Wednesday, December 02, 2009

Update pasal Yaya n HFMD


Thanks for all the wishes n prayers ...acctually Yaya kena Hands Foot n Mouth disease n not H1n1 ya ...terkezuts gaks moon sebab ada org msg get well soon yaya dari H1n1.

Dia dah ok ari nih ...with slimer body n muke yg sedikit cengkung . Mmg cabaran tol jaga anak yg sakit sampai kan smalam Moon yg mc sebab demam n selsema ...then Isk tonsil dia bengkak + batuk n demam .

meh kiter kenali apa itew HFMD

What is hand, foot and mouth disease (HFMD)?
Hand, foot, and mouth disease (HFMD) adalah penyakit yg biasa kena pada bayi n kanak kanak belo 10 thn ...namun org dewasa pun ley kena jugers cuma kiter nya antibodi dah sedikit kuat so peluan utk kena agak tipis

What causes HFMD?
Virus jahat yg menyebabkan HFMD adalah coxsackie virus A16, enterovirus 71
(EV71) and other enteroviruses. The enterovirus group includes polioviruses,
coxsackieviruses, echoviruses and other enteroviruses ...maaf nama nama virus nih mak tak hapaf tapi yg nih la anasir anasir jahat tew ...budus nye virus

Is HFMD serious?
HFMD caused by coxsackie virus A16 infection is a mild and nearly all patients
sembuh dalam masa 7 - 10 hari .

Ia akan jadi merbahaya bila anak tak mo makan or minum langsung . Masa tew segera bawa ke hosp

What are the clinical signs and symptoms?
HFMD is characterised by demam , ulser dalam mulut and rashes yg blister timbul2 besar n berair di dalam . HFMD bermula ngan demam demam then hilang selera makan ...feeling sick and sakit tekak. Lepas demam reda ...naik ulser dalam mulut n bintik2 merah kat tapak tangan n kaki . Ha masuk tew sila cek dalam mulut anak anda ...kalau melepuh lepuh n banyak ulser di dinding pipi , lelangit n lidah ye sah dia kena HFMD ...segera bawa berjumpa doc . Kadang rashes tew juga boley naik di anggota badan yg lain seperti lutut badan n siku .

How is hand, foot and mouth disease diagnosed?
Tapak tangan and kaki ada bintik2 merah . Kalau doc sah kan maka betul ia adalah HFMD .

How is HFMD treated?
Bagi anak anda makan ubat2 yg di bekalkan . Sapu krim yg doc bagi ...mmg cepat hilang ...then utk sapu dalam mulut tew pun bagus ...Yaya 2 hari dah nampak nak ilang dia nyer ulser .

Make sure anak anda minum air yg secukup nya ...wat la apa apa air pun janji ada benda masuk ....doc tew siap cakap dia nak ice cream pun kasik if thats help ...sebab mmg sakit ulser tew ...yaya ada dalam 20 ulser ok plus ngan atas lidah n kat lelangit dia .

She got ot from nerseri . Kebetulan ada sorang budak nih mmg tak duk sitew tapi since maid dia tak der mak si budak nih letak kejap kat nerseri ...n budak tew kena HFMD . Ive called the nersery n inform them ...so that atleast dia org tahu kan n mebi ley bersih kan persekitaran nerseri ....

This few days umah dah bau cam kinik ...semer ai cuci ngan dettol ....n my raya is not that great la ...hahhahahah mmg duk umah je .

thanks ya friends n readers semer ....yaya suh bagitau ...thanks auntie2 semer ...yaya dah ok dh ....walaupun yaya asek merengek ...buatkan mummy n daddy tak ley tido 2 3 malam ...sebab yaya nak tido sambil di pangku je ...kalau yaya tak sakit mmg sah dah kena sekeh dah sebab so demanding but since yaya tak sehat mummy turutkan aje ...

2 comments:

e.l.i.s.s.m.i.e said...

my nuha dulu kena HFMD jugak, lepas tu bagi minum air barley, terus ok pastu dier nyer ulser tu.

Lenny said...

sedih kalau anak sakit nieh.. dier nak apa pon.. kita turutkan jee..

tapi dier pon sebenarnya bukan nak megada pon.. tapi tak selesa..:(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...