Monday, May 21, 2012

Update Norma - Oksigen berkurang

Kol 4 am ...my phone bunyi ...celik2 mata tgk its Talib . Terus berdebar je hati nih ...mintak la bukan berita tew . Im scared tau

Akak ..oksigen Norma drop ...skrg 52% je . Oksigen duk on level plg tinggi dah tp still oksigen dlm drh dia drop . 


Ai dgr tew terus cam oloo sian Norma ....lepas dgr news tew hati cam tak sedap je . Then Mama call plak ...lepas hantar bebudak ke sekolah terus Moon ngan Sutan pegi Hosp Serdang tgk Norma . Masa sampai tew oksigen dah 68 n naik slowly . Nampak Mak Norma n Kak Yan duk bacakan Yassin kat Norma . Intai Talib nampak dia terlena kat kerusi . Mak kata kol 2 mak call Talib . Sebab mlm td mak yg teman kan Norma . Tew br Talib terlena kat kerusi sebab dia duk tunggu tepi Norma  .


Mak Norma bukak towel yg tutup mata Norma ...Mata Norma sangat bengkak n cam kelopak mata dia dah lekat kat mata . Mata nya merah n mata putih tew bengkak sampai mata tew tak ley di tutup sepenuhnya .

Tangan n kaki Norma sangat sejuk ....Moon tgk mesin oksigen tew slowly ia naik 1 angka ke satu angka . Ai pegi amik wuduk n suk tepi mak Norma n baca kan Yassin . Tetiba Norma cam tersekat2 nafasnya . Terus Mak Norma bangun n peluk Norma n bisikkan pada Norma

Ma ...mengucap ma ...ikut Mak ... ( sambil mengucap kat telinga Norma , nampak air mata makcik menitik2 ... )

Ai nampak cam tew tetiba ayat Yassin tew kabur je di mata tetiba menitik laju je air mata neh  . Sedih sangat berada dlm keadaan tew . Kiter pun paham cam na rasanya berada di sisi insan yg kita sayangi di kala waktu2 cam nih . Adakah waktu nya sudah hampir ...wallahualam kita tak tahu tew semua kuasa Allah  .

Moon n Sutan perati je Talib ...n dia nampak tenang . Tp dlm hati nya sapa tahu kan . Kami turun bawah jap ..then sembang2 . Sutan pun banyak nasihat kan dia n bg kata semangat ...then Talib kata

Lib redha ...kita pun dah tak ley wat apa dah . Kita serah kat Allah je la sekarang nih . Kalau Allah nak sembuhkan dia maka sembuh kan la dia . Kalau Allah nak amik dia maka jemput la dia . Lib redha je ngan apa semua yg berlaku .

Lib sedih sgt bila tgk oksigen dia drop satu satu satu sampai tahap dah sampai 29% ...cam luruh jantung Lib . Tapi Lib tak tau asal Lib tak ley menitik kan air mata . Lib tau Lib kena kuat di saat nih . Lib pun dah serah kat Allah je . Lib baca Yassin utk Norma . Lib tgk mak nangis ...Lib tau Mak sedih . Tapi Lib pun tak sanggup tgk Norma cam tew . Tuhan je tau cam na sedihnya Lib tp Lib sayang Norma . Allah la peliharakan dia .

Ai cam sebak je dgr Talib ckp cam tew . But i know dia kuat . Hari tew pun dah banyak kali dia panggil Ustadz Johari . Mama pun mintak ustadz nasihat kan Talib apa yg patut utk sediakan diri dia utk menerima sebarang kemungkinan . Alhamdulillah nampak Talib pun ley terima semua tew . Kalau tak sebelum nih nampak berat je dia nak ckp pasal ajal maut neh semua . Lagi pun dia pun kena extra kuat utk zuriat yg Norma bg kat dia ...si Rafiq .

Sesiapa yg mengenali Norma ..halal kan la makan minum nya . Ampun kan la dosa nya andai kata ada . Doakan yg terbaik utk nya . Sesungguhnya Allah menyanyangi nya ..kerna hanya dia mampu menempuhi ujian yg hebat ini .

Maaf kalau ada yg email Moon tanya wad dia . Moon rasa tak sampai hati nak bg kowang pegi lawat dlm keadaan cam nih . Hope u ols faham ya . But kalau sedara mara tew kalau nak dtg ...sila la dtg ya . Just call Talib or Mak Norma . Sama sama kita doakan ya .







43 comments:

lovelypresents4u said...

Salam Moon,

I doakan yang terbaik untuk Norma, moga Allah mudahkan segala2nya untuk dia di dunia + akhirat.. Amin..

@izY@N said...

sedihnye saya.. insyaAllah.. Jika hidup lebih baik utuk norma, InsyaAllah akan dipanjangkan umurnya..tp kalau sebaliknya kite yang hidup mesti meredhainya.. InsyaAllah doakan yang terbaik buat norma ..Amin

eus said...

Semoga rancangan ALLAH adalah rancangan yang sebaik-baiknya! Sama-sama kita doakan Norma! *Sdey pulak bila baca tang mak norma peluk and bisik kt tlinga dia tu.. T__T.. Hanya ALLAH yg tau perasaan mak dia tu kn! :(

Joanna Yunus said...

Ya Allah permudahkanlah segala urusan Norma dan tabahkan hati Talib,.... sesungguh saya cukup dan amat berbangga dengan ketabahan insan yang bernama Talib ini, sesungguhnya Norma kamu antara insan yang terpilih untuk mengharungi dugaan ini dan terpilih untuk menjadi Isteri Talib....

*tak mampu menahan air mata ini ....

Mimy Hamid said...

salam moon..i berdoa semoga ada keajaiban dise balik semua kejadian ini...Insya Allah semoga panjang hayat umurnya..tak leh ckp byk..cried..sedih la moon...sebak

ain said...

semoga dipermudahkan segalanya.. buat talib dan keluarga.. kuatkan semangat dan redha dgn segala kemungkinan yg berlaku.. semoga norma kuat dan dipelihara Allah dunia dan akhirat...

ain said...

sy doakan smoga norma dipermudahkan segalanya... buat talib dan keluarga .. semoga tabah dan kuat dlm menghadapi dugaan ini.. redhakan sebarang kemungkinan yg terjadi... semoga norma dipelihara Allah dunia dan akhirat...

AbbotCottage said...

Moon...
...Semoga Allah meredhakan segalanya...
Talib n Rafiq, sabar dan tabah untuk apa yang bakal berlaku selepas ini.
Rafiq Sayang, apa pun terjadi, Rafiq tetap dihati Auntie.
Sayang Rafiq tiada berpenghujung....

Sampaikan salam pada Mak dan Talib.
Assalamualaikum.

mamaacha said...

Semoga dipermudahkn segala2nya....apa2 pun sebagai orang sekeliling marilah kita terus bagi sokongan untuk norma & talib

AbbotCottage said...

Izinkan kita link ya.

mami said...

Assalam,

Doa kami sentiasa ada bersama Norma, Talib, Rafiq dan keluarga yg lain. Semoga semuanya tabah dan redha dengan apa2 saja yang bakal berlaku selepas ini...airmata menitis tanpa henti membace entry moon...

mama arra alisa said...

Salam Moon.... Mama Arra sedih dengar berita nih.... namuun Allah yang Maha Berkuasa dan Maha Mengetahuinya... Mama Arra baru aje kehilanhgan sepupu yang muda punya 2 anak kecik yang baru aje meninggalkan kami semua di ICU Hospital Selayang setelah berjuang 19 hari daripada advanced Ca Pancreas... walhal sebelum ni sihat walafiat... dimasukan 1 Mei dan didiagnosa 7 Mei 2012... semuanya tak kami sangka....terlalu pantas semuanya berlaku....

Talib dan keluarga dah buat yang terbaik buat Norma sama-sam-samalah kita berdoa untuknya...

nabila azmi said...

sedih sgt bc entry ni..huhu..

semoga talib kuat..n redha dgn ketentuan tuhan...n norma hbt..kuatnya dia ..n xsume org blh kuat mcm tu...ALLAH...=(..stay strong !!

Zana Md Nordin said...

salam moon
sekiranya itu yg terbaik buat norma..
sama2 kita redha....sekurang2nya....dia tak merasai lagi kesakitan itu....
sama2 kita doakan yg terbaik buat norma
dan buat talib
be strong....rafiq perlukan talib...insya allah, jika itu takdir dan suratannya..percayalah norma pasti tunggu talib dan rafiq di sana.
betapa beruntungnya norma dpt talib sebagai seorang suami dan betapa bertuahnya rafiq memiliki kalian sebagai ibu dan ayah.

Cik Tie@Akak said...

semoga dipermudahkan segala urusan

Uwais Mokhtar said...

Ya Allah...permudahkanlah ujianMu... (T___T)

syahidahishak said...

I am hoping that you guys are strong. This is the toughest time. Never give up! Allah knows best!

ZarinAziz said...

Salam Moon..sebak dah ni..saya doakan yg terbaik utk norma..hope talib tabah demi rafiq..insyaAllah jika diizinkan Allah norma akan sembuh seperti sedia kala..

Filla ~ Kasihs said...

Allah tahu apa yang terbaik.. kita serah je semuanya... utk Talib semoga dia tabah... kami semua doakan yang terbaik utk moon dan family..

iietamalek said...

kak moon...di saat macam ni bacakan lailahaillah d bisik di telinganya..."jln lurus ke syurga' insyAllah....

Ummi said...

Salam penuh simpati kepada Noorma, semoga Talib suaminya dan seluruh family tabah dan cekal hati menghadapi dugaan hebat begini...kita hanya mampu berdoa dan sekiranya sesuatu terjadi pun kita pasrah... Allah mengetahui apa yg terbaik buat hamba2Nya....

ogyomar said...

semoga Allah mempermudahkan perjalanan untuk Norma.Semua telah diaturkan oleh Allah kita sebagai hambanya tidak dpt menghalang. Untuk Talib redha dgn apa yg berlaku terima dgn hati yg tenang. Saat ini sentiasa lah berada disisi isteri tersayang..

Nur'alin said...

semoga apa saja kemungkinan yang terjadi, keluarga redha menerimanya. Hanya Allah yang mengetahui perhitungan kepada hamba Nya... Untuk suami, jaga zuriat yang dihadiahkan isterimu dengan sebaik mungkin, Insya'Allah kau pasti menerima ganjaran dari Nya


*bila tengok muka Rafiq, memang saling tak tumpah rupa Norma...*

ogyomar said...

Buat Talib dan keluaraga, redha lah dgn segala apa yg akan berlaku. Talib kuatkan semangat, sentiasa berada disisi norma dlm saat ini. Semoga Allah mempermudahkan perjalanan bg norma

ratna said...

Semiga Dia berikan yg tbaik utk norma. Hug & kiss to norma & rafiq.

Leya said...

Salam,

Hanya mampu doakan yang terbaik buat Norma.Semoga Allah tabahkan hati kalian menempuh semua ini.Amin.

MaKanan SeDaP said...

Assalamualaikum Kak Moon & Keluarga,

Semoga di ketika ini semua ahli keluarga tak putus2 berdoa untuk Norma . Andai ini yang terbaik untuk nya, maka Allah akn permudahkan segala2nya . Untuk Talib, semoga segala ujian yang ditempuh selama ini dpt diterima dengan seikhlas hati . Jaga Rafiq sebaik mungkin kerana dia adalah salah satu nya amanah yang perlu dikendong sepanjang hayat .

Anonymous said...

terima takdir tuhan dgn hati yg tbuka.. redha..

furious fiez said...

salam..
saya tumpang simpati dgn dugaan ini..stiap manusia pasti ada dugaan yg berbeza ALLAH hadirkn mengikut tahap kemampuan hambaNya...
saya hanya mahu brkongsi pendapat,based on ape yg saya belaja & baca..sebenarnya therapy utk cancer macam radiotherapy & kimotheraphy tu bukan la menyembuhkan..dia hanya mngurangkan & melambatkn proses pembentukan sel2 kanser tu saje..cube la gune prubatan natural,kalau akak tau berkenaan LAETRILE (vitamin B17)..mmpu utk membunuh sel kanser dgn kadar yg agak cepat..biasa LAETRILE ni byk dlm buah aprikot trutama bijik dia.kite hanya brikhtiar.ALLAH yg akan tentukan.sesungguhnya ALLAH tak akan hadirkn sesuatu tanpa sebab.saya hanya brkongsi apa yg saya tahu sikit2..Saya doakan yg terbaik buat pesakit & keluarga..aminn..

Anonymous said...

doa saya Allah beri yang terbaik buat norma... tak terpikul rasanya melihat mak dan suami norma apa lagi norma. yaAllah ringankan kesakitan hambaMu ini yaAllah, dengan kurniaMu dengAn rahmatMu berilah kasih dan sayangMu pada hambaMu Norma ini yaAllah...ringankanlah kesakitannya dan berilah peluang dia memeluk anaknya, suaminya dan ibunya...hanya Engkau sahaja yang berkuasa memulihkan yaAllah....ringankan kesakitanNya yaAllah...sembuhkannya Ya Allah sekiranya itu yang terbaik buat dirinya..Engkau maha mengetahui lagi maha menyayangi.....makbulkan do kami yaAllah..... berilah yang terbaik kepads hambaMu norma yaAllah dan keluarganya....Amin

l.e.e.a.a.n.w.o.n said...

Salam k.moon...sebak sgt.. lagi2 part mak norma hug n menitis air mata.. berat mata mmndg berat lg bahu yg memikul.. seorang ibukn.. Sy kt cni hanya mampu doakan y terbaik... semoga dipermudahkan segalanya.

:::aZiE::: said...

semoga norma kuat..mohon share yer kak moon

Miss Moon said...

furious fiez

thanks dear . Kami sekeluarga sudah mencuba semua yg termampu ...u name it semer kami dah cuba B17 , keladi tikus , TF , Monavie , Daun Belalai Gajah , daun 7 jarum , Durian belanda ...rawatan Islam and mana je org saran kan kami dah cuba for almost 14 months ..kiter hanya mampu berusaha kan dan tuhan yg menentukan nya

what ever happen kami terima sebab kami sudah cuba sebaik mungkin

many many thanks pada semua yg selalu doakan kesejahteraan Norma

Lynn said...

Hanya Allah tahu apa yg terbaik tu norma..semoga suaminya kuat..lebih baik hanya saudara mara yang dtg ziarah sebab takut kalau ramai sgt antibodi norma akan down..

aLoNg@Na said...

Ya Allah...rasa sebak sgt kak Moon...cemanalah agaknya Talib hadapi semua ni...apapun semoga Talib,mak Norma dan seluruh keluarga Norma termasuk Kak Moon akan tabah dan terus bersama dgn Norma...plg sebak bila mak Norma peluk sambil nangis dan ajar Norma mengucap tu....sedih sgt..Smg Talib akan terus cekal demi putera kesayangan mereka.....

shima said...

:((nangis..) Semoga Allah meringankan ujian Norma dan family. Rasa naaaakk je pergi tgk sbb saya bertugas di Serdang. Doa saya mengiringi..(nangis lagi..)

Anonymous said...

kak moon ape kabar norma hari ni n wat advice doktor?

Eye_nee said...

As-Salam Moon...
Allah maha mengetahui...Perancangan Allah adalah yg terbaik...Semoga TALIB tabah demi Rafiq...

MayaMirra said...

kak moon...saya sedih..semoga Allah memelihara Norma..percaturan Allah adalah yang terbaik walaupun pahit untuk kita terima..yg penting..Norma insan terpilih yg dipilih Allah dlm menjalani ujian ini..

Anonymous said...

semoga talib n keluarga tabahkn hati utk menghadapi ujian dariNya,krn hnya Dia yg tahu apa yg terbaik utk setiap hmbaNya....redha dan tawakal pd yg satu....Allahuakbar....

Sue said...

sebak bila baca entry ni. saat ni norma dah tiada. tabahlah talib n rafiq. mungkin ini lah yang terbaik Allah dapat berikan dan bantu dari norma terus terseksa kesakitan. tak sangka jugak, ada juga komen2 negatif mcm entry terbaru moon citer tu. aduhai... kenapa lah org mcm ni yea. tapi biarlah moon. beribu lagi org yg prihatin dgn kisah norma talib ni....

ermmm.. mama arra arissa, ur cousin tu org johor ke? coz my fren masa kat uitm segamat pun baru je meninggal cancer pankreas.. hosp selayang jugak..

tilmiizun said...

saya sebagai seorang suami,dapat membayangkan perasaan en.talib..

takziah..smg tabah dalam menempuh hari2 mendatang

Anonymous said...

takziah buat keluarga norma,semoga roh beliau dicucuri rahmat olehNYA..didoakan semoaga suami arwah tabah dan redha diatas pemergian isteri tersayang demi rafiq buah hati peninggalan isteri tersayang....semoga tuhan memberi kekuatan kpd talib untuk mengahadapi hari-hari mendatang disamping anak tersayang...ALFATIHAH...