Friday, May 25, 2012

dalam Ingatan semua

Bismillahirohmanirrohim............

Norma mula merosot kandungan oksigen dlm badan nya mulai hr Isnin . Mmg masa pegi lawat dia pagi Isnin tew nampak Norma tenang je walaupun kadang kala dada dia turun naik di kala dia menarik nafas . Setiap nafas nya terasa berat . Oksigen nya mula stabil slowly dan mula maintain pada level 80-90%

Tghari nya semua adik beradik Norma dtg duduk bersama sama menemani Norma . Misti Norma rasa seronok sebab semua org yg dia sayangi ada di sisi nya .

Kami sembang lama ngan Talib ..Mama pun pesan kat Talib ...Lib malam nih 1 Rejab . Lib phon la pada Allah ..moga doa kita semua di dengar Allah .

Kami pulang umah jap jap tanya Talib ...Lib cam na Norma ...ok ke dia . Alhamdulillah semer ok .

Selasa malam Mak n Kak Yan teman kan Norma . Talib pulang jap and dia dtg nak tumpang tido kat umah . Dia sampai umah kita org at 10 00 pm . Sutan bawak dia gie makan .

Abg Lib doa kat Allah ...Ya Allah kalau di takdirkan Norma tew sembuh maka sembuhkan la dia ...kalau tidak maka amik la dia selembut lembut nya 

Lib pun dah pikir bang ...lib reda Norma pergi . Apa apa berlaku lepas nih Lib akan mulakan hidub baru . Lib akan jaga anak Lib baik baik . Lib kena terima semua ni . Lib betul2 tak sanggup tgk Norma mcm tew . Lib redha .

30 min lepas tew Mak tepon Talib .

Lib Norma nih Mak nampak lain macm je Lib ...Lib dtg la cepat . 

Terus Talib cepat2 drive ke hosp Serdang . Kami kat umah nih jap2 call ...Lib cam na Norma . Dia kata ok Norma nampak stabil ....so kami pun lega .

Kol 1 . 30 am tepon bunyi ....moon tgk Mama call

Munirah , Talib ada call Munirah ngan Mahmood tak ? Munirah Norma dah tak der ( dengar sora mama nangis ) ...Norma dah pergiiiii . Mama tgh siap siap nih ....lepas pack Mama cepat2 bertolak ke Pontian tau ..

Moon terus cepat2 bgn n bgtau Sutan n Sutan terus call Talib . Talib tak ckp langsug dia cuma mengiyakan aje . Moon n Sutan cepat2 amik bag amik baju budak2 . Amik je apa yg sempat sebab tahu nanti misti terus nak ke johor . Kami sampai kol 2 30 am kat Hosp . Bebudak tido dlm kereta ....Moon suh sutan naik dulu tgk ...Masa tgu dalam kereta tew punya la tak senang duduk . Selang 30 min tew sutan turun n Moon plak naik .


Moon nampak bahagian katil Norma di tutup ngan langsir ...nampak Mak ,  Talib n Kak Yan duk baca Yassin . Kawan Talib pun ada sama . Moon nampak Norma dah di tutup . Talib bukak selimut tew n Moon tgk Norma dah pun di bersih kan . Semer wayar2 n tube2 dah di cabut ....wajah Norma bersih n putih je tak nampak pun cam dia sakit ..hidung nya pun dah di sumbat kapas ...badan pun nya dah di baluti kain putih . Moon usap dahi nya n terus cium Norma . Masa tew wajahnya masih panas ...mmg rasa nak nangis tp di tahan . Terus bacakan Yassin ...Moon tgk Talib sangat tenang . Dia bacakan Yassin utk isteri nya ..Lib ...sesungguhnya Lib mmg tabah . Mungkin ini la yg Norma nantikan n harapkan dr Lib  .

Kak Lib sedih sangat tapi Lib syukur Norma pergi dengan aman . Lib sedih tapi Lib tak tau asal Lib tak ley nangis 

Moon turun plak kat parking sebab Sutan duk tunggu Isk n Yaya . Sutan plak naik n teman kan Talib .  Norma terus di bawa ke tempat mandi utk di mandikan . Kol 5 am semer dah siap . Sutan turun n amik kereta pergi ke bahagia belakang hosp di mana van jenazah dah tunggu . Norma telah selamat di mandi kan di kafan n di sembahyang kan .

Van jenazah terus gerak ke Pontian and kami follow dr belakang . Talib singgah umah amik baju2 dia sebab dia mmg sehelai sepinggang . Dia masuk umah dia cam blur ...dia masuk umah dia cam tak tau nak wat apa . Sutan suh dia gie basuh badan cepat2 amik wuduk n pack baju cepat2 . Moon tlg amik kain baju kak Yan .Lepas subuh kami gerak ke Pontian .


jenazah allahyarhamah tiba dengan selamat . Lepas tew kami plak sampai dlm kol 10 lebey . Masa tew rumah Norma dah penuh ngan sanak saudara n sahabat handai  . Nampak Talib duk di sisi Norma ...dia sampai dulu 

Mama n Rafiq lom sampai ...jap jap call Mama , Mama ada mana dah tew . Mama sampai kol 12 30 ....terus naik cepat Mama bawak Rafiq cium Mama ...



Rafiq ....cium Mama Norma ....Rafiq meh cium meh ...

Rafiq cam tahu je Mama dia dah tak da . Masa nih 1 umah sebak bila tgk Rafiq di sisi jasad Mama nya . Rasa nya nih la saat paling memilukan bila nampak Rafiq ...anak kecik yg tau apa apa pun . Tahu ke dia itu la kalli terakhir dia akan nampak Mama nya . 

sob sob

Jenazah allahyarhamah selamat di kebumikan selepas Zohor . Alhamdulillah semua berjalan ngan lancar . Saat nampak wajahnya di dalam keranda ....wajahnya tenang . Bersemadi la dengan tenang adik ku . Moon ngan Umi duk perati Talib ....rasa sangat simpati kat dia . Jap jap umi lap mata ....Moon tahu Umi amat sedey . Tapi itu lah ...mati itu pasti cuma kita tak tahu bila . 

Lib kuat kan semangat Lib ...yer mmg luka di hati Lib besar but it will heal Dik , bukan mudah utk kita lupakan pasangan kita ...insan yg kita amat sayangi yg kita belai setiap hari  ...Lib kena kuat utk Rafiq . Norma mahukan Lib jaga amanatnya baik baik .

Lib dah lakukan tanggungjawab Lib pada isteri Lib dgn sebaik mungkin . Dr hari Lib nikahi nya hinggalah akhir hayat nya Lib ada di sisi nya . Pasti Norma tahu yg Lib sayang sangat kat dia sebab dia pun amat mencintai Lib ...tapi Allah lebih sayangkan dia dan sama sama la kita doakan kesejahteraan nya di sana .

Kehilangan Norma amat di rasai n hati ini mulai rindu padanya . Kalau Moon nih hanya biras dh mula rasa rindu apa tah lagi suami nya ...mak nya ...adik abg n kakak nya misti dia org lagi rindu ...

Teringat kata kata Talib

Lib doa kat Allah jadikan la aku org yg beriman ....supaya aku dapat berjumpa dengan isteri ku nanti di syurga
Akak simpan la gamba2 tew semua nanti Lib boleh tunjuk kat Rafiq ..biar dia kenal Mama dia



Al- Fatihah



Ya Allah, Ampunilah dia, rahmatilah dia, maafkanlah dia dan tempatkanlah di tempat yang mulia (syurga), luaskan kuburnya, mandikan dia dengan air salju dan air yang sejuk. Bersihkan dia dari segala kesalahan, sebagaimana Engkau membersihkan baju yang putih dari kekotoran, berilah rumah yang lebih baik dari rumahnya (di dunia), berilah keluarga yang lebih baik daripada keluarganya (di dunia), isteri (atau suami) yang lebih baik daripada isterinya (atau suaminya), dan masukkan dia ke syurga, peliharalah dia dari siksa kubur dan neraka.” (Muslim 2/663)


118 comments:

Shu Shinju said...

Harap En.Talib tabah menghadapi dugaan dr Allah... & jagalah amanat arwah sebaik mungkin...

Salam takziah dari saya...

cikmin said...

Al Fatihah moga roh Alllahyarhamah ditempatkan di kalangan orang2 yang beriman

Lynda Che Lah said...

Salam takziah..Al Fatihah..

Semoga keluarga tabah kerana rancangan Allah ini adalah yang terbaik..Terima kasih kak Moon for sharing the story..Syukur byk yang mendoakan Allahyarhamah kerana catatan kak Moon ni..

Semoga Rafiq jadi anak yang soleh dan terbaik untuk keluarganya..Insya allah, Allahyarhamah berada di sebaik-baik tempat di sana..semoga dicucuri segala rahmat ke atas rohnya..

eus said...

Al-Fatihah....

saniah said...

Al Fatihah utk arwah...moga arwah ditempatkan bersama sama org yg beriman di sisi Nya
Takziah buat talib sekeluarga...moga tabah menghadapi ujian ini..

Eyqa Hasnan said...

al-fatihah :'( semoga roh arwah tenang disana :'( takziah :'(

NaOMi said...

Salam Moon...Rs ada yg tersangkut kat kerongkong nie...Walau apapn,inilah janji Norma pd yg Esa...Al-Fatihah

Riena Haiqal said...

al-fatihah... semoga En. Talib tabah menghadapi segala dugaan hidup ini.. Semoga roh arwah ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman... Amin...
Salam takziah dari saya dan keluarga.

AG said...

sgt sedey...
xbley nak bygkan la..
tp ALLAH lbh tahu tiap kejadian yg akn b'laku.

salam pada Talib, Rafiq..

Anonymous said...

Assalamualaikum w.b.t;

Moon, tak tau berapa byk air mata saya mengalir bila saya membaca kisah perjalanan penderitaan ARWAH NORMA, bagaimana kuatnya TALIB, dan betapa comelnya RAFIQ...

saya doakan semoga Rohnya di tempatkan dikalangan org-org yang beriman...Al- Fatihah...

Sampaikan salam takziah saya pada Talib & seluruh ahli keluarga. Kalaulah saya berada di tempat Talib, saya tak tau samada saya akan jadi sekuat / sehebat dia atau tidak...sesungguhnya ALLAH menyanyangi NORMA LEBIH dari segalanya...

RAFIQ, kamu budak yang sgtttt comel, mcm MAMAMU....jadilah anak yang SOLEH ye nak...AMIN....

Anonymous said...

Ya Allah..menitik2 air mata sy bl bc post yg ni...tambhn pulak bila part rafiq kiss arwah...smga rohnya dicucri rahmat..
Fyza...

azza haini said...

salam takziah..bergenang air mata..inikan pula ahli keluarga...Al fatihah..

laskar pelangi said...

Takziah untuk arwah..nak menitis airmata baca detik2 ni semua =,-

InaAchik said...

cried...
hanya AL-FATIHAH mampu disedekahkan buah arwah norma... semoga rohnya dicucuri rahmat ALLAH...
dan harap talib terus tabah...
lagi sekali, takziah buat moon n family...

Joanna Yunus said...

al fatihah.... Sedih akak moon.... Mcm mana talib hadapinya kan.... Semoga talib dan keluarga tabah mengahapi hari2 tanpa norma

Anonymous said...

Salam Moon, akhirnya setelah byk kali buka blog moon ni nk tahu perkembangan seterusnya, akhirnya moon menulis juga hari ini. Sedih sangat sangat hati ni bila tengok muka Rafiq tu. Dan X dapat akak bayangkan dikala Rafiq mencium ibunya tu. Buat Lib akak sentiasa doakan talib tabah, cekal dan mengharungi hari2 yang mendatang dengan baik.Anda memang suami yang sangat2 baik.Jadilah ayah terbaik buak Rafiq ya. Buat Rafiq akak doakan menjadi anak yang baik-baik, soleh, dan bijak ya nak. Akak harap Moon juga berikan kasih sayang sepenuhya pada Rafiq. Auntie sayang Rafiq.

Anonymous said...

Salam kak..sy silentt readers blog akk... Sll bkk blog akk sbb nk taw keadaan kak norma... Lastly dpt taw dia meninggal,mmg sgt sdih.. Nk bc ape yg akk tulis pn rasa xmampu... Apepn..sy doakan kak norma aman disana.. Dan terima kasih jgk kpd akk sbb rajin tulis psl kak norma.. Klu x mst kita yg kat luar ni xtaw ttg kak norma,at least bila kita ad tnda2 sakit mcm tu kita blh cpt2 bt medical checkup.. Tq ye kak ...

Norasiah Nasir said...

rasa tak bernafas membaca entri moon..

InsyaAllah, Jika di izinkan Allah,Talib dan Norma tidak bersatu lagi di duni..InsyaAllah di Syurga, Amin.

SalamTakziah buat Moon dan Talib,

Talib, InsyAllah, Kuatkan semangat.Arwah bangga menjadi isteri mu.

Amin.

Achik said...

Pilu sguh membc setiap yg tercoret,air mata meleleh xdpt dbendung..berat mata memandang berat lg bahu yg memikul,trs terbayang wajah bb sy...Ya Allah,sguh btuah Norma danugerahkan suami spt Talib...smg arwah tenang dsana....smg Talib n fmly tabah meneruskan langkah strsnya...Rafiq...(xdpt nk tls lg,sebak sgt bl igt sikecik ni T_T)

Niessa Nassir said...

Salam, berjurai2 air mate sy bile bace entry moon yg latest nih...sy start follow blog akk sejk awal ag time Norma br lepas b'salinkan Rafiq. Sy pun memg terase rindu nk dengar n bc setiap update pasal Norma,Talib n Rafiq. Walaupun xde kaitan dln hidup sy tp mcm dh jd salah 1 perkare penting dlm list harian sy tuk bc blog akk coz nk tau update pasal diorg.. But then,sy redha dengan pemergian arwah n sesungguhnya Allah lebih mengasihinya. Salam takziah sy buat moon n sumer family Norma...Al-fatihah...

sofea jali said...

Moon,terima kasih dengan N3 ini..benar2 menyentuh jiwa. Sebagai saudara seagama. walaupun tidak pernah mengenali arwah. sesunguhnya arwah memang baik.doa sofea semoga Allah tempat kan dia di kalangan org2 beriman..

Anonymous said...

Al-Fatihah untuk arwah Norma.
Semoga rohnya ditempatkan dikalangan orang yang beriman dan bertakwa.
Sesungguhnya Allah s.w.t lebih menyayangi beliau.

Talib seorang suami yang kuat, semoga keredhaan hati memberi ketabahan untuk meneruskan kehidupan terutama membimbing Rafiq menjadi anak yang baik & soleh.

Teruskan berdoa untuk kesejahteraan Norma di sana.

@izY@N said...

kak moon sedihnya...x dapat nak tahan air mata..insyaAllah norma aman dengan sana..dan dia pasti gembira dekat sana sbb ramai yang mendoakan dia di sini.. Sesungguhnya norma tetap ada dihati talib dan kakmoon sekeluarga.. Dan rafiq pastinya menjadi tempat melepas rindu kerana iras yg saling tak tumpah dengan arwah mamanya..moga talib dan rafiq dpat menjalani kehidupan seterusnya.. Alfatihah untuk arwah norma..

puteri mama said...

kak moon & fmly,
salam takziah..
xtau nk ckp ape..sebak..
kita syg kan kak norma,tp DIA lebih sygkan kak norma..
al-fatihah

MayaMirra said...

kak moon,

sebak..sedih dan laju air mata ni mengalir..

semoga Arwah tenang di sana..aminn.

Taman Raudhah said...

sangat sebak membaca post moon kali ni..sy juga dh alami pemergian org2 tersayang...teruskan berdoa semoga mereka tenang di sana...

salam takziah buat moon sekeluarga...

sue-ab said...

takziah utk moon sefamily..semoga tabah..AlFatihah..

mai said...

tiada kt2 yg dpt diungkapkan...al-fatihah..moga rohnya tenang disana.....buat talib sekeluarga...tabahkan hati hadapi ujian ini..setiap yg hiudp pasti akan mati...jagalah amanat norma pd talib iaitu "rafiq" kerna dia masih kecil n xtau ape lg..didikla dia dgn cara yg terbaik...insyaallah rafiq akan menjadi anak yg soleh tuk arwah norma n talib...

@e_da said...

air mata mcm hujan baca entry ni... yg membaca dpt rasa kesedihan apatah lg talib yang menanggungnya.. semoga allah berikan dia kekuatan mengharungi hari mendatang bersama rafiq... aminnnn

Angah said...

sedih ...pergi tk kembali,,,...
moga lib tabah..taktau nak ckp apa dah...sgt sedih...

mummy_ayu said...

crying while typing this...

yes....Talib kena kuat untuk Rafiq...
Talib dah jalankan tanggungjawab dia sbg suami..yg sgt baik, yg sgt caring & sgt bertanggugjawab...perfect husband...and yes..the pic speak thousand...sgt memorable...

Al Fatihah untuk arwah Norma...tenanglah dikau di sana

Anonymous said...

alfatihah untuk norma
bertuahnya norma dapat suami mcm talib... setia sehingga ke hujung nyawa...

NuR AySYah KhALilA said...

Al-Fatihah utk arwah..dan salam takziah utk keluarga terutamanya suami beliau dan anakanda yg sgt dikasihi Rafiq..

NuR AySYah KhALilA said...

Al-Fatihah utk arwah Norma..Salam takziah utk keluarga Allahyarhamah terutamanya buat suami beliau En Talib dan anaknya Rafiq..

Hasnor said...

Al-fatihah...
:( sedih sebak semua ada..

tp, jika itu yg terbaik buat Norma..

hopefully Rafiq & Talib tabah menghadapi hari2 mendatang..

atty's said...

Salam moon.takziah..
semoga arwah dtmptkan dikalangan org2 yg beriman..al fatihah.amin..

semoga talib tabah..

fazilzura said...

Alfatihah ..

semoga roh nye di tmpat kan di kalangan org2 beriman ..

hrp talib tabah hadapi dugaan ni, nnt rafiq dh beso , leh story kt dia ..

** air mata ku mengalir laju huhuhuhu

La dOLcE mEa_nAtt said...

sebak sangat

mama zahin said...

subhanallah..

menitik air mata ni tgok last picture nie..so touching,

semoga abg lib sekeluarga tabah mengharungi dugaan hidup ini tanpa arwah disisi..

Anonymous said...

tak mampu nk kate ape2...sedih sgt...
takziah...moge sumer tabah..
sedih sgt bile teringatkan rafiq...

Al-Fatihah

nina said...

kak,
sy ni silent reader je.mmg mula2 x kenal siapa arwah.blh tau pasal kisah ni pun kat blog beatiful nara.dah 2 hari berturut2 baca kisah ni,rasa mcm ade sesuatu kat kerongkong ni.perit sgt nak baca.sungguh tabah Talib n bb rafiq kan.salam takziah untuk keluarga arwah.walaupun saya x kenal akak,tp rase mcm dah satu keluarga.salam peluk cium utk rafiq..

Nurul Affendi said...

alfatihah buat norma.
sewaktu mendapat berita kematian norma saya sedang dalam kursus.
tak semena air mata mengalir.
ternyata Allah lebih menyayangi nya.
sampai pelk cium buat rafiq dan salam takziah untuk talib.
yang pastikan arwah norma sentiasa dalam ingatan kita semua.

allahu akbar!

AbbotCottage said...

Moon...
I bisu..
Jari jemari I kaku..
Pesan kat Talib,
Jaga Rafiq sebaik-baiknya...
Jangan abaikan Rafiq...
Rafiq adalah segalanya...
Didiklah dia,
menjadi hamba Allah SWT yang mengenali dunia dan akhirat..

Sayang Rafiq mcm auntie sayang Umar. Loads of kisses for Rafiq.

my heart said...

kak Moon,

Sejak mula baca kisah norma air mata ini tak berhenti mengalir...salam takziah buat Talib sekeluarga...semora rohnya dicucuri rahmat...Amin

Siti Nursyuhada said...

Al fatihah buat arwah norma... Semoga k.moon aka terus update pasal rafiq tau.. doakan agar rafiq akan jadi anak yang soleh n ada yg bertanggungjawap... bila besar ntn rafiq jaga abah talib mcm abah talib jaga mama norma tau...

ieda said...

berjurai air mata baca post ni. Rafiq, be a good boy ok. Jadi anak yang soleh. Sekarang mungkin Rafiq belum faham apa2, tapi nanti bila dah besar, sentiasa doakan arwah ibu ye.

Semoga Talib kuat menghadapi dugaan ini, kuat untuk diri sndri, utk Rafiq, utk arwah Norma dan orang2 sekeliling.

Takziah buat keluarga

Al-Fatihah. Semoga arwah Norma dicucuri rahmat

Anonymous said...

Salam takziah dari saya..Al-Fatihah buat Norma..salam peluk cium buat rafiq dari ayah..Ya Allah kurniakanlah kesihatan yg baik buat anakanda rafiq,kurniakanlah kebijaksaan dan kepandaian,jadikkanlah anakanda rafiq anak yg soleh,jadikkanlah rafiq pembela nasib keluarga,agama,bangsa dan negara..

eda shamieda said...

Salam Takziah buat akak sekeluarga..sesungguhnya Allah lbh menyayanginya..sebak sgt ble bca entry terakhir psl arwah...walaupun kite xknl tp kisah arwah sekeluarga betul2 buat hari saya ni tersentuh...Semoga talib dan rafik terus kuat n tabah meneruskan kehidupan tanpa arwah..Alfatihah..

ratna said...

Semoga arwah tenang di sana. Alfatihah...kirim salam pd talib & as usual hug & a lot of kisses to rafiq.

Puteri_ika said...

em,,tak tau nak kate ape..airmata mmg boleh tadah dgn baldi dah..sbr ye kak moon,,en.talib..walaupun sy x mngenali anda sume ,tapi terasa ukhuwah dalam diri ni ,,moga allahyarhamah tenang disana..amin..

Atiqah Mahattar said...

Takziah

nuyui a.k.a miss YUI said...

al-Fatihah.. mengikuti kisah arwah dari awal dia kawin.. moga arwah tenang di sana..

mami said...

Assalam Moon,

Salam takziah dan Al-Fatihah untuk arwah...

dont know what to type..tengah nangis nih...moga talib dan rafiq tabah menempuh idup tanpa wanita yang mereka sayangi...moga arwah ditempatkan dikalangan org2 yang beriman...amin

mimie.. said...

sedih sangat saya baca entry ni..moga roh norma tenang di sana...

alfatihah..

vidalsisah said...

Salam takziah dr akak. Alfatihah! Semoga Allah kuatkan semangat Talib dan kalian semua.

elyani said...

salam...
kak moon xtertahan air mata sy membaca ni kak...sedih sgt... arwah pernah 1 skolah dgn sy wpun xpnh bertegur...tarikh kawen pun sama...umur rafiq pun sebaya ank sy...semoga arwah aman di sana....semoga rafiq jadi ank yg solehah...

Atiqah Mahattar said...

Takziah.. Saya faham apa yg kak moon rasakan... Kita sama2 kehilangan org yang kita sayang. Sy kehilangan anak saudara pada hari Jumaat minggu yg lepas.. Memg sedih perlu melepaskan insan yang kita sayang. Tp siapalah kita... Allah lebih menyayangi mereka... Kita yang hidup ni perlu teruskan hidup... Redha dengan ketentuanNya.. Itu Lah yg terbaik untuk mereka setelah menderita bertahun.ll semoga mereka bahagia disana...salam takziah untuk seluruh keluarga...

Anonymous said...

salam...
kak moon sedih sgt xtertahan air mata..arwah duduk 1 daerah dgn sy...1 skolah dgn sy..tarikh nikah pun sama...semoga arwah aman di sana...semoga rafiq jadi ank yg solehah...

ila said...

Kak Moon...sepanjang saya baca blog kak moon...air mata saya xberhenti menangis..mengalis laju je....semoga Talib menjaga Rafiq dengan seelok-eloknya...dan semoga Allahyarhamah Norma tenang disisi Allah SWT....

wawaeida said...

Al-Fatihah kepada Allahyarhamah...semoga tenang disana....saya sentiasa ikut pekembangan arwah Norma...sungguh beruntung arwah kerana memiliki seorang suami yang sungguh setia dan sgt sayang kepadanya...setiap yang hidup pasti akan kembali kepada nya.....salam

CuTeNyer@Ku!!!~~ said...

al-fatihah...

sueshe said...

semoga keluarga arwah n talib tabah menghadapi seme neh..sesungguhnya mati itu pasti..dan sy tersangat paham perasaan dorang skarng lebih2 lg bile tgk rafiq...sbb adik sy yg bongsu pon berumur 3thn ketika arwah mak meninggal..mmg sedih sgt ms 2 tp apa kan daya, Allah lebih menyayangi mereka kan???Al Fatihah..

Eye_nee said...

Al-fatihah..

Semoga Roh arwah Noormawati ditempatkan bersama-sama insan yg beriman..

Semoga Talib Tabah menghadapi hari2 mendatang demi zuriat yg arwah tinggalkan buatnya....

mai said...

salam k.moon..just nak bg pandangan jer...tutupkan lah fb arwah...arini sy terbuka fb arwah secara xsengaja...bincglah dgn en.talib kita...tp sy rs itu yg terbaik..biarlah kenangan itu dlm ingatan kita semua n yg dlm blog k.moon tu xperla..mgkin ada yg nak baca...cuma account "fb" tula...maaf jika sy cadangan yg xsepatutnya...

eRiNsZ said...

Al Fatihah, salam takziah utk moon, talib dan kluarga.... Dia maha mngetahui apa yang terbaik.... tabahkan hati ...dear...

SuZiE said...

bergenang air mata baca N3 ni.. saya ade mengikuti perkembangan norma.. mungkin ini yg terbaik Allah aturkan utk dia.. utk Talib saya tabik kamu sb setia mnjaga norma semasa hayatnya.. jg amanah arwah i.e: rafiq baik2..
Al-Fatihah & salam takziah utk keluarga...

Makbed said...

Alhamdulillah... mudahnya arwah pergi. Dia pergi dengan redha suaminya. Pergi membawa kasih sayang suami dan orang-orang yg menyayanginya. Disyurgalah tempatnya. Saya terharu membaca tulisan Moon, tapi ada rasa lega di hati kerana penderitaan Norma sudah berakhir. MOga kenangan arwah bersama kita terus diingati. dan semoga Rafiq membesar menjadi anak yg soleh dan mendoakan ibunya.

Cemburu..~ taktau kenapa. Mungkin melihatkan TAlib yg begitu setia. Norma pergi jauh tapi dia tahu suaminya tetap ada bersamanya. Suaminya setia bersamanya hingga ke hujung nyawa. MAsyaAllah.

Takziah MAkbed ucapkan buat keluarga Moon atas kehilangan org tersayang. Teruskan menulis ya.

Anonymous said...

salam takziah daripada hanie skluarga..

zaidah said...

Moon akak amat2 terharu saat membaca caratatan ini terutama membayangkan saat2 rafiq menatap wajah bondanya buat kali terakhir.terimbau kenangan lebih 30 thn dahulu.sebenarnya moon akak pernah mengalami pengalaman yg hampjr sama dengan moon.mak saudara akakpun turut menderita penyakit yg sama.simptom yg sama dialami saat mengandubgkan anak ke 2.tapi hayatnya tak lama dia meninggalkan kami 2 bulan selepas melahirkan . Masih terbayang bagaimana sengsaranya anak pertama beliau yang pada ketika belum mencecah 2 thn menghadapi situasi itu. Diatidak berckp tp tinhkahlakunya menujukkan yg dia tidak dpt menerima keadaan itu.dia seolah olah mencari2 ibunya.setiap kali dibawa ke tempat2 dia pernah pergi bersama ibunya dia akan mencari.setiap rumah yg disinggahi akan diteroka setiap bilik.mungkin beranggapan ibunya bersembunyi di situ. Dia menyaksikan ibunya terlantar di katil koma tidak sedarkan diri. Terlalu byk dugaannya. Oleh itu adalah lebih baik rafiq tidak memahami saat ini. Ceritakan bila dia telah dewasa nnt betapa kuatnya bondanya melawan kanser demi dia.akak percaya rafiq akan mendapat kasih sayang yg melimpah ruah dari kamu semua.uncle2 dan untie2 diluar sini juga begitu.amat menyayangi kamu.

lina lilo said...

ya Allah sedihnya..
al-fatihah..

ashamami said...

Semoga arwah normma damai di sana. talib adalah sorang yg amat tabah n setia. agak sukar untuk mencari lelaki yg kuat mcm talib...moga rafiq membesar sebagai insan yg soleh.amin.

~ aien b'wilis ~ said...

takziah sis.sekeluarga....moga arwah tenang di sana ditempatkan di kalangan org beriman...al-fatihah...

Nur Danisha said...

al-fatihah..sebak bace kisah beliau
moga rafiq mndpt kasih syg spnuhnya dr talib

nabila azmi said...

semoga talib n all strong...

hidup mati di tgn tuhan an..

insyaallah..pasti bertemu di jannah..

sedih sgt bc entry ni...cant stop the tears from coming out..

deena said...

Ya Allah sedih nya baca apa yg k. Moon tulis ni...

siti azizah Sang Pencinta said...

puan saya antara pengikut cerita arwah norma sejak tahun lepas.. saya ucapkan takziah kpd suaminya dan seluruh keluarganya baik disebelah arwah atau suaminya. mohon nak share dlm grup fb kami bekas pelajar Sek men Benut.. Alfatihah utk arwah

alia said...

Salam..Takziah untuk family k.moon expcelialy to abg talib..Bnyak2 kn besabar yer.Sama2 la kita sedekah Al-Fatihah untuk arwah.semoga Arwah aman di sana..sedih bila bca entry k.moon nie.

Huda said...

Sedih tapi Tuhan tahu apa yang terbaik untuk umatnya..Moga Talib terus tabah untuk Rafiq dan Talib dah menjalankan tanggungjawab dia terhadap arwah Norma sebaik yang mungkin..Alfatihah,moga arwah Norma aman di sana..

Anonymous said...

Takziah.... Pilunya hati saya saat membaca entry ne... Saban hari tertanya2 perkembangan arwah.. Berdoa agar arwah arwah di berikan kesembuhan dan di permudahkan... Takdir Allah arwah pergi untuk selamanya... Utk abg Talib n Bby Rafiq n family kak moon, semoga tabah menjalani ujian ini... Abg Talib, abg mmg seorang yg tabah... Sgt inspirational...

Alfatihah utk arwah norma... Moga di tempatkan dikalangan org2 beriman amin....

Ezna said...

al fatihah norma. saya dapat berpeluang bertemu dengannya masa mama dulu kat hospital HKL. Mama saya pun telah pergi selama-lamanya. Redha mereka pergi. Mungkin itu yang lebih baik. Bagitau kat mak Norma, mama saya Khairiyah yang dulu pernah sebelah katil yang operate bahagian kepala pun dah pergi bulan 2 baru ni. Tabah ye semua! Bukan mudah :-( allah lebih menyayangi mereka.....

al fatihah.....

Cinta Misteri said...

Al-Fatehah untuk arwah Norma.

Sy pernah kehilangan, seseorg yg paling disayangi dlm hidup selepas mak & ayah. satu2nya abg yg ada tinggalkan kami sdg kami masih perlukan bimbingan drnya. 20.04.2004 masih segar dlm ingatan. sehingga kini abg masih mnjadi sbahagian dr kami, setiap kali berkumpul pasti teringat abg, but in a fun way. takmo sedey2 sbb kami rasa abg sntisa menemani kami semua, sntiasa berkumpul dgn kami.

Anonymous said...

Ya Allah...sedihnyer baca kisah ni..Saya br jer baca td..Semoga Allah menempatkan arwah Norma dikalangan orang beriman dan semoga anda semua dirahmati Allah..Anda semua sangat hebat dan baik terutamanya Talib..

Shikin said...

Takziah untuk Talib, Moon & Family. Dah 3 malam berturut² mata saya bengkak bila baca & teringat pasal Arwah Norma & Rafiq.

Umur Rafiq & anak saya beza 3 bulan je. Saya sedih sebab Rafiq dah takde mama yang dapat belai & manjakan dia. Seumur mereka ni sangatlah manja dengan insan bergelar mama.

Kesian Rafiq, terlalu kecil utk melalui semua ni. Saya rasa nak peluk & cium dia dan belai dia macam apa yang saya buat untuk anak saya. Saya nak Rafiq tau, dia masih ada "mama2" lain yang sayangkan dia wlpn tak dapat nk belai dia tiap hari.

Rafiq sayang, auntie sangat² sayangkan awak wlpn kita tak
pernah jumpa. Auntie harap awak jadi anak yang soleh supaya dapat jumpa mama sayang di Syurga.

Anonymous said...

Salam, akhirnya dapat juga baca entri perjalanan terakhir allahyarhamah....apa ek yg kak yus nk ckp...semuanya tersekat.
Talib, allahyarhamah sentiasa ada bersama hembus nafas talib n rafiq setiap saat, itu sangat pasti.
Moon, jgn putus menulis entri pasal talib, especially rafiq.
Aruah akan sentiasa dlm kenangan.
Alfatihah.

♥S@R@♥ said...

takziah & al-fatihah

Anonymous said...

takziah buat talib sekeluarga...

fida said...

al fatihah buat arwah..

semoga talib dan keluarga tabah menghadapi dugaan ini...kepada rafiq, semoga menjadi anak yg soleh kelak..aminnn

nanakimie said...

ya Allah....sedihnya....semoga arwah sis norma ditempatkan dikalangan orang2 beriman........al-fatihah...

nik rosmawati said...

salam takziah kak
sebak baca entry ni

teratak hati said...

Sedihnya..tk trkata bc..

Tika said...

Al Fatihah. Moga Talib dan anaknya tabah menghadapi dugaan. Moga kehidupan mendatang dianugerah Allah kebahagiaan dunia akhirat..amin

missalongwani said...

takziah wani ucapkan pada family kakmoon...moga arwah ditempatkan di kalangan org2 beriman..amin....

NaniRostam said...

Innalillahiwainnalillahi rojiun..daripadaNya kita kepadaNya kita kembali. Moga-moga arwah ditempatkan dikalangan orang beriman. Alfatihah.

Takziah pada keluarga arwah.


:(

hayatunfadzila said...

AlFatihah,
semoga roh allahyarhamah dicucuri rahmat Allah SWT...=(

lovelypresents4u said...

Salam Moon,

the last picture tu, sangat2 menyentuh hati, tak sedar air mata dah berjurai2 keluar..
semoga Allahyarhamah Norma ditempatkan di kalangan orang2 yang beriman, dan semoga Talib tabah mengahdapi dugaan ini.. dah semoga Rafiq dijadikan anak yang soleh, yang dapat mendoakan kesejahteraan mamanya.. Takziah utk Moon dan keluarga..

Mimy Hamid said...

salam takziah Al Fatihah....yer matiitu pasti..kita pun tak tau bila...bila bila masa saja kita akan dijemput..kita yang sihat ni pun belum tentu lagi..buat moon sekeluarga terutama talib...semoga tabah dan sabar menghadapi segalanya ...Insya Allah..doa doa yang dititipkan akan di makbul Allah swt...amin

Sya said...

sis moon....salam takziah dari sya sekeluarga....:)

amieda said...

salam kak moon...slama ni ni sy cuma jd silent reader jek tp bile terbaca entry ni baru nk post comment...minta sampaikan salam takziah tuk Mr Talib...tell him that Allah love her more than us.. she is in a better place now... nothing to be worried allah will take care her better than us...

Anonymous said...

Al-Fatihah..

Takziah kepada semua ahli keluarga Norma.Semoga tabah menghadapi pemergian arwah..

Lynn said...

Moon..Takziah...semoga Norma ditempatkan di kalangan org yang beriman..amin..

semoga Rafiq dan Talib beroleh ketenangan..dan kekuatan...

Berat mata yg memandang..berat lagi bahu yg memikul..al-fatihah..

Sue-Rya Qistina said...

ya Allah, sedihnya..bergenang airmata ni..semoga arwah damai dan ditempatkan di kalangan org2 beriman di akhirat kelak..

salam takziah buat talib, rafiq dan keluarga norma..

al fatihah.. :'(

ShahidaAzlini said...

Takziah buat Norma..hope Talib tabah.semoga Arwah Norma ditempatkan dikalangan org2 yg beriman..AMIN.sgt sedey

aizamia3 said...

takziah buat Lib dan keluarga.. moga arwah ditempatkan dikalangan mereka yang beriman dan solehah.. amin..

ai yang baca ni sedih apatah lagi orang yang menghadapinya..

Siti Azlina Abdul Aziz said...

Assalamualaikum...

menitis air mata ct membaca hasil tulisan ini. masa arwah mama ct meninggal dulu, ct pun tak dapat menangis macam talib juga. tapi sehari lepas tu ct demam dan menangis tak henti sebab tengok semua barang2 kepunyaan arwah...itu yg buat kan ct jd sedih...ct sangat faham akan perasaan talib...tapi ingatlah arwah sentiasa ada di hati kita...kerana Allah hanya amik jasadnya...Ya Allah tempatkan arwah norma di kalangan org2 yg beriman dan syurga yg tertinggi buat nya amin....

AbbotCottage said...

Moon....i miss her....

nurul said...

al-fatihah...

sgt2 sedih,sebak...terutama memikirkan Rafiq...moga arwah ditempatkan bersama mereka yg solehah...amin

ila de cute said...

semoga Talib terus tabah dan akan menjaga harta peninggalan Norma iaitu Rafiq sebaik baik nya... Al-Fatihah

zuwaidah said...

takziah, sedih baca entry ni. moga talib sekeluarga tabah ye.
Ku sedekahkan Alfatihah ini kepada Allahyarhamah moga ditempatkan berserta mereka yang beriman.

Puteri Shazila said...

Assalamualaikum,
Saya mengikuti blog kak moon bila arwah dah pergi. Setiap mlm saya bc satu persatu entry mengenai perjalanan hidup arwah dan abg talib.

Memang diakui, menjaga seseorang yg menghidap kanser memerlukan kekuatan yg bukan sedikit. Kekuatan fizikal dan mental. Alhamdulillah. Arwah dianugerahkan seorang suami yg amat menyayanginya hingganke akhir hayat nya.

Buat abg talib, Allah memilihmu untuk diuji, kerana dia rindukan doa2 dan permintaan darimu terhadapNya. Allah jua turunkan ujian pada hambanya yg mampu menghadapi ujian itu. Kami hanya memandang dan berdoa dari jauh. Abg talib yg menanggung kesedihannya. Berdoalah utk dikuatkan semangatmu.

Saudara talib, saya juga pernah menghadapi situasi di mana adik saya disyaki brain tumor, tetapi alhamdulillah, hanya sedikit blood clot. Saya faham situasi yg dilalui. Adik saya melalui dua pembedahan major pada bhgn kepala dlm masa dua tahun. alhamdulillah, Allah masih berikannya kesempatan utk hidup.

Abg talib, bersyukurlah kerana disebalik kehilangan arwah, Allah mengurniakan mu cahaya mata yg comel. Di luar sana masih ramai yg tidak berzuriat walaupun masih mempunyai pasangan. Semoga Allah menguatkan semangamu demi membesarkan zuriatmu yg satu.

Bersyukurlah abg dan keluarga kerana perginya Arwah dgn redhamu. Moga syurga utknya. Perginya arwah menamatkan kesakitan yg tidAk kita rasai. Semoga tenang dia disana.

buat kak moon, terima kasih kerana update setiap perkembangan kerana anda menyedarkan ramai pihak di luar sana tentang kasih syg...dan juga kanser. Saya juga buat benda yg sama ketika berhadapan situasi ini. Bukan menagih simpati. Cuma meminta sedikit doa dan semangat dari teman2.

Al fatihah.

-puteri shazila-

Anonymous said...

salam...mengenali arwah ketika sakit adalah kenangan yang x dpt sy lupa...hampir 3 minggu lbih kami duduk di wad yg sama...semangat arwah ketika itu sangat2 kuat...pernah sekali semasa sy berada d sana arwah tiba2 tidak sedarkan diri..tp arwah sangat kuat.. dia tahu kasih sayang emak n suami buatkan dia cuba lawan sakit dia...bila dia sedar kembali syukur sangat2...sepangjang sy d sana tidak putus2 suami arwah memberi semangat...bangga saya melihat suami arwah bukan senang untk memiliki suami seperti itu...arwah norma begitu beruntung...

Eera Shera said...

Allah lebih sygkan arwah. smoga rafiq membesar jd anak yg baik yg akan doa kan ibu dia di sana. cian rafiq..tp rmi yg sygkan dia kn.. msti rndu nk dgr cite psl kak norma lg nnt. tp yg tggl cuma ingatan dan doa buat dia di sana..Al-fatihah

naney said...

salam..selama ni sy silent reader je...
takziah buat talib dn famili..semoga rohnya ditempatkan bersama org beriman...peluk cium rafiq buat sy...menitis2 air mata baca entry ni...

Ummi said...

Al Fatihah.....Salam takziah kepada Talib dan seluruh ahli keluarga arwah....semoga arwah Noorma ditempatkan di kalangan orang2 yang beriman dan beramal soleh serta rohnya dicucuri rahmat selalu...amiiinn..

Sedih dan sebak membaca kisah dan detik2 akhir pemergian arwah....hanya mereka yg cekal dan tabah sahaja dapat melaluinya dan Allah Maha Pengasih...Dia tahu apa yg terbaik untuk hambaNya...

~aSFaLiZa~ said...

salam takziah

syahdu sangat2 bila membayangkan Rafiq mencium mama nya tanpa mengerti apa2. semoga Rafiq membesar dengan sempurna walau pun tanpa jasad mama di sisi.

Rafiq besar nanti jangan lupa sentiasa doa untuk kesejahteraan mama di sana ye. hanya Rafiq satu2 nya harta yang mama tinggal kan untuk semua di sini

harap2 bila Rafiq dah mengerti, Rafiq boleh baca nasihat ni. insyaAllah

Anonymous said...

Semoga rohnya dicucuri rahmat Amin

Zilla said...

salam kak moon..
saya silent reader blog akak..
Takziah atas pemergian arwah. semoga rohnya dicucuri rahmat..memang sedih melihat rafiq. tapi apakan daya, itu semua kehendak Allah..

Semoga encik talib cekal dlm mengharungi hidup utk membesarkan rafiq. saya turut membesarkan anak seorang diri, dn saya tahu perit payahnya. semoga rafiq membesar sebagai anak yg soleh dan menjadi seorang yg berguna. Amin...

mazni_azis said...

salam takziah...tak dpt menahan air mata tatkala membaca kisahnya...semoga ditempatkan bersama2 orang2 yg mendapat rahmat dari Allah swt.

D'Hatie Home Chocs said...

Sehingga kini saya masih membaca kisahnya... Alfatihah buat arwah Norma,semoga rohnya tenang disana.Aminnnn....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...