Tuesday, June 26, 2018

Raya 2018

Tahun ni sama juga seperti tahun tahun sebelumnya kita org balik beraya kat umah Mama n Papa di Taiping . Kali ni raya cam tak bersemangat sket . Kadang kadang dia datang teringat kat arwah Bg Lan. Dia mmg kalau raya mmg dia akan dtg beraya ngan kita org . Kat Taiping pun pernah dia datang jugak .

Baju raya semua cari last minute  . Beli kat Taiping je semua . Nasib la bebudak ni chill lagi kecuali Sarah la . Duk tanya bila nak beli baju raya Sarah ni . Nasib la ada n beli kat Taiping hahhaha .

Kami balik 2 hari awal sebab tahun ni Talib n Baqis pun dpt cuti 2 hari awal . Kali ni semua ada  memang meriah umah . Padahal Pak Sutan 3 beradik aje pun ahahahha . So sempat la keluar jalan jalan sama sama . Tengah tengah malam pun merayap lagi area Taiping pergi area bazaar g cari songkok , sampin n baju melayu Nain.


kami semua keluar kejap ke Aeon Taiping . Cari baju budak budak . Semer tak ada lagi kasut Sarah ngan Yaya pun tak ada . 


Mmg terlupa bawak stroller Nain . Nasib la Aeon ada benda alah ala sroller nih . Kemain syiok dia tido . Sian la Pak Sutan ngan Talib letih berjalan hahahha pantang nampak kerusi ....siap landing terus ...ok jom larik n pura pura tak kenal dua orang kat bawah tu .........aku la poserrrrrrrrrrr 



dah petang petang ni mari la kita pulang ke pangkal jalan . Jom balik n sediakan makan utk berbuka puasa plak  . 

Kali ni tak dpt buat Nasi Dagang, sebab jenuh pusing pasar tak der sekor pun ikan tongkol . Mama dah buat kuah kacang , sambal ikan kelapa , rendang ayam n ketupat . So kita amik tender wat nasik ayam la di hari pertama sebab apa apa pasti akan ada org cari nasik ( akak n anak anak laaa ) . Bak kata Pak Sutan , Moon ni makan la mee ke nasik impit ke selagi tak jumpa nasik selagi tu la dia lapar .......tak baik kutuk ai tauuuuuuuuuu ( padahal mmg betol pun ) . Kalau balik Taiping , Mama dah tahu dah pagi pagi akan ada 2 org yg lapar nasik . Suami dia n menantu dia nih haaaaaaaaaaa muahahhahaha . 

Pagi raya semua pakai syantik syantik ..........syantik keeeeeeeeeeee 

Boleh plak Moon terlupa wat balik kamera . Biasanya tiap tahun , Moon la pegang tender amik gamba . Tahun ni Moon kelaut sket ....so cilok je la gamba gamba yg di snap pakai phone .


Tq Lib n Umi bantu siapkan anak teruna n anak dara akak ni . Gigih Uncle dia tolong lipatkan sampin utk Isk .


Apik Dondeng mmg dia berkepit ngan Bapak dia aje . Auntie Baqis n Nain ...kemain senyum ya kamu Nain oooi 


Mari la kita amik gamba dulu sebelum makan . Nanti semua misti dah berfeluhs2 . Longgarkan ikatan sampin masing masing ......

Tapi dlm banyak banyak gambar satu gambar makanan pun tak ada hahahahha . 




Huiih Abg Isk dah sama tinggi Auntie Umi ngan Daddy dah . Tahun depan sama tinggi ngan Uncle Talib dah la . Talib suggest ajak g bergamba kat Spritzer ...gigih kan we ols



Mama n Papa dengan cucu cucu



gitew , gamba di taman Spritzer hahahha tapi sonok ...walaupun basah keti masing2 hahahha 


Kita bagi A1 buat Pak Sutan n Talib atas good effort dia org nak snap gamba adik pompuan nan satu ni hahahhahah 



Selamat Hari Raya dari kami semua ....untuk andaaaaaaaaa


sempat snap sekeping dua je pastu Sarah terus nak lari dah sebab dia nak g main golf mini tuh hahahhaha . . Konsep kami tahun ni coklat campo2 . Coklat ala duet gitu . Pak Sutan n Isk sama , Yaya n Sara sama , me n Nain sama . Jadi laaaaaaa, semua pun beli ready made aje . 



Raya pertama takda buat apa sangat . Jiran2 dtg bertandang kemudian kami makan n makan muahahhaha . 



Mama , Papa , Umi , Yaya n Nain 


Sementara kami bergambar gambar , Rafiq duk ngan Bapak n Nani 


Di balik tabir gitew 


Tq Baqis n Lib 



Kejap aje dia nak duk bergambar ....kemudian ...........


dia larikkkkkkkkk hahahah Apik Apik ...


Raya ke dua ke Penang . Ini adalah acara wajib . Mama mintak buatkan laksam utk Auntie Zizah n Uncle kat Penang .  Pagi pagi memasak dulu then terus off to Penang .  Alang ke Penang sempat singgah umah kakak kat sana . Abg dr Kedah pun siap turun Penang ...so dapat la kumpul beraya .


masa ni pun dah malam dah . Kononnya nak cari pasemboq ...tapi lom ada org menjual sangat . Last last tapau nasik dalca n makan kat rumah aje . 


Sempat jumpa ngan Abg ulong jugak . Siap dia bawakkan durian kampung bagi kat kita org . Nasib baik semua hantu duyan ....perjalanan dr Penang ke Taiping sangat harum ngan bau durian dlm kereta . Tapi puas hati,semua dapat makan . Tq Bang Boy . 







1 comment:

Puan Hazel said...

Selamat hari raya moon!

Samalah kita..selagi tak dapat masuk, selagi tu "belum makan" kekdahnya :D

Cantik pulak warns coklat tu hurm...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...