Friday, December 04, 2009

Rules utk renungan di ari jemaat

Masa kecik kecik kiter kemain tensen bila mak suh masuk umah bila dah nak senja ...time tew la kiter sonok nak main ...pastuh kena jerit suh masuk plakkkkkkk ...then dah masuk nak kena mandi nak kena makan nak kena wat kije sekolah then kena tido awal...pagi kena bangun awal nak kena gie sekolah

Then banyak rules itew tak ley ini tak boley ...macam macam . Masa tew geram kat parents pun ada ...apa hal plak kan itew tak ley ini tak boley .....

but

when u grow older ...all those rules does make sense kan ...masa tew anda sedar ha ..patut tak ley wat itew ...kena hormat org tua ...kena rajin ...kena bangun awal n etc

then

when u have ur own kidsssssssssss u too pun jadi sejebon cam mak u ...banyak dont dont dont ...and u know y ...koz u want ur kids to understand n know what rules and regulation are....and u keep explaining to ur kids how important it is to have rules n regulation in life

dot .

Masa sekolah sekolah dolu kowang nih dalam kategori mana ...gud kids or notti kids ...kiter ke sekolah menengah la ek ..setahu moon masa sekolah ramai org tak suka pengawas ramai tak suka guru disiplin sebab apa ...boys kena rambut pendek ...kasut kena bersih ...baju kena masuk dalam ..kena hadir persatuan itew persatuan ini ....buat kerja sekolah .

Ai know since ai dah jadi pengawas since tingk 2 ...mmg asek kena jeling je ngan bebudak lain ....yer la nko dah pengawas mmg la kan ...so bebudak yg asek membrontak nih ( yg nakal nakal ) mmg la tak suka kan ...asek kena demerit je ...plus moon sekolah cina so melayu ssangat sket ...so bila nko rapat ngan cikgu kenkawan lain mmg mengutuk sakan dikata nya membodek ....its ok ...ada mak kesah ada kowang bagi duit kat aku ...tak der kan .

Adik moon sendiri masyyallah masa jaga dia masa dia sekolah menengah mmg ujian betol la every months kena panggil ke sek ...adik puan merokok dalam tandas ...adik puan lompat pagar sekolah ...adik puan tak buat kije sekolah n many many more...ai keep advice kan dia ...kat sekolah ada 2 golongan je ..org yg bakal berjaya n org yg bakal gagal ...so choose nak berada belah mana ...yer anda hebat berlagaks kat sekolah ...peraturan tak mo ikut ...nko rasa nak masuk kelas lewat pun selamba badak je nko kan kuar pagi skalik tapi nko melepak kat taman then suka ati nko je nak masuk sekolah pukul berapa ...apa hal org lain boley je follow peraturan ..tak mati pun ...apa special nya nko nak wat cam tew...but as a sister kiter try advice sebaik mungkin ...mmg mencabar tollll

This is a true story kay ...my family is not perfect and i tak malu to let people know ...sebab mana yg boley kiter buat pengajaran kiter amik ...so be thankfull if u berada dalam keluarga org org yg berjaya n bahagia kay .. One day polis called me and ask me to amik my brother kat balai ...well he is 18 that time ...terkezut moon . Yup dia lari from kampung ( b4 that kita org hanta dia ke Trg ) nasib dia tahu my phone number je ..and time time i cant help it ...nampak dia menangis ngan penuh penyesalan ...and his only word

" kalau la amir dengar cakap kak muni dolu , and rajin blajar ...amir nyesal kak muni ...nyesal sangat . Amir nak berubah "

yup ...mmg apa dah lepas tew lepas ..alhamdulillah skrg dia duk nagn my father and abah kata dia dah banyak berubah dah ...apa kaitan citer nih ngan rules ? yea la if only he follow the rules masa kat sekolah ...pilih kwn yg betul ...and tahu berada dalam group org yg suka breaking the rules nih tak kewl...yer mmh nko akan sakit hati bila cikgu marah ...bila cikgu lapor kat guru disiiplin atau guru besar ...well mmg tew kerja dia ...apa hak nko sebagai anak murid nak persoal kan tew . Apa yg dia org buat semer utk kebaikan kiter . Ada sebab kenapa ada peraturan tew semer ...ada sebab kenapa ada undang undang kat negara kiter ....ada sebab org design seat belt and undang2 menyuruh anda memakai nya ..hahahhahahah iklan jap kay sila pakai seat belt anda ...buat la tetiba anda kuar simpang ada kereta rempuh nko dari blakang nko tercampak kot cermin ...ha masa tew la nko akan terpikir kalau la aku pakai seat belt ....

ok renung renung kan ek di hari jumaat yg mulia ini ...yup we learn dari kesilapan n pengalaman hidup ..

enjoy ur weekend ya galssssssss

3 comments:

fazilzura said...

SAYA SOKONGGGGGGGGGGGGGGGG...

vipix said...

I got ur message..thanks..!hmm

Miss Moon said...

take it +vely
look at the bright side of it ..