Wednesday, May 30, 2012

tak ada tajuk

Alhamdulillah syukur pada ilahi sebab kita masih ada di dunia ini .

Sudah 7 hari Allahyarhamah Norma pergi tinggal kan kita tp rasa cam tak puas duk ngan dia . Kalau ai nih yg hanya la biras pun rasa cam tew apa tah lagi mak nya ...adik badik nya n terutamanya Talib .

I just got back dr Taiping .. sonok tgk Talib n Rafiq spend time sama sama . Lagi lama tgk lagi sayu je hati nih . Tapi bak kata Mama ...tak pa la bg dia rawat luka dia sket sket . Janji dia ley dpt kekuatan dr Rafiq .

Ari tew mama teman Talib balik umah amik brg n kain baju ....sekali masuk umah ...nampak je katil Norma terus Talib mengalirkan air mata ...mama pun Umi pun n Kak Yan pun sama semer jd sebak . Yer la kan dah setahun dia duk atas katil tew everyday nampak dia tetiba tak der mmg la sedey kan .

Kita org duk sembang2 citer pasal Allahyarhamah Norma ...citer cam na baik nya dia . Cam na masa raya tew kita org suh dia potong timun banyak2 utk wat acar Nasik Dagang then tetiba dia potong carrot pun sama besar ngan timun ...pastuh bila Moon ckp ....Norma nih besar sangat nih terus dia cepat2 amik balik n hiris halus halus ....kiut sangat dia masa tew  ,...then betapa sonok nya dia bila sama sama wat tat telo ....berebut la amik pastry tekan dalam acuan siap berebut2 hahahhah ....then tingat dulu dia pernah kata ....Akak nanti amik gamba kita pregnant tau ...kita suka la gamba2 akak amik . Masa kita lom kawen kita selalu baca blog akak ...kita suka tgk gamba akak amik ...akak amik gamba Isk n Yaya  ....nanti akak amik gamba kita tau ....kita pun teringin nak ada gamba masa ngandung

 Norm , kita tak sempat ada proper photoshoot but akak very thankfull sebab akak sempat snap few pic masa Norm ngandung ngan Rafiq . Nanti Rafiq ley tgk semer gamba2 nih and dia ley tahu betapa istimewa nya Mama dia nih .

Talib pun ada kata ...Akak nanti cuci la semer gamba Allahyarhamah Norma nih ...nanti Lib ley simpan elok2 . Bila Rafiq dah besar sket ley ley tunjukkan dia sapa Mama dia ....cam na Mama dia nih .  Lib pun nak kena kemas baju baju dia simpan elok2 . Tew je kenangan Lib ada ngan dia

Kak Yan yg bantu jaga Allahyarhamah Norma 2 hr lepas bgtau . Pagi2 masa kat Tepeng dia bagun terus dia bgtau . Semalam saya mimpi Puan ....dia pakai telekung hantaran dia tp cantek sangat dia ...dia ajak Yan pegi rumah baru dia .......rumah baru dia cantek sangattttttttttttt . Kami yg dgr Kak Yan citer tew terus rasa sebak di dada tp semer tersenyum . Mmg la mimpi tew mainan tido tp kalau mimpi nya indah tak pa kan ...mana tahu ..

Sesungguhnya Allahyarhamah Norma sangat baik org nya . Baik pertuturannya ...lemah lembut  and caring . Bercakap mengenai dia dah buat kami semua n terutama nya Talib terukir senyuman di wajahnya .

Lib cam na Lib ley ngorat Norma dulu dulu nih ( ingat kan dia cam sedey tak mo citer ...tetiba dia cam senyum sendiri mebi dia terkenang betapa manisnya saat tew )

Si An la kenalkan kat Lib . Dia ckp kat Lib ...nko kawan la ngan sorang budak nih . Dia baik tau ...lawa pun lawa ...nko try la add dia ( nih masa friendster atau Myspace cam tew ) So Lib kawan la ngan dia ....pastuh tego tego ....dia pun ok je layan LIb ...lama lama tukar YM ID ....so bila LIb nampak Normawati nih online terus cam eh dia online ...nak tego ke tak nak nak tego ke tak nak . Nak di jadikan citer si Norma nih pun sama ....nampak je LIb online dia pun excited tp malu malu nak tegor dulu ....duk tunggu Lib sapa dia dulu ...so kita org chat chat ....so kira nya citer cyber la nih . 

Lepas duk lama ber YM maka tuka nom phone plak ....Arwah nih lemah lembut je percakapan dia . Lib suka dengar sora dia ...pastuh dia slalu bahasa kan diri dia 'kita'

So 1st time jumpa Lib cam ...eh kicikkk nye cik Normawati nih ....rendah je kat ketiak Lib je hahhahahha . Tew la lama lama terus kapel ...kira kenal pun tak lama sangat terus tunang n kawen 

Moon ngan Sutan dengar cam senyum je cam ley terbayang2 je kat  mata cam na saat dia org berkenalan n 1st time kuar jumpa ....pastuh teringat saat bawak balik Norma tunjuk kat Mama n Papa n kami semua ...cam na saat si dia cam tersipu2 malu je bila semer mata duk tgk kat dia .....sweet sangat .

Walaupun tak lama kami bersama dengan dia di kala dia sihat tp kami sempat spend time ngan dia . Allahyarhamah Norma walaupun baru hanya 2 thn lebey akak mengenali kamu tp kenangan  bersama sama kamu adalah kenangan yg paling manis . Akak bersyukur kerana Allah beri peluang kami semua utk mengenali insan yg sangat istimewa bernama Noormawati .

Akan Moon apdate pasal Rafiq sebab walaupun Rafiq kini tiada Mama tp ramai para Ibu di luar sana yg kasih sayang nya sangat besar n sama sama turut kasih n sayang kan Rafiq ... Sesungguhnya Allahyarhamah Norma telah tinggal kan hadiah paling istimewa utk Talib ....anak yg sangat iras wajahnya .....



Damai la kami di sana .......dan kami akan sentiasa merindui kamu .

Al-Fatihah


44 comments:

axie said...

semoga arwah tenang di sana..Al.fatihah..
sebak baca entry ni..
lagi2 tengok pic rafiq yang comel tu, menitik2 air mata..

sueshe said...

sayunye ati bile bc entry neh..lagu sayu bile tgk muke rafiq...mmg iras arwah....:)

Huda said...

terharu baca kisah ni, tapi betullah moon, dia dah tinggalkan rafiq - cinta hati dia dan talib..rafiq memang seiras dengan norma kan..biarlah dia terus damai di sana..

Azma said...

Mudah2an Allahyarhamah Norma tergolong dalam golongan org2 yang beriman, semoga Allah kurniakan kekuatan kepada Talib untuk menjdai bapa yang baik dan semoga Rafiq menjadi anak yang Soleh....Aminnn

Anonymous said...

Sedihnye bace.. semoga allahyarhamah kak normah diletakkan di kalangan orang2 yg beriman.. ramai yg doakan kat arwah mase hidup & pemergiannya.. alhamdulillah.. :))

Cik Puan Nurul said...

sebak..tacing sangat..semoga norma bahagia di sana..

Gieyana said...

Alfatihah..sebak juga rs...damailah kamu. Moga Talib tabah...

Jack said...

Saya mula membaca artikel blog anda ini selepas TV3 MHI.. sama2 mendoakan semoga arwah kemabli pulih dan ternyata ALLAH lebih hebat pernacangannya dan saya percaya ada sinar yg menanti Talib dan Rafiq..

Allah tak kan menguji hambanya diluar batas kemampuan hambanya.. ada yang tersirat menanti.. Insyallah ..

Moon.. saya seorang lelaki dan saya tak malu mengatakan ... saya sering sebak membaca setiap ratap dan kisah mengenai arwah , Talib dan Rafiq...

Alfatihah ...

Ayu said...

al fatihah buat norma..
so sad,poor rafiq and talib.
but ketentuan Allah bukan.
Allah jugak sebaik - baik perancang.
semoga rafiq hidup dan limpahi dengan kasih sayang orang2 sekeliling dan doa para2 ibu di luar sana (termasuk aku) yg tak putus2 berharap dan berdoa kebahagiannya.

*luluh hati ini dengan pemergian norma but ade hikmah di atas setiap kejadian ini.
*semoga talib juga tetap tabah selalu.
jazakallah.

Asyifa Mustaffa said...

Salam,
comelnya Rafiq, semoga membesar menjadi anak yg soleh...

moga arwah mamanya tenang disana...Al-Fatihah.

sedih sy melihat wajah si kecik tu...moga suaminya tabah...

Anonymous said...

moon saya tertungu-tunggu update dr moon...walau Norma sudah jauh meninggalkan kita, tp rasa seolah-olah arwah sentiasa hidup dalam hati & fikiran saya....

Moon tau tak, saya print gambar Rafiq dan letak dekat workstation saya...bila org tanya anak sapa tu??? saya cakap je anak saya...:) RAFIQ yg sgt comel....

Moon, permintaan saya jgn lupa update kisah2 Rafiq untuk tatapan kami. Saya sentiasa berdoa agar RAFIQ & TALIB dikurniakan keberkatan, kesihatan yg baik dan rezeki yang murah dari ALLAH S.W.T

-zahrina79-

Anonymous said...

Al-fatihah untuk arwah.. sedeynyeee:(

Puteri Shazila said...

pasni boleh la akak wat tab untuk rafiq plak =) si comel ni.geram tgk dia.. (saya masih belum ada zuriat) belulm ada rezeki dari Allah...

aThidEaN said...

Ya Allah..
semua cerita akak sy dpt tahan sebak.
tp bila tgk pic last sekali tu.
menitis air mata keibuan sy...
Tabahkanlah hati mereka yg terdekat dgn Talib dan Rafiq.

aThidEaN said...

Ya Allah..
semua cerita akak sy dpt tahan sebak.
tp bila tgk pic last sekali tu.
menitis air mata keibuan sy...
Tabahkanlah hati mereka yg terdekat dgn Talib dan Rafiq.

nur_za said...

hurm..banyak kenangan manis yang dia tingalkan..sma2 lah doakan untuk arwah..al-fatihah =)
dan moga allah beri kekuatan untuk talib n rafiq..comei sngt dia

Cik Eka said...

bergenang air mata baca kisah ni...

dah lama jugak eka follow kisah arwah kak norma..damailah disana...

Al Fatihah......

AbbotCottage said...

Moon...
I......really miss her..
Rindu dgn kisah dia, yang tak jemu-jemu awak update..
Tetapi dia bukan hak kita..
Sedih, jangan ditanya..

Hugs n Kisses for Rafiq yang tersayang.

AG said...

sweet time dorg mule2 1st date talib ngan arwah...

sedey tgk gamba pewot arwah masa pegnen tu..

dan juga gamba rafiq yg masam tp kiut tu...

NORMAWATI, kamu sgt manis.. ALLAH syg kamu..

ogyomar said...

al-fatihah, semoga rohnya tergolong bersama para syuhada.
Samalah kita Moon, biarpun bertahun org yg kita syg pergi tggkan kita rasanya mcm smlm ianya terjadi. Wp arwah kakak saya tlh 2thn pergi akibat kanser darah tp segla kenangan menjaganya & temankannya dihospital masih segar dlm ingatan. Kenangan yg paling indah utk dikenang yg tk akan kita jumpa lg. Kita akan sentiasa merinduinya, tp itulah kita kena redha terima semua ketentuan Ilahi. Hanya amalan-amalan, serta doa kita saja yg mampu kita berikan tanda kasih kita kepada arwah.

pnsusu said...

al fatihah.....

Sayu hati...moga anak arwah membesar menjadi anak yg soleh..amin......

Doa anak yg soleh akan menjadi syafaat di alam sana....

Anonymous said...

Salam Moon, memang sebak baca entry la. Last2 plak gambo rafik yang sebijik muka Arwah. Sayang sangat akak tengok Rafiq ni. Rasa dah macam anak sendiri. Kira jadi anak angkat Auntie lah ya Rafiq, bole ? Alfatihah buat Arwah Norma. Kak Rina

Miss Aja said...

perit rindukan org yg takkan kembali, tapi hati tenang bila kte redha dgn ketentuan Ilahi.. may Allah bless kak moon and the rest!

Nur'alin said...

al fatihah.. semoga Allah tempatkan Norma dikalangan mereka yg beriman... Rafiq sangat comel dan memang anugerah tak ternilai untuk Talib. :)

Sya said...

ya sis moon...rafiq persis ibunya...sangat comel...semoga kenangan yang terindah tu terpahat kemas di hati talib...semoga arwah norma di tempatkan di kalangan orang2 yang beriman...amin..:)

Awien Heritage said...

sejak sy mengikuti cerita norma dalam blog kak moon ni terasa dekat sgt ngan norma...sudah hampir setahun saya follow blog akak melalui kawan iaitu yus yang juga kawan kepada arwah norma...

semoga arwah norma tenang disana...al-fatihah

Joanna Yunus said...

al fatihah :(

Sue said...

*tarik nafas dalam-dalam...lepaskan..arghh ape nak kata ye?*

syahdu.
terharu.

semoga rafiq membesar dgn penuh kasih sayang... insyaallah.. ikhlas dari hati ni, susah nak cari lelaki macam talib. yg sanggup jaga isteri ketika sakit.. yg sanggup sama2 rasai derita isteri... beruntung Allahyarhamah Norma, dan bertuah rafiq ada papa yg penyayang....

Anonymous said...

ya Moon..sntiasa update talib n rafiq juga walaupun arwah dah xder..ramai ibu2 n bapa2 diluar ini yg sygkan mereka berdua...muka rafiq memg totally ikut muka arwah..alhamdulillah..terubat juga rindu talib dgn adanya rafiq...moga diberi kekuatan kpd mereka berdua..

amiey lee said...

Semoga roh arwah tenang disana ye kak moon..sebak baca entry akak

nieda said...

Al fatihah.,semoga rohnya dicucuri rahmat..

anisdamias said...

sememangnya menunggu post dr akak,,ingin tahu perkembangan abg talib dan sikecik rafiq...insyaAllah arwah k.norma tenang disana..al-fatihah untuk arwah...

~suHaNa~ said...

sedihnyaaaa. :(

Anonymous said...

semoga rohnya dicucuri rahmat...
selalu terbayang2 kecomelan arwah setiap kali kami menunggu bas/van utk balik rumah masa bersekolah di STMI dulu...

to talib & rafiq, semoga tabah menghadapi dugaan ini..

Niessa Nassir said...

Mengalir ag air mate ni ble bc entry akk psl Allahyarhamah norma n ag laju mengalir ble tgk pic rafiq..

Nad @ MamaZakwanNayli said...

mula2 baca, bleh tahan sebak
tgk gmbr arwah norma+talib pegang perut dah rasa sebak dah
tgk gmbr rafiq, trus berjujuran air mata... :(

semoga arwah tenang di sana...
AL fatihah..

Anonymous said...

bergenang airmata baca kisah mereka...sesungguhnya Allah lebih mengasihinya...damailah norma disana..even rose x kenal norm..rose dpt rasakan yg norma adalah org yg baik..alfatihah... :(

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

ya Allah..sy takleh tgk rupa rafiq..sure sy nangis...moga roh arwah tenang di sana..kate org...org baik2 mmg Allah amek dulu...:-(

happy2gether said...

Moon...arwah byk meninggalkan kesan di hati kita semua..betullah org kata org yg baik Tuhan akan ambil dulu...sbb Allah swt lebih menyayangi dia...Al-fatihah...sebak baca tulisan Moon..sob sob...

Eye_nee said...

Biar Pun Norma telah tiada bg kami yg sedari awal mengikuti kisahnya disini..harap2 Moon akan terus updatekan kisah2 Rafiq disini yer..Semoga Talib & Rafiq sentiasa diberikan ketenangan ALLAH dlm menempuhi hari2 mendatang...

Semoga Almarhummah Norma di tempatkan bersama-sama insan yg Solehah...

AL-FATIHAH.....

Eera Shera said...

sedihnye..sy yg knl arwah kt blog pn rsa rndu nk dgr cite die..petah lg family die lg la rndu kn..moga arwah kak norma tenang di sana amin

Anonymous said...

Al fatihah. ..mmg sama wajah ibunya...sebak ingatkan ank di kg.

Anonymous said...

As salam..saya silent reader dr blog kak Moon.Salam takziah dr saya utk kak Moon sekeluarga..family Norma n specially utk Talib yg sentiasa di sisi Norma..utk baby Rafiq..Umi doakan Rafiq akan jadi anak yg soleh bila besar nnt..doakan mama Rafiq disana yer..klu di beri kesempatan..sya nak jumpa dengan Rafiq..sayu hati saya bila terpandang wajah baby Rafiq.Semoga roh arwah di tempatkan bersama org2 yg beriman..
tima kasih byk2 utk kak Moon yg sudi berkongsi citer Talib & Norma ni..harap masih ada update pasal baby Rafiq n Talib in the future..As salam

Anonymous said...

Saya pon da ad warong tau foo fah skng ni. Semoga semua tabah. Alfatihah dan takziah wat kak moon n talib sekeluarga