Thursday, July 18, 2013

bila suh suami gie beli beras

Susulan bini yg kena jaga makan skrg sebab nak maintain sugar level maka semer dlm umah harus la kena tukar sket

1- beras kena tuka

So dr sebelum nih pakai beras wangi la beras siam la so kena tuka la kepada beras yg lebih sihat . So moon suh la pak sutan gie beli beras Faiza Taj Mahal tew .

Sudah nya dia bawak balik beras nih ..Kashmir Faiza Basmathi ...alahai sayang ...mummy bukannya nak wat nasik briyani ...

tew la kan bila suh laki pie beli

sepatutnya awak beli yg nihhhhhhhhh ...lepas nih jgn salah lagi ya .

Sudah nya semer berbuka poser makan beras Basmathi ...

Eco brown nih pun moon ada beli tapi mmg rasa dia cam makan hampas padi hahahha nak kunyah pun dekat 28 kali baru hanco hahahhahaha .

 Eco Brown - energy 372
Carb - 80.5
Herba ponni - energy 123
Carb - 27.38

beras basmathi tew balik karang kena cek ...ada sket lagi ...lama lama makan cam sedap la plak beras basmathi tew

hahahha

so kesimpulannya kalau nak suh sang suami pegi beli sila sertakan gamba ...utk mengelakkan kesilapan membeli hahahha



10 comments:

aisha said...

Mana citer nye kak?

belogkiter said...

betul tu.. lelaki kalau shoopping memang fail.. slelau nampak mak saya tensioon kalau suruh ayah saya beli barang dapur..

Anonymous said...

Kak,

Beras eco brown, brown rice tu, cara masaknya - 1 cawan beras mesti dgn 3 cawan air. Lebih bagus, kalau nak nasi lembut dan gebu, cuba rendam 1 jam sebelum masak. Boleh juga rendam dlm rice cooker malam sebelumnya, esok pagi terus masak. Pasti sedap. Saya mmg makan nasi eco brown

Sally

cikbedahlaser said...

hahahhhaahaha... selalu jd kat saya ni kak... sampai keluar perkataan serik dah..

Miss Moon said...

Aisha , cerita apa?

Miss Moon said...

Shiling ,

ooo cam tew cara masak nya . Ok balik nanti ley try masak cara u ajar . tq dear .

ai neh baru nak blajar makan brown rice tapi dasar tak pandai kan ekekek

Aidanisme said...

aida mmg makan beras kashmir tu.. huhuhu..

Suliana said...

salam kak moon. ok gak makan beras tu cuma rasa dia tak sesedap beras yg biasa tu lah kan :-) saya pernah experience kencing manis sewaktu mengandung. bulan puasa gaklah minum air gula tu. pastu terus je suspek kencing manis. nasib baik on diet je tau. klu dah melampau tinggi nanti kena cucuk insulin. klu ada kencing manis jgn minum susu utk preggy mom tu. minum susu biasa je. pastu kurangkan makan karbo like nasi & gula.. sy control cam tu jelah.. pastu masa preggy no 2 saya tak berapa suka nasi, alhamdulillah tiada kencing manis :-)

Anonymous said...

Beras basmathi pun kalau nak sedap kena rendam dulu; 2 jam dgn air biasa atau setengah jam dgn air panas. Baru dia kembang cantik gitu.
Baru tau malam tadi SIL bagitau, hihihi.

Selalu hentam je beras apa pun, janji masak jadi nasik. Cuma brown rice tu saya x pernah rasa. :)

AdanyaKauUntukku said...

makan basmathi pun ok..lagi best dari beras biasa tu Moon.....ila pun pakai beras basmathi so far.....

brown rice tu..hehehhe...ada certain brown rice rasanya sedap...

dia kurang kanji kannn......

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...