Monday, July 21, 2008

Susu Ibu

Saya sangat motivated utk produce banyak susu ...so ngan nasihat dan tips darik Ija , Mama Mia n Nadra ...Moon pun pegi carik longan kering . Berjaya jumpa kat kedai ubat cina . 1 paket harger dia dlm RM 6.50 . So longan nih di rebus , letak la halwa kundur sket ..nak kasik manis kalau tak tawar je kan ..kalau tak der halwa kundur letak gula pun ok ...sangat dap dap ok .
ni close up ..dia cam kecut je kan ..tapi lepas di rebus dia akan jadi bulat cam laici .

Balik umah terus rebus ...sedap sungguh air nya ...bila offer kat Isk nak tak rasa air nih dia kata tak nak . Air ubat mummy katanya . Tapi bila nampak longan tew dia sebut nak laici nak laici . Hik hik ...Ija , Moon dah cuba n hasil nye susu cepat top up balik . Hasil pam pun banyak hik hik hik gambo nyer nanti Moon letak kay .



Ini la hasil tuaian setiap hari . Ok la walaupun tak der la meriah sangat janji lepas Yaya minum 3 4 kali kat nursery . Kalau tak mana nak tahan bila banyak susu cam nak meletop je .

Comey tak botol pink tew. Moon beli kat momslittleones masa Isk dolu . Skrg pun masih ley pakai . Botol nih comey sangat setiap ml tew ada gambo baby kalau 60ml gambo baby nangis sebab Hungry ...bila full 140 ml akan ada gambo baby smilling and say thank u mom , 120 ml gambo baby burp. So sebagai pembakar semangat gaks tew kan . Nampak tak gambo tew ? This bottle ada 6 n harge dia RM 29 90 ari tew la . Skrg tak tahu brapa dah .

ZZ , komen nko mengancam tol . mau nyer nak letak gambo t*t*k ...nanti fenriz teruja laks kui kui

Lepas tgk susu Ija penuh 1 peti ...Moon pun sangat berkobar kobar nak buat cenggitu . Tapi Moon tak sempat nak wat cenggitu sb masa pantang bagi je . Kalau tahu masa pantang agi dah start kumpul stok . Tak pa nanti anak ke 3 wat gitew ...ha ha lambat agi .

ni blog mama Mia ..sila kagum ngan hasil susu nyer yer ...murah rezeki Dhia Nadra --> http://anizaamir.blogspot.com/

O ya Moon pakai pam Pureen ajer . Tak mampu den nak beli yg mahal mahal kopaks poket mak . So future mom n mom to be tak kesah pakai apa pun janji kiter ada niat nak nyusu kan anak kiter . Insyaallah ..mesti ada . Kalau tak der nak wat cam na . Tapi kalau ada bagi je kat anak , bukan rugi pun kan . Skrg ramai ibu dah sedar ttg kebaikan breast feeding . Fully breastfeed ke campur ke tak pe janji kalau ada jugak bagi anak minum susu kiter . Susu nih kan bergantung pada teori supply n demand kan . Lagi tinggi demand lagi banyak supply .

13 comments:

Lenny said...

wah moon.. bagusla camtuh... mmg bersemangat kan tgk susu ija tuhh.... kalau ada rezeki kali nieh pon nak bfeed lama2.

Kasih Aleeya said...

wei moon..ko nak buh gambo aper?? ko ni wat saspennn jek!! hahahah... ko mmg rajin.aku bab2 nak suh aku rebus2 ni..ya ampun.. len kali kalo ler aku memerlukan, aku upah kat ko jek leh tak?..hahahah.. Isk pon pandai kan? jgn...kang isk minum aper yg dia nak produce?? kuakakakka...

...$weE+ 666... said...

huwaaaaaaaaa aku takde susu dowhhh... masa bersalin fenriz, rasa mcm mama yg tak berguna tak dpt nak bf anak bambam ku yg 4kg tuh... puas lah buat cemana cara skalipun, tetap susu kering sajorkkk... nangis, meroyan abis dah aku masa tu. sampailah doktor suruh aku redha. dia ckp aku ni mmg jenis takde susu... mcm ibu Rasulullah. sbb tu Rasulullah ada ibu susu tumpang. lega sket aku dgr camtu. ibu Rasulullah pun takde susu per... so takdelah terok sgt aku ni rupanyer!!! *urut dada* nanti kalau ada rezeki dpt anak lagi, if takde susu, aku carik ko yer moon tumpangkan susu anak aku... hehehe...

wehhh, ko nak letak gambar per? gambar susu ke gambar tetek? fenriz teruja dowhhh tgk tetek... kang dia tanak berganjak dpn pc ni kang... muahahahaha...

yantz-yeem said...

caya la moon...smngat nyer siap amik2 petua bagaiii...hehehe...mmg bagus la moon...nnti kalo kita dpt 2nd baby nak amik petua nie gaks arrr...jimat wit tuk beli susu kan?

Azie N Arif said...

bagus moon...aku kagum dgn ko....yaya mesti bam..bam dpt cucu mak dia yg byk....thanks kongsi petua pd semua org....mudahan..aku dpt next bb boleh guna petua ni...opsss!!!

hOtMaMa said...

wahhhh moon..!! bagus2...sokong sangat2 tu... kalau boleh bagi 100% susu ibu kat baby kita kan.. dulu lela pun gigih mcm moon tu... sanggup perah simpan stock utk shasya..moon ada gak peralatan canggih berjenama pureen...lela langsung nan ado tau tak.. mak perah guna tangan sajork noks.. mcm perah susu lembu tu..ahaks.. sbb guna apa mesen pun.. tetek mak tak leh terima... sangat la sakit rasanyer...last2 pasrah jerk la perah guna tangan...harharhar..!

Anonymous said...

salam,
Waduhh...waduh.... para-para ibukk..... ngapa en sembang2 gini rupa.. bisa pecah kepala bapak baca ini blog... ada2 saja para ibuk ini ngomel. ada yg mau ditunjukkan *****nya... ada yg mau mengupah, ada yang mau dibuat ibu susu...argkhhhhh..pecah kepala bapak.... sampei ada yg mcm merah bagei lembu susu..?? waduh..waduhhhh... apapun susukan anak adalah yg terbaik... bapak bukan apa.. bapak kagum sama ibuk2 ini karena menyintai...anak dan asben kalian... dan kalau bukan karena asben2 kalian maka chapter blog ini tidak akan wujud sama sekali..... Semoga tuhan akan melimpahkan rezeki kepada ibuk2 semua.. wassalam... bapak perlu pulang, mau membantu isteri dirumah... karena bapak tidak beli mesin pam...rugi sih tgn bapak masih sihat...apa yg bapak tulis ini jgn disimpan di dlm hati..ia cuma sekader gurauan....

Miss Moon said...

waduh bapak sutan ...kamu masuk jugak ya blog ini hik hik

abang asal jadi indon tew ...oooo tidak ...

oooo awak senyap senyap malam tadik baca blog mummy ek

Mama Mia said...

wah miera, bestnya. Rasa puas kan hati bila pam susu byk ni. Gumbira..gumbira. Klaka aa sutan nih...hikhik..dia teguk gak ke susu ibu. Hahahaha..

Miss Moon said...

Ija dia teguk susu mak dia selama 3 taun ...tew sihat walafiat haahahhahahahah

RealShooter said...

Aduhai kantoi diriku ini.....

s2m3r said...

wahh moon ila teruja
anyway..dulu masa dah nak stop breastfeed..baru tau petua nieH..tapi masa tu ok lah...dapat gak sekali pam 4 oz...dari sebelumnya nak dapat dua pun susah.....tapi masa tu dah lambat..alieyah 11 bulan pun...susu pun dah makin sikit..ni dah ada bb baru..wahhh..langsong kering..so sempat bf alieyah sampai umur dia 1 tahon 10 bulan..but fully breastfeed sampai 11 bulan je

Farah said...

Salam Moon,
Nak tanya pasal tips u minum air longan nie utk tambah susu nie...
U minum berapa banyak, baru susu u bertambah...I tgh nak cuba tapi macam tak jadi...tapi nak tanya experience u dulu...u minum brpa banyak...
farahar@gmail.com
019-3242153...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...