Friday, August 18, 2017

Isu artis

Tetiba akak jadi Kak Nam Kak Nam sangat ....cam pengulas media hiburan plak . Sebab benda ni la duk selalu naik kat wall FB asyik asyik 2 3 minggu lepas isu Aliff n Apipah n Bella . Dah reda yg tu muncul plak kisah Hafiz n Joy yg baru 6 bln kawen ....ni isu Saleem n anaknya plak .

Ni kalau Pak Sutan tahu misti dia tak beberapa kenan . Misti dia  tanya yg awak nak sibuk sibuk amik tahu tu kenapa .........hahahhahah

Dah ternampak nak buat cam na bukan saya kutuk kutuk pun . Tetiba saya rasa nak komen ...nak wat entry canner . Kalau tak awak asyik tanya napa tak apdate blog . hahahhahah

ni saya rasa nak update n isu ni rasa nak tulis ...... ( boleh ye daddy )

Alip Pipah n Bella

Gambar from google

Ni cam dah selesai la kan. Mmg si suami ada buat silap n dah mintak maaf ok la kan. Bini dia pun dah maafkan dia n terima balik kira ok la . Manusia mana tak buat silap . Lagi pun Bella maafkan n terima sebab menunjukkan dia sayang suami dia sayang rumahtangga dia org . Kalau semua org terus marah mengamuk n melenting tu yg jadi kes cerai berai makin banyak tu. Salah sikit cerai....silap sket cerai . Senang betul . So hormat keputusan mereka yg kuat n tabah utk pertahankan istana yg dia org bina . That is what i think. So kita tutup buku n doakan agar rumah tangga dia org bertahan sampai bila bila .

Kapal mana tak di landa badai ....but they managed juga utk tempuhi semua tu n sambung berlayar. Biasa la kan adab umah tangga .

Org ke tiga plak dah la ngaku je la . Yes its my mistake ... dah la . Org lupa la lepas tu. Selagi banyak kita berdolak dalih lagi nampak kita ni teruk . Pusing punya pusing kena kat batang hidung sendiri juga. Yg betul tetap betul n yang salah tetap salah. Hope lepas ni Cik Pipah beringat n adik adik bujang lain pun beringat . N adik adik bujang please cuba avoid utk rapat ngan suami org.

There is no istillah kuar minum minum ngan dia ( laki org ) . Saja sembang sembang ngan dia ( laki orang ) . Saja suka tgk n hang out ngan dia ( laki orang ) ...bahayaaaaaaa . n there is a big NO ....BEST FRIEND AI LELAKI  ( n dia laki orang ) .

Moon ramai je kawan yg ada banyak cobaan n dugaan dlm umah tangga dia org but sia org usaha utk perbaiki kekurangan n kelemahan tu . Selagi mampu utk dipertahankan ...sama sama la jaga .Amik la ikhtibar n pengajaran yg baik baik aje k dari kisah orang .

 #isurumahtangga
ok dah jom tutup buku ..........ok next


Hafiz n Joy


Moon baru tahu siapa Joy ni . Sebab Moon mmg suka tgk poster Merve dia . Sebab ia ala fantasy fantasy gitew . Approach poster dia pun lain....dikala semua org sibuk nak buat floral la apa la ...dia buat ala fantasy gitew ....tuan puteri unicorn n etc .  Pasal pesen tudung dia tu biar pi la kan janji tutup apa yg wajib ditutup. Nak tutup ngan daun pokok pun tak apaa ahaksssssssss....

Hafiz Hamidun Moon suka lagu dia sebab my friend Ila ada hadiahkan CD zikir Hafiz Hamidun. Masa tu baru Moon tau dia ni siapa . Lepas tu tahu dia kawen ngan Joy ok la kan. Im happy dengar org kawen ...tgk dia org update pun yg bagus . How Joy pun syukur sembahyang puns ekaranga da imam ...cam na dia pun dah labuhkan tudung dia n such. Thats good la kan

tup tup dengar gaduh plakkkkkkkkkkk alahaiiiiiiiiiiiii baru 6 bulan sayang sayang oooi . Biasa la . Cepat cepat la solve kan. Ni kadang salah paham je . Kalau 6 bulan kawen tapi few days je duk serumah payah gaks kan .....so bila nak jumpa  keserasian. Bila marah ni mmg la semua benda nampak tak elok. Masuk org luar campur lagi la keruh keadaan . So cepat cepat solve kan cepat .

Jangan main balas cakap ....sorang kuar statement sorang sentap n balas balik. Pi mai tang tu jugak ...lama lama perkara tak patut kuar akan kuar . Perkara yang tak patut di ungkapkan pun terkeluar jugak. Kebenaran kan amat pahit utk di telan. Pasti ada yg terluka . Hope both cepat2 solve kan. Suami pandai2 la pujuk isteri k ...tunjuk contoh yg baik. Kalau isteri tu tak pandai tak sempurna tugas suami la yg utk didik dia.....sedangkan anak payah nak didik ni kan plak isteri yg dah besor dah tu. Kalau buluh tu dah keras ketung dohhhhhhhh.

So kita jgn masuk campur n keruhkan k . Pandai2 la korang setelkan sendiri. Saya harap akan dengar good news from them ...n bukan berita buruk. Sama sama kita doakan. Sedih tgk masjid yg baru dibina runtuh cam tu kan.

#isurumahtangga
ok next........



Saleem n Shafiq Farhain


Isu ni akak baru tgk lepas kecoh2 org share pasal mak tiri dia , Saleem's current wife bising2 pasal si anak ni sibuk2 nak jadi artis tapi nak jugak guna nama ayah. Mentang2 ayah glamer ...nak naik pun guna nama ayah n many more la. Sepatutnya kalau nak pomot album baru utk marketing semua jangan guna nama Saleem...jangan nyanyi guna lagu Saleem. Yang tu la yg akak paham. Walaupun akak menyirap je tgk video sket mmg cecah akak punya boiling point la u olsssssssssss .


"Tu la kalau mak tak reti didik anak "

pergggggggggggg akak terbakar u olssssssssssssss bukannya budak tu membesor jadi penagih dadah jadi perompak. Dia jadi bomba ...kerja mulia selamatkan org .  Takpa la mungkin wife Saleem masa tu pun tgh marah takpa la kita lupakann maafkan dia .

Akak org Ganung ni mmg minat ngan Saleem ngan Iklim. Tak ada sorang penyanyi yg sora cam Saleem ni . Sora dia unik serok serok ala ala sengau sedap cam selsema sket gitu hahahhahaha.  Payoh ngat nok explain.

Akak pun baru tahu Saleem ni rupanya ada anok teruna yg kerja bomba ... sora dia plop perggg sedap hokey ....sama cam Saleem. Yer la anak Saleem sora misti la ada sora ayah dia takkan anok Saleem sora cam Jamal Abdillah atau Anuar Zain plop kan .

So Shafiq Farhain ni semua org tahu la dia anok Saleem . Yer la ....doh ayoh nama Saleem ...anok Saleem la . Guaner guaner pun ...mmg ank dia dunia akhirat mmg tak berubah. Doa anak ni la juga yg akan berterusan utk si bapa andai kata bapa dah tak ada didunia ni.

Soal konon tutup periuk nasik ayah la apa la .....akak rasa cam ni alasan tak kuat laaaaaa . Ayah takkan la nak rasa dengki ngan anak kot ......anak sendiri bukan anak jiran sebelah ke apa, darah daging sendiri ...korang tgk bintang hindustan walaupun bapak hero zaman 60 an org still sebut nama dia org bila anak glamer n berjaya jd hero zaman skrg ...anak beranak Kapoor ...Khanna ke ...tak ke bangga cam tu . Betul dop

So semalam dengar interbiu Mstar kot ngan Shafiq ...akak sian plop ke mung dik. Elok je lemah lembut je dia bicara . So akak tahu mung budok baik . Dakpe la dik ...rezeki tu dari Allah. Kalau dah tertulis ada ...maka ada lah. Sedih kan bila ada ayoh ...ayoh wat gining . Takpa dik akak pahammmmm takpa nanti ayoh ok la tu, kadang ayoh ok je tapi org buat ayoh dok ok  lupa jap kat anok anok . Suatu hari nanti ayoh sedor tuh ....awok sokmo sokmo la doakan kesejahteraan ayoh k .


cam sedih plop kan 

"kenapa boleh cakap macam ni kan ....ngan darah daging sendiri kan "






Jom la kita dengor lagu Shafiq Farhain anak Pak S ( doh yer dok buwi sebut kan ) . Dakper dik ...sora awok sedap . Insyaallah ada rezeki ada la yer. Yakin ngan ketentuanNya. Hikmahnya ramai orang tahu pasal awok n acknowledge bakat awok. Akak hok mok mok orang ni hok dop pernoh amik tahu pun start tgk semua video awok kat smulle semer . Anggap ni rezeki n free marketing dr semua pihak k . Sebab ni ramai orang mula kenal awok. 

Ada masa gie la jupper ayoh ...g jupper ayoh sorang je . Jumpa 4 mata je jangan ada org lain. Sebab org lain bagi makin kusut je .  Ayoh mana pun still sayangkan anak walau apa pun.



Mmg la org senang akan kata macam macam kan ...but siapa yg alami sendiri pasti akan tahu cam na membesar bukan disamping ayah ni .

Moon cam terkesan cam dapat rasa je . Sebab lepas mak meninggal mmg ayah kawen lain . So kami adik beradik membesar sendiri . Tapi masa tu life is hard tapi kita org manage utk membesar ngan jayanya . For years mmg kami membesar ngan kasih sayang adik beradik aje tau . Kami 5 beradik .

Mula mula cam geram cam marah cam cuba nak paham kenapa n mengapa untill one time nko dah give up dah nak amik tahu . Suddenly adik adik jadi more important dari nak pikir pasal org lain. Lama lama cam bawak hal sendiri. Bukan kata lupakan dia . Mmg tak lupakan. Ayah tetap ayah dunia akhirat . Doa utk dia sentiasa ada. Setiap kali jumpa mmg hormat kat dia .

Tak pernah pun susahkan dia ...tak pernah mintak duit pun. Sekalil je mintak tu pun masa nak kawen ayah bagi jugak skit. After walikan nikah ayah terus balik tak stay pun. Sedih mmg sedih but ada org lain yg bagi kasih sayang kat kita....kita rasa cam ok ...tak apa . Sebab bila kita tak harapkan apa apa ...kita takkan kecewa sangat kan.

Takpa la ayah pun dah ada keluarga baru. Biarla adik adik baru dpt kasih sayang. Takmo dia org lalui apa yg kita org lalui. Tapi deep inside my heart , somehow mcm bersyukur jugak sebab atas kesusahan dulu la rasa makin kuat n tabah. Baik ayah n adik adik kita adalah darah daging walau macam mana pun kan . Air dicincang takkan putus .

maaf ek akak terbawak bawak plak kannnnnn emo terlebih. 

 


4 comments:

yana2605 said...

i feel u gk kak.. lpas arwah mak meninggal ayah kawen lain.. masa tu umo sy baru 17thn and ank sulong..adk pling bongsu 7thn masa tu.. bila ayh ada kehidupan baru and ank baru..biasa la sedikit sebanyak kami di abaikan..in the end mmg kita ttp hormatkan dia tp apa yg kita lalui tak kan ada yg paham kan..so sy boleh rasa apa yg akk rasa..apa yg syafiq nie rasa tp sekurangnya syafiq nie ada mak..ada tmpt mengadu..kami xda sapa2 nk ngadu..

norey said...

nak komen juga...hehehe walaupun rumahtanggan orang..jangan ambil tahu..tapi ambil pengajaran..setuju dengan pendapat dan pandangan moon.

1.Alip -bella - Alhamdulillah mereka dah berbaik..namun sebagai wanita bujang, kena pandai bawa diri..elakkan timbul fitnah...

2.HH dan Joy, sebaiknya jangan berbalas melalui fb..ig ke..dan apa² saluran..sebaiknya jangan bagi statement..selesaikan baik²..persepsi orang bila tahu malah ada yang suka bila bergaduh jadi batu api...Renung dan muhasabah diri masing² di mana kesilapan dan kekhilafan.

3.SF dan ayahnya S.Rezeki itu, Allah yang beri..tiada siapa yang boleh ambil rezeki kita atau kacau periuk nasi..Malah kita xtahu, berkat bantu anak, anak naik jadi artis, rezeki untuk berkolaborasi daripada syarikat rakaman, malah lagi banyak jemputan...Kalau fikir tutup periuk nasi..maka rezeki pun xnak datang..fikir orang lain boleh naik..tapi 'orang lain' tu pun adalah anak sendiri..Dan tiada siapa tahu semasa dulu² saat membesar apa yang telah dilalui...kesusahan dan keperitan,emosi yang ditempuhi.. Jangan sentuh peribadi orang, emak xpandai didik anak la..xhargai ayah la..sebab hanya orang yang melalui je dapat merasainya....Semoga mereka sama² berbaik dan move on.....

Zie Azi said...

k.moon... klakorrr laaa..tadi loghat ganu.. last2 cakp omputeh pulak..
hahha..yek yek kita mmbaca sebijik2 dgn loghat ganu dia..

Anis Azalea said...

Pasal depa ni janganla share semua mak nenek kat FB dan IG kan. Adoilaa semua yang dok mengata tu dapatlah saham sesama..nauzubillah.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...