sebab takley pos barang....skali terus ke pej pos dengkil aje.selesai........ataupun mingkin saya dtg pada waktu yg salah

buoh bom Terengganu

sebab ini adalah kueh fav maka akan di buat satu entry khas utk simpan resepi. Nanti bila bila senang n ada masa boleh bukak balik blog n cari resepi hahhaha

Last week kakak Moon ada dtg dari Terengganu. Sebab dia naik flight je maka boleh la kirim kueh2. So dia belikan buah bom dalam rm5 ke Moon.

Moon makan sorang je hahahah ...temolok sungguh la weiiii

macam lamer sangat dok makang kueh neh. Rasa nye sedak n nyuk nyuk sket...isi ikang pung sedap. Moon kalau balik Terengganu mmg misi mencari kueh Bom, nasik dagang, nasik lemok ikang n nasik minyok....pergggggggg. Petang2 plop gie kat org jual kueh dekat gong kapas tuh....mau pitam nok pilih kueh. Macang macang ader....sedia duit je nok beli




Credit picture n recipe to Tahrunnisah Jali  yg share resepi nih kat FB
Resepinya
2 cawan tepung pulut
4 sudu besar tpung gandum
sedikit garam
2 sudu kelapa parut/kering terpulang nak isi pun boleh tak isi pun boleh
1 cawan air - jgn curah sampai habis nanti lembik..agak2 kalau tak lekat kat tangan tu ok
caranya
dlm satu bekas, campurkan tpg pulut dan tpg gandum, kelapa parut/kering dan garam...sebatikan
kemudian curah air sedikit demi sedikit sehingga tak lekat kat tangan.. adunan ni tak keras dan tak lembik..mcm nak buat onde2.. tutup kejap adunan ni ngan kain tau plastik elak dia keras..
inti sambal ikan + kelapa
3 ekor ikan kembung
2 biji bwang besar (sederhana besar)*
2 ulas bawang putih*
sedikit halia*
1cawan santan cair
1 sudu lada hitam ditumbuk halus
garam, gula
1/2cawan kelapa parut -
kelapa parut digoreng tanpa minyak sehingga kekuningan (api perlahan) ketepikan
ikan kembung dibuang perut dibersihkan dan direbus..air rebusan jangan dibuang .. kemudian ambil isi ikan sahaja
Kisar bahan bertanda sehingga hancur dan masukkan isi ikan tadi..kisar lagi..n tambah sikit air rebusan ikan tadi jika mesin tak le putar
kemudian menggunakan kuali.. panaskan 1 sudu minyak..masukkan bahan kisar tadi ..masukkan santan, lada hitam garam gula.masukkan kelapa tadi .. kemudian rasa dah ok.kacau sebati sehingga agak kering..siap
bulatkan2 doh sebesar kuih onde2/kuih melaka atau nak besar sikit pun boleh...leperkan diatas tpak tangan..kemudian taruk inti ikan..tutup balik dan bulatkan balik...buat sampai abis adunan..
lebihan serunding ikan ni bolehla di simpan freezer utk kegunaan akan dtg..nak buat pulut serunding ikan ke..nak buat nasi kerabu ke..nak buat pulut panggang ke dll
panaskan minyak dlm periuk /kuali ..minyak tu kalau boleh biarlah banyak mcm nak mcm cucur pisang tu... panaskan minyak..dah panas. nak tau minyak tu panas atau tidak..cuba letakkan sikit aje (secoet)adunan..kalau adunan tu terapung makanya minyak tu dah panas .tutup api/alihkan sebelah yang takde api ..biar sekejap dlm 2 minit..masukkan doh2 tersebut dlm minyak tadi..jgn dekat2 kan ye sbb ia melekat nanti..dlm 2 minit kemudian baru bukak api dapur/letak kat api ... buka api perlahan ye..
goreng dlm 3 minit api perlahan kacau2 la kuih tersebut... kemudian guna api kuat sikit goreng lagi supaya permukaan kuih bom agak2 kuning..angkat... kalau lama sangat nanti keras plak kuih ni..



Monday, September 07, 2015

Dried Food

Jumaat lepas dapat bungkusan. Sibuk Pak Sutan tanya apa tu apa tu. Sekalik bini dia bukak, terkejut dia. Sebab dia tak sangka plak bungkusan tuh ada bilis, udang kering n sotong kering. Zaman sekarang main order online aje...senang kan. Order , transfer n tunggu barang sampai.

Marliza la nih dia upload gamba dried food dari Sabah. Terus la Moon yg sangat mak mak ni terpikat, Perggg terpikat pada ikan bilis. Eh, ikan bilis goreng ngan bawang n cili padi sedap wo . Kena plak ngan nasik lembek sikit panas panas. Kalau makan time hujan lagi la sedap....ngan bilis rangup krup krap krup krap..pastuh tergigit plak cili padi...berair mata kejap kepedasan.

Nampak plak dia upload gamba lagi la teruja....hover angat kak moon neh kan


so harus la mak order

nak kuar gie kedai pun asyik tak sempat aje kan. So order saja


Ikan bilis mata biru
1 kg rm 60
Half kg rm 32

Sotong kering
200 grams rm 20
400 grams rm 35

Udang kering
1 kg rm 45
Half kg rm 23

Ada banyak lagi...korang tgk kat album dia je la ek. Akak share ngan korang je. 

hahahha blog nih dah jadi blog macam2....sesuai ngan mak mak. Kejap kain langsir kejap ikan bilis. Baru la nama nya blog serbaguna. Betol tak auw auw awu


Tg Angah ...nanti stok akak habis akak order lagi tau. Nanti ada apa apa yg best dari Sabah tuh jgn lupa buzz ke akak kay.


Ikan bilis putih 
1 kg rm 45
Half kg rm 23
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...