Thursday, May 20, 2010

Ganglion

What is a ganglion?

A ganglion is a sac-like swelling or cyst formed from the tissue that lines a joint or tendon. The tissue, called synovium, normally functions to produce lubricating fluid for these areas. A ganglion is a cyst formed by the synovium that is filled with a thick jelly-like fluid. While ganglia can follow local trauma to the tendon or joint, they usually form for unknown reasons.

org mlayu kita panggil Risa kalau tak salah . Yup ai ada 1 kat tangan . Tanya doc n he advice me to make an appointment kat hosp utk buangkan . Ianya tak merbahaya but kalau dia biarkan takut bisa menyekat saluran n memudaratkan benda lain . So next week i akan pegi set appointment utk kasik potong .
ha ai pnye cam nih la but a bit smaller kadang menyebabkan rasa lenguh2
ha tew la rupa dia ..
adeh kena kerat cam nih ka
geli la plak nengok nya . Biasa benda nih akan timbul kat pergelangan tangan , kaki , lutut dan juga leher ...so kalau anda ada perasan benjolan cam tew sila la jumpa doc kay

4 comments:

Filla ~ Kasih Aleeya said...

moooooooooooooooonnn..
akak kat opis aku nie.. ada bonjol tu jgk..kat dua2 tangan dia.. mcm dlm gambar first tu.. dia dah buang buat minor operation.. tp dah lelama dia jadi balik.. camno?

ratna said...

oooo begitu rupanya..baru tau. thanx for the info.

Anonymous said...

i just remove mine yesterday...

seliparburuk said...

saya da follow blog akak,follow saya balik k..http://mrskepeng.blogspot.com/..

emm saya pon ade gak ganglion ni..mmg burok gile! haish da buat minor operate pon ttp toing kuar lagi! mencik!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...