Saturday, December 11, 2010

Genap sebulan "Bibik Moon" resign

hahhahahh korang kemain kan nak tahu apa rasanya berbibik hahhahahahha meh mak citer

Moon sebelum ada bibik berdoala kat Allah agar dpt bibik yg baik yg ikhlas buat kije ....ingat tak takut ke berbibik ...takut wooooo . Cam na dia takut dtg mesia kena dera n kena pukul cam tew la kiter takut kat dia org ...takut dia org memukul n mendera anak anak kiter . Tp tawakal je la
Untung tau jadik bibik ai ....siap ley dapat ps percuma lagi ....bisa anta gambar yg cantek2 utk anak anak di kampung

As u ols know ...my kids mmg membesar di nerseri je ...and ai pun rasa lg selesa anta nerseri tak puas hati sound je kan ...sebab mmg bisness dia org jg anak kiter ....lg pun masa tew no choice then weekend ada job anta ke most trusted guardian sapa lg kalau bukan my parents in law which duk kat Kajang je pun .

Mmg duk cr dalam setahun nih mmg usha bibik2 nih dapat yg local ...skalik dia dah sonok kije kat kebun di Cameron Highland masa kan nak turun kan ...then local yg lain rasa RM 500 sangat sikit ...yeah ai pun paham kan kalau kije kilang lg banyak ...so benda mencari bibik berlarutan la jugak ...tp sebab ada backup plan that is mama n papa so tak der la nak cari cepat2 kan . Siap moon tanya my sister my aunt semer ada tak org2 susah anak anak yatim ke nak kije ...tp tak der sorang pun nak kan ...ok la thats fine

So last month papa officially pencen dr menjadi warden penjara n dia org pindah ke Taiping . Terkial2 gak me n sutan mencari maid ...memula ok lagi tp bila banyak job time tew ...merasa la membayar OT beratus jumlah nya ...then me n sutan rasa amik maid is the last choice yg kita org ada ...walaupun itew bukan la apa yg kita org nak ...but keadaan memaksa kan ...sanggup ke kita org nak bayar OT nerseri dlm bln2 mendatang ....ngeri bila pikir kan tew blum masuk lagi bab nak kuarkan anak nom 3 . But akak nerseri tew sangat bertimbang rasa dia kasik la discount tp kiter pun paham org tew kije dia n dia pun kena bayar pekerja dia ...takkan nak suh org tew jaga anak kiter sampai kol 11 pm ...kan .

So masa Mai siar kat FB sapa nak maid bgtau dia ai terus reply and alhamdullah ada rezeki ...bibik mariati iaitu bibik Mai rekemen kan la jiran dia ..lagi pun bibik mariati dah kenal moon n family kan ....ai pun rasa syukur sebab bibik mariati yg rekemen kan ...kalau org lain mungkin ai kurang percaya sikit ..knowing her for many years ai tahu dia ikhlas nak bantu Moon and Mai pun banyak bg nasihat n panduan ...ai tawakal je . Dia umor 32 thn ada 2 org anak 15 thn n 7 thn
yg baju ijo tew la bibik mariati ...Mai nye bibik . Bukan yg baju klabu nih kay ...nih bibik kelas atasan dia serve pak radie je


So bila tiba hari nya ai gie la amik dia kat hentian Bukit Jalil . Mai ngan bibik mariati pun ada ...masa ai amik bibik dia masa tew pusing / pening ye la kan jauh perjalanan nya . Moon pun dah pesan kat bibik mariati utk pesan apa apa yg patut kat dia ...what to do n dont ....

Ai tahu anak anak ai nih mmg penakut ngan org kadang tak jumpa Nani dia 2 3 minggu pun punya susah la org nak dukung dia ...but alhamdulillah ngan bibik In ni dia ok je ....btw nama dia Indatun ...so panggel Bibik In ...bak kata yaya bebek ....dah bunyi mengembek dah .

Mai pesan sampai umah cek brg dia kalau ada apa kiter tak berkenan sila buang ( apa apa yg felik la kan ) so ai tak der jumpa apa apa ...tp sempat la riki dia nye baju berapa helai spentot n etc ..ai terus amik pasport dia ..simpan ...kasik dia pegang salinan je 1 .
That is my helper ...ngan bibik Ila n In punya mak ...yer mak dia pun dtg kije sini . Mai kata mak dia ckp kat Mai dia lega tahu anak dia dpt majikan yg baik ....makcik ooooi saya pun lega sebab anak makcik nih ley buat kije ....

Slow2 ajar dia cara wat susu ...pakai mesin basuh ...peyuk nasik ...microwave ...pasang kipas ...nyalakan api dapo gas ...tapi 1 benda 1 masa la . Tp setakat ini ok kerja dia pun ok ..tak banyak kena suruh la ....dia bangun pagi2 terus sapu umah n mop ...sebelum nih everyday mop then ai kata 2 hari sekali dah la kan ...ai dulu seminggu sekali hokey tew pun weekend tew pun kalau ada kat umah tew pun kalau tak der job hhahhahahah hebat kan ....

Ajar pakai iron ..cara gosok baju kemeja suar semer kalau kain tudung cam na set panas dia ...tp dia hanya masak utk bebudak ...kadang ai blk kije ai masak dia kemas hahahha ...masak kan kejap je kan part sediakan bahan n kemas yg lama . Kalau boleh moon nak moon yg hidang kan nasik n air kat sutan ...air tgn isteri kan ...

Thanks to Mai , Ila n Len yg banyak kasik advice n share knowledge pasal maid maid nih .

Org tanya sonok tak ada bibik ?

My answer : mmg sonok terus terasa ringan je bahu nih . Cuma ai harap dia ley kije ngan baik ...harap dpt kekal kan prestasi kije sekarang ..bukan mula mula je ..harap berterusan la kan .

memula ai sangat sangap kay ...semer benda yg bertahun dah kiter buat from A - Z sekalik org buat ...mmg la kiter fusy kan ...baju kena lipat cam nih baju kena susun according to color ( yer kadang ai sampai cam tew ) then pingan tew letak sini ...pinggan nih letak sini . Tew kadang pak sutan tak mo tlg ai lipat kain sebab apa yg dia lipat ai akan betul kan balik akkakakak ...skalik terus dia surrender part lipat kain .
Biasa nya kol 10 pm lom tentu ai dpt rest ....masa tew i akan still duk menjemur kain kat luar ...melipat kain yg di jemur pg tadik ...so skrg part tew dah ringan la kan ...banyak juga ringannya ...sampai kan Pak Sutan terkejut ...suar yg dia campak dlm bakul pg td dah siap berlipat dah n dah boley pakai blk utk tido ...kalau tak sebelum nih 3 4 hr lom tentu ley pakai suar tew lagi akakakkaka

Anak anak still bertenggek ngan mummy nya . Mummy balik kije terus terkam mummy tak mo bibik buat kan ....mandi pun nak mummy mandikan nak mummy suap kan . Ok la kan seharian dia spend time ngan bibik masa nih la kiter spend time ngan dia org

Apa yg tak seronoknya ?

Well semer nya kena la ada pro n cons kan ...that is the price that ai must pay for extra hand kat umah .

Well yg ketara harus la Pak sutan kan ...no more tak berbaju di umah ....tak ley la dia terkangkang tido kat bawah sambil tgk bola yg kadang terlena terus tgk bola kadang ai turun nampak tv terpasang ...dia dah hebat berdengkur sambil peluk sofa ...yer peluk sofa kay hebat kan ...ai ada nih tak mo plak feluk ..ke daddy nak mummy membesar sama besar ngan sofa tew?

sedikitt privacy tew dah ilang la ...kadang dulu slamba je ai pun ngan sutan lepak depan tv nak beromantis2 kan skrg kena tgk line la kan akakkaka ....kalau tak dulu ley je balik umah dulu baru amik anak anak kat nerseri ...ehem ehem ...yer la kena la ada waktu berdua je kan ...bila dah ada anak anak nih masa terluang tew la kena gunakan sebaik nya utk kebahagian kedua2 pihak hua hua hau hau hua...

Dolu tak yah pun sediakan ikan ayam ke dalam peti ice sebab kadang " daddy tak der apa dlm peti ice kiter makan luar je la " ha senang kan tak pun " teacher ina kata bebudak baru je lepas mkn ...awak nak mkn apa . saya tak rasa nak makan la plak " ha cam tew la kan ..so tak kesah sangat la nak stok kan peti ice tew . But now kena la kan ...

and yang paling ketara " daddy kereta kiter dah penuh laaaaaaaaaaaaaa" hahahhaha yer anak dua and a bibik ...fenuh kay . kereta kan comel ....tp tak pa kiter habih kan kereta nih then kiter angkat keter baru wah gitew ....yer la bila dah ada anak mmg terbayang family car je la ...nasib la pak sutan tak kaki giler kereta kalau tak tersiksa la kamik sekeluarga ...kalau banyak pitis tak pa ....so after this kiter mmg need a bigger car ..cam sutan kata la kiter setel kan satu benda pada satu masa ...insyallah ada la rezeki tew .

Lebey banyak seat ...utk sumbat lebey banyak penumpang . Tak kisah la keter apa pun janji besar sket dr skrg ...nai aim Alphard cam melampo ....ok la nih ..

Ha dah rabun ke mata membaca hahhahahahahhahahahha ....tew la pengalaman ai ...lain org lain pengalaman nye kan ..apa pun sama la kiter harapkan yg tervaek .

16 comments:

qaseehatiku said...

saspen..igt kn ur bibik yg resign..rupa2nya..da sbln gna kn khidmat bibik..hehehe..mmg da pro n kontra..mcm sy gna maid x besa panggil bibik klu d sabah..my maid muda umur awal 20an..ada maid psl nak anak2 selesa duduk rmh dr d angkut ke nurseri ari2..mlm2 x la penat2 lagik..:))

Gieyana said...

best ker ada maid yer? hurmss mmg da pro n cons kan..sy x prefer ada maid..susah ar nk kemana2..hntar anak ke bb sitter n ptg balik kije g amik!hehehe

mannira said...

tajuk yg confuse..he..he..igt bibik dah resign..br keje dah resign...rupanya bibik moon...

yela..moon harap yg terbaik utk family kan...

Bulan Bintang said...

hahaha kak moon bikin suspen dgn itu tajukk.. gigih ok baca tang mana yg dia resign ni.. hahaha..

apa2x pun harap lepas ni bertambah2x ok dan bahgia kuarga kak moon

Ayu Safieza said...

weeeeeeeeeeeeeee....tajuk manyak lain muny...alhamdulilllah.....semoga bebek In kerje ngan elok2....

Azie said...

moon dh ada bibik ek skang...wahh tahniah!! xpe...sape jd majikan ko mmg untung gilerr....majikkan yg best! Yelah moon ko mmg kena ada bibik....dah lah sutan nak kena g kelas sabtu ahad...ko nak kena ada job...harap bibik ko keja dgn baik yea

e.l.i.z.@ said...

dh lama x singgah sini..alih2 sudah ada maid..bestnya moon! yerp betul, mmg ada pro n cons..tp biasa la tu,kdg2 semua yg kita nak, xkan dapat hehe..bg eli, ada maid jimat sikit kot kan..tenaga pun jimat..

Sue said...

konpius betul la tajuk tu moon. hehe.. rupenye bibik bernama moon yg resign sebulan. ehe... betul la, bila ada bibik ni, no more privacy dah dlm umah. boring btul. ekekkekee... nk lari2 dlm rumah pakai sepentot je pun da tak bole.

Bibu said...

tajuk ni mmg btul kene kat akk hehehe..skang lom ade pengganti susah mak taw!penat tu tak bley cakap la sbb dah bertahun2 ade maid. tapi mmg soooosah nak cari yg betul2 buleh buat keje, suit our family, x emo n kalo boleh mesra ngan anak2.HOpe bibik moon kekal lama!

genny da bomb said...

eeii moon ni..baca tajuk ingat bibikmu resign hahah..tu yg best kalo ada bibik..balik umah..umah cun je sentiasa..tak bestnye takleh nk pakai baju ke tak pakai baju sesuka hati dalam umah haha

Miss Moon said...

Gieyana

Yup ai pun rasa cam tew ...its just that my hubby ada kuliah on weekend and ai ada job amik gamba ...so dah tak relevan lg bg kamik utk anta ker nerseri ...hahhah tak pa la lg pun dah 6 thn Isk duk nerseri ...nih boley la dia bersenang lenang kat umah ....cuma skrg moon duk wisau dia kurang sosial ...but then nanti dah start skola kan

Lenny said...

cehs moon nieh.. bikin gua terkejut je.. ingat bibik in yg resign.. rupanya bibik moon..

skang i dah jd bibik sunarti.. mmg sesuai sangat la kan jd bibik siap nama pon sesuai... huhuhuh....:D

Filla ~ Kasihs said...

wah syok aku baca entry ko moon.. plak tu ada gambar aku..kuakaka..ingat ko nak kata aku bibik gak..hahaha....

suke part ko citer sutan tekejut..suar pagi tadi masuk bakul malam dah leh pakai..haha.. aku ckp hangin kalau radie suker2 hati campak 2 helai suar jeans dlm bakul..ewahhh... ko pempaham lah rumah tinggi melangit mcm aku ni.. dgn musim2 hujan ni.. konpem aku hangin..siap aku sound..jeans nak cuci gi anto dobi..kang bile tak kering betul dia membebel hapak lah itulah inilah... akuuuu jugakkk yang salah... tp kita ni kan... mulut jek pokpek..lepas 2,3 hari kita basuh gak.. hahah... eh panjang lak aku komen! tp mmg ada pro&cons dia kan... mcm ko mmg patut kene ada maid.. macam aku lom sesuai lagi..hahahahkkkk.. kalau ada maid harus satu gerabak anak-anak aku... terus kurus kering saper jadik maid aku.. kerahan tenaga.. aku kan zalim..hahahahaha...

zeera said...

kak moon, kita serupa bab lipat kain baju tuh, ali mmg taknak tolong bab tuh. haha. ;')

happy2gether said...

Moon..alhamdulillah bibik In tu boleh diharap, yg magicnyer Yaya bole nak kat dia..Yaya tu kan takut kat org..eehhehe...apapun Moon letak sikit curiga kat dia yer, jgn 100% percaya, kdg2 spotcheck ke, tanya Isk ke...kita doakan yg terbaik yer Moon...hugs...

happy2gether said...

Moon..alhamdulillah bibik In tu boleh diharap, yg magicnyer Yaya bole nak kat dia..Yaya tu kan takut kat org..eehhehe...apapun Moon letak sikit curiga kat dia yer, jgn 100% percaya, kdg2 spotcheck ke, tanya Isk ke...kita doakan yg terbaik yer Moon...hugs...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...