Monday, February 09, 2015

Menghilangkan kesan karat di baju sekolah

Last week kan mak nya punya sibuk wat sale kat globe ....so tgk baju budak2 tak ada  la kotor sangat n tak perlu di berus . So campak je masuk machine ...tapi bila tgk rupanya ada kesan karat . Mebi air paip karat sangat kot masa tuh .

dah ada macam corak airbrush kat baju Yaya ...kat tudung dia pun kena jugaks . Last time baju pagoda Pak Sutan yg kena . Rendam blk dlm sabun pun tak ilang ...nasib la baju pagoda di dalam hiks

So terus tanya kat FB ...kot ada geng geng mak pernah alami masalah nih n mcm mana nak selesaikan

Memandangkan ramai yg rekemen tenyeh ngan sabun basuh ....terus akak pegi masuk tandas n tenyeh ngan sabun . Biasa kita buat cam nih kalau ada blood stain kan ( kadang heavy flow time red auntie tu kan , kadang terkena jugak suar n cadar )

Kejap je hokey ....tenyeh2 n gosok ngan tangan terus KESAN KARAT HILANG .



Tervaekkkkkkkkkkkkkk

So sabun dah di tried n tested n it works . Yang lain akan di cuba lagi ....terus blk nanti pegi cari balik baju pagoda pak sutan ari tuh .


Liza Masrina Sabun mandi
Liza Masrina Lagi 1 kalau kain kena conteng dgn ball pen. Spray dgn hair spray pastu sental dgn sabun. Insya allah
Puan Nani Amani Cuba gosok sabun mandi
Puan Nani Amani Baju putih sy sental guna sabun mandi je..xpyh klorox
Azlina Alias cuci dgn sabun mandi
Juliana Yap sis... cuba guna sabun mandi yg ketul, bukan yg air ye, then usapkat tempat yg nak di bersihkan tanpa air... dah semua kena sabun tuh, br letak air sedikit, then bilas mcm kita basuh baju sampai kotoran tuh hilang... baru bilas dgn air... niscaya boleh hilang, sbb darah pun boleh hilang.... selamat mencoba


- Tried n tested ...it works , kejap je n mmg tanggal sepenuhnya


 
Mariza Azman Try ubat gigi 
Neeny Zarini Ahamed 1. UBAT GIGI
2. SODA BIKARBONAT


Shakeina Banu Jawhar Ansari Varnish kak
Cutez Angel Rendam vanish..

Naa De Pink Curahkn air coke jer...

Yeni Meri Naam pakai basic h shaklee pun ilang gak


Iam Nur Akak rendam jap dgn dynamo pink. Then cuci hilang.

Fara Hairiri Ko tuangkab clorox atas tuh.. lps tuh cuci mcm biasa... mmg hilang   

Noor Azama Binti Muhammad X adlah sng aje rndam dgn belimbing bluh @ pun basuh dgn gram kasa hbis crita..xyah nk sntal2   

Syu Ezril Saya pernah diberitahu oleh org kedai dobi.. klu nak putihkan cadar2 putih. Masa basuh masukkan 2 sudu ajinomoto. Mmg putih.. 

So , moon share jugaks petua yg kenkawan lain bagi . Im sure semer pasti berkesan ....dan petua kat bawah nih adalah petua yg moon baru baca kat 101 petua 


Petua Menghilangkan Kesan Karat Pada Pakaian

Anda menghadapi masalah membersihkan kesan karat pada pakaian?
Cubalah petua-petua di bawah untuk menghilangkan kesan karat pada pakaian.

Petua Menghilangkan Kesan Karat Pada Pakaian 1:
Sapukan sabun mandi pada bahagian yang terkena karat hingga menutupi kawasan yang berkarat sepenuhnya. Kemudian rendam ke dalam air yang telah diperah limau nipis atau limau kasturi. Biarkan seketika dan kemudian basuh seperti biasa dengan sabun basuh

Petua Menghilangkan Kesan Karat Pada Pakaian 2:
Tenyeh buah belimbing buluh yang telah masak pada bahagian pakaian yang terkena karat. Biarkan seketika dan kemudian basuh seperti biasa dengan sabun basuh

Petua Menghilangkan Kesan Karat Pada Pakaian 3:
Taburkan garam pada bahagian yang terkena karat dan percikkan cuka pada bahagian pakaian yang terkena karat. Biarkan seketika dan kemudian basuh seperti biasa dengan sabun basuh

Petua Menghilangkan Kesan Karat Pada Pakaian 4:
Gosok isi limau nipis pada bahagian yang terkena karat dan kemudian rendam pakaian itu dalamair garam. Biarkan seketika dan kemudian basuh seperti biasa dengan sabun basuh

 

5 comments:

Syahida said...

Tk sangat2 utk entri ni..baju sekolah anak2 mmg biasa kena kesan karat..nnti leh cuba petua2 tu (thumbs up!)

New Bie said...

xhzh

New Bie said...

asalammualaikum,tumpang tanya,cara2 yg di atas boleh guna untuk seluar jins putih tak?

NINA FARHANA said...

Baju hubby baru je kene karat,putih pulak tuuuu. Sedihnya. Harap2 menjadilah cara ni.tq sudi shareee 😍

Unknown said...

Suami sy tentera bhgia istiadat.. smlm dia basuh bju then tgk2 ade kesan air karat.. byk plak tu.. moga dgn ape yg di shre kn ni boleh membantu en suami tercinta.. tqvm.. salute..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...